jak się jada barszcz za granicą
Adobe Stock
Newsy

Barszcz z takim składnikiem, że uznacie to za żart. Ale tak się jada w pewnym miejscu

Z racji, że barszcz przygotowuje się w wielu zakątkach świata, na jego temat powstało mnóstwo kulinarnych wariacji. Według tradycyjnych receptur w Polsce od lat przyrządza się barszcz czerwony, grzybowy czy też ukraiński. W Rumunii, Rosji, Mołdawii oraz na Ukrainie te zupy wyglądają nieco inaczej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rodzaje barszczu w Polsce

Przyrządzany głównie z okazji świąt Bożego Narodzenia, ale również na co dzień, barszcz czerwony to podstawa polskiej kuchni. Wspomniana zupa powstaje na bazie bulionu i buraków, zazwyczaj dodaje się do niej również cebulę, ocet, cukier, pieprz oraz majeranek. Całość smakuje naprawdę niepowtarzalnie.

Popularny w Polsce barszcz po ukraińsku również przyrządzany jest na bazie bulionu i buraków, jednak dodatki są już zupełnie inne. W wywarze musi się bowiem znaleźć między innymi kapusta włoska, biała fasola, pomidory, pietruszka, marchewka, cebula i czosnek.

Nierzadko przyrządza się także barszcz grzybowy. Jak sama nazwa wskazuje, podstawę zupy stanowią przepyszne suszone grzyby, ale również cebula, marchewka, pietruszka, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Najczęściej spożywa się go w towarzystwie łazanków.

W tej wyliczance nie można również zapomnieć o przepysznym barszczu białym przyrządzanym na bazie wędzonego boczku, kiełbasy i chrzanu. Dodatek do potrawy stanowią również jajka, majeranek oraz śmietana. Ta wersja od lat gromadzi rzeszę fanów.

Zagraniczne barszcze

Jednak co kraj to obyczaj. Mimo że zupa jest uznawana za międzynarodową, w każdym zakątku świata przyrządza się ją nieco inaczej. Wszystko zaczęło się od rosyjskiego cara, który w XIX wieku zażyczył sobie przyrządzenie barszczu na bazie trzech wywarów – z cielęciny, grzybów i gęsi. Do całości dodano również suszone śliwki i kwaśne wiśnie.

Niewiele osób wie, że zarówno na Ukrainie jak i w Rumunii barszcz przyrządza się ze śliwkami i morelami. W Mołdawii stosuje się polentę, a barszcz gruziński i azerbejdżański przyprawia chili. Z kolei wiosną w całej Europie Wschodniej, w tym również w Polsce, barszcz przyrządza się na zimno, z dodatkiem jajek, szczawiu i czosnku.

Jeśli nabraliście ochoty na barszcz, koniecznie wypróbujcie ten z przepisu Magdy Gessler lub Ani Starmach.

gessler barszcz
ONS/Adobe Stock
Newsy
Poznaj tajemnicę idealnego wigilijnego barszczu. Ten od Magdy Gessler nie ma sobie równych
Już za trzy tygodnie Wigilia! Warto w tym czasie zapoznać się z ciekawymi przepisami na wigilijne potrawy - takie, jak barszcz Magdy Gessler!

Uwielbiamy przepisy Magdy Gessler! Są niepowtarzalne i wychodzą z nich naprawdę pyszne i wyjątkowe dania. Do tego ciekawie jest wypróbować przepisy osoby, która jest prawdziwym ekspertem w kwestii gotowania i prowadzenia restauracji. Gessler posiada ogromne doświadczenie kulinarne, dlatego warto zaufać jej recepturom. Może w tym roku przygotujecie barszcz na Wigilię z przepisu znanej restauratorki? Tradycja barszczu wigilijnego Wiecie, czym różni się barszcz przygotowywany na wigilię od tego, który podaje się przez cały rok? Wigilijny barszcz z uszkami to zupa postna – oznacza to, że gotowana jest jedynie na bazie włoszczyzny, suszonych grzybów i buraków. Nie ma w niej w ogóle mięsa! Barszcz podaje się z uszkami, czyli małymi pierożkami wypełnionymi farszem z grzybów. Przepis na wigilijny barszcz Magdy Gessler 3 kg buraków Mały seler 2 pietruszki (korzeń) 2 cebule 4 jabłka kwaśne 1 por 75 ml octu 2 ząbki czosnku Suszone borowiki Ziele angielskie Liść laurowy Cukier Goździki Sól Pieprz Przygotowanie Połowę z trzech kilogramów buraków zawijamy w aluminiową folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Resztę kroimy lub trzemy na tarce. Do garnka dodajemy buraki oraz pokrojony na ćwiartki seler, dwie cebule i korzenie pietruszki. Lejemy tyle wody, by przykryła warzywa. Gdy wywar się zagotuje, dodajemy ocet, ziele angielskie, pieprz, cukier i goździki. Kiedy warzywa już zmiękną, przelewamy wywar do startych buraków upieczonych wcześniej w piekarniku. Gotujemy na małym ogniu tak, by zupa się nie zagotowała. Wlewamy wywar z prawdziwków. Na koniec dodajemy czosnek, pieczone w piecu cebule i skórki z kwaśnych jabłek. Odstawiamy barszcz na całą noc.

Barszcz czerwony
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie to do barszczu, a na pewno nie straci koloru. Idealny trik. Babcia będzie z was dumna 
Barszcz czerwony pojawi się na naszych stołach podczas wigilii. Co zrobić, by nie stracił swojego ostrego, czerwonego koloru?

Każda doświadczona gospodyni domowa zna ten prosty przepis na pamięć.  Nawet jeśli obudzicie babcię o 3 w nocy, to bez problemu wyrecytuje go wam z głowy. Kłopot z barszczem mogą mieć za to młodsze panie domu. Wydawałoby się, że nie da się go zepsuć, a jednak często zdarza nam się, że nasza zupa traci swój magiczny, krwiście czerwony kolor. Intensywna  barwa barszczu czerwonego to zasługa betaniny. Ta substancja zawarta jest oczywiście w czerwonych burakach. Długie gotowanie buraków w naszej zupie może sprawić, że kolor nieco przyblaknie. To samo stanie się, kiedy zdecydujemy się na zabielanie barszczu śmietaną. Do wigilijnego barszczu śmietany zwyczajowo nie dodajemy. Ale warto dodać do niego jeden z dwóch magicznych składników, które pozwolą na utrzymanie pięknego koloru bez względu na wszystko. Tymi składnikami są ocet lub sok z cytryny. Oczywiście, dobry barszcz bez odrobiny kwasowości nie może się udać, ale czasem możemy o tym po prostu zapomnieć. Oprócz tego nie należy przesadzać z czasem gotowania naszej czerwonej zupy i intensywnością ognia. Barszcz powinniśmy gotować na wolnym ogniu tak jak rosół, ale za to znacznie krócej – tylko tyle, ile potrzeba by nasze buraki zdążyły zmięknąć. A teraz pora na przypomnienie tradycyjnego przepisu na barszcz czerwony (bez zakwasu) w sam raz do uszek z grzybami i kapustą. Przepis na barszcz czerwony Składniki: 1 kg buraków czerwonych 2 marchewki Pół selera Pół pora lub cebula Korzeń pietruszki Kilka ząbków czosnku Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek Sól i pieprz Ocet Przygotowanie: Obieramy włoszczyznę, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy. Gdy warzywa...

Ukraiński zielony barszcz szczawiowy. Tak dobry, że Robert Makłowicz się nad nim rozpłynął
Wikipedia commons
Newsy
Ukraiński zielony barszcz szczawiowy. Tak dobry, że Robert Makłowicz się nad nim rozpłynął
Przepis na zielony barszcz szczawiowy z dodatkiem botwinki rodem z Ukrainy zachwyci każdego zwolennika ciekawej, naturalnej, ale i prostej kuchni.

Zastanawialiście się kiedyś, skąd swoją nazwę wzięła zupa barszcz ? Zwykle kojarzy się ona z burakami czerwonymi lub czymś przypominającym tradycyjny żurek . Tymczasem historycznie barszcz przyrządzano na bazie rośliny o takiej samej nazwie. Barszcz zwyczajny nie ma oczywiście za wiele wspólnego z owianym złą sławą barszczem Sosnowskiego. Jednak o zupie z niego gotowanej w Polsce już dawno zapomniano. Mgliste wspomnienia o zielonym barszczu pozostały za to na sąsiedniej Ukrainie. To właśnie u naszych wschodnich sąsiadów wciąż gdzieniegdzie jada się zielony barszcz z botwiną , szczawiem , koperkiem i szczypiorem, a także z jajkami. Do dania nie wykorzystuje się już raczej rośliny zwanej barszczem. Mimo tego podczas wizyty w ukraińskiej Odessie zachwycał się takim barszczem sam Robert Makłowicz. Przepis na ukraiński zielony barszcz szczawiowy Składniki: Ok. 70 dag mięsa z kaczki 1-2 łyżeczki masła 1 cebula 1 marchewka 1 pęczek botwiny (liście) 1 pomidor Świeży koperek 1 pęczek szczawiu Świeży szczypiorek 100 ml śmietany 2 ugotowane na twardo jajka Sól Pieprz Przygotowanie: Zalejcie mięso wodą i gotujcie przez ok. 1 godzinę, zbierając szumy. Odstawcie wywar do zupełnego ostygnięcia. Z gotowanego bulionu zbierzcie tłuszcz kaczki i przełóżcie go na patelnię. Jeżeli wasza kaczka była zbyt chuda i nie udało się wam uzyskać z niej zbyt wiele tłuszczu, dodajcie na patelnię odrobinę masła. Cebulę pokrójcie drobno, marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Podsmażcie warzywa na tłuszczu na patelni. Wrzućcie podsmażone solidnie warzywa do gorącego bulionu, dodajcie posiekaną drobno botwinkę i szczaw. Ugotujcie w osobnym naczyniu jajka na twardo. Do środka zupy wetrzyjcie pomidora na tarce, na końcu doprawcie...

Co się dzieje z organizmem, gdy jecie czerwony barszcz? Poprawia odporność, obniża ciśnienie i nie tylko
Pixabay
Newsy
Co się dzieje z organizmem, gdy jecie czerwony barszcz? Poprawia odporność, obniża ciśnienie i nie tylko
Czerwony barszcz nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Barszcz czerwony to jedna z ulubionych zup Polaków. Przygotowujemy go na co dzień i także od święta, podając go z tradycyjnymi uszkami. Dlaczego warto regularnie jeść barszcz? Zupa ta skrywa w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Co się dzieje z organizmem, gdy jecie czerwony barszcz? Czerwony barszcz to tradycyjna polska zupa przygotowywana na bazie buraków i wywaru z kości, którą zaprawia się kwasem buraczanym. Jedni podają go z posiekaną natką pietruszki i ziemniakami, drudzy dodają do niego śmietanę. Są też tacy, którzy jedzą barszcz czysty, wyłącznie z chlebem. Barszcz nie tylko wspaniale rozgrzewa i podnosi oporność, ale też ma dobroczynne działanie na większość narządów w naszym ciele. Spożywanie barszczu przynosi wiele korzyści zdrowotnych dzięki zawartości składników odżywczych. Pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, chroni żołądek, wątrobę i serce, a nawet wspomaga oczyszczanie krwi.  Oto tylko kilka powodów, dla których warto regularnie jeść barszcz: Sprzyja zdrowiu wątroby. Barszcz zawiera związek o nazwie betaina, który chroni wątrobę, ma właściwości przeciwzapalne i wspomaga detoksykację. Oprócz ochrony wątroby, betaina zmniejsza również poziom homocysteiny, która powoduje udar i problemy z sercem (m.in. może obniżyć wysokie ciśnienie krwi). Buraki, które są głównym składnikiem barszczu, pomagają w oczyszczaniu krwi. W uwagi na wysoką zawartość żelaza, barszcz świetnie się sprawdza w leczeniu anemii. Zmniejsza ryzyko raka. Rak to choroba, której można zapobiegać dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy a te z powodzeniem możecie znaleźć w barszczu. Barszcz to doskonała zupa dla tych, którzy chcą schudnąć. Buraki zawierają tylko 0,2 grama...