Odkąd Barbara Kurdej-Szatan wystąpiła w reklamie telefonii komórkowej, szybko zyskała ogólnopolską rozpoznawalność.

Role w filmach, serialach i zainteresowanie publiczności. Nie tylko życiem prywatnym, jak to często bywa w przypadku celebrytów, ale także i stosunkiem do gotowania i kulinariów.

A pani Basia lubi dobrze i zdrowo zjeść. Aktorka nie stroni także od samodzielnego gotowania dla siebie i męża.

Skoro mowa o mężu, jesteśmy winni zdradzenie wam informacji, że mąż Barbary Kurdej-Szatan, Rafał Szatan, najbardziej przepada za kotletami schabowymi.

Zobacz także:

35-latka nie ma więc wyjścia i przygotowuje mężowi „schaboszczaki”, ale sama woli znacznie zdrowsze obiady.

Przysmak Kurdej-Szatan

Takie jak choćby zielone zupy kremy. Aktorka najbardziej gustuje w zupach z zielonego groszku, a także w zupach ze szparagów.

Barbara Kurdej-Szatan ma swój własny sposób na przyozdobienie takich specjałów. Nie pestki dyni, nie tradycyjne grzanki.

Serialowa Joanna z „M jak Miłość” do posypania zupy wybiera podprażone i pokrojone drobno migdały. Pycha!

Przepis na zupę inspirowaną upodobaniami Barbary Kurdej-Szatan znajdziecie poniżej. Czy wam posmakuje tak samo jak znanej aktorce?

Przepis na zieloną zupę krem

Składniki:

  • Puszka zielonego groszku
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka masła
  • 3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Garść migdałów
  • Jogurt, śmietana lub serek mascarpone do wykonania białego kleksa

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno pokrójcie, podsmażcie na maśle, dodajcie czosnek.
  2. Podsmażoną cebulę przerzućcie do garnka, zalejcie bulionem.
  3. Do garnka wrzućcie groszek bez zalewy.
  4. Gotujcie do miękkości groszku.
  5. Pod koniec gotowania doprawcie zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Drobno posiekane migdały podprażcie na suchej patelni.
  7. Zupę zmiksujcie blenderem lub za pomocą miksera.
  8. Podawajcie z migdałami i białym kleksem.