Kruche ciasto z dodatkiem masy kajmakowej, dżemu oraz bogato zdobiony bakaliami to nieodzowny element świąt wielkanocnych, które zresztą zbliżają się wielkimi krokami.

Mazurek to jedno z obowiązkowych dań na stole podczas wielkanocnego śniadania. Ekspresowy w wykonaniu i pyszny w smaku, z pewnością podbije kubki smakowe waszych gości.

Tradycyjny mazurek

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez ciasta na stole w postaci klasycznego mazurka. To danie będące kwintesencją słodkości, kruchości i posmaku bakalii.

Tradycyjnie jest przygotowywany na kruchym cieście, na które wykłada się różnego rodzaju masy, kremy, czekoladę, kajmak bądź dżem.

Zobacz także:

Najważniejsze w całej tej istocie są dodatki w postaci rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów czy płatków migdałowych.

Często wiele osób układa z nich różnego wzroki nawiązujące do obowiązującego święta. 

Szybki mazurek w 20 minut 

Wersja mazurka w ekspresowej wersji doskonale sprawdzi się dla osób nie mających zbyt dużej ilości czasu na przebywanie w kuchni bądź dla tych, którzy wcześniej nie próbowali tego dania.

Zamiast zagniatać kruche ciasto można je zastąpić waflami. Idealnie połączą się z wybranym nadzieniem, tudzież masą kajmakową i dżemem. Dodatek bakalii to przysłowiowa wisienka na torcie, a tu mazurka. 

Składniki:

  • ½ opakowania suchych wafli prostokątnych
  • 400 g masy kajmakowej z puszki
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ⅓ szklanki wiórków kokosowych
  • ⅓ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ¼ szklanki nasion słonecznika
  • ¼ szklanki płatków migdałowych
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub truskawkowego

Przygotowanie:

  1. Orzechy laskowe, nasiona słonecznika oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową drobno posiekajcie.
  2. Wafle wyjmijcie z opakowania i rozłóżcie na blacie. Posmarujcie je masą kajmakową, a jedną z warstw wybranym dżemem.
  3. Gdy wafle będą dobrze posmarowane oraz złożone jeden na drugim, to wierzch ciasta posmarujcie obficiej masą kajmakową niż inne pozostałe.
  4. Tak przygotowane ciasto z kajmakiem posypcie z wierzchu posiekanymi bakaliami, a także wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
  5. Całość odstawcie do związania składników.
  6. Aby ułatwić bliskim skosztowanie mazurka bez pieczenia, pokrójcie do wcześniej na mniejsze kawałki. Smacznego!