Co tu ukrywać... W zimniejszych miesiącach jemy zdecydowanie więcej i o wiele bardziej tłusto. Eksperci twierdzą, że ma to swoje źródło w naszych instynktach.

Placek po zbójnicku, zwany także przez wiele osób plackiem po węgiersku to niestety bardzo pracochłonne danie.

Jak robi się placek po zbójnicku?

Najbardziej dokuczliwą częścią ich przygotowania jest oczywiście ścieranie ziemniaków na tarce. Odpada użycie robota kuchennego czy też maszynki.

Dlaczego? Tak starte ziemniaki będą miały zbyt rozrzedzoną strukturę. Lepiej zetrzeć je na małych i cienkich oczkach tarki – w proporcjach pół na pół.

Zobacz także:

Do tego oczywiście dochodzi przygotowanie tradycyjnego mięsnego sosu, który pokryje wysmażony placek ziemniaczany. Na jakim mięsie najlepiej go przygotować? Świetnie sprawdzi się niedroga, ale idealna do długiego gotowania łopatka wieprzowa w kawałkach. Zadbajcie jedynie o to, by mięso było dobrej jakości - w przeciwnym wypadku nie zmięknie nawet po parogodzinnym duszeniu.

Całość wieńczy się rzecz jasna kleksem ze śmietany i odrobiną natki pietruszki. Placek po zbójnicku zrobi piorunujące wrażenie nawet na najbardziej wybrednych domownikach!

Dlatego też raz na jakiś czas, najlepiej właśnie w okresie zimowym, pokusić się o przygotowanie takiej uczty dla całej rodziny.

Placek po zbójnicku - przepis

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 50 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • Olej

Składniki na mięsny sos:

  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 10 dag pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • Kilka łyżek śmietany 12%
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie tradycyjne ciasto na placki ziemniaczane. Wykorzystajcie wskazówki z tego artykułu: Chrupiący, złoty klasyk, który pokochasz na nowo! Przepis na boskie placki ziemniaczane
  2. Przystąpcie do przygotowania sosu.
  3. Na patelni podsmażcie obraną i posiekaną cebulę i czosnek, następnie wrzućcie na patelnię pokrojone mięso.
  4. Kiedy mięso puści wodę, dodajcie na patelnię pokrojone pieczarki, ogórka, a po kilkunastu minutach dodajcie koncentrat pomidorowy.
  5. Dodajcie przyprawy, doprawcie solą i pieprzem i duście całość przez kilkanaście minut.
  6. Sos zagęśćcie zawiesiną z mąki pszennej.
  7. Smażcie duże placki ziemniaczane i podawajcie je z sosem w środku z kleksem śmietany i odrobiną natki pietruszki.
  8. Smacznego.