Banalnie prosta pizza bez mąki i drożdży. Jedzcie ją, a kilogramy będą spadać jak szalone
Flickr
Newsy

Banalnie prosta pizza bez mąki i drożdży. Na diecie idealna, kilogramy będą spadać jak szalone

Tę pizzę zrobicie bez mąki, drożdży i proszku do pieczenia. Jest bardzo lekka i smakowita. Przygotowana na bazie zaskakującego warzywa, jest sprzymierzeńcem osób będących na diecie. 

Ma mniej kalorii niż klasyczna pizza, a jeżeli dobierzecie do niej niskokaloryczne dodatki, to wasze kilogramy spadną raz-dwa. Jest doskonała na obiad i ciepłą kolację dla całej rodziny, nawet jeżeli nie przestrzega żadnej diety. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Ile kalorii ma kalafior?

Kalafior to wspaniałe warzywo, jeżeli chcecie się odchudzić. Co więcej, może on zastąpić wiele innych, bardziej tuczących składników. Jeżeli w obawie przed utratą figury rezygnujecie z tradycyjnego puree z ziemniaków, powinniście wypróbować wersję z kalafiora. Jest absolutnie genialna. 

Kalafiora możecie zjeść naprawdę dużo, i to bez wyrzutów sumienia. W 100 gramach tego warzywa są tylko 23 kalorie. 

Zobacz także
Ekspresowa pizza bez wyrastania. Gotowa w 20 min, uratuje was gdy goście pukają do drzwi

Ekspresowa pizza bez wyrastania, gotowa w 20 min. Uratuje was, gdy goście pukają do drzwi

Pizza na spodzie z ciasta francuskiego? Tak robi je Ewa Wachowicz

Pizza na szybko na spodzie z ciasta francuskiego. Tak piecze ją Ewa Wachowicz

Przepis na dietetyczną pizzę z kalafiora 

Składniki: 

Ciasto 

  • 1 ugotowany kalafior  

  • 50 g parmezanu 

  • 1 jajko 

  • Sól (½ łyżeczki) i odrobina pieprzu 

Sos pomidorowy 

  • duży pomidor 

  • łyżeczka oliwy 

  • 1 mały ząbek czosnku 

  • łyżeczka suszonego oregano 

Przykładowe dodatki 

  • 20 g chudej szynki, tuńczyka z puszki lub salami (jeżeli nie jesteście na diecie) 

  • 120 g sera mozzarella 

  • garść posiekanych, czarnych oliwek 

  • garść pokrojonych pieczarek 

  • listki bazylii 

Sposób przygotowania: 

  1. Na patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie obranego i pokrojonego pomidora lub pomidory z puszki (ok 150 g). 

  1. Dodajcie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Gotujcie, aż pomidory się rozpadną, odparują i utworzą sos. Prawdopodobnie zajmie wam to około 10 minut. Zestawcie z ognia. 

  1. Ugotujcie różyczki kalafiora, a gdy przestygną zblendujcie na gładką masę. Odciśnijcie z nadmiaru wody w bawełnianej ściereczce. 

  1. Do odciśniętej pulpy wbijcie jajko, dodajcie starty parmezan, sól i pieprz. 

  1. Składniki dokładnie wymieszajcie i wyłóżcie na posmarowany olejem papier do pieczenia. Uformujcie cienki placek (grubości 1 cm) w kształcie koła lub elipsy. 

  1. Blachę z plackiem wstawcie do piekarnika na 190 stopni i podpieczcie przez około 10 minut, aż się zarumieni. 

  1. Wyjmijcie na chwilę spód i posmarujcie go sosem pomidorowym. Na wierzch połóżcie ulubione dodatki, np. szynkę, pieczarki i odrobinę mozzarelli. 

  1. Pizzę umieśćcie ponownie w piekarniku i pieczcie kolejne 10 minut. 

  1. Po tym czasie pokrójcie ją na kawałki (8 sztuk) i delektujcie się wraz z rodziną. 

Źródło: aniagotuje.pl, stylzycia.radiozet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Taki wypiek bez grama mąki? Zastąpicie ją tym warzywem Nie uwierzycie, jaki jest dobry
Flickr
Newsy
Taki wypiek bez grama mąki? Zastąpicie ją tym warzywem Nie uwierzycie, jaki jest dobry
Tak okazały wypiek bez grama mąki brzmi na pozór jak coś zupełnie niemożliwego. Obok chlebów pszennych, orkiszowych i żytnich istnieją jednak również chleby z samych ziaren, a także chlebki bananowe. Te wypieki doskonale obywają się bez mąki. Dziś dzielimy się z wami jeszcze jednym, pysznym przepisem. 

Ten wypiek jest świetną alternatywą nie tylko dla osób nietolerujących glutenu, ale również dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego w kuchni. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciekawy w smaku i lekko żółty w środku, a to za sprawą dodanej do niego kurkumy. Delikatny, puszysty i pięknie wyrośnięty. Koniecznie musicie spróbować.  Jak zrobić pasztet z kalafiora? Kalafiora dodawanego do pasztetu warzywnego nie musicie wcześniej gotować. Wystarczy go rozdrobnić. Użyjcie do tego blendera. Nie przesadźcie jednak z miksowaniem. Kalafior powinien mieć grudki. Idealna byłaby konsystencja ryżu.  Możecie użyć dowolnych, ulubionych przypraw. Wykorzystajcie czosnek, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, lubczyk. Kalafior jest delikatny w smaku, warto więc nadać mu nieco charakteru.  Ten pasztet piecze się około 40 minut. Jeżeli nie jesteście pewni czy już jest upieczony - użyjcie długiej, drewnianej wykałaczki. Nakłujcie nią bochenek i jeżeli po wyjęciu będzie sucha, wasz wypiek jest gotowy.  Przepis na pasztet z kalafiora  Składniki:  1 mały kalafior  6 jajek  1 szklanka zmielonych migdałów  1 łyżka proszku do pieczenia  1 łyżeczka kurkumy  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka suszonego oregano  2 łyżeczki nasion czarnuszki  Sposób przygotowania:  Piekarnik rozgrzejcie do 170-180 stopni Celsjusza.  Surowego kalafiora rozdrobnijcie przy pomocy blendera. Krótko zmiksujcie, tak by uzyskał konsystencję ryżu, nie papki.  Oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie na sztywną pianę. To dzięki temu zabiegowi chleb będzie puszysty jak chmurka.  Do miski z żółtkami dodajcie mielone migdały, oliwę z oliwek, proszek do...

Puree z tego warzywa będzie lepsze niż tradycyjne tłuczone ziemniaki. Dodajcie to samo, co do kartofli  
Flickr
Newsy
Puree z tego warzywa będzie lepsze niż tradycyjne tłuczone ziemniaki. Dodajcie to samo, co do kartofli  
Puree z ziemniaków i ziemniaki w całości gotowane do każdego obiadu. To może znudzić się każdemu. Jeżeli potrzebujecie odmiany i czegoś naprawdę wyjątkowego, wypróbujcie ten przepis. 

Niemal wszyscy przyznają, że kalafior to po prostu świetne warzywo. W wersji klasycznej podawane w całości, okraszone jedynie bułką tartą z masłem lub w postaci zupy kalafiorowej. To jednak nie koniec jego kulinarnych możliwości. Potraw z kalafiorem jest wiele. Wszystkie z nich są pyszne i zdrowe, bo kalafior ma niski indeks glikemiczny, ale wciąż mało znane. Przedstawiamy wam jedną z nich.  Przepis na puree z kalafiora w dwóch wersjach Dziś zaprezentujemy wam dwie wersje przepisu na takie puree. Jeżeli jesteście na diecie, z pewnością spodoba wam się pierwsza z nich - dietetyczna i pełna smaku z dodatkiem czosnku. Jeżeli z kolei przywiązaliście się do smaku masła i śmietany w tradycyjnym puree – druga będzie dla was idealna. Sprawdźcie obie.  Przepis na puree z kalafiora (wersja podstawowa, dietetyczna)  Składniki:  pół kalafiora  1 ząbek czosnku  1 łyżka oliwy z oliwek  sól  Sposób przygotowania:  Umyty kalafior podzielcie na mniejsze części i wrzućcie je do gotującej się wody. Gotujcie, aż zmiękną (około 15–20 minut).  Zetrzyjcie ząbek czosnku i podsmażcie go na oliwie z oliwek.   Odlejcie wodę z kalafiora i dodajcie do niego czosnek z oliwą i sól. Całość zmiksujcie. Gotowe.  Przepis na puree z kalafiora (wersja z masłem i śmietaną)  Składniki:  kalafior około 800 g  3 łyżki masła   4 łyżki śmietanki 30 proc.  3 łyżki śmietany 18 proc.   sól   Sposób przygotowania:  Kalafior pokrójcie na mniejsze części i ugotujcie (aż będzie miękki, około 15 – 20 minut). ...

Ekspresowa pizza bez wyrastania. Gotowa w 20 min, uratuje was gdy goście pukają do drzwi
AdobeStock
Newsy
Ekspresowa pizza bez wyrastania, gotowa w 20 min. Uratuje was, gdy goście pukają do drzwi
Ten przepis na pizzę to wybawienie, gdy nie macie dużo czasu na przygotowania. Przed wami pizza ekspresowa bez wyrastania w 20 minut.

Domowa pizza to jeden z lepszych pomysłów na posiłek, gdy jesteście bardzo głodni i nie macie ochoty na długie stanie przy garach. Sprawdza się też w trakcie imprez - w końcu pyszny placek z serem i innymi dodatkami robi się łatwo i szybko, a do tego syci i każdemu smakuje. Naprawdę trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby pizzy! Jeśli czas goni, a wy chcecie szybko przyrządzić to danie, wykorzystajcie przepis na pizzę bez wyrastania. Przepis na pizzę bez wyrastania Do przygotowania takiej ekspresowej pizzy potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: ¾ kilograma mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody ¼ kostki świeżych drożdży (25 g) 2 łyżki oliwy pół płaskiej łyżeczki cukru szczypta soli Oraz ulubione dodatki, np: koncentrat pomidorowy, ser mozzarella, salami, pieczarki, cebula, oliwki, oregano.  Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozkruszcie świeże drożdże i wsypcie pół płaskiej łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie na kilka minut.  Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie zaczyn, sól i dwie łyżki oliwy. Wymieszajcie ciasto do połączenia składników i wyróbcie. W razie potrzeby dodajcie trochę mąki. Tak przygotowane ciasto przełóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągnijcie placek w kształt pizzy. Następnie posmarujcie pizzę sosem z pomidorów, połóżcie wybrane przez was dodatki, posypcie ziołami i wstawcie blachę z pizzą do piekarnika. Pieczcie przez 10-15 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.  I gotowe! Tak przygotowana pizza będzie gotowa, zanim się obejrzycie. Szybkie przekąski na imprezę Jeżeli szykuje wam się przyjęcie i chcecie szybko przygotować smaczne przekąski dla gości, skorzystajcie z garści poniższych...

Pizza na spodzie z ciasta francuskiego? Tak robi je Ewa Wachowicz
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Pizza na szybko na spodzie z ciasta francuskiego. Tak piecze ją Ewa Wachowicz
Próbowaliście kiedyś takiej pizzy? Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy wykorzystać gotowy płat ciasta francuskiego.

Uwielbiana przez Polaków Miss Polonia, dziennikarka i pasjonatka gotowania Ewa Wachowicz nieustannie zachwyca nas autorskimi przepisami na przeróżne dania, desery i przekąski. Okraszone dużą dozą uśmiechu i optymizmu sprawiają, że wiele osób chętnie po nie sięga i korzysta z rad Ewy na temat tego jak gotować, by było pysznie i smacznie. Część receptur Ewy Wachowicz to dania, które mogą nie wydawać się specjalnie odkrywcze, ale cała ich istota polega na odpowiednich składnikach. Wiedzieliście na przykład, że ciasto francuskie nadaje się także do upieczenia pizzy?  Przepis na pizzę na cieście francuskim według Ewy Wachowicz Do przygotowania takiej pizzy potrzebne wam będzie przede wszystkim ciasto francuskie. Możecie spróbować podjąć się wyzwania przyrządzenia tego rodzaju ciasta samodzielnie, choć ostrzegamy - jest to dość trudne i ogromnie czasochłonne. Jeśli nie macie czasu ani cierpliwości do ciasta francuskiego, nic straconego! Dziś można je kupić w każdym supermarkecie. Takie gotowe ciasto nadaje się od razu do upieczenia.  Składniki: 1 rulon gotowego ciasta francuskiego cebula papryka ser mozzarella salami szynka Na sos: 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku oregano bazylia sól pieprz odrobina cukru Przygotowanie: Na patelnię wylejcie koncentrat pomidorowy. Dodajcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawcie oregano, bazylią, cukrem, solą i pieprzem i wymieszajcie. Podgrzewajcie chwilę na małym ogniu. Połóżcie na blasze papier do pieczenia i na nim rozwińcie ciasto francuskie. Ponakłuwajcie je widelcem i posmarujcie sosem, który przygotowaliście na patelni. Pora na dodatki! Możecie użyć podanych...