Będzie najlepsza na grypę żołądkową, o ile pamiętaliście o 1 rzeczy
AdobeStock_
Newsy

Ta mikstura będzie najlepsza na grypę żołądkową, o ile pamiętaliście o 1 rzeczy

O chorobach wirusowych nasłuchaliśmy się dużo. Mogą powodować problemy oddechowe, jak COVID-19 lub jelitowe, jak grypa żołądkowa. Podpowiadamy, co pomaga na żołądek.

Grypa żołądkowa, to nieżyt żołądkowo–jelitowy, popularnie zwany „jelitówką”. Najczęściej jest chorobą wirusową, choć czasem ma podłoże bakteryjne. Trwa zwykle kilka dni.

Jej objawy to ostra biegunka, wymioty, gorączka, a do tego osłabienie i brak apetytu. Może zaczynać się jak zwykłe przeziębienie, ale częste wizyty w toalecie od razu pokazują, że tym razem na katarze się nie skończy. Jak radzić sobie z dolegliwościami żołądkowymi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sprawdzony przepis, znany już od wieków

Najprostsze sposoby zwykle są najlepsze. Dlatego oprócz nowoczesnego leczenia, na problemy żołądkowe nie zaszkodzi zastosować metody naszych babć i sięgnąć po nalewkę orzechową. Doskonale działa na układ pokarmowy i jelita, pomaga na zatrucia, likwiduje nieżyty i biegunkę.

Nalewka z orzechów włoskich działa także wzmacniająco, oczyszczająco, bakteriobójczo, a przede wszystkim doskonale smakuje.

Żeby była skuteczna, należy ją przygotować zgodnie z tajemnymi recepturami naszych babć. I dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba tych receptur szukać na starych strychach.  W dzisiejszych czasach pełno ich w internecie. Korzystajcie jednak tylko z tych, które zdradzają największą tajemnicę orzechówki - do nastawienia nalewki należy użyć niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich. Inne przepisy są nic nie warte.

Zielone orzechy zawierają nie tylko witaminy z grupy B, ale też olejki eteryczne, garbniki i gorycze, które są ważne w prawidłowej pracy żołądka. Niedojrzałe orzechy zbiera się na przełomie czerwca i lipca, jednak obecnie można je nadal kupić w sklepach internetowych. 

Zobacz także
Działa przeciwgorączkowo i świetnie podnosi odporność. Jak zrobić nalewkę z agrestu?

Nalewka z agrestu działa przeciwgorączkowo i podnosi odporność. A jak smakuje! Jak ją zrobić?

Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha

Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha

Składniki:

  • Zielone orzechy włoskie - 0,5 kg
  • Cukier – 0,5 kg
  • Woda – 0,5l, ćwierć litra przegotowanej wody na początku i ćwierć litra wrzątku po 14 dniach
  • Spirytus 95% - 1l
  • Migdały - 3 szt
  • Cynamon – 1 szt
  • Goździki – 3-4 szt

Sposób przygotowania:

1. Zielone orzechy włoskie kroimy na ćwiartki.

2. Przygotowujemy duży słój na nalewki. Wlewamy spirytus, wsypujemy orzechy, przyprawy, dolewamy 250 ml przegotowanej, letniej wody i dokładnie wszystko mieszamy.

3. Zakręcamy słój i odstawiamy w ciemne miejsce na 14 dni.

4. Po 2 tygodniach przecedzamy zawartość słoja. Przygotowujemy syrop z 250 ml mowy i cukru i gorący dolewamy do nalewki. Ponownie filtrujemy, przelewamy do butelek, korkujemy i odstawiamy na 12 miesięcy.

Mycie rąk i świeża żywność, też dobre na grypę żołądkową

Grypę żołądkowa powodują wirusy lub bakterie. Najczęściej do zakażenia dochodzi drogą pokarmową lub kropelkową.

Co zrobić aby uniknąć narażenie się na te nieprzyjemną dolegliwość, która może skazać was na 3 dni spędzone w toalecie?

Odpowiedź jest prosta:

  • Myjcie ręce. To podstawowa zasada, która pozwala na uniknięcie wielu chorób, szczególnie tych, które dotykają przewodu pokarmowego. Ręce należy myć zawsze po wyjściu z toalety, powrocie do domu ze sklepu czy pracy.
  • Unikajcie kontaktu z chorymi. Grypa żołądkowa jest bardzo zaraźliwą chorobą. Jeśli wiecie, że ktoś jest chory, nie spotykajcie się z nim, przełóżcie spotkanie na później. Jeśli sami jesteście chorzy, zostańcie w domu, nie narażajcie innych na zarażenie się.
  • Zwiększcie ostrożność, gdy choruje domownik. W takiej sytuacji trzeba znacznie częściej myć ręce, dezynfekować naczynia, których używa chory, a najlepiej wydzielić dla niego osobne naczynia. Warto przenieść się też na czas choroby do innego pokoju czy łóżka.

Źródło: onet.pl, interia.pl, poradnikzdrowie.pl

Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki
AdobeStock
Newsy
Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki
Warto zebrać orzechy włoskie już teraz, zanim dojrzeją – to właśnie z zielonych orzechów włoskich przyrządza się smaczną i bardzo zdrową orzechówkę!

Ta nalewka to prawdziwy klasyk. Dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu. A do tego jaka zdrowa! Poznajcie podstawowy przepis na nalewkę z orzechów włoskich. Właściwości zdrowotne orzechów włoskich Sporo orzechów włoskich powinny jeść przede wszystkim osoby, którym zależy na obniżeniu poziomu cholesterolu . Orzechy te zawierają bowiem bardzo dużo wielonasyconych kwasów tłuszczowych! A do tego znajdziecie w nich również L-argininę, która odpowiada za rozszerzanie naczyń wieńcowych. Latem z orzechów włoskich ucieszą się osoby cierpiące na nadpotliwość , ponieważ liście orzecha mogą pomóc w walce z tym wstydliwym problemem! Wystarczy, że sporządzicie z nich napar i wymoczycie w nim stopy lub dłonie. Można go dodać także do kąpieli. Kolejną zaletą jedzenia orzechów włoskich jest poprawa cery. Zawierają one sporo cynku, który działa ściągająco oraz antybakteryjnie, dlatego pomoże przy problemach z trądzikiem . W orzechach włoskich znajdziecie także witaminy A i E, które zwalczają wolne rodniki i utrzymują młody wygląd na dłużej. Na co pomaga orzechówka? Nalewka z orzechów włoskich jest stosowana przede wszystkim jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Zielone orzechy włoskie są silnie bakteriobójcze, dlatego gdy dopadnie was zatrucie pokarmowe , warto się wspomóc maleńkim kieliszkiem takiej nalewki. To naprawdę pomaga! W niedojrzałych orzechach znajdują się także sterole roślinne, które mają działanie przeciwnowotworowe. Jak zrobić nalewkę z włoskich orzechów (orzechówkę)? Przyrządzenie nalewki z orzechów włoskich jest bardzo proste, choć wymaga nieco cierpliwości. Przygotujcie sobie rękawiczki (orzechy brudzą dłonie!), szklany słój oraz poniższe składniki: Składniki:...