barszcz wigilijny przepis
ONS
Newsy

Barszcz wigilijny wychodzi po prostu pyszny. Ewa Wachowicz zdradza wyjątkową recepturę

Szykujecie się powoli do Wigilii? Przygotujcie w tym roku barszcz z przepisu Ewy Wachowicz - wychodzi przepyszny!

Boże Narodzenie już za pasem! Jeszcze dwa tygodnie i zaczniemy piec świąteczne ciasta, lepić pierogi oraz najważniejsze – gotować barszcz! Wypróbujcie genialny przepis Ewy Wachowicz na tę świąteczną zupę, a już nigdy nie będziecie gotować jej inaczej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zakwas do barszczu

Dziś wiele gospodyń ratuje się gotowym zakwasem z buraków i nic dziwnego. Jego przygotowanie jest naprawdę czasochłonne i trwa kilka dni. Jednak warto go zrobić samodzielnie, ponieważ w smaku absolutnie bije na głowę wersję sprzedawaną w sklepach! Co więcej, taki domowy zakwas można trzymać w lodówce przez około dwa tygodnie, więc możecie go przygotować już teraz i wykorzystać w Wigilię, lub zrobić przed bożonarodzeniową wieczerzą i ugotować z zakwasu barszcz do krokietów na sylwestrowe przyjęcie.

Przepis Ewy Wachowicz na barszcz wigilijny i zakwas

Prezenterka kulinarna podzieliła się z fanami swoją własną recepturą na bożonarodzeniowy barszcz. Będziecie potrzebowali tych składników:

Do zakwasu:

  • Kilogram buraków
  • 3 litry wody
  • Mały korzeń chrzanu
  • 5 g kminku
  • 1 główka czosnku
  • 1 kromka razowego chleba
  • Płaska łyżeczka cukru

Do barszczu:

  • 10 dag grzybów suszonych
  • Włoszczyzna (ale bez kapusty)
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2-3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • Zakwas do barszczu
  • Natka pietruszki
  • Pół średniej cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i zalewamy letnią wodą.
  2. Do garnka z burakami dodajemy sól, cukier, czosnek, kminek, chrzan i kromkę chleba. Przykrywamy i odstawiamy na 3 do 6 dni.
  3. Po tym czasie gotujemy wywar z grzybów i włoszczyzny. Pamiętajcie o tym, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć!
  4. Do grzybów dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz oraz przeciśnięty wcześniej przez praskę czosnek.
  5.  Gotujemy wywar i przecedzamy.
  6. Na samym końcu wlewamy pół szklanki zakwasu z buraków. Dodajemy sól, pieprz cukier i sok z cytryny.
Zakwas na barszcz
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
To ostatni dzwonek, żeby zrobić zakwas do barszczu czerwonego. Przecież nie powiesz rodzinie, że kupiłaś gotowy
Lubicie przygotowywać się do świąt Bożego Narodzenia z wyprzedzeniem? Dzięki temu zdrowemu nawykowi, zaoszczędzicie sobie nerwów i zamieszania, którego przed świętami nie brakuje.

Planowanie i organizowania życia to sprytne rozwiązanie, które pomaga w zwykłej codzienności. Lista zakupów, kalendarz i aplikacje mogą wam pomóc się lepiej zorganizować. Pozostaje pytanie, czy jesteście gotowi na zbliżające się Boże Narodzenie? Jak przygotować się na święta? Przygotowywanie z wyprzedzeniem dotyczy zarówno zakupu prezentów, jak i składników do dań wigilijnych, które pojawią się na naszych stołach za niecałe dwa tygodnie. Przed Bożym Narodzeniem robimy co najmniej kilka istotnych dla późniejszego świętowania rzeczy.  Na początku grudnia najlepiej ubrać choinkę, a w jego połowie wybrać się po prezenty. Zostawiając to na ostatnią chwilę przysporzymy sobie stresu i braku pewności czy dostaniemy to, czego szukamy dla bliskich. Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe Znamy je ze stołów naszych mam i babć. To specjalne, postne potrawy, których zgodnie z tradycją powinno być dokładnie dwanaście. Na corocznej liście znajdziemy uszka i pierogi wigilijne z grzybami, świąteczną kapustę, śledzie, karpia smażonego, kutię i łazanki. Podstawą wigilijnej kolacji jest także barszcz czerwony. Jest on na stałe wpisany w tradycję bożonarodzeniową Polaków. To dopełnienie posiłku składającego się z 12 dań. Nie ma co porównywać barszczu na zakwasie ze sztucznym barszczem z torebki. Przepis na zakwas Wykonanie zakwasu na barszcz jest bardzo proste, można go zrobić w słoiku albo w większym szklanym, hermetycznie zamykanym naczyniu. Może leżeć nawet kilka miesięcy przed faktycznym użyciem. Właśnie dzięki niemu nasz wigilijny barszcz będzie miał niepowtarzalny smak. Dwa tygodnie przed świętami w zupełności wystarczy, żeby smakował pysznie i aromatycznie. Potrzebujemy niewiele tanich składników. To przepis, który wprowadzi do waszego Bożego...

barszcz ukraiński przepis
AdobeStock
Przepisy
Fantastyczny przepis na barszcz ukraiński! Dodaj ten jeden składnik
Jesień to idealny czas na sycące i rozgrzewające zupy - takie, jak barszcz ukraiński! To pyszne danie nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, a jego smak wynagradza godziny spędzone w kuchni!

Jesień i zima to najlepszy czas na gotowanie zup. Ciepłe posiłki rozgrzewają i wzmacniają odporność! Dziś mamy dla was wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński – jest nie tylko nieprawdopodobnie smaczny, ale i bardzo sycący! Barszcz ukraiński w Polsce Już po samej nazwie możemy się domyślać, że ojczyzną tego dania jest Ukraina. Rzeczywiście, to właśnie u naszych wschodnich sąsiadów rozwinęła się tradycja gotowania treściwej zupy bazującej na burakach. Co ciekawe, na samym początku nie gotowano jej z buraków, a liści barszczu zwyczajnego. I do tego kiszonych! To właśnie tej roślinie barszcz zawdzięcza swoją nazwę. Z czasem, gdy rozpowszechniła się uprawa buraków, do zupy zaczęto dodawać ciemnoczerwone bulwy. Na Ukrainie istnieje aż 40 (!) sposobów przygotowania tego dania. Polski barszcz ukraiński oczywiście nieco różni się od pierwowzoru. W przeciwieństwie do naszych sąsiadów, my dodajemy do barszczu białą fasolę i grzyby. Przepis na barszcz ukraiński Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, przygotujcie: 600 g buraków 100 g suchej białej fasoli 2 pomidory 1 duży ziemniak 4 liście kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 łyżki koncentratu barszczu 1 łyżka masła 100 ml śmietanki 22% cukier, sól, pieprz   Z wymienionych składników przygotujecie 6 porcji barszczu. Czas przygotowania wynosi niecałe dwie godziny, ale pamiętajcie o tym, że biała fasola musi się wcześniej namoczyć przez 8 godzin! Przygotowanie Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 8 godz., odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy godzinę, odcedzamy i odstawiamy. Buraki płuczemy, obieramy, kroimy w zapałkę, zalewamy 750 ml wody, solimy i gotujemy godzinę....

Barszcz czerwony
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie to do barszczu, a na pewno nie straci koloru. Idealny trik. Babcia będzie z was dumna 
Barszcz czerwony pojawi się na naszych stołach podczas wigilii. Co zrobić, by nie stracił swojego ostrego, czerwonego koloru?

Każda doświadczona gospodyni domowa zna ten prosty przepis na pamięć.  Nawet jeśli obudzicie babcię o 3 w nocy, to bez problemu wyrecytuje go wam z głowy. Kłopot z barszczem mogą mieć za to młodsze panie domu. Wydawałoby się, że nie da się go zepsuć, a jednak często zdarza nam się, że nasza zupa traci swój magiczny, krwiście czerwony kolor. Intensywna  barwa barszczu czerwonego to zasługa betaniny. Ta substancja zawarta jest oczywiście w czerwonych burakach. Długie gotowanie buraków w naszej zupie może sprawić, że kolor nieco przyblaknie. To samo stanie się, kiedy zdecydujemy się na zabielanie barszczu śmietaną. Do wigilijnego barszczu śmietany zwyczajowo nie dodajemy. Ale warto dodać do niego jeden z dwóch magicznych składników, które pozwolą na utrzymanie pięknego koloru bez względu na wszystko. Tymi składnikami są ocet lub sok z cytryny. Oczywiście, dobry barszcz bez odrobiny kwasowości nie może się udać, ale czasem możemy o tym po prostu zapomnieć. Oprócz tego nie należy przesadzać z czasem gotowania naszej czerwonej zupy i intensywnością ognia. Barszcz powinniśmy gotować na wolnym ogniu tak jak rosół, ale za to znacznie krócej – tylko tyle, ile potrzeba by nasze buraki zdążyły zmięknąć. A teraz pora na przypomnienie tradycyjnego przepisu na barszcz czerwony (bez zakwasu) w sam raz do uszek z grzybami i kapustą. Przepis na barszcz czerwony Składniki: 1 kg buraków czerwonych 2 marchewki Pół selera Pół pora lub cebula Korzeń pietruszki Kilka ząbków czosnku Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek Sól i pieprz Ocet Przygotowanie: Obieramy włoszczyznę, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy. Gdy warzywa...

gessler barszcz
ONS/Adobe Stock
Newsy
Poznaj tajemnicę idealnego wigilijnego barszczu. Ten od Magdy Gessler nie ma sobie równych
Już za trzy tygodnie Wigilia! Warto w tym czasie zapoznać się z ciekawymi przepisami na wigilijne potrawy - takie, jak barszcz Magdy Gessler!

Uwielbiamy przepisy Magdy Gessler! Są niepowtarzalne i wychodzą z nich naprawdę pyszne i wyjątkowe dania. Do tego ciekawie jest wypróbować przepisy osoby, która jest prawdziwym ekspertem w kwestii gotowania i prowadzenia restauracji. Gessler posiada ogromne doświadczenie kulinarne, dlatego warto zaufać jej recepturom. Może w tym roku przygotujecie barszcz na Wigilię z przepisu znanej restauratorki? Tradycja barszczu wigilijnego Wiecie, czym różni się barszcz przygotowywany na wigilię od tego, który podaje się przez cały rok? Wigilijny barszcz z uszkami to zupa postna – oznacza to, że gotowana jest jedynie na bazie włoszczyzny, suszonych grzybów i buraków. Nie ma w niej w ogóle mięsa! Barszcz podaje się z uszkami, czyli małymi pierożkami wypełnionymi farszem z grzybów. Przepis na wigilijny barszcz Magdy Gessler 3 kg buraków Mały seler 2 pietruszki (korzeń) 2 cebule 4 jabłka kwaśne 1 por 75 ml octu 2 ząbki czosnku Suszone borowiki Ziele angielskie Liść laurowy Cukier Goździki Sól Pieprz Przygotowanie Połowę z trzech kilogramów buraków zawijamy w aluminiową folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Resztę kroimy lub trzemy na tarce. Do garnka dodajemy buraki oraz pokrojony na ćwiartki seler, dwie cebule i korzenie pietruszki. Lejemy tyle wody, by przykryła warzywa. Gdy wywar się zagotuje, dodajemy ocet, ziele angielskie, pieprz, cukier i goździki. Kiedy warzywa już zmiękną, przelewamy wywar do startych buraków upieczonych wcześniej w piekarniku. Gotujemy na małym ogniu tak, by zupa się nie zagotowała. Wlewamy wywar z prawdziwków. Na koniec dodajemy czosnek, pieczone w piecu cebule i skórki z kwaśnych jabłek. Odstawiamy barszcz na całą noc.