Banalnie prosty sposób na pozbycie się robaków z czereśni. Bezpieczna i sprawdzona metoda
Adobe Stock
Newsy

Banalnie prosty sposób na pozbycie się robaków z czereśni. Bezpieczna i sprawdzona metoda

Larwy w czereśniach to częsty problem. Sprawdźcie, jak sobie z nim poradzić.

Czereśnie w tym roku osiągały naprawdę rekordowe ceny. Nic dziwnego, że każdy, kto się zdecyduje na kupienie czereśni liczy na to, że owoce będą smaczne i pozbawione robaków. Niestety, larwy wyjątkowo lubią smak czereśni i często można je znaleźć w środku tych owoców. Na szczęście istnieje prosty trik na pozbycie się robaków!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak usunąć robaki z czereśni?

Nie ma się co oszukiwać – czereśnie często są robaczywe. Dlatego warto za każdym razem zastosować metodę na usunięcie robaków z czereśni. Należy po prostu zanurzyć owoce w wodzie na 30-60 minut. Larwy zaczną się topić i wychodzić z czereśni! Później wystarczy wyjąć je łyżką cedzakową z wody i gotowe.

Zobacz także
Lara Gessler nie wyrzuca pestek po czereśniach. Pokazała, że zrobi z nich coś pysznego!

Lara Gessler nie wyrzuca pestek po czereśniach. Pokazała, że zrobi z nich coś pysznego!

Szokujące odkrycie w bananach z popularnej sieci. Jadowity pająk to przy tym nic

Szokujące odkrycie w bananach z popularnej sieci sklepów. Jadowity pająk to przy tym nic

Przepis na ciasto z czereśniami i kruszonką

Wolne od larw czereśnie z powodzeniem wykorzystacie do upieczenia pysznego ciasta kruchego. Do jego przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Do ciasta:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany

Na kruszonkę:

  • 120 g mąki
  • 60 g masła
  • 60 g cukru

Oraz pół kilograma czereśni.

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypcie mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszajcie i zróbcie w środku dołek. Umieśćcie w nim zimne, pokrojone masło, żółtka, dodajcie cukier i śmietanę i zagniećcie szybkimi ruchami. Zawińcie ciasto w folię i odstawcie do lodówki na godzinę.
  2. Po tym czasie przygotujcie kruszonkę do ciasta. Wymieszajcie mąkę z masłem i cukrem i rozcierajcie między palcami. Odstawcie do lodówki.
  3. Po godzinie wyjmijcie z lodówki ciasto kruche i rozwałkujcie je na papierze do pieczenia. Wykrójcie je w kształt tortownicy, zostawiając ok. 2-3 cm zapasu. Wyłóżcie na ciasto wydrylowane czereśnie, posypcie kruszonką i zawińcie do środka brzegi ciasta. Włóżcie je do formy.
  4. Ciasto wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na słodkie bułeczki z czereśniami. Błyskawicznie znikają ze stołu
Alex_M/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na słodkie bułeczki z czereśniami. Błyskawicznie znikają ze stołu
Macie ochotę na coś słodkiego? Upieczcie przepyszne drożdżowe bułeczki z czereśniami!

Lato to czas na pyszne domowe wypieki ze świeżymi owocami prosto z ogródka. Skusicie się na bułeczki drożdżowe z czereśniami ? Polecamy wam wspaniały przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bułeczki ze smażonymi czereśniami Do przygotowania bułeczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 500 g mąki pszennej typ 450 250 ml mleka 100 g masła 20 g świeżych drożdży 30 g cukru 1 jajko 1 szczypta soli Owoce: 700 g czereśni 2 łyżki cukru Kruszonka: 30 g masła 30 g cukru 50 g mąki Jajko do posmarowania Przygotowanie: Zacznijcie od pozbycia się z czereśni ewentualnych larw, które mogą się w nich znajdować. Wykorzystajcie w tym celu prosty sposób, który niedawno opisaliśmy. Następnie umyjcie czereśnie i wydrylujcie. Włóżcie je do rondla i wsypcie 2 łyżki cukru. Smażcie owoce na małym ogniu, aż odparuje z nich sok – uważajcie, żeby się nie rozpadły w trakcie smażenia. Do miski wlejcie szklankę (ok. 250 ml) ciepłego mleka, dodajcie cukier i drożdże i rozpuśćcie. Dodajcie roztopione masło, jajko, mąkę oraz sól. Wymieszajcie mikserem ze specjalną końcówką do ciasta drożdżowego lub zagniećcie ciasto ręcznie. Po wyrobieniu odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie „odgazujcie” ciasto i wyłóżcie na stolnicę. Pokrójcie je w 12 części, a każdą uformujcie w kształt bułeczki. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na około pół godziny do wyrośnięcia. Następnie oprószcie szklankę mąką i z jej pomocą w każdej bułeczce zróbcie wgłębienie. Do środka włóżcie kilka usmażonych czereśni, a brzegi posmarujcie jajkiem. Wymieszajcie masło, cukier...

Zostały wam owoce z kompotu? Nie wyrzucajcie ich. Zróbcie z nich coś pysznego
AdobeStock
Newsy
Zostały wam owoce z kompotu? Nie wyrzucajcie ich. Zróbcie z nich coś pysznego
Nie wiecie, co zrobić z owocami z kompotu? Poznajcie ciekawe i smaczne pomysły na ich wykorzystanie.

Uwielbiacie kompoty, ale nie macie pomysłu na to, co zrobić później z wykorzystanymi owocami? Żal je wyrzucić, dlatego lepiej użyć ich do zrobienia kolejnych smacznych deserów. Skorzystajcie z naszych propozycji - może któraś was zainspiruje? Jak wykorzystać owoce z kompotu? Owoce, których użyliście do zrobienia kompotu, można jeszcze wykorzystać na przykład do zrobienia: farszu do pierogów na słodko - wystarczy odsączyć i wymieszać z twarogiem owocowego koktajlu - wymieszajcie owoce z zimnym mlekiem za pomocą miksera czy blendera. Opcjonalnie, możecie dodać do niego jeszcze lody  przetworów owocowych - idealny pomysł na zapasy na zimę słodkiego musu do naleśników - zblendujcie owoce z dodatkiem cukru i gotowe galaretki - wystarczy zanurzyć owoce w galaretce, by otrzymać pyszny deser kisielu - dodajcie owoce, trochę cukru, wody i mąki ziemniaczanej ciasta z owocami i kruszonką  Przepis na ciasto z owocami z kompotu Do przygotowania ciasta z wykorzystaniem owoców, jakie wam zostały z kompotu, będą potrzebne składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kefiru 1 szklanka oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce z kompotu Na kruszonkę: 50 g masła pół szklanki mąki łyżka cukru pudru Przygotowanie: Do jednej miski wsypcie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wymieszajcie.  W drugiej misce połączcie ze sobą mokre składniki, czyli olej, kefir i jajka. Następnie wymieszajcie dokładnie suche i mokre składniki. Najlepiej robić to łyżką, bez użycia miksera. Formę o wielkości 20x30 cm wyłóżcie papierem do...

Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w godzinę
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w 60 minut
Ten przepis na klasyczne szybkie, wiosenne ciasto z owocami to gwarantowany hit. Spróbujcie koniecznie.

Mistrzyni smakowitych przepisów Ania Starmach zawsze ma w zanadrzu pomysł na coś dobrego. Kiedy rozpoczyna się sezon na rabarbar i inne pyszne owoce, warto wykorzystać je do zrobienia ciasta ucieranego z przepisu Ani. Dodajcie do niego kruszonkę i wyjdzie idealne!  Zamiast rabarbaru można użyć do niego innych owoców, jednak polecamy wykorzystać sezon i zrobić ciasto właśnie z rabarbarem. Jest pulchne, słodkie, ale z lekką, kwaskową nutą. Wypróbujecie? Przepis na ciasto ucierane z owocami od Ani Starmach Do przygotowania ciasta będą wam potrzebne ulubione owoce sezonowe - na przykład rabarbar - oraz poniższe składniki. Oto lista: Składniki: 400 g rabarbaru (lub innych owoców, np. truskawek, malin, porzeczek albo brzoskwiń) 1 kostka masła 1 szklanka mąki pół szklanki cukru 50 g skrobi ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki na kruszonkę: 120 g mąki 60 g cukru pudru 60 g masła 60 g mielonych włoskich orzechów Przygotowanie: Umyjcie rabarbar, obierzcie i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie na patelnię, wsypcie 3 łyżki cukru i podgrzewajcie cały czas mieszając, aż rabarbar zmięknie, a na patelni zacznie powstawać syrop.  Po usmażeniu odsączcie rabarbar, by nie zaburzył struktury ciasta. Teraz czas na kruszonkę - połączcie wszystkie składniki i wymieszajcie dłońmi. Kruszonka powinna być lekko sypiąca. Odstawcie do lodówki.  Wsypcie do miski zwykły cukier, cukier waniliowy oraz masło i ucierajcie. Następnie, do osobnej miski przesypcie na sitku mąkę, skrobię i dodajcie proszek do pieczenia. Wymieszajcie. Mieszając...

Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
W czym tkwi sekret lekkiego ciasta z budyniem? Kluczowe jest przygotowanie masy, a właściwie odpowiednie postępowanie z masłem.

Ciasto z budyniową masą i owocami to smaczny pomysł na prosty, letni deser. Możecie zrobić takie ciasto zupełnie nie używając piekarnika, jeśli zdecydujecie się użyć gotowego biszkoptu. Wystarczy wylać na niego budyniową masę, dodać galaretkę, owoce i gotowe! Sekret delikatnej i sprężystej masy budyniowej tkwi w przygotowaniu masła, które dodaje się na koniec do budyniu. Masło powinno się ucierać odpowiednio długo, nawet przez około 7 minut, by stało się wspaniale puszyste. Jeśli ograniczacie zwykle czas miksowania, masa może wyjść wam zbyt zbita i mało apetyczna. Wykorzystajcie poniższy przepis na przygotowanie letniego ciasta z owocami i budyniem! Przepis na biszkoptowe ciasto z budyniem i truskawkami Do przygotowania delikatnego ciasta z budyniem i owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 1 szklanka cukru pudru ¾ szklanki mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Na masę: 6 jaj 500 ml mleka 300 g masła 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe oraz pół kilograma świeżych truskawek do dekoracji. Przygotowanie:  Najpierw przygotujcie biszkopt. Oddzielcie żółtka od białek i wlejcie białka do miski. Ubijcie je na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajcie ocet, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę.  Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylejcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut.  Następnie do miski wlejcie szklankę mleka, 6 żółtek, mąkę i wymieszajcie wszystko do uzyskania gładkiej...