Sernik
wikipedia commons
Newsy

Będziecie piec sernika na święta? Takich serów pod żadnym pozorem nie kupujcie do swoich wypieków 

Jakie ciasta upieczemy na Boże Narodzenie? Na pewno makowiec, obowiązkowo piernik. Do kompletu brakuje jeszcze sernika.

Skoro przystępujemy do pieczenia sernika, warto zacząć od sprawy kluczowej, a zatem od samego sera.

Bez dobrego twarogu nie uda się ani sernik z pianką, ani pozbawiony spodu sernik wiedeński, ani popularny w wielu domach sernik z brzoskwinią.

Czasem zdarza się, że przez zły biały ser zmarnujemy sporo wysiłku, a także drogie składniki – tak bywa choćby podczas wpadki z sernikiem na białej czekoladzie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Twaróg górą

Jaki ser wybrać zatem, żeby wyszedł tak jak należy i smakował obłędnie? Naszym faworytem jest zwykły tłusty twaróg. Dlaczego? Spieszymy z odpowiedzią.

Twaróg na sernik powinien być jak najbardziej naturalny. Właśnie to gwarantuje zakupiony w kostce ser biały.

Wybierzmy nasz ulubiony słodki twaróg ze sporą zawartością tłuszczu. Taki właśnie ser powinniśmy zmielić w domowej maszynce przynajmniej trzykrotnie. Jest z tym trochę roboty, ale nic nie zastąpi smaku zwykłego twarogu w serniku.

Po dodaniu do takiego twarogu dodatków w postaci jaj i choćby wspomnianej białej czekolady, pozostaje przyłożyć się do pieczenia w piekarniku i efekty będą idealne.

Uważajmy na chude, a nawet półtłuste twarogi – sernik z takich serów będzie po prostu zbyt chudy i przez to niesmaczny.

Warto poszukiwać w sklepach i na targach jak najświeższych serów białych. Te z późną datą ważności mogą być nieco kwaśnawe w smaku.

Co z „wiaderkami”?

W sklepach spotkać możemy całe zastępy twarogów sernikowych w kubełkach i wiaderkach. Są wygodne i niezbyt drogie, ale mają różnego rodzaju wady i zalety.

Część z nich zawiera w sobie niepotrzebne składniki takie jak m.in. skrobia ziemniaczana, mleko w proszku czy różnego rodzaju polepszacze i zagęszczacze.

Kiedy wiemy, że możemy nie wyrobić się z mieleniem twarogu i zdecydowaliśmy się już na „wiaderko” – zwróćmy uwagę na skład danego gotowego sera twarogowego. Zasada jest krótka – im mniej składników, tym lepiej.

Kolejną wadą takich półproduktów jest ogromna ilość cukru w ich składzie. Kiedy robimy sernik z własnego twarogu, to my decydujemy jak słodkie będzie nasze ciasto.

Gotowe twarogi sernikowe są często nieznośnie przesłodzone – zwróćmy następnym razem uwagę na ich skład i tabelę wartości odżywczych.

jaki ser wybrać na sernik?
Adobe Stock
Newsy
Jaki ser jest najlepszy do sernika? Z innym ciasto się nie uda
Nie ma to jak dobry sernik. Wiedzą o tym na całym świecie, ale Polacy nie muszą absolutnie wstydzić się swoich wypieków.

Polskie serniki należą bez wątpienia do najlepszych na świecie. Duża w tym zasługa naszych gospodyń domowych. Nasze panie domu wciąż kontynuują piękną tradycję pieczenia ciast w domu, na czele oczywiście z wyśmienitymi sernikami. Coraz mocniej na rynku spożywczym prezentuje się jednak sprzedaż gotowych ciast i półproduktów, takich jak wiaderka z twarogiem sernikowym. O tym, że warto dalej piec serniki w domowym piekarniku, świadczy uśmiech i zadowolenie bliskich za każdym razem, gdy pokroicie im swoje cudo. Jak sprawić, by sernik się udał? Podstawą dobrego sernika jest oczywiście ser. To nie ulega wątpliwości i nie zmienią tego wspomniane twarogi sernikowe. Dlaczego? Odpowiedź jest krótka: wiaderko wiaderku nierówne. Jeden twaróg sernikowy może z powodzeniem zastąpić zwykły ser biały, inny nie. Wiąże się to oczywiście z kwestią składu danego kubełka z serem twarogowym. Powinien on zawierać jak najmniej dodatków. Zamiast wzmacniaczy smaku, konserwantów, masy cukru, skład ten powinien ograniczać się do tego, z czego powstaje biały ser. To jednak nie jedyny wyznacznik tego, czy dane wiaderko nada się do upieczenia dobrego sernika. W dużej mierze chodzi także o jego świeżość. Jaki twaróg i ser na sernik powinno się wybierać? Koniecznie sprawdzajcie dokładnie datę ważności danego opakowania wiaderka z twarogiem sernikowym. To samo tyczy się zwykłych kostek z twarogiem tłustym i półtłustym, który potem zechcecie zmielić w maszynce na masę do sernika. Twaróg do sernika musi być naturalnie słodki, jak najmniej kwaśny – tylko w ten sposób uda się wam upiec perfekcyjne ciasto. W przeciwnym wypadku nie pomoże nawet pół kilograma białej czekolady – na pewno słyszeliście o takich przepisach. Jeśli udało wam się zakupić...

Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego
AdobeStock
Newsy
Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego
Czy wiecie, jak rozpoznać dobry biały ser? Sprawdźcie, jak wybrać dobry twaróg i po czym poznać, że już się nie nadaje do jedzenia.

Ser twarogowy przydaje się do zrobienia wielu przekąsek, potraw i ciast. Wykorzystajcie go do zrobienia serowych placuszków , dietetycznych kulek z twarogu oraz oczywiście sernika! Zanim jednak weźmiecie się do pracy koniecznie sprawdźcie, jak rozpoznać dobry twaróg w sklepie.   Jak wybrać dobry twaróg? Smaczny twaróg jest podstawą każdego sernika i innych potraw, które opierają się na tym składniku. Dietetycy przypominają, na co należy zwrócić uwagę przy kupowaniu twarogu: Twardość: twaróg powinien być miękki (świadczy to dużej ilości serwatki). Jeśli jednak jest zbrylony albo ma konsystencję drobnej kaszki oznacza to, że ser został przegrzany. Takiego nie kupujcie! Smak: każdy ser twarogowy jest delikatnie kwaśny, ale nigdy nie powinien smakować tak, że aż wykręca wam język! Jeśli twaróg jest bardzo kwaśny, to najprawdopodobniej się zepsuł. Kolor: dobry ser biały będzie, zgodnie z nazwą, biały albo kremowy. Absolutnie nie powinien być żółty. Pomysł na ciasto z twarogu: Przepis na sernik na zimno z białą czekoladą Twaróg możecie wykorzystać do zrobienia wielu ciast, przede wszystkim serników! Do zrobienia smacznego sernika na zimno z dodatkiem białej czekolady potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g półtłustego, trzykrotnie zmielonego twarogu 200 g białej czekolady 150 g herbatników lub ciasteczek owsianych 50 g masła 300 ml śmietany 36% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Pokruszcie ciastka i wymieszajcie z roztopionym masłem. Tak powstałą masę umieśćcie na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Połamcie białą czekoladę i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudźcie, by nie była gorąca. Następnie do...

sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy
Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją
Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga… W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą , który dzisiaj wam polecamy. To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy. A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą . Składniki: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty) Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód 10 dag masła lub margaryny 5 jajek 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania) Cukier waniliowy Budyń waniliowy Opcjonalnie 15-20 dag cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy....

Jak zmielić twaróg bez maszynki? To prostsze niż myślicie
Pixabay
Newsy
Jak zmielić twaróg bez maszynki? To prostsze niż myślicie
Mielenie twarogu bez maszynki jest możliwe i nawet nie jest to bardzo trudne! Jak rozdrobnić ser ręcznie?

Mielenie sera to jedna z podstawowych czynności przy tradycyjnych daniach kuchni polskiej takich jak pierogi ruskie , pierogi z serem czy sernik. Maszynka do mięsa potrafi jednak zajmować dużo miejsca, a nie wszystkie panie domu, zwłaszcza te młodsze, posiadają taki sprzęt. Poradzicie sobie jednak bez tego sprzętu! Jak zmielić twaróg bez maszynki? Oczywiście można kupić już zmielony twaróg w sklepie, jednak nie do wszystkich dań sprawdzi się to rozwiązanie. Jaki ser jest najlepszy do sernika ? Choć sklepy oferują już teraz także twarogi sernikowe o kremowej konsystencji serka – niektórzy domowi kucharze (zwłaszcza babcie czy osoby starszej daty) pozostają jednak wierni mieleniu białego sera. Jak więc poradzić sobie z rozdrobnieniem sera bez maszynki? Może wypróbować: Widelec – sprawdzi się on raczej do mniejszych ilości sera, np. na twarożek śniadaniowy, jednak jest to wyjątkowo łatwo dostępne narzędzie, Tłuczek do ziemniaków (z dziurkami lub sprężyną) – to narzędzie również pomoże rozdrobnić ser, jednak trzeba będzie poświęcić na to chwilę czasu: będzie ono nieco bardziej skuteczne niż widelec (zwłaszcza do większych ilości sera), Praska (wyciskarka) do ziemniaków – sprzęt ten, choć jeszcze mało popularny w Polsce, to większa wersja praski do czosnku, która błyskawicznie przygotowuje puree ziemniaczane: może być jednak stosowana także do ręcznego zmielenia twarogu, Makutra (drewniana miska) i drewniane „berło” – ten rodzaj drewnianego moździerza stosowany był w dawnych czasach do mielenia sera, ale w wielu gospodarstwach domowych w dalszym ciągu używa się tego rozwiązania. Jaki sprzęt może zastąpić maszynkę do mielenia sera? Maszynka może stać się zupełnie zbędna, jeśli posiadacie w domu inne sprzęty takie jak: Malakser,...