
Jedna z charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskich roślin, czyli bazylia, już od dawna nie jest w Polsce egzotyczną przyprawą. Można ją uprawiać w ogrodzie albo kupić świeżą w sklepie. Często jednak taka kupiona bazylia szybko więdnie w domu. Poznajcie prosty sposób na to, by była świeża jak najdłużej.
Trik na przedłużenie świeżości bazylii
Jeśli kupujecie bazylię sprzedawaną w doniczce, zwykle nie ma z nią większego kłopotu - wystarczy pamiętać o tym, by regularnie ją podlewać. Ale popularne są też bazylie i inne zioła cięte, jak kwiaty, które więdną bardzo szybko. Nie pomaga wstawienie ich do lodówki - co więc należy zrobić? Swoim sposobem podzieliła się pewna kobieta na TikToku.
@cookingwithayeh Hack on how to keep Basil leaves fresh for a week! #cookinghacks #foryour #fyp #foryou #basil #hack #tips #fresh #homeproject #cookingtips ♬ original sound - Cooking with Ayeh
Wystarczy, że za pomocą nożyczek lub małego sekatora obetniecie końcówki łodyg i wstawicie do szklanki z zimną wodą. Chodzi więc o działanie podobne, jakie stosuje się po przyniesieniu do domu ciętych kwiatów. Dzięki temu, bazylia będzie nadal świeża i sprężysta nawet po pięciu dniach! Pamiętajcie tylko o tym, by codziennie zmieniać wodę na świeżą, inaczej roślina zmarnieje.
Zdrowotne właściwości bazylii
Bazylia nie tylko wspaniale smakuje, ale także jest pomocna przy leczeniu wielu dolegliwości zdrowotnych. Jak większość ziół, roślina ta wspomaga pracę układu trawiennego - pomaga m.in. we wchłanianiu składników odżywczych z jedzenia. Bazylia stymuluje także wydzielanie soków żołądkowych, zmniejsza zaparcia i jest pomocna w łagodzeniu nudności.
Ma także działanie uspokajające i wyciszające, a nawet może poprawić nastrój. Ponadto, w bazylii znajdziecie żelazo, magnez, wapń i potas, niezbędne do tego, by organizm funkcjonował prawidłowo.
Do jakich dań pasuje bazylia?
Roślina ta na pewno kojarzy się wam z kuchnią włoską, w której jest szeroko wykorzystywana. Warto dodawać to zioło do lekkich, warzywnych dań, typowych dla kuchni śródziemnomorskiej. Bazylia stanowi bazę pesto, które można samodzielnie wykonać w domu. Ta roślina doskonale pasuje m.in. do:
-
pomidorów z mozzarellą i oliwą z oliwek
-
piersi z kurczaka z sosem pomidorowym
-
gnocchi z pomidorami
-
spaghetti po bolońsku
-
warzywnych zup-kremów
-
łososia ze szpinakiem
Źródło: @cookingwithayeh/TikTok, kuchnia.wp.pl