Boże Narodzenie już za pasem! Jeszcze dwa tygodnie i zaczniemy piec świąteczne ciasta, lepić pierogi oraz najważniejsze – gotować barszcz! Wypróbujcie genialny przepis Ewy Wachowicz na tę świąteczną zupę, a już nigdy nie będziecie gotować jej inaczej.
Zakwas do barszczu
Dziś wiele gospodyń ratuje się gotowym zakwasem z buraków i nic dziwnego. Jego przygotowanie jest naprawdę czasochłonne i trwa kilka dni. Jednak warto go zrobić samodzielnie, ponieważ w smaku absolutnie bije na głowę wersję sprzedawaną w sklepach! Co więcej, taki domowy zakwas można trzymać w lodówce przez około dwa tygodnie, więc możecie go przygotować już teraz i wykorzystać w Wigilię, lub zrobić przed bożonarodzeniową wieczerzą i ugotować z zakwasu barszcz do krokietów na sylwestrowe przyjęcie.
Przepis Ewy Wachowicz na barszcz wigilijny i zakwas
Prezenterka kulinarna podzieliła się z fanami swoją własną recepturą na bożonarodzeniowy barszcz. Będziecie potrzebowali tych składników:
Do zakwasu:
Zobacz także:
- Kilogram buraków
- 3 litry wody
- Mały korzeń chrzanu
- 5 g kminku
- 1 główka czosnku
- 1 kromka razowego chleba
- Płaska łyżeczka cukru
Do barszczu:
- 10 dag grzybów suszonych
- Włoszczyzna (ale bez kapusty)
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 2-3 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- Zakwas do barszczu
- Natka pietruszki
- Pół średniej cytryny
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i zalewamy letnią wodą.
- Do garnka z burakami dodajemy sól, cukier, czosnek, kminek, chrzan i kromkę chleba. Przykrywamy i odstawiamy na 3 do 6 dni.
- Po tym czasie gotujemy wywar z grzybów i włoszczyzny. Pamiętajcie o tym, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć!
- Do grzybów dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz oraz przeciśnięty wcześniej przez praskę czosnek.
- Gotujemy wywar i przecedzamy.
- Na samym końcu wlewamy pół szklanki zakwasu z buraków. Dodajemy sól, pieprz cukier i sok z cytryny.