Co zrobić, żeby barszcz miał głęboki i esencjonalny smak? Tej sztuczki na bank nie znaliście
Flickr
Newsy

Co zrobić, żeby barszcz czerwony miał głęboki i esencjonalny smak? Tej sztuczki na bank nie znaliście

Nie przejmujcie się, jeśli barszcz wyszedł wam zbyt kwaśny czy też mało esencjonalny. Możecie bardzo łatwo i szybko naprawić ten błąd.

Tradycyjnie na świątecznym stole powinien się pojawić barszcz lub zupa grzybowa – zależnie od tego, jaki zwyczaj praktykuje się w waszym domu. Jeśli wolicie zupę na wywarze z ususzonych grzybów, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jednak w większości polskich domów to czysty barszcz z uszkami jest tradycyjną wigilijną potrawą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, jeżeli barszcz czerwony jest bez smaku?

Barszcz potrafi sprawić wiele problemów! Wbrew pozorom nie jest to taka prosta zupa do wykonania. Wielu adeptom gotowania spędza sen z powiek – zwłaszcza przed świętami, gdy wszystko musi wyjść idealnie. Zebraliśmy dla was kilka najczęstszych problemów, jakie można napotkać podczas gotowania barszczu oraz rozwiązania, które pozwolą sobie z nimi poradzić!

  • Barszcz jest zbyt mdły – dodajcie do niego chilli albo sok z czarnej porzeczki. Jednak najlepszym rozwiązaniem będzie używanie zakwasu z buraków zamiast buraków świeżych.
  • Brzydki kolor barszczu – wlejcie odrobinę octu lub soku z cytryny.
  • Zupa ma nijaki, pusty smak? Dodajcie odrobinę cukru lub pokrojone w ósemki jabłka, które oddadzą swoją słodycz do zupy. Inną opcją jest także dodanie już pod koniec gotowania zupy z zakwasu dodatku w postaci kilku surowych ziemniaków i startych na tarce kilku ząbków czosnku.
Zobacz także
Przepis na barszcz czerwony Ćwierczakiewiczowej. 1 składnik dodaje mu niebywałego charakteru

Przepis na barszcz czerwony Lucyny Ćwierczakiewiczowej. 1 składnik dodaje mu niebywałego charakteru

Cejrowski nie zje karpia i barszczu w wigilię: "To nie spotkanie rodzinne z prezentami"

Wojciech Cejrowski nie zje karpia i barszczu w Wigilię? „To nie spotkanie rodzinne z prezentami"

Jeżeli jednak stwierdzicie, że zrobienie idealnego, wigilijnego barszczu was przerasta, warto zdecydować się na gotową zupę. Można kupić barszcz w kartonie, butelce lub proszku, ale czy jest on zdrowy? Sprawdziliśmy to w tym artykule. Podpowiemy wam, że szczególnie ostrożne powinny być osoby cierpiące na choroby serca!

Co zrobić, gdy barszcz jest zbyt kwaśny w smaku?

Częstym problemem jest barszcz o mało wyrazistym smaku. Wówczas wystarczy dodać do niego kilka składników, które sprawią, że będzie smaczniejszy. Można jednak przesadzić w drugą stronę i sprawić, że będzie zbyt kwaśny i nienadający się do zjedzenia!

Czy można to jakoś naprawić? Oczywiście! Do takiego barszczu wystarczy dosypać cukru, by zneutralizować kwaśny smak. Dosypujcie powoli i sprawdzajcie, czy zupa jest już dobra. Możecie też dolać po prostu wody, dodać więcej buraków i ponownie zagotować.

Innym sposobem poza okresem świątecznym jest zabielenie barszczu za pomocą śmietanki, ale jak wiemy na Wigilii taki pomysł nie przejdzie – barszcz musi być głęboko czerwony i klarowny!

Jak uratować kolor barszczu? Dodajcie ten składnik, a będzie aż razić czerwienią po oczach
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować kolor barszczu? Dodajcie ten składnik, a będzie aż razić czerwienią po oczach
Barszcz czerwony to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Trudno przejść obok niego obojętnie, szczególnie jeśli kusi smakiem i wyrazistym kolorem.

Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Współcześnie barszczem nazywa się zupę z soku z kapusty kiszonej, soku z kiszonych buraków czerwonych, kiszonego szczawiu lub innych, zwykle białych, kiszonych warzyw. W Polsce barszcz czerwony z buraków jest podawany na początku wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia. Z pewnością przyrządzicie go na święta. Właśnie on pojawia się na świątecznym stole jako pierwszy. Zdarza się jednak, że czerwony barszcz nie jest zbytnio czerwony. Utracony podczas gotowania kolor można odzyskać! To banalnie proste. Co zrobić, żeby barszcz czerwony miał idealny kolor? Wystarczy, że obierzecie jednego surowego buraka, zetrzecie go na tarce i przegotujecie przez kilkanaście minut z gotową już zupą Naszym czarnym koniem w procesie odzyskiwania właściwego koloru barszczu jest jednak coś zupełnie innego. Chodzi tutaj o dodatek w postaci soku jabłkowego. Tak, to nie żart. 1-2 szklanki tego słodziutkiego, złocistego soku wspaniale wpłyną nie tylko na barwę świątecznej zupy, ale też poprawią i wyostrzą jego smak. Sok jabłkowy jest napojem bardzo słodkim - to pięknie podkreśli smak barszczu. Nie brakuje mu także kwaśności. Około 300-400 ml soku na cały gar zakwasi nieco zupę i po prostu polepszy jej smak. Jeżeli jednak nie macie w zanadrzu soku jabłkowego, możecie postawić na jeszcze jedną sprawdzoną metodę. Chodzi o dolanie kilku kropel octu bądź soku z cytryny. Wasz barszcz nabierze dzięki temu kolorów, ale również i smaku. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków Buraki to przede wszystkim bogate źródło żelaza. Przez medycynę naturalną są uznawane za wspaniały środek krwiotwórczy. Burak w skuteczny sposób zapobiega anemii, co więcej wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych...

Kiedy dodać ocet do barszczu czerwonego?
Adobe Stock
Newsy
Kiedy powinno się dodać ocet do barszczu? Zróbcie to w tym momencie. Inaczej zupa bardzo na tym straci
Prawidłowe przyrządzenie barszczu czerwonego to sztuka. Magda Gessler nie raz udowodniła Polakom, że wielu z nich nie umie tego robić. Sekret tkwi w occie.

Z uszkami, kołdunami, pasztecikami lub krokietami – barszcz czerwony w każdej wersji smakuje po prostu wybornie. Jego przygotowanie, choć nie jest skomplikowane, może sprawić wam problem. Bowiem zdarza się, że barszcz traci swój piękny kolor w wyniku obróbki termicznej. Dlaczego? Barszczu czerwonego nie można za długo gotować Za intensywny, czerwony kolor buraków, odpowiedzialna jest betanina. Pod wpływem nieodpowiedniej temperatury lub czasu gotowania, związek ten może ulec rozpadowi, co sprawi, że zupa stanie się blada i mało apetyczna.  Jeśli nie chcecie doprowadzić do takiej sytuacji, przede wszystkim musicie pamiętać, by nie trzymać wywaru zbyt długo na ogniu. Na tym jednak nie koniec. Zwróćcie uwagę na temperaturę. Zupa powinna bowiem tylko lekko „mrugać” czy, jak kto woli, „pyrkać”, a nie intensywnie się gotować. Dodajcie do barszczu ocet W gotowaniu nigdy nie można być niczego pewnym na 100 proc. Dlatego też, jeśli chcecie dodatkowo zabezpieczyć wasz barszcz czerwony przed utratą koloru, możecie dodać do niego trochę octu winnego lub jabłkowego. Kiedy dodać ocet do barszczu? Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że ocet powinno się dodać do barszczu na samym początku, jeszcze zanim zagotujecie wywar. Dzięki temu, podczas obróbki termicznej, nie straci swojego wyrazistego, czerwonego koloru. Przepis na barszcz czerwony Będziecie potrzebować: 2 litrów zimnej wody 2 świeżych i dużych buraków 1 łyżeczki cukru białego 1 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego 2 liści laurowych 2 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenek pieprzu 2 łyżeczek majeranku Pieprzu mielonego Szczypty soli Przygotowanie: Buraki umyjcie, obierzcie ze skórki, pokrójcie w niewielką kosteczkę i umieśćcie w dużym garnku....

Barszcz czerwony
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie to do barszczu, a na pewno nie straci koloru. Idealny trik. Babcia będzie z was dumna 
Barszcz czerwony pojawi się na naszych stołach podczas wigilii. Co zrobić, by nie stracił swojego ostrego, czerwonego koloru?

Każda doświadczona gospodyni domowa zna ten prosty przepis na pamięć.  Nawet jeśli obudzicie babcię o 3 w nocy, to bez problemu wyrecytuje go wam z głowy. Kłopot z barszczem mogą mieć za to młodsze panie domu. Wydawałoby się, że nie da się go zepsuć, a jednak często zdarza nam się, że nasza zupa traci swój magiczny, krwiście czerwony kolor. Intensywna  barwa barszczu czerwonego to zasługa betaniny. Ta substancja zawarta jest oczywiście w czerwonych burakach. Długie gotowanie buraków w naszej zupie może sprawić, że kolor nieco przyblaknie. To samo stanie się, kiedy zdecydujemy się na zabielanie barszczu śmietaną. Do wigilijnego barszczu śmietany zwyczajowo nie dodajemy. Ale warto dodać do niego jeden z dwóch magicznych składników, które pozwolą na utrzymanie pięknego koloru bez względu na wszystko. Tymi składnikami są ocet lub sok z cytryny. Oczywiście, dobry barszcz bez odrobiny kwasowości nie może się udać, ale czasem możemy o tym po prostu zapomnieć. Oprócz tego nie należy przesadzać z czasem gotowania naszej czerwonej zupy i intensywnością ognia. Barszcz powinniśmy gotować na wolnym ogniu tak jak rosół, ale za to znacznie krócej – tylko tyle, ile potrzeba by nasze buraki zdążyły zmięknąć. A teraz pora na przypomnienie tradycyjnego przepisu na barszcz czerwony (bez zakwasu) w sam raz do uszek z grzybami i kapustą. Przepis na barszcz czerwony Składniki: 1 kg buraków czerwonych 2 marchewki Pół selera Pół pora lub cebula Korzeń pietruszki Kilka ząbków czosnku Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek Sól i pieprz Ocet Przygotowanie: Obieramy włoszczyznę, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy. Gdy warzywa...

Czym się różni barszcz biały od żurku
Newsy
Prawie nikt nie wie, czym różni się żurek od białego barszczu. A wy znacie różnicę?
Często używacie tych terminów zamiennie? To błąd! Barszcz biały i żurek to inne zupy!

Najlepsi szefowie kuchni uczą się nie tylko o tym, jak przygotowywać pyszne potrawy, łączyć ze sobą składniki czy szlifują techniki kulinarne. Równie ważna jest bogata kulinarna wiedza! Dotyczy ona oczywiście składników i przypraw, ale także fachowego nazewnictwa. Kucharz amator także powinien wykazywać się wiedzą o kulinariach! Poznajcie ten często popełniany w nazewnictwie błąd i już nigdy nie mylcie tych dwóch zup. Barszcz biały i żurek Terminy te często używane są zamiennie. Barszcz biały i żurek to jednak dwie zupełnie różne zupy! Dzieli je sposób przygotowania, ale przede wszystkim: smak. Smak żurku jest inny niż smak barszczu białego. Potraficie je od siebie odróżnić? Czym się różni żurek od barszczu białego? Największym podobieństwem żurku z barszczem białym jest ich wygląd. Wytrawni kucharze już na pierwszy rzut oka odróżnią od siebie te dwie zupy, ale normalnym jest ich mylenie. Nie ułatwia sprawy fakt, że zupy te podawane są w różny sposób w różnych regionach Polski. Największe różnice pomiędzy żurkiem a barszczem białym to: Zakwas – zakwas to sfermentowana mąka. Barszcz biały jest gotowany zwyczajowo na zakwasie pszennym, bardzo jasnym. Żurek musi być gotowany na zakwasie żytnim. Różnica ta może wydawać się subtelna, jednak ma ogromny wpływ na smak powstającej zupy. Co ciekawe, w jednym regionie Polski gotuje się barszcz biały na zakwasie owsianym a nawet na zakwasie z kiszonej kapusty! To jednak naprawdę wyjątek. Dodatek innego zakwasu wpływa też na jaśniejszy kolor barszczu białego w porównaniu do żurku. Warzywa dodawane do barszczu i żurku – obydwie zupy różnią także dodawane do nich warzywa. W barszczu białym znajdziecie włoszczyznę. Do żurku nie dodaje się często wcale warzyw, a jeśli są one tam obecne, to...