Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto organiczyć ich jedzenie zimą.
Adobe Stock
Newsy

Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto ograniczyć ich jedzenie zimą

Wyjaśniamy, dlaczego choć banany są zdrowe, to nie należy z nimi przesadzać zimą.

Banany to nie tylko zdrowy, ale też bardzo wygodny owoc. Łatwo go wrzucić do torby i zabrać ze sobą, a w pracy obrać i zjeść bez użycia noża i nie brudząc rąk. Do tego w Polsce banany są w bardzo tanimi owocami. Pomimo tego, że nie rosną w naszym klimacie i są przywożone z daleka, często są tańsze od naszych rodzimych jabłek. Ale czy na pewno wiecie, jak je jeść?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści z jedzenia bananów

Banany to owoce bardzo bogate w witaminy i minerały. Zawierają wszystkie kluczowe witaminy, a więc witaminę A, C, E, K i witaminy z grupy B. Są skarbnicą błonnika i minerałów – magnezu, fosforu i wapnia. Jednak to, co jest w nich najbardziej wartościowe, to duża ilość potasu.

W 100 g banana jest aż 358 mg potasu. Dzięki temu banany są owocem wpływającym na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zaleciła włączenie bananów do diety, ponieważ zmniejszają one ryzyko wystąpienia nadciśnienia.

Zobacz także
bananowy sernik

Cudowny w smaku bananowy sernik z pianką milky way. Goście zwariują, gdy go posmakują

Niezwykłe znalezisko w bananach w sklepie spożywczym w Jaworznie. Sprawą zainteresowała się policja

Niezwykłe znalezisko w bananach w sklepie spożywczym w Jaworznie. Sprawą zainteresowała się policja

Banany są smaczne nie tylko na surowo, choć w takiej formie zachowują najwięcej wartości odżywczych. W wielu krajach na świecie piecze się z nich sycący bananowy chleb. To również doskonały owoc do wielu deserów. Można je podawać smażone w cieście, a weganie wykluczający z diety jajka, używają bananowej papki zamiast jajek, do sklejania składników ciast.

Wartościowy potas nie służy nam zimą

Potas jest jednym z najważniejszych minerałów odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Odpowiada za działanie układu nerwowego, pracy serca, układu krwionośnego czy mięśni. Reguluje gospodarkę wodną, kontroluje ciśnienie krwi i pracę nerek.

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na potas jest wysokie i wynosi 3500-4700 mg. Należy jednak pamiętać, że przyjmujemy go jedząc nie tylko banany, ale też niemal każdy inny produkt spożywczy, który zjadamy w ciągu dnia, a tracimy wraz z innymi elektrolitami, np. pocąc się.

Jedzenie bardzo dużej ilości bananów może powodować kumulowanie się nadmiernej ilości potasu w organizmie, a szkodliwy jest zarówno niedobór, jak i nadmiar tego elektrolitu.

Nadmiar potasu powoduje nadmierną potliwość, a to prowadzi do wychłodzenia organizmu i łatwego tzw. przewiania. Może to prowadzić to częstszych infekcji, przeziębień oraz łatwiejszego zakażania się chorobami wirusowymi.

Źródło: mamadu.pl, medonet.pl, heydoc.pl

banany
Pixabay
Newsy
Zielone banany od tych mocno dojrzałych różnią się nie tylko smakiem. Które są zdrowsze?
Dojrzałe, czy nie? Które wybrać? Które można jeść? Odpowiadamy na najpopularniejsze pytania dotyczące bananów - odpowiedzi mogą was naprawdę zdziwić!

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców. Smaczny, nieprzesadnie słodki i bardzo sycący – doskonale nadaje się do zjedzenia w ramach podwieczorku lub drugiego śniadania, ale także jako dodatek do owsianki czy koktajlu owocowego. Można też z niego zrobić pyszną babkę bananową! W sklepach najczęściej możemy znaleźć lekko zielone i niedojrzałe banany i zwykle po zakupieniu czekamy dzień lub dwa, by owoce dojrzały. Czy można jeść niedojrzałe banany? Jaka jest różnica między bananem zielonym, a tym w głęboko żółtym kolorze? Właściwości bananów Wiedzieliście, że spośród wszystkich owoców banany zawierają najwięcej węglowodanów? Dzięki temu są bardzo polecane osobom uprawiającym sport – jeden banan zjedzony od razu po treningu pozwala szybko uzupełnić cenne składniki odżywcze i dodaje energii. Do tego są bogate w potas, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu i pomaga w leczeniu nadciśnienia. Wysoką zawartość witaminy C docenią wszyscy, którzy dbają o zachowanie odporności swojego organizmu. Zielone czy dojrzałe? Na podstawowe pytanie „Czy można zjeść zielonego banana” odpowiemy od razu – można! Co więcej, zarówno zielone jak i mocno dojrzałe banany są zdrowe. Po prostu poza różnicą w smaku mają inne właściwości. Niedojrzały banan – twardy, zielony i wręcz lekko kwaśny. Na tym etapie dojrzałości jest najbardziej ciężkostrawny i sycący. Zielone banany mają najniższy indeks glikemiczny co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu cukrzycy powinni wybierać tylko niedojrzałe i lekko dojrzałe banany. W dodatku zielone banany bardzo dobrze działają na układ trawienny ze względu na dużą zawartość prebiotyków. Lekko dojrzały banan – na tym etapie owoce zawierają najwięcej błonnika....

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...

banany
Adobe Stock
Newsy
Dieta bananowa to nawet 3 kg mniej w 3 dni. To najszybszy sposób na płaski brzuch?
Lubicie banany? To ta dieta jest dla Was idealna! Pyszna, łatwa a przede wszystkim skuteczna. Kilogramy lecą jak szalone, koniecznie sprawdźcie jej zasady!

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią zaczynamy zrzucać warstwy ubrań. To czas, kiedy każdy chciałby zaprezentować ładną, zgrabną sylwetkę. Niestety podczas zimy, większość osób odpuszcza sobie regularne zdrowe żywienie i aktywność fizyczną na rzecz słodkich przekąsek, fast foodów oraz spędzania czasu na kanapie przed telewizorem. Kilka wieczorów upojnego, bezkarnego leniuchowania przekłada się na wygląd.  Cenne właściwości bananów Banany zawierają szereg witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Wśród dobrych działań można wyróżnić, takie jak: obniżenie poziomu cholesterolu, obniżenie ciśnienia tętniczego, łagodzenie napięcia w żyłach oraz tętnicach, zmniejszenie dolegliwości w okolicach oczu, poprawienie tolerancji na glukozę, poprawienie samopoczucia. Te owoce są bogate w potas, magnez, fosfor, wapń oraz takie witaminy jak A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki szerokiej gamie odpowiednich właściwości mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu.  Zasady diety bananowej - na czym polega? Podstawą diety są oczywiście banany. Może być stosowana w trzech różnych wariantach czasowych, wybór odpowiedniego jest kwestią indywidualną. Każda z nich może różnić się również jadłospisem. Wersja trzydniowa - najkrótsza opcja diety. Podczas jej trwania należy zjadać trzy banany dziennie, wypijać trzy szklanki mleka oraz 2 litry wody. Taka kuracja pozwala schudnąć nawet do trzech kilo w podanym okresie! Wersja siedmiodniowa - ta opcja jest mniej rygorystyczna. Zakłada jedzenie trzech posiłków dziennie, z czego każdy z nich powinien składać się z bananów, płatków owsianych. Można dodać również odrobinę jogurtu naturalnego...

Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 15 minut roboty
AdobeStock
Newsy
Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 20 minut roboty
Jesień to czas wzmożonych infekcji dróg oddechowych. Czy da się jakoś im zaradzić? Włączcie do swojej diety syrop z gruszek, który nie tylko świetnie smakuje, ale też w mig odgania sezonowe choroby.

Gruszki to jedne z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych owoców. Gruszki są niezłym źródłem witaminy C - jedna gruszka zapewnia 13% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jedna gruszka zawiera też około 6% dziennej zalecanej ilości miedzi i 6% dziennej zalecanej ilości potasu. Syrop z tego owocu nie tylko podniesie waszą odporność, ale też oczyści wasze drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny oraz pomoże nawilżyć górne drogi oddechowe. Gruszki dostarczają organizmowi jodu, przeciwutleniaczy i witaminy z grupy B. Dzięki dużej zawartości potasu, owoc ten ma pozytywny wpływ na zdrowie serca. Jak wiadomo, potas działa jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Gruszki zawierają też witaminę A oraz związki flawonoidowe, takie jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna itp. Substancje te eliminują wolne rodniki - toksyczne substancje, które mutują DNA zdrowych komórek i są prekursorem powstawania raka. Gruszki zawierają również duże ilości witaminy K, która jest niezbędnym składnikiem odżywczym w utrzymaniu zdrowych kości i zapobieganiu ich rozpadowi. Ponadto, owoce te są bogate w błonnik, który pomaga nam dłużej czuć się sytym. Jak przygotować syrop z gruszek? Syrop z gruszek przygotowujemy tak samo, jak inne owocowe syropy. Przygotowując taki syrop warto dodać do niego inne składniki, które jeszcze bardziej wzmocnią jego działanie, takie jak np. miód,  goździki, sok malinowy, cytryny czy imbir. Składniki te nie tylko pomogą wam pokonać infekcję, ale też dostarczą wam odpowiednio dużo witaminy C oraz rozgrzeją was od środka.  Przepis na syrop z gruszek Składniki: 2 gruszki 4 łyżki miodu 1 litr wody 2 kawałki imbiru 4 łyżki soku malinowego Sposób...