co oznaczają naklejki na bananach
Adobe Stock
Newsy

Banan ma to na skórce? Lepiej sprawdźcie, co to oznacza. Chodzi o wasze zdrowie

W ostatnim czasie popularność zdobywają owoce i warzywa ekologiczne. Co oznaczają zielone oznaczenia i kody na skórkach?

Moda na owoce i warzywa z upraw ekologicznych, staje się wśród polskich konsumentów coraz bardziej powszechna.

Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że ekologiczne jedzenie zaczyna powoli konkurować z tym wytwarzanym w zwykły sposób.

Czym tak na dobrą sprawę różnią się obydwa rodzaje warzyw i owoców? I jak je w ogóle rozpoznać? O tym opowiemy wam w naszym krótkim poradniku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym różnią się warzywa i owoce ekologiczne od zwykłych?

Nie od dziś na sklepowych półkach widać często dwa rodzaje tego samego warzywa lub owocu. Weźmy choćby banany.

Jedne są często pozbawione jakichkolwiek oznaczeń i występują zazwyczaj pod nazwą „banany” lub „banany premium”.

Obok nich swoje miejsce mają także czasami „banany dla dzieci” (po prostu mniejsze), a także  „banany bio” lub też „banany z upraw ekologicznych”.

Można się w tym wszystkim pogubić. Z grubsza banany, jak i wszystkie pozostałe warzywa i owoce można podzielić na dwie kategorie:

  • Te uprawiane z ograniczonym użyciem pestycydów, nawozów
  • Te uprawiane w zwykły sposób, bez zmniejszonej ilości chemicznych dodatków.

Co oznaczają naklejki na warzywach i owocach?

I to właśnie ten pierwszy rodzaj bananów często ma dodatkowe oznaczenia na swoich skórkach. Są tak zwane kody PLU.

Tutaj producenci są również zobowiązani do przestrzegania odgórnych standardów w oznaczaniu swoich produktów.

  • 5-cyfrowy kod PLU zaczynający się od cyfry 9 oznacza właśnie żywność ekologiczną, niemodyfikowaną genetycznie.
  • 5-cyfrowy kod PLU zaczynający się od cyfry 8, to z kolei żywność pochodząca z upraw GMO.
  • 4-cyfrowy kod PLU zaczynający się zwykle od cyfry 4 to z kolei zwykła żywność – a więc owoce i warzywa hodowane w konwencjonalny sposób z użyciem nawozów, oprysków i innych chemikaliów potrzebnych do szybkich upraw.

Czy powinno się kupować owoce i warzywa ekologiczne?

Jakie wnioski należy wyciągnąć z tej krótkiej analizy oznaczeń na opakowaniach z warzywami i owocami?

Nie należy dać się zwieść producentom na nieznany kod, którego można nie zrozumieć. Brak jawnej informacji o pochodzeniu ekologicznym produktu albo brak odpowiedniej cyferki to po prostu wprowadzanie konsumentów w błąd.

Inna sprawa, to oczywiście wpływ jedzenie ekologicznych produktów na zdrowie ludzi. Ostatecznie to jednak zróżnicowana i rozsądna dieta, powinna być kluczem do osiągnięcia zdrowia, a nie wybór ekologicznych produktów.

W Niemczech pojawiły się sklepy, w których sprzedają produkty bez opakowań. Popieracie ten pomysł?
AdobeStock
Newsy
W Niemczech pojawiły się sklepy, w których sprzedają produkty bez opakowań. Popieracie ten pomysł?
Od 2016 roku przez Niemcy przetoczyła się prawdziwa fala sklepów bez opakowań. Zakupy w takich sklepach są teraz możliwe w prawie każdym większym mieście. Czemu właściwie to służy?

Opakowania w sklepach towarzyszą nam niemal na każdym kroku. Praktycznie każdy produkt spożywczy ma jakieś opakowanie – najczęściej foliowe. Czym to skutkuje? Oczywiście górą niepotrzebnych odpadów. W supermarketach nawet warzywa i owoce coraz częściej sprzedawane są w foliowych opakowaniach. Niemieccy przedsiębiorcy znaleźli jednak sposób, jak temu przeciwdziałać. W imię ekologii. W Niemczech powstały sklepy bez opakowań W wielu niemieckich miastach a nawet mniejszych miejscowościach, możemy zrobić zakupy w sklepach, w których nie używa się opakowań. Zdaniem Niemców, opakowania są nie tylko nieekologiczne, ale też zupełnie zbędne. Jak wyglądają zakupy w takich sklepach? Na zakupy z własnym słoikiem Przychodząc do takiego sklepu na zakupy, warto zaopatrzyć się we własny słoik, zakręcany kubek lub worek. Dla tych, którzy o tym zapomnieli, ekspedienci mają przygotowane papierowe torby. Co ciekawe, w sklepach tych nie znajdziemy mięsa, ryb ani serów, czyli produktów, które łatwo się psują. Możemy w nich za to kupić owoce, warzywa, makarony, ryż, słodycze czy kaszę. Wystarczy podejść do dozownika i nabrać do własnego opakowania tyle produktu, ile nam potrzeba i gotowe! W sklepach bez opakowań poza jedzeniem, możemy też kupić kosmetyki oraz detergenty, które są sprzedawane w szklanych buteleczkach. Czy to się opłaca? Sklepy bez opakowań nie są tanie Sklepy bez opakowań być może są ekologiczne, ale wcale nie są tanie. Robienie w nich zakupów jest droższe niż w niemieckich marketach czy dyskontach, które sprzedają artykuły w standardowych opakowaniach. Z czego to wynika? Jak przekonują pomysłodawcy tego typu sklepów, sprzedawany w nich towar jest wyższej jakości i pochodzi z ekologicznych upraw. To dlatego ma on „swoją cenę". Czy klienci...

Oszuści przyłapani na gorącym uczynku. Sprowadzali te owoce z zagranicy i sprzedawali jako polskie
AdobeStock
Newsy
Oszuści przyłapani na gorącym uczynku. Sprowadzali te owoce z zagranicy i sprzedawali jako polskie
Bądźcie czujni przy kupowaniu owoców. Niektórzy handlarze wprowadzają klientów w błąd.

Bezczelność nie zna granic. I to dosłownie! Portal sadyogrody.pl opisał sytuację, jaka miała miejsce na jednym z rynków hurtowych owoców i warzyw. Okazało się, że pewien sprzedawca oferował sprowadzane z zagranicy owoce jako polskie. „Oszukane” morele Oburzające praktyki zostały opisane na portalu sadyogrody.pl. Sprzedawane na jednym z hurtowych rynków morele wcale nie pochodzą z Polski, choć ich sprzedawcy twierdzą, że to produkt krajowy! Co więcej, sprzedają je w cenie 180 zł za skrzynkę o wadze 18 kilogramów. Czytelnik, który był świadkiem tej sytuacji twierdzi, że na własne oczy widział, jak handlarz przesypuje owoce do skrzynek Przykład z morelami nie jest wyjątkiem https://t.co/uCFq8I4BAt — Money.pl (@Money_pl) July 26, 2021 A w tym roku niestety nie ma co liczyć na tanie morele . Przez wiosenne przymrozki plantacje bardzo ucierpiały i tegoroczne zbiory wynoszą zaledwie 20-30% tych z zeszłego roku. W takiej sytuacji oczywiste jest importowanie owoców z zagranicy, jednak oszukiwanie jest absolutnie niedozwolone! Chodzi oczywiście przede wszystkim o szacunek dla konsumentów, którym zależy na kupowaniu produktów pochodzących z Polski. Celowe wprowadzanie ich w błąd jest wysoce nieetyczne. Podrabiane owoce i warzywa O oszustwach przy sprzedaży owoców i warzyw mówi Michał Kołodziejczak z AgroUnii . W rozmowie z portalem money.pl przyznał, że niestety taka praktyka nie jest nowa i zdarza się na rynkach hurtowych: Niestety, łatwo jest pojechać na rynek hurtowy i zobaczyć, jak ziemniaki czy ogórki z Rumunii są sprzedawane jako polskie albo nie mają żadnych oznaczeń. Potem klient myśli w sklepie, że wspiera polskie rolnictwo Przy okazji Kołodziejczak krytykuje rząd zwracając uwagę na to, że nikt nie wyciąga konsekwencji wobec nieuczciwych...

Anna Lewandowska będzie rolniczką? Trenerka zaczyna uprawę ekologicznych ziół i warzyw
ONS/AdobeStock
Newsy
Anna Lewandowska będzie rolniczką? Trenerka inwestuje w szklarnie i zaczyna uprawę warzyw i ziół
Anna Lewandowska wchodzi w nową branżę. Znana trenerka rusza z własną uprawą ekologicznych ziół i warzyw! Poznajcie szczegóły.

Anna Lewandowska jest nie tylko utalentowaną sportsmenką, trenerką i specjalistką od spraw żywienia, ale też prężnie działającą bizneswoman. Ania jest prezesem marki Foods by Ann, która tworzy zdrowe produkty, a także jest wpółwłaścicielką firmy odzieżowej Baby by Ann, firmy Healthy Center by Ann oraz marki Foods by Ann. Prowadzi też bloga Healthy Plan by Ann oraz jest współtwórczynią aplikacji Diet&Training by Ann. Ostatnio żona Roberta Lewandowskiego wpadła na pomysł, by zainwestować w nowy biznes. Czym się będzie zajmować? Anna Lewandowska otwiera nowy biznes związany z warzywami Anna Lewandowska postanowiła rozszerzyć swoją działalność o nowy biznes. Jej catering SuperMenu rozpoczyna inwestycję w szklarnie, w których będą uprawianie ekologiczne zioła i warzywa , które oczywiście trafią później do jej menu. W wywiadzie dla portalu horecatrends.pl Lewandowska przyznała, że jest dumna z tego, że jej firma weszła na nowy etap rozwoju: Od samego początku, pracując z moim zespołem nad stworzeniem cateringu SuperMenu, postawiliśmy sobie jasny cel - kreowanie zdrowych nawyków żywieniowych klientów. Poprzez dostarczanie pełnowartościowych i zbilansowanych posiłków, edukację na temat zasad zdrowego odżywiania, zwracanie uwagi na regularność w ich spożywaniu oraz aktywność fizyczną. Wyeliminowaliśmy biały cukier, pszenicę i surowe mleko ze wszystkich planów żywieniowych. Wszystkie nasze założenia udało się wcielić w życie, więc teraz czas na kolejny etap rozwoju. Uprawę ekologicznych ziół i warzyw. Będą one wykorzystywane do produkcji dań SuperMenu. Jestem niezwykle dumna z tego projektu i cieszę się, że wyznaczamy nowe standardy w branży - mówi Anna Lewandowska. O nowym biznesie Ani wypowiedział się również prezes zarządu...

pomarancze
unsplash.com/@stri_khedonia
Newsy
Zaraz zacznie się sezon na pomarańcze. Podpowiadamy, jak wybrać te najsmaczniejsze. Muszą mieć...
Wiesz, jak rozpoznać idealne pomarańcze? Przedstawiamy garść wskazówek, dzięki którym kupowane pomarańcze zawsze będą smaczne i soczyste.

Dawniej w Polsce pomarańcze kojarzyły się tylko ze Świętami Bożego Narodzenia. Wciąż wiele osób czując zapach tych owoców oczami wyobraźni widzi choinkę i wigilijny stół. Na szczęście dziś możemy bez ograniczeń zajadać się pomarańczami przez całą zimę! A jak wybrać te najsmaczniejsze? Nie obierając pomarańczy można rozpoznać jej świeżość oraz to czy będzie słodka i soczysta. Chcecie się dowiedzieć jak? Przeczytajcie ten artykuł, w którym wszystko wyjaśniamy! Soczystość Soczysty owoc będzie miał w sobie więcej wody, dlatego wybierając pomarańcze zwróćmy uwagę na to, czy są ciężkie. Oczywiście w stosunku do swojej wielkości (duża pomarańcza zawsze będzie cięższa od mniejszej). Najlepiej obiema dłońmi wziąć i porównać dwa owoce podobnej wielkości – cięższy będzie bardziej soczysty. Brak pestek Jeżeli wyjątkowo nie lubisz pomarańczy z pestkami, to szukaj takich z czymś na kształt „pępka” pod spodem. To otwór, w którym znajduje się kolejna, malutka i niedojrzała pomarańcza, która zaczęła dojrzewać w owocu. Jej obecność oznacza, że wyciągnęła ona pestki z dużej pomarańczy! Jak rozpoznać dojrzałą pomarańczę? Niestety, odpowiedź nie jest taka oczywista. Praktycznie jedynym sposobem na upewnienie się, że pomarańcza nadaje się jeszcze do spożycia jest sprawdzenie, czy nie ma na niej plam pleśni. Natomiast reszty można się niestety dowiedzieć dopiero obierając ją ze skórki. Nie dajcie się zwieść błyszczącym pomarańczom! Są pokryte warstwą wosku, dzięki któremu dłużej zachowują świeżość, jednak nie daje to żadnej gwarancji, że owoc będzie świeży i soczysty. Jakie pomarańcze na skórkę pomarańczową? Jeśli masz ochotę na domową skórkę pomarańczową, to koniecznie pamiętaj o jednej rzeczy –...