Macie chrapkę na placek po zbójnicku jak z knajpy? Koniecznie podajcie go z sosem na tym mięsie
Wikipedia Commons
Newsy

Macie chrapkę na placek po zbójnicku jak z knajpy? Koniecznie podajcie go z sosem na tym mięsie

Jesteście gotowi na sycący placek po zbójnicku? Czy ktoś zgłosi się po dokładkę? Uwaga, trudno będzie się oprzeć temu sosowi na bazie tego 1 gatunku mięsa.

Co tu ukrywać... W zimniejszych miesiącach jemy zdecydowanie więcej i o wiele bardziej tłusto. Eksperci twierdzą, że ma to swoje źródło w naszych instynktach.

Placek po zbójnicku, zwany także przez wiele osób plackiem po węgiersku to niestety bardzo pracochłonne danie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak robi się placek po zbójnicku?

Najbardziej dokuczliwą częścią ich przygotowania jest oczywiście ścieranie ziemniaków na tarce. Odpada użycie robota kuchennego czy też maszynki.

Dlaczego? Tak starte ziemniaki będą miały zbyt rozrzedzoną strukturę. Lepiej zetrzeć je na małych i cienkich oczkach tarki – w proporcjach pół na pół.

Do tego oczywiście dochodzi przygotowanie tradycyjnego mięsnego sosu, który pokryje wysmażony placek ziemniaczany. Na jakim mięsie najlepiej go przygotować? Świetnie sprawdzi się niedroga, ale idealna do długiego gotowania łopatka wieprzowa w kawałkach. Zadbajcie jedynie o to, by mięso było dobrej jakości - w przeciwnym wypadku nie zmięknie nawet po parogodzinnym duszeniu.

Całość wieńczy się rzecz jasna kleksem ze śmietany i odrobiną natki pietruszki. Placek po zbójnicku zrobi piorunujące wrażenie nawet na najbardziej wybrednych domownikach!

Dlatego też raz na jakiś czas, najlepiej właśnie w okresie zimowym, pokusić się o przygotowanie takiej uczty dla całej rodziny.

Zobacz także
Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem

Genialny sposób na jeszcze bardziej puszyste placki ziemniaczane. Zróbcie tę 1 rzecz z jajkami

Genialny sposób na jeszcze bardziej puszyste placki ziemniaczane. Zróbcie tę 1 rzecz z jajkami

Placek po zbójnicku - przepis

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 50 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • Olej

Składniki na mięsny sos:

  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 10 dag pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • Kilka łyżek śmietany 12%
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie tradycyjne ciasto na placki ziemniaczane. Wykorzystajcie wskazówki z tego artykułu: Chrupiący, złoty klasyk, który pokochasz na nowo! Przepis na boskie placki ziemniaczane
  2. Przystąpcie do przygotowania sosu.
  3. Na patelni podsmażcie obraną i posiekaną cebulę i czosnek, następnie wrzućcie na patelnię pokrojone mięso.
  4. Kiedy mięso puści wodę, dodajcie na patelnię pokrojone pieczarki, ogórka, a po kilkunastu minutach dodajcie koncentrat pomidorowy.
  5. Dodajcie przyprawy, doprawcie solą i pieprzem i duście całość przez kilkanaście minut.
  6. Sos zagęśćcie zawiesiną z mąki pszennej.
  7. Smażcie duże placki ziemniaczane i podawajcie je z sosem w środku z kleksem śmietany i odrobiną natki pietruszki.
  8. Smacznego.
To danie to najlepszy wynalazek czasów PRL-u. Wcale nie pochodzi z Węgier. Wciąż króluje w knajpach
Gotujmy.pl
Przepisy
To danie to najlepszy wynalazek czasów PRL-u. Wcale nie pochodzi z Węgier. Wciąż króluje w knajpach
Ziemniaki, wieprzowina i gęsty, zawiesisty, paprykowy gulasz. Mówi wam to coś? To składniki pewnego dania, które swój początek miało w czasach Polski Ludowej.

Gospodarka niedoboru czasów PRL-u doprowadziła do trudnej sytuacji w polskiej gastronomii. Przedwojenne sznycle, pieczyste i tłuste, szlachetne pasztety zniknęły z jadłospisu Polaków. Wszystko przez chroniczne problemy z niedoborami mięsa.  Problemy restauratorów potęgował fakt, że prawo wymagało od nich zapisywania w menu gramatury danego dania. Bary mleczne i jadłodajnie stawały więc na głowie, by podawać swoim klientom wartościowe posiłki ze śladowymi ilościami mięsa.  Skąd pochodzi placek po węgiersku? Sposobem na obejście tego gramaturowego przepisu był właśnie placek po węgiersku, który zawsze widniał w jadłospisach pośród najdroższych dań mięsnych. Ciężki, potężny, duży na cały talerz placek ziemniaczany, odrobina mięsnego gulaszu i okrasa w postaci śmietany razem ważyły grubo ponad pół kilo na porcję. W ten sposób PRL-owscy restauratorzy zakłamując nieco rzeczywistość, pozytywnie zapisali się do historii kulinariów. Wbrew powszechnemu przekonaniu opowieść o jego węgierskim pochodzeniu jest mitem. Placek, zwany również plackiem po zbójnicku, powstał właśnie w PRL-u! Rodowici Węgrzy nie mieli nawet prawa o nim słyszeć.  Przepis na placek po węgiersku Składniki na placki: 1,5 - 2 kg ziemniaków cebula mąka pszenna 2 jajka sól pieprz olej Składniki na gulasz: ok. 70 dag łopatki wieprzowej olej lub smalec liść laurowy ziele angielskie dwie cebule papryka czerwona marchewka korzeń pietruszki ćwiartka selera 2 ząbki czosnku papryka słodka w proszku papryka ostra w proszku pieprz sól kmin rzymski (opcjonalnie) mąka pszenna natka pietruszki śmietana 12% (do okrasy) Przygotowanie: Zetrzyjcie ziemniaki lub skorzystajcie ze specjalnego urządzenia, które zrobi to za was....

Placek po węgiersku
migotka28/gotujmy.pl
Przepisy
Idealne połączenie smaków. Najlepszy przepis na placek po węgiersku. Ostrzegamy: nie skończy się na jednej porcji
To pracochłonne, ale fantastyczne danie kochają wszyscy Polacy. Nie bez powodu placek po węgiersku figuruje na kartach dań w restauracjach całej Polski.

Dzisiaj warto poświęcić nieco czasu, by przygotować placek po węgiersku w swoim domu. Nie wydając ciężkich pieniędzy jesteśmy w stanie zapewnić sobie i członkom swojej rodziny prawdziwe niebo w gębie. Potrzeba jedynie kilku składników i trochę cierpliwości. Wszyscy chcemy, by nasz placek był smaczny i wyglądał tak efektownie jak zamówiony u kelnera w dobrej knajpie. Zanim jednak przejdziemy do tajników tej potrawy, warto zastanowić się nad jedną sprawą – skąd w ogóle pochodzi to danie? Teorii jest wiele, ale nieco rozjaśnić sprawę może alternatywna nazwa tego przysmaku wielu Polaków. Jest nią oczywiście placek po zbójnicku. A skoro są zbójnicy, to muszą być i Tatry. Plackami ziemniaczanymi z sosem od lat chętnie zajadają się właśnie na Podhalu. Wspaniały przepis na nasz placek przywędrował do tatrzańskich zbójników zza gór, czyli ze Słowacji, która z kolei przez długie lata była częścią Królestwa Węgier. Co ciekawe, w dzisiejszym Budapeszcie i okolicach nie serwują swoich zawiesistych sosów z plackami ziemniaczanymi. Węgrzy wolą jadać gulasze z małymi, pszennymi kluseczkami.  Przepis na placek po węgiersku. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula Sól i i pieprz Olej Kilka łyżek mąki pszennej Ok. 50-70 dag mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) lub wołowego. Cebula i czosnek 1 papryka czerwona Papryka wędzona i słodka w proszku 15 dag pieczarek Kilka łyżek koncentratu pomidorowego Cukier Przygotowanie: Zaczynamy od naszego sosu. Kroimy cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na oleju. Do środka dodajemy pokrojone w podobne kształty mięso....

Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty. Znacie taką zupę? W sam raz na wiosnę!
Adobe Stock
Newsy
Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty. Wyjdzie bardzo smaczna bez zasmażki
Kapuśniak kojarzy się raczej z kapustą kiszoną. Dzisiaj prezentujemy go w mniej kwaśnej, wiosennej wersji - na młodej kapuście. Dodatkowo polecamy zabielić go świeżą śmietaną.

Kapusta zasmażana , gołąbki z młodej kapusty , bigos z młodej kapusty – to wszystko znacie na pewno już dobrze. A czy myśleliście o tym, żeby z młodej kapusty przygotować dość  lekką i pożywną zupę? Kto powiedział, że kapuśniak musi być koniecznie z kiszonej kapusty? Nazwa tego dania daje zdecydowanie większe pole do popisu. Warto skorzystać więc z dobrodziejstwa, jakim jest młoda, tegoroczna kapusta i ugotować coś tak pysznego, jak kapuśniak zabielany z młodej kapusty. Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty Składniki: Ok. 60 dag mięsa wieprzowego lub drobiowego z kością 1-2 marchewki Duża cebula Pietruszka 4-5 ziemniaków Ok. 50 dag świeżej kapusty (ok. połowa małej główki) Opcjonalnie – 20 dag kiełbasy Natka pietruszki Łyżeczka kminku Pół łyżeczki cząbru Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Olej Śmietana 18% do zup Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, zalejcie wodą i gotujcie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, zbierając szumy. Obierzcie warzywa. Pietruszkę i marchewkę zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokrójcie w małe kawałki, a cebulę pokrójcie drobno. Jeżeli nie macie czasu na ścieranie warzyw na tarce, możecie śmiało pokroić je wszystkie na drobne kawałki. Rozgrzejcie na patelni olej. Podsmażcie cebulę, dodajcie potem pokrojoną kiełbasę, marchewkę i pietruszkę i poszatkowaną kapustę. Przesmażcie całość przez kilka minut. Dodajcie podsmażone do wywaru mięsnego. Przegotujcie wszystko razem, dodajcie ziemniaki. Gotujcie zupę do miękkości ziemniaków i kapusty. Doprawcie do smaku przyprawami i solą. Zabielcie zupę śmietaną. Uważajcie, by zupa się nie zwarzyła – zahartujcie śmietanę odrobiną gorącej zupy i dopiero potem wlejcie ją do środka. Podawajcie z...

Placki ziemniaczane z sosem
Gotujmy.pl
Newsy
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pomidorowym. Sekretem wyjątkowego smaku jest 1 składnik 
Placki ziemniaczane są przepysznym daniem. Pomidorowy sos z udziałem kiełbasy doda mu wyjątkowej sytości.

Placków ziemniaczanych nie trzeba specjalnie reklamować. To jedno z ulubionych dań Polaków. Chrupiące na zewnątrz, niebiańsko miękkie w środku. Tak właśnie smakują placki doskonałe. Aby przyrządzić to pyszne danie nie potrzeba być po technikum gastronomicznym. Warto jednak znać kilka sztuczek, które nadadzą plackom charakteru.  Sekret chrupiących placków ziemniaczanych  Pamiętajcie, by masę ziemniaczaną wylewać na olej dopiero wtedy, gdy się dobrze rozgrzeje. Ważne jest, by placek nie był surowy w środku, a o to bardzo łatwo, gdy gaz jest zbyt duży.  Dlatego upewnijcie się, że smażycie je na odpowiedniej temperaturze, by placki były chrupiące z zewnątrz i dobrze usmażone w środku.  Placki ziemniaczane smażcie na średnim ogniu około 5 minut na jednej stronie i 3 minuty na drugiej. Wtedy będą doskonałe! Przepis na placki ziemniaczane z sosem pomidorowym Składniki: 5 ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 pomidory w puszce  1 pęto kiełbasy łyżeczka cukru śmietana 18% sól  cukier mielona słodka papryka Sposób przygotowania: Sos: Przygotowania zacznijcie od sosu pomidorowego. Kiełbasę przekrójcie wzdłuż na pół. Potem jeszcze raz na pół tak, by wyszły 4 długie paski.  Z podłużnych pasków złóżcie z powrotem kiełbasę i pokrójcie. W ten sposób szybko i łatwo ją pokroicie w równe kawałki.  Cebulę obierzcie z łupin, umyjcie i podzielcie na 4 części. ¾ skrójcie na drobne kawałki. ¼ odłóżcie do masy na placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy. Wrzućcie ¾ pokrojonej cebuli i lekko ją podsmażcie.  Cebulę posólcie w połowie smażenia,...