sałatka jarzynowa przepis
ONS, AdobeStock
Newsy

Będziecie zaskoczeni, co Karol Okrasa dodaje do sałatki jarzynowej. Z tym dodatkiem musi rozpływać się w ustach

Czy sałatka jarzynowa może być jeszcze smaczniejsza? Gdy zrobicie ją z przepisu Karola Okrasy to przekonacie się, że to możliwe!

Zbliżają się święta wielkanocne, które nie mogą się obejść bez tradycyjnej sałatki jarzynowej! Wypróbujcie w tym roku przepis od Karola Okrasy, który dodaje do swojej sałatki 1 niezwykły składnik - karmelizowane jabłka. Danie smakuje fantastycznie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sałatkę jarzynową Karola Okrasy

Do przygotowania sałatki jarzynowej według przepisu Karola Okrasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 150 g mrożonego groszku
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 2 jabłka
  • 1 korzeń selera
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki miodu
  • 2 cytryny
  • Koperek
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki, ziemniaki, pietruszki i seler umyjcie i nieobrane włóżcie do zimnej, osolonej wody z dodatkiem pieprzu. Gotujcie do miękkości warzyw.
  2. Kiedy warzywa już zmiękną, odcedźcie je i odstawcie do ostudzenia. Gdy będą chłodne, obierzcie je ze skóry.
  3. Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie na kawałeczki.
  4. Na patelnię wylejcie dwie łyżki miodu i zacznijcie podgrzewać. Kiedy miód już się zacznie karmelizować, wrzućcie pokrojone jabłka. Podpiekajcie mieszając.
  5. Gdy jabłka już nieco zmiękną, wlejcie na patelnię sok z cytryny. Wymieszajcie i odczekajcie chwilę, aż jabłka ostygną.
  6. Po tym czasie przełóżcie je do wysokiego naczynia, dodajcie sól i pieprz i za pomocą blendera zmiksujcie na gładką masę.
  7. Ugotowane i obrane warzywa pokrójcie w sporą kostkę i włóżcie do dużej miski.
  8. Obierzcie ze skóry ogórki kiszone, pokrójcie w kostkę i dodajcie do warzyw.
  9. Cebulę obierzcie, posiekajcie drobno, a następnie zalejcie bardzo gorącą wodą i odciśnijcie. Dodajcie do sałatki.
  10. Ugotujcie jajka na twardo, pokrójcie w kostkę i dodajcie z rozmrożonym groszkiem do miski z warzywami.
  11. Mus jabłkowy wymieszajcie z majonezem i śmietaną. Dodajcie cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Dokładnie wymieszajcie, wlejcie do sałatki i jeszcze raz wymieszajcie, by wszystkie składniki się połączyły.
  12. Dodajcie do sałatki posiekany, świeży koperek, wymieszajcie i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
śledzie po kaszubsku przepis
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa zdradził rewelacyjny przepis na śledzie po kaszubsku. Nie uwierzycie, co do nich dodaje
Kto ma ochotę na śledzie, ten powinien spróbować genialnego przepisu od Karola Okrasy – jeden dodatek sprawia, że smakują wyjątkowo.

Jedną ze smaczniejszych przekąsek na zimno zdecydowanie są śledzie. Można je przygotować na wiele smacznych sposobów i zawsze się udają. Wypróbujcie ten przepis Karola Okrasy – dzięki odrobinie miodu śledzie smakują fantastycznie! Przepis na śledzie po kaszubsku od Karola Okrasy Do przygotowania tradycyjnych śledzi po kaszubsku, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 30 dag śledzi typu matias 15 dag koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżki miodu (najlepiej spadziowego) 2 łyżeczki octu Pół szklanki wody 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe Kilka liści natki pietruszki Dwie szczypty pieprzu Szczypta soli Przygotowanie: Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i usmażcie cebulę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aż cebula się ozłoci. Następnie trzy ogórki kiszone pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie na patelnię z cebulą. Smażcie krótko do chwili, aż odparuje trochę soku z ogórków. Do warzyw dodajcie 150 g koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i smażcie 1-2 minuty. Następnie dodajcie dwie łyżki miodu i znów zamieszajcie. Wlejcie do patelni pół szklanki wody oraz jedną łyżeczkę octu. Wsypcie dwie szczypty pieprzu, zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Gdy większość wody odparuje i sos będzie już gęsty, zdejmijcie go z kuchenki i odstawcie na bok, by wystygł. Kiedy sos będzie już chłodny, doprawcie go jeszcze jedną łyżeczką octu, łyżką miodu oraz szczyptą soli. Śledzie pokrójcie w kawałki o szerokości około 2 – 3 cm. Włóżcie do większej miski i zalejcie przygotowanym sosem (chłodnym!). Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka...

sałatka jarzynowa przepis
Flickr
Newsy
Sałatka jarzynowa będzie o niebo lepsza, gdy dodacie do niej 1 sekretny składnik. Takie połączenie zasmakuje każdemu
Wielkanoc nie może się obejść bez sałatki jarzynowej! Dodajcie do niej ten jeden składnik który sprawia, że jest jeszcze lepsza.

Sałatka z ugotowanych warzyw to jeden z polskich klasyków, który zawsze podaje się na Wielkanoc i Boże Narodzenie! Być może duża popularność tego przysmaku podczas świąt, wynika z tradycji. W końcu sałatka jarzynowa jest dość bogatym daniem, a na święta zawsze przyrządzano coś wyjątkowego, na co dawniej ludzie nie mogli pozwolić sobie na co dzień.  Wypróbujcie świetny przepis na klasyczną sałatkę jarzynową z pysznym dodatkiem który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza! Najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Choć większość przepisów podaje, że warzywa wystarczy po prostu ugotować w wodzie i później je pokroić, to każdy doświadczony kucharz dobrze wie, jakie warzywa do sałatki są najlepsze. Te, na których gotował się rosół! Dlatego jeśli ugotowaliście niedawno bulion, to warto wykorzystać warzywa do zrobienia sałatki. Przepis na sałatkę jarzynową z serem Sałatka jarzynowa jest jeszcze bardziej pyszna, gdy dodacie do niej trochę startego żółtego sera ! Do przygotowania takiej sałatki jarzynowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Kawałek białej części pora 4 ogórki kiszone 2 jabłka 3 jajka 1 puszka kukurydzy Pół puszki groszku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 200 g sera żółtego w kawałku Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie warzywa do miękkości. Wyjmijcie z wody, ostudźcie i obierzcie. 3 jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Obrane warzywa i jajka pokrójcie w drobną...

Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
AdobeStock
Newsy
Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
Sałatka jarzynowa zrobiła się wodnista i nieapetyczna? Poznajcie sposób na zagęszczenie jej!

Zdarzyło się wam, że sałatka jarzynowa po przygotowaniu zrobiła się rzadka i wodnista? Jest na to sposób! O tym, jak zagęścić sałatkę, dowiecie się z poniższego artykułu. Przepis na sałatkę jarzynową z majonezem Do przygotowania sałatki jarzynowej na Wielkanoc potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 duże marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 1 mały korzeń selera 4 ogórki kiszone Kawałek pora 4 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu Pół łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa korzeniowe, ale nie obierajcie ich ze skórki. Włóżcie do garnka i zalejcie wodą. Podgrzejcie. Od momentu, gdy woda się zagotuje, gotujcie warzywa pod przykryciem przez maksymalnie pół godziny (czas gotowania zależy od grubości warzyw). Powinny całkowicie zmięknąć. Gdy warzywa się ugotują, wyjmijcie je z wody i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie ze skórki i posiekajcie na drobną kostkę. Jajka włóżcie do garnka z wodą i gotujcie od 7 do 10 minut, w zależności od wielkości jajek. Po ugotowaniu zalejcie je zimną wodą i obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka bardzo drobno. Poszatkujcie białą część pora, umieśćcie w sitku i przelejcie wrzątkiem. Po przestudzeniu będzie można dodać por do sałatki (zamiast pora możecie też użyć cebuli). Obierzcie ogórki kiszone ze skórki i pokrójcie w kostkę. Jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki przełóżcie do dużej miski. Dodajcie groszek konserwowy, cztery łyżki jogurtu naturalnego i cztery łyżki majonezu. Delikatnie wymieszajcie. Dodajcie do smaku pieprz, sól i jeszcze raz wymieszajcie. Smacznego! Jak zagęścić...

Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
AdobeStock
Newsy
Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
Zupa ogórkowa z ziemniakami to klasyk polskiej kuchni. Jeśli zastanawiacie się jak zrobić zupę ogórkową, skorzystajcie z przepisu samego Karola Okrasy.

Przepis na zupę ogórkową zna każda polska gospodyni. To klasyczne danie z kiszonych ogórków smakuje każdemu i zawsze się sprawdza. Poznajcie przepis Karola Okrasy, który gotując zupę ogórkową wykorzystuje trik swojej mamy na podkręcenie smaku. Sposób na smaczną zupę ogórkową: sekret mamy Karola Okrasy Jak każdy szef kuchni, Karol Okrasa gotowania uczył się od najlepszych – w tym od swojej mamy! W końcu każda mama i babcia ma swoje własne sekrety na przyrządzenie ulubionych dań swoich najbliższych. Okrasa zdradził sposób swojej mamy na zrobienie smacznej zupy ogórkowej – trzeba dodać do niej masła! Karol w garnku rozgrzewa olej, a na to dopiero kładzie kawałki masła. Dzięki użyciu oleju, masło nie będzie się przypalało. Gdy już się rozpuści, smaży na nim warzywa, które później dodaje do zupy. Jeżeli lubicie przepisy Okrasy, to koniecznie wypróbujcie jego kartacze z mięsem oraz śledzie po kaszubsku . Palce lizać! Przepis na zupę ogórkową Karola Okrasy Do przygotowania zupy ogórkowej z przepisu Karola Okrasy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego Ogórki kiszone z wodą (łącznie 500 ml) Pół kilograma ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 150 ml śmietany 18% 50 g masła 1 łyżka sukru Świeży koperek Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie warzywa i obierzcie. Marchewkę, selera, cebulę i pietruszkę pokrójcie drobno, a ziemniaki w grubszą kostkę. Do garnka wlejcie olej i dodajcie masło. Gdy się rozpuści, wrzućcie cebulę i ziemniaki i podsmażcie z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy warzywa się podsmażą, dodajcie pietruszkę, selera i marchewkę. Smażcie mieszając od czasu do...