Banalnie prosty sposób na pozbycie się robaków z czereśni. Bezpieczna i sprawdzona metoda
Adobe Stock
Newsy

Banalnie prosty sposób na pozbycie się robaków z czereśni. Bezpieczna i sprawdzona metoda

Larwy w czereśniach to częsty problem. Sprawdźcie, jak sobie z nim poradzić.

Czereśnie w tym roku osiągały naprawdę rekordowe ceny. Nic dziwnego, że każdy, kto się zdecyduje na kupienie czereśni liczy na to, że owoce będą smaczne i pozbawione robaków. Niestety, larwy wyjątkowo lubią smak czereśni i często można je znaleźć w środku tych owoców. Na szczęście istnieje prosty trik na pozbycie się robaków!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak usunąć robaki z czereśni?

Nie ma się co oszukiwać – czereśnie często są robaczywe. Dlatego warto za każdym razem zastosować metodę na usunięcie robaków z czereśni. Należy po prostu zanurzyć owoce w wodzie na 30-60 minut. Larwy zaczną się topić i wychodzić z czereśni! Później wystarczy wyjąć je łyżką cedzakową z wody i gotowe.

Zobacz także
Lara Gessler nie wyrzuca pestek po czereśniach. Pokazała, że zrobi z nich coś pysznego!

Lara Gessler nie wyrzuca pestek po czereśniach. Pokazała, że zrobi z nich coś pysznego!

Szokujące odkrycie w bananach z popularnej sieci. Jadowity pająk to przy tym nic

Szokujące odkrycie w bananach z popularnej sieci sklepów. Jadowity pająk to przy tym nic

Przepis na ciasto z czereśniami i kruszonką

Wolne od larw czereśnie z powodzeniem wykorzystacie do upieczenia pysznego ciasta kruchego. Do jego przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Do ciasta:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany

Na kruszonkę:

  • 120 g mąki
  • 60 g masła
  • 60 g cukru

Oraz pół kilograma czereśni.

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypcie mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszajcie i zróbcie w środku dołek. Umieśćcie w nim zimne, pokrojone masło, żółtka, dodajcie cukier i śmietanę i zagniećcie szybkimi ruchami. Zawińcie ciasto w folię i odstawcie do lodówki na godzinę.
  2. Po tym czasie przygotujcie kruszonkę do ciasta. Wymieszajcie mąkę z masłem i cukrem i rozcierajcie między palcami. Odstawcie do lodówki.
  3. Po godzinie wyjmijcie z lodówki ciasto kruche i rozwałkujcie je na papierze do pieczenia. Wykrójcie je w kształt tortownicy, zostawiając ok. 2-3 cm zapasu. Wyłóżcie na ciasto wydrylowane czereśnie, posypcie kruszonką i zawińcie do środka brzegi ciasta. Włóżcie je do formy.
  4. Ciasto wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na słodkie bułeczki z czereśniami. Błyskawicznie znikają ze stołu
Alex_M/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na słodkie bułeczki z czereśniami. Błyskawicznie znikają ze stołu
Macie ochotę na coś słodkiego? Upieczcie przepyszne drożdżowe bułeczki z czereśniami!

Lato to czas na pyszne domowe wypieki ze świeżymi owocami prosto z ogródka. Skusicie się na bułeczki drożdżowe z czereśniami ? Polecamy wam wspaniały przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bułeczki ze smażonymi czereśniami Do przygotowania bułeczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 500 g mąki pszennej typ 450 250 ml mleka 100 g masła 20 g świeżych drożdży 30 g cukru 1 jajko 1 szczypta soli Owoce: 700 g czereśni 2 łyżki cukru Kruszonka: 30 g masła 30 g cukru 50 g mąki Jajko do posmarowania Przygotowanie: Zacznijcie od pozbycia się z czereśni ewentualnych larw, które mogą się w nich znajdować. Wykorzystajcie w tym celu prosty sposób, który niedawno opisaliśmy. Następnie umyjcie czereśnie i wydrylujcie. Włóżcie je do rondla i wsypcie 2 łyżki cukru. Smażcie owoce na małym ogniu, aż odparuje z nich sok – uważajcie, żeby się nie rozpadły w trakcie smażenia. Do miski wlejcie szklankę (ok. 250 ml) ciepłego mleka, dodajcie cukier i drożdże i rozpuśćcie. Dodajcie roztopione masło, jajko, mąkę oraz sól. Wymieszajcie mikserem ze specjalną końcówką do ciasta drożdżowego lub zagniećcie ciasto ręcznie. Po wyrobieniu odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie „odgazujcie” ciasto i wyłóżcie na stolnicę. Pokrójcie je w 12 części, a każdą uformujcie w kształt bułeczki. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na około pół godziny do wyrośnięcia. Następnie oprószcie szklankę mąką i z jej pomocą w każdej bułeczce zróbcie wgłębienie. Do środka włóżcie kilka usmażonych czereśni, a brzegi posmarujcie jajkiem. Wymieszajcie masło, cukier...

Przepis na ciasto na maślance z truskawkami. Doskonałe do kawy
migotka28/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na ciasto na maślance z truskawkami. Doskonałe do kawy (i jest z kruszonką!)
Ciasto z truskawkami na maślance z pyszną migdałową kruszonką - najlepszy sposób na wykorzystanie sezonu na truskawki. Robi się właściwie samo!

Ciasto na maślance z truskawkami to must-have tego sezonu truskawkowego. Świeże, polskie truskawki dostępne są przez ograniczony czas, dlatego warto maksymalnie wykorzystać ten okres. Truskawki możecie oczywiście jeść samodzielnie, albo w formie sosu do makaronu, koktajli, dżemów i oczywiście w ciastach z truskawkami. Owoce te są wyjątkowo korzystne dla zdrowia, niskokaloryczne i bogate w witaminy. Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką Najlepsze truskawki kupicie w czerwcu i na początku lipca, ale już pod koniec kwietnia pojawiają się polskie truskawki szklarniowe. Jeśli lubicie ciasta z truskawkami, ta wersja na maślance i z pyszną migdałową kruszonką przypadnie wam do gustu. Będzie miłym urozmaiceniem dla biszkoptu z truskawkami , kruchego ciasta z truskawkami lub ucieranego ciasta z owocami . Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szklanki oleju Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 20 g mąki 50 g tartych migdałów truskawki ok. 500 g Przygotowanie ciasta na maślance z truskawkami: Przygotujcie kruszonkę. Do miski przełóżcie masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko połączcie, rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawcie. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuśćcie i posypcie tartą bułką. Przygotujcie ciasto. W jednej misce połączcie wszystkie składniki suche, a w drugiej składniki mokre. Następnie wymieszajcie zawartość obu misek. Ciasto przełóżcie do przygotowanej blaszki. Na wierzchu ułóżcie truskawki (można przekroić je na pół). Posypcie kruszonką. Wstawcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczcie ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjmijcie i serwujcie. Smacznego! Truskawki –...

przepis na chałkę
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na przepyszną domową chałkę z kruszonką. Maślane, pachnące ciasto za grosze
Nie ma nic lepszego, niż kromka świeżej, maślanej chałki. Zamiast kupować ją w sklepie, zróbcie ją sami w domu!

Chałka to kulinarna pamiątka po wielu stuleciach pobytu na ziemiach polskich społeczności żydowskiej. To właśnie z języka hebrajskiego wzięła się nazwa tego wypieku. Mało tego – o chałce są wzmianki nawet w Biblii! Różnice między polską a żydowską chałką Polacy jadają chałkę bez okazji, zaś dla wyznawców judaizmu stanowi ona ważny element świętowania szabatu. Ponadto chałkę żydzi pieką także na Święto Paschy. Obecnie różnica w „polskiej” i „żydowskiej” chałce dotyczy niemal wyłącznie rozmiaru i posypki. Chałki pieczone przez polskie panie domu są zwykle znacznie mniejsze, niż te tradycyjne, świąteczne ciasta żydowskie. U nas króluje bardziej słodka wersja z kruszonką, a w Izraelu i w społecznościach żydowskich rozsianych po świecie, preferuje się posypkę z sezamu lub zupełny jej brak. Przepis na chałkę z kruszonką Składniki: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki drożdży 2 jajka Pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki masła 5 łyżek wody 3 łyżki cukru Pół łyżeczki soli Składniki na kruszonkę: 2-3 łyżki zimnego masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Drożdże rozpuśćcie w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Wymieszajcie składniki i odstawcie powstały zaczyn do podrośnięcia na 15 minut. Do miski lub innego dużego naczynia wsypcie mąkę, cukier i sól. Do mąki dodajcie zaczyn. W innym naczyniu roztrzepcie jajko z wodą i następnie dodajcie je do mąki. Rozpuśćcie masło w kąpieli wodnej i zacznijcie wyrabiać ciasto. Dodajcie rozpuszczone masło pod koniec wyrabiania ciasta. Ciasto na chałkę powinno być elastyczne, sprężyste i dość miękkie – uważajcie z dosypywaniem do niego dużych ilości...

Przepis na pyszne jagodzianki z kruszonką. Domownicy je pokochają
edyta337/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pyszne jagodzianki z kruszonką. Domownicy je pokochają
Te bułeczki smakują najlepiej wyciągnięte prosto z pieca. Jedzcie je szybko, bo znikają ze stołu w mgnieniu oka!

Już niedługo w lasach pojawią się jagody , a to oznacza tylko jedno – jagodzianki! Te przepyszne bułeczki zrobicie z przepisu autorstwa Edyty, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na jagodzianki z kruszonką Do przygotowania jagodzianek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 1 kg mąki 250 g masła 1 opakowanie drożdży (100g) 6 jajek 1 szklanka cukru oraz 1 łyżka cukru na rozczyn 1 cukier waniliowy Mleko do rozczynu Oliwa Sól do smaku Dodatki: Kilogram jagód Jajko Kruszonka: 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru pudru 120 g masła Przygotowanie: Najpierw przygotujcie rozczyn. Do naczynia rozkruszcie świeże drożdże, dodajcie 1 łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ubijcie żółtka z cukrem, a białka na sztywną pianę. Po wyrośnięciu, przesiejcie mąkę do miski i wlejcie rozczyn. Dodajcie łyżkę oliwy, cukier waniliowy i sól oraz ubite żółtka i białka. Wszystko delikatnie wymieszajcie i zagniećcie ciasto. Powoli, w trakcie wyrabiania dodawajcie rozpuszczone i ostygnięte masło. Kiedy ciasto zacznie już odchodzić od dłoni, przykryjcie je ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta przygotujcie sobie kruszonkę. Należy wsypać do miski mąkę, dodać zimne i posiekane masło, cukier i połączyć wszystkie składniki, rozcierając je między palcami. Jagody umyjcie delikatnie pod bieżącą wodą i odstawcie, by mogły swobodnie wyschnąć. Możecie też wymieszać je z mąką ziemniaczaną i cukrem. Gdy ciasto już wyrośnie, zagniećcie je jeszcze raz i rozwałkujcie na stolnicy podsypanej mąką. Po rozwałkowaniu podzielcie ciasto na części w równe prostokąty. Na...