Kruche ciasto z dodatkiem masy kajmakowej, dżemu oraz bogato zdobiony bakaliami to nieodzowny element świąt wielkanocnych, które zresztą zbliżają się wielkimi krokami.
Mazurek to jedno z obowiązkowych dań na stole podczas wielkanocnego śniadania. Ekspresowy w wykonaniu i pyszny w smaku, z pewnością podbije kubki smakowe waszych gości.
Tradycyjny mazurek
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez ciasta na stole w postaci klasycznego mazurka. To danie będące kwintesencją słodkości, kruchości i posmaku bakalii.
Tradycyjnie jest przygotowywany na kruchym cieście, na które wykłada się różnego rodzaju masy, kremy, czekoladę, kajmak bądź dżem.
Zobacz także:
Najważniejsze w całej tej istocie są dodatki w postaci rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów czy płatków migdałowych.
Często wiele osób układa z nich różnego wzroki nawiązujące do obowiązującego święta.
Szybki mazurek w 20 minut
Wersja mazurka w ekspresowej wersji doskonale sprawdzi się dla osób nie mających zbyt dużej ilości czasu na przebywanie w kuchni bądź dla tych, którzy wcześniej nie próbowali tego dania.
Zamiast zagniatać kruche ciasto można je zastąpić waflami. Idealnie połączą się z wybranym nadzieniem, tudzież masą kajmakową i dżemem. Dodatek bakalii to przysłowiowa wisienka na torcie, a tu mazurka.
Składniki:
- ½ opakowania suchych wafli prostokątnych
- 400 g masy kajmakowej z puszki
- ½ szklanki orzechów laskowych
- ⅓ szklanki wiórków kokosowych
- ⅓ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ¼ szklanki nasion słonecznika
- ¼ szklanki płatków migdałowych
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub truskawkowego
Przygotowanie:
- Orzechy laskowe, nasiona słonecznika oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową drobno posiekajcie.
- Wafle wyjmijcie z opakowania i rozłóżcie na blacie. Posmarujcie je masą kajmakową, a jedną z warstw wybranym dżemem.
- Gdy wafle będą dobrze posmarowane oraz złożone jeden na drugim, to wierzch ciasta posmarujcie obficiej masą kajmakową niż inne pozostałe.
- Tak przygotowane ciasto z kajmakiem posypcie z wierzchu posiekanymi bakaliami, a także wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
- Całość odstawcie do związania składników.
- Aby ułatwić bliskim skosztowanie mazurka bez pieczenia, pokrójcie do wcześniej na mniejsze kawałki. Smacznego!