Moda na owoce i warzywa z upraw ekologicznych, staje się wśród polskich konsumentów coraz bardziej powszechna.

Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że ekologiczne jedzenie zaczyna powoli konkurować z tym wytwarzanym w zwykły sposób.

Czym tak na dobrą sprawę różnią się obydwa rodzaje warzyw i owoców? I jak je w ogóle rozpoznać? O tym opowiemy wam w naszym krótkim poradniku.

Czym różnią się warzywa i owoce ekologiczne od zwykłych?

Nie od dziś na sklepowych półkach widać często dwa rodzaje tego samego warzywa lub owocu. Weźmy choćby banany.

Zobacz także:

Jedne są często pozbawione jakichkolwiek oznaczeń i występują zazwyczaj pod nazwą „banany” lub „banany premium”.

Obok nich swoje miejsce mają także czasami „banany dla dzieci” (po prostu mniejsze), a także  „banany bio” lub też „banany z upraw ekologicznych”.

Można się w tym wszystkim pogubić. Z grubsza banany, jak i wszystkie pozostałe warzywa i owoce można podzielić na dwie kategorie:

  • Te uprawiane z ograniczonym użyciem pestycydów, nawozów
  • Te uprawiane w zwykły sposób, bez zmniejszonej ilości chemicznych dodatków.

Co oznaczają naklejki na warzywach i owocach?

I to właśnie ten pierwszy rodzaj bananów często ma dodatkowe oznaczenia na swoich skórkach. Są tak zwane kody PLU.

Tutaj producenci są również zobowiązani do przestrzegania odgórnych standardów w oznaczaniu swoich produktów.

  • 5-cyfrowy kod PLU zaczynający się od cyfry 9 oznacza właśnie żywność ekologiczną, niemodyfikowaną genetycznie.
  • 5-cyfrowy kod PLU zaczynający się od cyfry 8, to z kolei żywność pochodząca z upraw GMO.
  • 4-cyfrowy kod PLU zaczynający się zwykle od cyfry 4 to z kolei zwykła żywność – a więc owoce i warzywa hodowane w konwencjonalny sposób z użyciem nawozów, oprysków i innych chemikaliów potrzebnych do szybkich upraw.

Czy powinno się kupować owoce i warzywa ekologiczne?

Jakie wnioski należy wyciągnąć z tej krótkiej analizy oznaczeń na opakowaniach z warzywami i owocami?

Nie należy dać się zwieść producentom na nieznany kod, którego można nie zrozumieć. Brak jawnej informacji o pochodzeniu ekologicznym produktu albo brak odpowiedniej cyferki to po prostu wprowadzanie konsumentów w błąd.

Inna sprawa, to oczywiście wpływ jedzenie ekologicznych produktów na zdrowie ludzi. Ostatecznie to jednak zróżnicowana i rozsądna dieta, powinna być kluczem do osiągnięcia zdrowia, a nie wybór ekologicznych produktów.