mazurek wielkanocny
Adobe Stock
Newsy

Banalnie prosty przepis na pysznego mazurka bez pieczenia. Zrobicie go w 20 minut

Podczas przygotowywania świąt liczy się przede wszystkim czas, którego zawsze brakuje. Ten pyszny mazurek przygotujcie zaledwie w kilka chwil, a jego smak z pewnością zaskoczy bliskich. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Kruche ciasto z dodatkiem masy kajmakowej, dżemu oraz bogato zdobiony bakaliami to nieodzowny element świąt wielkanocnych, które zresztą zbliżają się wielkimi krokami.

Mazurek to jedno z obowiązkowych dań na stole podczas wielkanocnego śniadania. Ekspresowy w wykonaniu i pyszny w smaku, z pewnością podbije kubki smakowe waszych gości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tradycyjny mazurek

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez ciasta na stole w postaci klasycznego mazurka. To danie będące kwintesencją słodkości, kruchości i posmaku bakalii.

Tradycyjnie jest przygotowywany na kruchym cieście, na które wykłada się różnego rodzaju masy, kremy, czekoladę, kajmak bądź dżem.

Najważniejsze w całej tej istocie są dodatki w postaci rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów czy płatków migdałowych.

Często wiele osób układa z nich różnego wzroki nawiązujące do obowiązującego święta. 

Szybki mazurek w 20 minut 

Wersja mazurka w ekspresowej wersji doskonale sprawdzi się dla osób nie mających zbyt dużej ilości czasu na przebywanie w kuchni bądź dla tych, którzy wcześniej nie próbowali tego dania.

Zamiast zagniatać kruche ciasto można je zastąpić waflami. Idealnie połączą się z wybranym nadzieniem, tudzież masą kajmakową i dżemem. Dodatek bakalii to przysłowiowa wisienka na torcie, a tu mazurka. 

Składniki:

  • ½ opakowania suchych wafli prostokątnych
  • 400 g masy kajmakowej z puszki
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ⅓ szklanki wiórków kokosowych
  • ⅓ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ¼ szklanki nasion słonecznika
  • ¼ szklanki płatków migdałowych
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub truskawkowego

Przygotowanie:

  1. Orzechy laskowe, nasiona słonecznika oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową drobno posiekajcie.
  2. Wafle wyjmijcie z opakowania i rozłóżcie na blacie. Posmarujcie je masą kajmakową, a jedną z warstw wybranym dżemem.
  3. Gdy wafle będą dobrze posmarowane oraz złożone jeden na drugim, to wierzch ciasta posmarujcie obficiej masą kajmakową niż inne pozostałe.
  4. Tak przygotowane ciasto z kajmakiem posypcie z wierzchu posiekanymi bakaliami, a także wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
  5. Całość odstawcie do związania składników.
  6. Aby ułatwić bliskim skosztowanie mazurka bez pieczenia, pokrójcie do wcześniej na mniejsze kawałki. Smacznego!
bajaderki przepis
Gotujmy.pl/BSz
Newsy
Zostało wam po świętach ciasto? Nie wyrzucajcie go. Zrobicie z niego te smakowite kuleczki
Resztki świątecznego ciasta to wspaniały materiał na przepyszne bajaderki. Wystarczy, że dodacie do niego kilka składników i wyjdzie wam zupełnie nowa, świeża przekąska. Nie marnujcie jedzenia. Koniecznie przetestujcie ten przepis!

Bajaderki to nic innego jak kuleczki przyrządzane na bazie resztek cukierniczych. Ten wspaniały przepis pomoże wam wykorzystać wszystko, czego wasi goście nie zjedli podczas świąt. W końcu Sylwester za pasem i też trzeba coś podać. Przepis na bajaderki Będziecie potrzebować 500 gramów resztek świątecznego ciasta (biszkopt, piernik – nawet jeśli wyszedł zakalec) 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki powideł lub dżemu 3 łyżki orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżka masła 1 łyżka alkoholu, na przykład nalewki orzechowej 1 gorzka czekolada ¼ szklanki mleka 3 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie Resztki świątecznego ciasta pokruszcie, zmielcie lub zmiksujcie przy pomocy robota kuchennego. Do masy dodajcie serek mascarpone, dżem, alkohol, rozdrobnione orzechy i miękkie masło, a następnie zagniećcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego ciasta uformujcie średniej wielkości kulki i umieśćcie je w lodówce, aby składniki ładnie się związały. W tym czasie przygotujcie polewę. Czekoladę podzielcie na kawałki i umieśćcie wraz z mlekiem w średniej wielkości misce. Naczynie połóżcie na garnku wypełnionym wodą do ¼ wysokości i zacznijcie podgrzewać. Kiedy czekolada ładnie się rozpuści i połączy z mlekiem zdejmijcie ją z palnika i zacznijcie obtaczać w niej schłodzone kulki z ciasta.  Na sam koniec obtoczcie przysmak w wiórkach kokosowych i umieśćcie w lodówce. Bajaderki będą gotowe kiedy polewa całkowicie zastygnie. Smacznego! Źródło: gotujmy