Moda na owoce i warzywa z upraw ekologicznych, staje się wśród polskich konsumentów coraz bardziej powszechna.
Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że ekologiczne jedzenie zaczyna powoli konkurować z tym wytwarzanym w zwykły sposób.
Czym tak na dobrą sprawę różnią się obydwa rodzaje warzyw i owoców? I jak je w ogóle rozpoznać? O tym opowiemy wam w naszym krótkim poradniku.
Czym różnią się warzywa i owoce ekologiczne od zwykłych?
Nie od dziś na sklepowych półkach widać często dwa rodzaje tego samego warzywa lub owocu. Weźmy choćby banany.
Zobacz także:
Jedne są często pozbawione jakichkolwiek oznaczeń i występują zazwyczaj pod nazwą „banany” lub „banany premium”.
Obok nich swoje miejsce mają także czasami „banany dla dzieci” (po prostu mniejsze), a także „banany bio” lub też „banany z upraw ekologicznych”.
Można się w tym wszystkim pogubić. Z grubsza banany, jak i wszystkie pozostałe warzywa i owoce można podzielić na dwie kategorie:
- Te uprawiane z ograniczonym użyciem pestycydów, nawozów
- Te uprawiane w zwykły sposób, bez zmniejszonej ilości chemicznych dodatków.
Co oznaczają naklejki na warzywach i owocach?
I to właśnie ten pierwszy rodzaj bananów często ma dodatkowe oznaczenia na swoich skórkach. Są tak zwane kody PLU.
Tutaj producenci są również zobowiązani do przestrzegania odgórnych standardów w oznaczaniu swoich produktów.
- 5-cyfrowy kod PLU zaczynający się od cyfry 9 oznacza właśnie żywność ekologiczną, niemodyfikowaną genetycznie.
- 5-cyfrowy kod PLU zaczynający się od cyfry 8, to z kolei żywność pochodząca z upraw GMO.
- 4-cyfrowy kod PLU zaczynający się zwykle od cyfry 4 to z kolei zwykła żywność – a więc owoce i warzywa hodowane w konwencjonalny sposób z użyciem nawozów, oprysków i innych chemikaliów potrzebnych do szybkich upraw.
Czy powinno się kupować owoce i warzywa ekologiczne?
Jakie wnioski należy wyciągnąć z tej krótkiej analizy oznaczeń na opakowaniach z warzywami i owocami?
Nie należy dać się zwieść producentom na nieznany kod, którego można nie zrozumieć. Brak jawnej informacji o pochodzeniu ekologicznym produktu albo brak odpowiedniej cyferki to po prostu wprowadzanie konsumentów w błąd.
Inna sprawa, to oczywiście wpływ jedzenie ekologicznych produktów na zdrowie ludzi. Ostatecznie to jednak zróżnicowana i rozsądna dieta, powinna być kluczem do osiągnięcia zdrowia, a nie wybór ekologicznych produktów.