Każdy, kto się zdecyduje na kupienie czereśni liczy na to, że owoce będą smaczne i pozbawione robaków. Niestety, larwy wyjątkowo lubią smak czereśni i często można je znaleźć w środku tych owoców. Na szczęście istnieje prosty trik na pozbycie się tych nieproszonych gości.

Jak usunąć robaki z czereśni?

Nie ma się co oszukiwać – czereśnie często są robaczywe. Dlatego warto za każdym razem zastosować metodę na usunięcie robaków z czereśni. Należy po prostu zanurzyć owoce w wodzie na 30-45 minut. Larwy zaczną się topić i wychodzić z czereśni. Później wystarczy wyjąć je łyżką cedzakową z wody i gotowe.

Przepis na ciasto z czereśniami i kruszonką

Wolne od larw czereśnie z powodzeniem wykorzystacie albo do zjedzenia na surowo, albo do upieczenia pysznego ciasta kruchego. Do jego przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Do ciasta:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany

Na kruszonkę:

  • 120 g mąki
  • 60 g masła
  • 60 g cukru

Oraz pół kilograma czereśni.

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypcie mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszajcie i zróbcie w środku dołek. Umieśćcie w nim zimne, pokrojone masło, żółtka, dodajcie cukier i śmietanę i zagniećcie szybkimi ruchami. Zawińcie ciasto w folię i odstawcie do lodówki na godzinę.
  2. Po tym czasie przygotujcie kruszonkę do ciasta. Wymieszajcie mąkę z masłem i cukrem i rozcierajcie między palcami. Odstawcie do lodówki.
  3. Po godzinie wyjmijcie z lodówki ciasto kruche i rozwałkujcie je na papierze do pieczenia. Wykrójcie je w kształt tortownicy, zostawiając ok. 2-3 cm zapasu. Wyłóżcie na ciasto wydrylowane czereśnie, posypcie kruszonką i zawińcie do środka brzegi ciasta. Włóżcie je do formy.
  4. Ciasto wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Smacznego!