Jedna z charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskich roślin, czyli bazylia, już od dawna nie jest w Polsce egzotyczną przyprawą. Można ją uprawiać w ogrodzie albo kupić świeżą w sklepie. Często jednak taka kupiona bazylia szybko więdnie w domu. Poznajcie prosty sposób na to, by była świeża jak najdłużej. 

Trik na przedłużenie świeżości bazylii

Jeśli kupujecie bazylię sprzedawaną w doniczce, zwykle nie ma z nią większego kłopotu - wystarczy pamiętać o tym, by regularnie ją podlewać. Ale popularne są też bazylie i inne zioła cięte, jak kwiaty, które więdną bardzo szybko. Nie pomaga wstawienie ich do lodówki - co więc należy zrobić? Swoim sposobem podzieliła się pewna kobieta na TikToku.

@cookingwithayeh Hack on how to keep Basil leaves fresh for a week! #cookinghacks #foryour #fyp #foryou #basil #hack #tips #fresh #homeproject #cookingtips ♬ original sound - Cooking with Ayeh

Wystarczy, że za pomocą nożyczek lub małego sekatora obetniecie końcówki łodyg i wstawicie do szklanki z zimną wodą. Chodzi więc o działanie podobne, jakie stosuje się po przyniesieniu do domu ciętych kwiatów. Dzięki temu, bazylia będzie nadal świeża i sprężysta nawet po pięciu dniach! Pamiętajcie tylko o tym, by codziennie zmieniać wodę na świeżą, inaczej roślina zmarnieje. 

Zobacz także:

Zdrowotne właściwości bazylii

Bazylia nie tylko wspaniale smakuje, ale także jest pomocna przy leczeniu wielu dolegliwości zdrowotnych. Jak większość ziół, roślina ta wspomaga pracę układu trawiennego - pomaga m.in. we wchłanianiu składników odżywczych z jedzenia. Bazylia stymuluje także wydzielanie soków żołądkowych, zmniejsza zaparcia i jest pomocna w łagodzeniu nudności.

Ma także działanie uspokajające i wyciszające, a nawet może poprawić nastrój. Ponadto, w bazylii znajdziecie żelazo, magnez, wapń i potas, niezbędne do tego, by organizm funkcjonował prawidłowo. 

Do jakich dań pasuje bazylia?

Roślina ta na pewno kojarzy się wam z kuchnią włoską, w której jest szeroko wykorzystywana. Warto dodawać to zioło do lekkich, warzywnych dań, typowych dla kuchni śródziemnomorskiej. Bazylia stanowi bazę pesto, które można samodzielnie wykonać w domu. Ta roślina doskonale pasuje m.in. do:

  • pomidorów z mozzarellą i oliwą z oliwek

  • piersi z kurczaka z sosem pomidorowym

  • gnocchi z pomidorami

  • spaghetti po bolońsku

  • warzywnych zup-kremów

  • łososia ze szpinakiem 

Źródło: @cookingwithayeh/TikTok, kuchnia.wp.pl