Zbliżają się święta wielkanocne, które nie mogą się obejść bez tradycyjnej sałatki jarzynowej! Wypróbujcie w tym roku przepis od Karola Okrasy, który dodaje do swojej sałatki 1 niezwykły składnik - karmelizowane jabłka. Danie smakuje fantastycznie!
Przepis na sałatkę jarzynową Karola Okrasy
Do przygotowania sałatki jarzynowej według przepisu Karola Okrasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 150 g mrożonego groszku
- 4 ogórki kiszone
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 ziemniaki
- 2 jabłka
- 1 korzeń selera
- 1 cebula
- 2 jajka
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki miodu
- 2 cytryny
- Koperek
- Cukier
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Marchewki, ziemniaki, pietruszki i seler umyjcie i nieobrane włóżcie do zimnej, osolonej wody z dodatkiem pieprzu. Gotujcie do miękkości warzyw.
- Kiedy warzywa już zmiękną, odcedźcie je i odstawcie do ostudzenia. Gdy będą chłodne, obierzcie je ze skóry.
- Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie na kawałeczki.
- Na patelnię wylejcie dwie łyżki miodu i zacznijcie podgrzewać. Kiedy miód już się zacznie karmelizować, wrzućcie pokrojone jabłka. Podpiekajcie mieszając.
- Gdy jabłka już nieco zmiękną, wlejcie na patelnię sok z cytryny. Wymieszajcie i odczekajcie chwilę, aż jabłka ostygną.
- Po tym czasie przełóżcie je do wysokiego naczynia, dodajcie sól i pieprz i za pomocą blendera zmiksujcie na gładką masę.
- Ugotowane i obrane warzywa pokrójcie w sporą kostkę i włóżcie do dużej miski.
- Obierzcie ze skóry ogórki kiszone, pokrójcie w kostkę i dodajcie do warzyw.
- Cebulę obierzcie, posiekajcie drobno, a następnie zalejcie bardzo gorącą wodą i odciśnijcie. Dodajcie do sałatki.
- Ugotujcie jajka na twardo, pokrójcie w kostkę i dodajcie z rozmrożonym groszkiem do miski z warzywami.
- Mus jabłkowy wymieszajcie z majonezem i śmietaną. Dodajcie cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Dokładnie wymieszajcie, wlejcie do sałatki i jeszcze raz wymieszajcie, by wszystkie składniki się połączyły.
- Dodajcie do sałatki posiekany, świeży koperek, wymieszajcie i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.