Zbliżają się święta wielkanocne, które nie mogą się obejść bez tradycyjnej sałatki jarzynowej! Wypróbujcie w tym roku przepis od Karola Okrasy, który dodaje do swojej sałatki 1 niezwykły składnik - karmelizowane jabłka. Danie smakuje fantastycznie!

Przepis na sałatkę jarzynową Karola Okrasy

Do przygotowania sałatki jarzynowej według przepisu Karola Okrasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 150 g mrożonego groszku
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 2 jabłka
  • 1 korzeń selera
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki miodu
  • 2 cytryny
  • Koperek
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki, ziemniaki, pietruszki i seler umyjcie i nieobrane włóżcie do zimnej, osolonej wody z dodatkiem pieprzu. Gotujcie do miękkości warzyw.
  2. Kiedy warzywa już zmiękną, odcedźcie je i odstawcie do ostudzenia. Gdy będą chłodne, obierzcie je ze skóry.
  3. Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie na kawałeczki.
  4. Na patelnię wylejcie dwie łyżki miodu i zacznijcie podgrzewać. Kiedy miód już się zacznie karmelizować, wrzućcie pokrojone jabłka. Podpiekajcie mieszając.
  5. Gdy jabłka już nieco zmiękną, wlejcie na patelnię sok z cytryny. Wymieszajcie i odczekajcie chwilę, aż jabłka ostygną.
  6. Po tym czasie przełóżcie je do wysokiego naczynia, dodajcie sól i pieprz i za pomocą blendera zmiksujcie na gładką masę.
  7. Ugotowane i obrane warzywa pokrójcie w sporą kostkę i włóżcie do dużej miski.
  8. Obierzcie ze skóry ogórki kiszone, pokrójcie w kostkę i dodajcie do warzyw.
  9. Cebulę obierzcie, posiekajcie drobno, a następnie zalejcie bardzo gorącą wodą i odciśnijcie. Dodajcie do sałatki.
  10. Ugotujcie jajka na twardo, pokrójcie w kostkę i dodajcie z rozmrożonym groszkiem do miski z warzywami.
  11. Mus jabłkowy wymieszajcie z majonezem i śmietaną. Dodajcie cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Dokładnie wymieszajcie, wlejcie do sałatki i jeszcze raz wymieszajcie, by wszystkie składniki się połączyły.
  12. Dodajcie do sałatki posiekany, świeży koperek, wymieszajcie i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.