Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto organiczyć ich jedzenie zimą.
Adobe Stock
Newsy

Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto ograniczyć ich jedzenie zimą

Wyjaśniamy, dlaczego choć banany są zdrowe, to nie należy z nimi przesadzać zimą.

Banany to nie tylko zdrowy, ale też bardzo wygodny owoc. Łatwo go wrzucić do torby i zabrać ze sobą, a w pracy obrać i zjeść bez użycia noża i nie brudząc rąk. Do tego w Polsce banany są w bardzo tanimi owocami. Pomimo tego, że nie rosną w naszym klimacie i są przywożone z daleka, często są tańsze od naszych rodzimych jabłek. Ale czy na pewno wiecie, jak je jeść?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści z jedzenia bananów

Banany to owoce bardzo bogate w witaminy i minerały. Zawierają wszystkie kluczowe witaminy, a więc witaminę A, C, E, K i witaminy z grupy B. Są skarbnicą błonnika i minerałów – magnezu, fosforu i wapnia. Jednak to, co jest w nich najbardziej wartościowe, to duża ilość potasu.

W 100 g banana jest aż 358 mg potasu. Dzięki temu banany są owocem wpływającym na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zaleciła włączenie bananów do diety, ponieważ zmniejszają one ryzyko wystąpienia nadciśnienia.

Zobacz także
bananowy sernik

Cudowny w smaku bananowy sernik z pianką milky way. Goście zwariują, gdy go posmakują

Niezwykłe znalezisko w bananach w sklepie spożywczym w Jaworznie. Sprawą zainteresowała się policja

Niezwykłe znalezisko w bananach w sklepie spożywczym w Jaworznie. Sprawą zainteresowała się policja

Banany są smaczne nie tylko na surowo, choć w takiej formie zachowują najwięcej wartości odżywczych. W wielu krajach na świecie piecze się z nich sycący bananowy chleb. To również doskonały owoc do wielu deserów. Można je podawać smażone w cieście, a weganie wykluczający z diety jajka, używają bananowej papki zamiast jajek, do sklejania składników ciast.

Wartościowy potas nie służy nam zimą

Potas jest jednym z najważniejszych minerałów odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Odpowiada za działanie układu nerwowego, pracy serca, układu krwionośnego czy mięśni. Reguluje gospodarkę wodną, kontroluje ciśnienie krwi i pracę nerek.

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na potas jest wysokie i wynosi 3500-4700 mg. Należy jednak pamiętać, że przyjmujemy go jedząc nie tylko banany, ale też niemal każdy inny produkt spożywczy, który zjadamy w ciągu dnia, a tracimy wraz z innymi elektrolitami, np. pocąc się.

Jedzenie bardzo dużej ilości bananów może powodować kumulowanie się nadmiernej ilości potasu w organizmie, a szkodliwy jest zarówno niedobór, jak i nadmiar tego elektrolitu.

Nadmiar potasu powoduje nadmierną potliwość, a to prowadzi do wychłodzenia organizmu i łatwego tzw. przewiania. Może to prowadzić to częstszych infekcji, przeziębień oraz łatwiejszego zakażania się chorobami wirusowymi.

Źródło: mamadu.pl, medonet.pl, heydoc.pl

Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy rzadko po niego sięgają
Pixabay
Newsy
Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy za rzadko po niego sięgają
Pomelo jest największym przedstawicielem wśród wszystkich owoców cytrusowych. W smaku przypomina grejpfruta i ma więcej witaminy C niż cytryna. Dlaczego jeszcze warto go jeść?

Pomelo to największy owoc spośród wszystkich cytrusów. Podobnie jak inne owoce cytrusowe, owoce pomelo zawierają wysoką zawartość witaminy C. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest może być śmiało stosowany w leczeniu gorączki, kaszlu i problemów żołądkowo-jelitowych. Dlaczego warto włączyć do swojej diety pomelo? Właściwości zdrowotne pomelo Pomelo to owoc, którego kolor może być żółty lub lekko zielony. Miąższ pomelo jest słodki, ale może też być słodko-kwaśny z lekką nutą goryczy. Dojrzałe pomelo mierzy około 15 do 25 centymetrów w średnicy i zwykle waży około 1 do 2 kilogramów. Dlaczego warto go jeść? Silny układ odpornościowy. Czy wiecie, że owoc pomelo zawiera aż 600% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina C jest kluczem dla utrzymania silnego układu odpornościowego. Poprawia stan układu pokarmowego. Pomelo dostarcza aż 25% dziennego zapotrzebowania na błonnik, który wspomaga prawidłowe trawienie oraz zapobiega powstawaniu biegunek i zaparć, utrzymując prawidłową pracę układu pokarmowego. Zmniejsza ciśnienie krwi. Owoc pomelo zawiera mnóstwo witamin i minerałów, w tym potas i miedź. Potas pomaga regulować równowagę płynów i ciśnienie krwi w organizmie a jedno pomelo dostarcza aż 37% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Potas rozszerza również naczynia krwionośne oraz wspomaga krążenie krwi i dotlenienie narządów. Regularne jedzenie pomelo zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu. Zapobiega przerzutom nowotworowym. Pomelo zawiera przeciwutleniacz o nazwie naringenina, który pomaga zabijać komórki raka prostaty i trzustki, spowalniając rozprzestrzenianie się raka. Zmniejsza skurcze. Pomelo jest bogate w potas, który...

banany
Pixabay
Newsy
Zielone banany od tych mocno dojrzałych różnią się nie tylko smakiem. Które są zdrowsze?
Dojrzałe, czy nie? Które wybrać? Które można jeść? Odpowiadamy na najpopularniejsze pytania dotyczące bananów - odpowiedzi mogą was naprawdę zdziwić!

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców. Smaczny, nieprzesadnie słodki i bardzo sycący – doskonale nadaje się do zjedzenia w ramach podwieczorku lub drugiego śniadania, ale także jako dodatek do owsianki czy koktajlu owocowego. Można też z niego zrobić pyszną babkę bananową! W sklepach najczęściej możemy znaleźć lekko zielone i niedojrzałe banany i zwykle po zakupieniu czekamy dzień lub dwa, by owoce dojrzały. Czy można jeść niedojrzałe banany? Jaka jest różnica między bananem zielonym, a tym w głęboko żółtym kolorze? Właściwości bananów Wiedzieliście, że spośród wszystkich owoców banany zawierają najwięcej węglowodanów? Dzięki temu są bardzo polecane osobom uprawiającym sport – jeden banan zjedzony od razu po treningu pozwala szybko uzupełnić cenne składniki odżywcze i dodaje energii. Do tego są bogate w potas, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu i pomaga w leczeniu nadciśnienia. Wysoką zawartość witaminy C docenią wszyscy, którzy dbają o zachowanie odporności swojego organizmu. Zielone czy dojrzałe? Na podstawowe pytanie „Czy można zjeść zielonego banana” odpowiemy od razu – można! Co więcej, zarówno zielone jak i mocno dojrzałe banany są zdrowe. Po prostu poza różnicą w smaku mają inne właściwości. Niedojrzały banan – twardy, zielony i wręcz lekko kwaśny. Na tym etapie dojrzałości jest najbardziej ciężkostrawny i sycący. Zielone banany mają najniższy indeks glikemiczny co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu cukrzycy powinni wybierać tylko niedojrzałe i lekko dojrzałe banany. W dodatku zielone banany bardzo dobrze działają na układ trawienny ze względu na dużą zawartość prebiotyków. Lekko dojrzały banan – na tym etapie owoce zawierają najwięcej błonnika....

Wbijcie igłę w skórkę banana. Genialny trik, który znają tylko nieliczni
Pixabay
Newsy
Wbijcie igłę w skórkę banana. Genialny trik, który znają tylko nieliczni
Banan i igła to połączenie dość nietypowe. Wiecie w jakim celu należy wbić igłę w banana? Ta sztuczka może zaoszczędzić wam trochę czasu.

Jak obrać banana? To chyba wie każdy. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem obrania banana jest użycie chwytu na jednym końcu owocu i ściągnięcie z niego skóry. Możecie też uszczypnąć paznokciami końcówkę banana, aby rozerwać jego skórę. Niektórzy łamią banana na pół a następnie używając obu rąk, obierają go ze skóry. Ale czy słyszeliście kiedyś o tym triku z igłą? Dzięki niemu nie tylko obierzecie banana, ale też sprawicie, że będzie on pokrojony na kawałki i gotowy do zjedzenia czy do dodania np. do owsianki.  Weźcie banana i wbijcie igłę w jego skórkę (igła powinna przebić owoc do końca i zatrzymać przed skórką po drugiej stronie). Poruszajcie igłą do góry i na dół. Wbijcie kawałek dalej i powtórzcie czynność (kontynuujcie to na całej długości banana). Gdy zdejmiecie z banana skórkę, otrzymacie idealnie pokrojony na kawałki owoc.   Właściwości zdrowotne bananów Są smaczne, pożywne i mają wiele właściwości zdrowotnych. Banany to nie tylko doskonale źródło potasu, ale też skarbnica wszystkich najważniejszych witamin - A, C, E, K, a także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Oto plusy jedzenia bananów: Przyspieszają regenerację mięśni. Z uwagi na to, że banany są doskonałym źródłem potasu, który jest elektrolitem, owoce te pomagają regenerować mięśnie po treningu. Poprawiają nastrój. Banan zawiera 6% dziennej wartości witaminy B9 (znanej również jako kwas foliowy), składnika odżywczego, który może zwalczać depresję poprzez zwiększenie substratu, który ma właściwości przeciwdepresyjne. Owoc ten w zasadzie pomaga serotoninie...

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...