mazurek wielkanocny
Adobe Stock
Newsy

Banalnie prosty przepis na pysznego mazurka bez pieczenia. Zrobicie go w 20 minut

Podczas przygotowywania świąt liczy się przede wszystkim czas, którego zawsze brakuje. Ten pyszny mazurek przygotujcie zaledwie w kilka chwil, a jego smak z pewnością zaskoczy bliskich. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Kruche ciasto z dodatkiem masy kajmakowej, dżemu oraz bogato zdobiony bakaliami to nieodzowny element świąt wielkanocnych, które zresztą zbliżają się wielkimi krokami.

Mazurek to jedno z obowiązkowych dań na stole podczas wielkanocnego śniadania. Ekspresowy w wykonaniu i pyszny w smaku, z pewnością podbije kubki smakowe waszych gości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tradycyjny mazurek

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez ciasta na stole w postaci klasycznego mazurka. To danie będące kwintesencją słodkości, kruchości i posmaku bakalii.

Tradycyjnie jest przygotowywany na kruchym cieście, na które wykłada się różnego rodzaju masy, kremy, czekoladę, kajmak bądź dżem.

Najważniejsze w całej tej istocie są dodatki w postaci rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów czy płatków migdałowych.

Często wiele osób układa z nich różnego wzroki nawiązujące do obowiązującego święta. 

Szybki mazurek w 20 minut 

Wersja mazurka w ekspresowej wersji doskonale sprawdzi się dla osób nie mających zbyt dużej ilości czasu na przebywanie w kuchni bądź dla tych, którzy wcześniej nie próbowali tego dania.

Zamiast zagniatać kruche ciasto można je zastąpić waflami. Idealnie połączą się z wybranym nadzieniem, tudzież masą kajmakową i dżemem. Dodatek bakalii to przysłowiowa wisienka na torcie, a tu mazurka. 

Składniki:

  • ½ opakowania suchych wafli prostokątnych
  • 400 g masy kajmakowej z puszki
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ⅓ szklanki wiórków kokosowych
  • ⅓ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ¼ szklanki nasion słonecznika
  • ¼ szklanki płatków migdałowych
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub truskawkowego

Przygotowanie:

  1. Orzechy laskowe, nasiona słonecznika oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową drobno posiekajcie.
  2. Wafle wyjmijcie z opakowania i rozłóżcie na blacie. Posmarujcie je masą kajmakową, a jedną z warstw wybranym dżemem.
  3. Gdy wafle będą dobrze posmarowane oraz złożone jeden na drugim, to wierzch ciasta posmarujcie obficiej masą kajmakową niż inne pozostałe.
  4. Tak przygotowane ciasto z kajmakiem posypcie z wierzchu posiekanymi bakaliami, a także wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
  5. Całość odstawcie do związania składników.
  6. Aby ułatwić bliskim skosztowanie mazurka bez pieczenia, pokrójcie do wcześniej na mniejsze kawałki. Smacznego!
Kajmakowy mazurek
Newsy
Jak zrobić masę kajmakową do mazurka? Ta metoda zawsze się sprawdza
Zdradzamy, jak zrobić pyszną masę kajmakową do mazurka! Jest pyszna i absolutnie zawsze się udaje.

Mazurek to bardzo tradycyjne polskie ciasto, które piecze się specjalnie na Wielkanoc. Mazurek to ciasto niskie, bardzo słodkie i często przepięknie ozdobione. Ne każdy przepada za tym słodkim ciastem, ale ma ono też wielu wielbicieli. Przeczytajcie jak przygotować pyszną masę kajmakową, która jest idealna do mazurków. Tradycyjny mazurek Jest naprawdę wiele rodzajów mazurka! To ciasto może różnić się spodem, masą na wierzchu, dekoracją, a nawet kształtem. Tradycyjny mazurek musi być jednak zawsze przepięknie udekorowany i słodki. Spód do mazurka Spód mazurków jest najczęściej wykonany z  ciasta kruchego lub półkruchego, często z dodatkiem mąki orzechowej lub kruszonych orzechów. Czasem w przepisach możecie spotkać się też z mazurkami na spodzie marcepanowym.  Masa do mazurka Na wierzch mazurka kładzie się różnego rodzaju masy smakowe. Zdobią one ciasto, ale też odpowiadają za jego smak. Najczęściej stosuje się: Masę kajmakową Marmoladę Dżem Masę orzechową Masa kajmakowa do mazurka Masa kajmakowa to idealne wypełnianie mazurka. Jest bardzo słodka, więc idealnie sprawdzi się w tym cieście. Macie trzy opcje przygotowania masy kajmakowej do mazurka.  Gotową masę kajmakową z puszki Wykorzystanie mleka skondensowanego Zrobienie masy kajmakowej samodzielnie od podstaw Jeśli korzystacie z mleka skondensowanego, wystarczy, że wstawicie puszkę do garnka i będziecie gotować ją przez ok. 2 godziny. Po ostygnięciu masa powinna być gotowa do użycia. Jeśli kupicie gotową masę kajmakową, ubijcie ją z masłem. Na jedną puszkę wykorzystajcie 150 g ubitego masła, a potem stopniowo dodajcie masę kajmakową. Taki krem do mazurka będzie pyszny i puszysty. Jak zrobić masę kajmakową do mazurka od podstaw? Robienie...

Mazurek krówkowy to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Goście zjedzą je w kilka chwil
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Mazurek krówkowy to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Goście zjedzą je w kilka chwil
Przygotujcie mazurek z tego przepisu! Zachwycicie domowników i gości!

Mazurki to bardzo tradycyjne, polskie ciasta. Są przygotowywane szczególnie na Wielkanoc. W wielu rodzinach to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Mazurki są bardzo słodkie, ale przede wszystkim strojne! Składają się zawsze z dwóch warstw: spodu z ciasta (najczęściej kruchego) i wierzchniej warstwy ze smakowej masy, na przykład masy kajmakowej, masy orzechowej albo marmolady.  Bardzo ważne jest też wykończenie mazurka. Dobrze jest strojnie go ozdobić, na przykład korzystając z różnych bakalii czy owoców. Poznajcie mazurek krówkowy, który jest świetnym pomysłem na dogodzenie domownikom i gościom.  Krówkowy mazurek wielkanocny Składniki na ciasto mazurka wielkanocnego 250 g mąki tortowej 100 g mąki krupczatki 80 g cukru pudru  200 g masła Jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę krówkową w mazurku  500 g krówek – cukierków. Powinny być bardzo miękkie 2 łyżki śmietanki 30% 50 g masła Dekoracja mazurka krówkowego Orzechy laskowe Płatki migdałowe Przygotowanie mazurka krówkowego Obydwie maki przesiejcie przez sito i umieśćcie na stolnicy. Wykopcie w mące mały dołek i umieśćcie tam jajka, żółtka i masło. Składniki ciasta siekajcie nożem na mniejsze kawałki, a następnie ugniećcie rękami.  Starajcie się, żeby ciasto miało kontakt z waszymi rękami jak najkrócej.  Blaszkę posmarujcie masłem. Ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wytnijcie z niego pożądany format. Wyłóżcie ciasto na blaszkę. Resztę ciasta uformujcie w brzegi: wytnijcie dwa podłużne wałeczki i zaplećcie je razem. Wyłóżcie zaplatankę na blaszkę, na brzegach mazurka. Nakłujcie ciasto widelcem....

mazurek wielkanocny
Newsy
Ekspresowy mazurek bez pieczenia na waflach. Zrobicie go w 5 minut
Ekspresowy mazurek bez pieczenia na waflach. Zrobicie go w 5 minut

Kilka minut i mazurek gotowy – choć nie chce się w to wierzyć, przygotowanie ciasta z poniższego przepisu zajmie wam dosłownie 5 minut. Jeśli nie macie zbyt dużego doświadczenia, pieczenie nie jest waszą mocną stroną czy ulubioną czynnością albo nie macie piekarnika, taki mazurek sprawdzi się doskonale. Czym jest piszinger? Piszinger to nic innego jak błyskawiczne ciasto z wafli przełożonych masą kajmakową lub czekoladową. Po posmarowaniu wafli i złożeniu ich w stos, należy słodkość przykryć czystą ściereczką, obciążyć np. drewnianą deską i odstawić na kilka godzin. Wafle zmiękną, połączą się z kremem i przejdą jego smakiem. Przed wiele gospodyń domowych przygotowywane jest jako poczęstunek dla niespodziewanych gości. Gotowy czy domowy kajmak? Na pewno próbowaliście albo chociaż słyszeliście o gotowaniu puszki z mlekiem skondensowanym przez wiele godzin. Czasem puszka wybucha albo masa jest nierównomiernie ugotowana. Poza tym jest to bardzo czasochłonne. O wiele łatwiej jest kupić po prostu gotową masę kajmakową. Znajdziecie ją w każdym większym sklepie bez najmniejszego problemu, a do tego dostępna jest w wielu sakach, m. in. waniliowym, karmelowym, orzechowym, czekoladowym, a nawet tiramisu. Każdy znajdzie coś dla siebie według własnych upodobań kulinarnych. Jak ozdobić mazurka? Najczęściej wykorzystuje się do tego bakalie. Jeśli jesteście ich fanami, koniecznie ozdóbcie cały wierzch ciasta, jeśli jednak nie pałacie do nich ogromną miłością, możecie ułożyć jakiś mały wzór albo obsypać tylko brzegi. Najczęściej wykorzystuje się migdały, różnego rodzaju orzechy, rodzynki i pokrojone drobno suszone owoce. Mazurek bez pieczenia na waflach z masą kajmakową – przepis Składniki Opakowanie kwadratowych wafli 1 puszka kajmaku Bakalie (orzechy włoskie, laskowe, rodzynki...

Wielkanocny mazurek kajmakowy
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Mazurek kajmakowy to wielkanocny hit, który lubią wszyscy. Z tego przepisu jest najsmaczniejszy
Tym mazurkiem będą zajadać się wielkanocni goście w każdym wieku!

Mazurki zdobią pięknie wielkanocne stoły i cieszą oczy i kubki smakowe w Święta Wielkanocne. Przygotowywanie mazurków to bardzo polska tradycja. Te ciasta są wyjątkowo niskie, przygotowywane tylko z dwóch warstw: spodu i masy na wierzchu. Dobry mazurek musi być słodki i strojnie przyozdobiony. Warto poświęcić trochę czasu na jego dekorację. Jak zrobić wielkanocny mazurek? Spód mazurka jest najczęściej kruchy i przygotowany z ciasta kruchego lub półkruchego, niekiedy z dodatkiem mąki orzechowej, która nadaje mu innego smaku. Masa w mazurkach może być naprawdę różna! W waszych domach przygotowuje się pewnie mazurki z dżemem, kremem z orzechów albo kajmakiem. Kajmakowe mazurki mają szczególnie dużo wielbicieli. Przygotujcie mazurek z kajmakiem tej Wielkanocy. Jest przepyszny! Wielkanocny mazurek kajmakowy Składniki na mazurek z kajmakiem Ciasto mazurkowe 200 g mąki 150 g masła 3 żółtka Pół łyżki śmietany Pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Masa mazurkowa i dekoracje Pół puszki gotowej masy kajmakowej Bakalie do dekoracji mazurka: skórka pomarańczowa, migdały, różne orzechy Przygotowanie kajmakowego mazurka Przesiejcie mąkę na stolnicę przez sito o małych oczkach. Masło pokrójcie w drobne kostki za pomocą noża. Dodajcie masło do mąki, krójcie nożem masło na jeszcze mniejsze kostki, by trochę połączyło się z mąką, ale nie ocieplało się. Do ciasta dodajcie żółtka, śmietanę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być wyjęte prosto z lodówki. Ciasto ugniećcie, łącząc razem wszystkie składniki, ale pamiętajcie o tym, że ciasto kruche trzeba ugniatać szybko. Rozwałkujcie ciasto. Wykrójcie z ciasta pożądany kształt,...