Banalnie prosta pizza bez mąki i drożdży. Jedzcie ją, a kilogramy będą spadać jak szalone
Flickr
Newsy

Banalnie prosta pizza bez mąki i drożdży. Na diecie idealna, kilogramy będą spadać jak szalone

Tę pizzę zrobicie bez mąki, drożdży i proszku do pieczenia. Jest bardzo lekka i smakowita. Przygotowana na bazie zaskakującego warzywa, jest sprzymierzeńcem osób będących na diecie. 

Ma mniej kalorii niż klasyczna pizza, a jeżeli dobierzecie do niej niskokaloryczne dodatki, to wasze kilogramy spadną raz-dwa. Jest doskonała na obiad i ciepłą kolację dla całej rodziny, nawet jeżeli nie przestrzega żadnej diety. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Ile kalorii ma kalafior?

Kalafior to wspaniałe warzywo, jeżeli chcecie się odchudzić. Co więcej, może on zastąpić wiele innych, bardziej tuczących składników. Jeżeli w obawie przed utratą figury rezygnujecie z tradycyjnego puree z ziemniaków, powinniście wypróbować wersję z kalafiora. Jest absolutnie genialna. 

Kalafiora możecie zjeść naprawdę dużo, i to bez wyrzutów sumienia. W 100 gramach tego warzywa są tylko 23 kalorie. 

Zobacz także
Ekspresowa pizza bez wyrastania. Gotowa w 20 min, uratuje was gdy goście pukają do drzwi

Ekspresowa pizza bez wyrastania, gotowa w 20 min. Uratuje was, gdy goście pukają do drzwi

Pizza na spodzie z ciasta francuskiego? Tak robi je Ewa Wachowicz

Pizza na szybko na spodzie z ciasta francuskiego. Tak piecze ją Ewa Wachowicz

Przepis na dietetyczną pizzę z kalafiora 

Składniki: 

Ciasto 

  • 1 ugotowany kalafior  

  • 50 g parmezanu 

  • 1 jajko 

  • Sól (½ łyżeczki) i odrobina pieprzu 

Sos pomidorowy 

  • duży pomidor 

  • łyżeczka oliwy 

  • 1 mały ząbek czosnku 

  • łyżeczka suszonego oregano 

Przykładowe dodatki 

  • 20 g chudej szynki, tuńczyka z puszki lub salami (jeżeli nie jesteście na diecie) 

  • 120 g sera mozzarella 

  • garść posiekanych, czarnych oliwek 

  • garść pokrojonych pieczarek 

  • listki bazylii 

Sposób przygotowania: 

  1. Na patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie obranego i pokrojonego pomidora lub pomidory z puszki (ok 150 g). 

  1. Dodajcie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Gotujcie, aż pomidory się rozpadną, odparują i utworzą sos. Prawdopodobnie zajmie wam to około 10 minut. Zestawcie z ognia. 

  1. Ugotujcie różyczki kalafiora, a gdy przestygną zblendujcie na gładką masę. Odciśnijcie z nadmiaru wody w bawełnianej ściereczce. 

  1. Do odciśniętej pulpy wbijcie jajko, dodajcie starty parmezan, sól i pieprz. 

  1. Składniki dokładnie wymieszajcie i wyłóżcie na posmarowany olejem papier do pieczenia. Uformujcie cienki placek (grubości 1 cm) w kształcie koła lub elipsy. 

  1. Blachę z plackiem wstawcie do piekarnika na 190 stopni i podpieczcie przez około 10 minut, aż się zarumieni. 

  1. Wyjmijcie na chwilę spód i posmarujcie go sosem pomidorowym. Na wierzch połóżcie ulubione dodatki, np. szynkę, pieczarki i odrobinę mozzarelli. 

  1. Pizzę umieśćcie ponownie w piekarniku i pieczcie kolejne 10 minut. 

  1. Po tym czasie pokrójcie ją na kawałki (8 sztuk) i delektujcie się wraz z rodziną. 

Źródło: aniagotuje.pl, stylzycia.radiozet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad bez mięsa na piątek
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad bez mięsa na piątek
Te kotlety z kalafiora bez grama mięsa to prawdziwy hit – zróbcie je na obiad, a wasi domownicy będą zachwyceni. Wypróbujcie prosty przepis.

Gdy znudzą się wam mięsne kotlety ze schabu i mięsa mielonego, zróbcie na obiad smaczne kotlety wegetariańskie z kalafiora – przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a smak niepowtarzalny. Wykorzystajcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysł na obiad bez mięsa Bezmięsny obiad wcale nie musi być nudny! Istnieje wiele pomysłów na przyrządzenie całkowicie wegetariańskiego obiadu, który będzie bardzo smaczny i sycący. Poniżej podajemy wam propozycje na jarskie dania, które warto wykorzystać gdy nie będziecie mieli już ochoty na mięso: Przepis na wegetariański gulasz Przepis na jarskie gołąbki Przepis na wegetariańskie flaczki z boczniaków Przepis na kotlety z kalafiora Do przygotowania smacznych kotletów z kalafiora potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kalafior 2 jajka 5 łyżek bułki tartej Pół pęczka świeżego koperku Sól Pieprz Oraz: Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Umyjcie kalafiora i podzielcie go na mniejsze kawałki. Różyczki przełóżcie do garnka z zimną wodą, posólcie i gotujcie do miękkości. Kalafior średniej wielkości powinien się gotować przez około 15 minut bez przykrycia. Po ugotowaniu odcedźcie kalafiora i ostudźcie. Następnie przełóżcie go do miski (lub garnka, zależy jak wam wygodniej) i rozgniećcie tłuczkiem do ziemniaków. Możecie to zrobić delikatnie lub mocniej w zależności od tego, czy preferujecie gładką masę z kalafiora, czy lubicie wyczuwalne kawałki różyczek. Dodajcie do kalafiora jajka, 5 łyżek bułki tartej, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie. Formujcie z masy niewielkie kotlety i każdy obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej i na gorący tłuszcz kładźcie kotlety. Smażcie na średnim ogniu z obu stron na...

Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej niż myślicie
AdobeStock
Newsy
Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej, niż myślicie
Wiele osób popełnia podstawowy błąd przy gotowaniu kalafiora. Chodzi o czas jego gotowania. Jak długo powinien gotować się kalafior? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Chętnie zjadamy go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu – najczęściej w połączeniu z pyszną zasmażką z masła i bułki tartej. Dlaczego warto jeść kalafior? Dietetycy zalecają spożywać to warzywo jak najczęściej, ponieważ jest ono bardzo zdrowe. Kalafior jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, witaminy B i witaminy E. Dostarcza niezbędnych minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, sód i żelazo. Zawiera też trochę białka i błonnika pokarmowego. Poza tym ma bardzo mało kalorii – w 100 g surowego kalafiora jest tylko 24,9 kalorii. Warzywo to jest dobrze znane ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, wspomaga trawienie i wydalanie toksyn z organizmu, wzmacnia kości, a nawet ma działanie przeciwnowotworowe. Ile gotuje się kalafior? Wiele osób popełnia błąd przy gotowaniu kalafiora i gotuje go zbyt długo, doprowadzając warzywo do rozgotowania. Ile prawidłowo powinien się gotować kalafior? Krócej, niż myślicie, bo tylko 15 minut dla całej główki. Jak ugotować kalafior, żeby był miękki? Na początku obierzcie go z liści, umyjcie pod zimną wodą i rozdrobnijcie na kilka mniejszych kawałków. W garnku zagotujcie około 3 l wody z trzema łyżeczkami soli i jedną łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wrzućcie do niej kawałki kalafiora. Mniejsze kawałki gotujcie nawet krócej niż kwadrans, wystarczy 8 minut. Kalafior powinien gotować się bez przykrycia. Jak długo? Średniej wielkości kalafior powinien być miękki już po upływie 15 minut. Jak sprawdzić, czy warzywo jest gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Jeśli widelec łatwo wejdzie w kalafiora, to znaczy, że jest on ugotowany. Dla tych, którzy wolą jeść...

pizza wskazowki
AdobeStock
Newsy
W jakiej kolejności układać dodatki na pizzy? To ma ogromny wpływ na jej smak
Pewnie większość z was przynajmniej raz w życiu upiekła pizzę w domu. W końcu nie jest to nic trudnego! Wiedzieliście jednak, jakie znaczenie ma kolejność ułożenia dodatków do pizzy?

Znana na całym świecie, podawana z najróżniejszymi dodatkami i w różnych formach. A do tego nie znamy nikogo, komu by nie smakowała. Chodzi oczywiście o dumę Włoch, czyli pizzę! Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak zachęca nawet najbardziej niechętnych do spróbowania swoich sił w kuchni i upieczenia własnej pizzy. Gdy robicie ją sami w domu, musicie koniecznie pamiętać o tym, jak układacie składniki. Może brzmi to zabawnie, ale uwierzcie – kolejność dodatków na pizzy ma wielkie znaczenie! Jeden błąd i przestanie wam tak smakować. Dowiedzcie się, jak robić to poprawnie! Przysmak starożytnych Dziś pizzę kojarzymy z niezbyt zdrowym jedzeniem i wymieniamy ją jednym tchem wraz z innymi daniami znajdującymi się w kategorii „fast food”, jak hamburgery i frytki. Jeżeli się zastanowić, to trudno wymyślić chociaż jeden powód, dla którego pizza powinna się znaleźć w tym niezbyt zaszczytnym gronie. Jedyny składnik, który może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie to duże ilości sera – tłuszcz w takich ilościach to nie tylko kalorie, ale i problemy z nadciśnieniem oraz miażdżycą. Ale ciasto na pizzę jest bardzo lekkie! Sos zrobiony z pomidorów nie ma praktycznie kalorii, a dodatki to najczęściej warzywa i odrobina mięsa. Spożywana od tysięcy lat – placki pieczone w piecu uwielbiali już starożytni Grecy, a z czasem zaczęto przyprawiać je serem, bazylią, a nawet rybami. Pizza w takiej formie, jaką znamy, rozpowszechniła się około XVIII wieku, gdy w Europie zaczęto na dużą skalę uprawiać pomidory, które przybyły do nas z Ameryki. Jak zrobić dobrą pizzę? Kolejność, w jakiej układamy dodatki na pizzy ma ogromne znaczenie. Dzięki temu smaki odpowiednio się przenikają – jeśli zrobimy błąd, to pizza nie będzie zbyt smaczna. Należy trzymać się następującej kolejności:...

Przepis na pizzę z kubka z mikrofalówki. Zrobicie ją w 5 minut
Adobe Stock
Newsy
Przepis na pizzę z kubka z mikrofalówki. Zrobicie ją w 5 minut
Pizza to jedno z ulubionych dań na całym świecie. Chociaż oryginalnie pochodzi z Włoch, doczekała się już setek różnych odmian – nawet w wersji błyskawicznej!

Prawdziwa neapolitańska pizza przygotowywana jest na cieście, które powinno leżakować nawet kilkadziesiąt godzin. Na co dzień jednak na pewno nie macie tyle czasu i częściej zdarza wam się sięgać po pizzę mrożone, gotowe ciasta lub te serwowane z dowozem do domu. Da się jednak błyskawicznie poskromić apetyt na pizzę bez wydawania dużych pieniędzy! Gotowanie z mikrofali Przepisy na pełne dania czy desery, które tworzy się wyłącznie z pomocą mikrofali, znane są od niedawna. Jeszcze kiedyś sprzęt ten służył głównie do podgrzewania czy rozmrażania niektórych produktów. Teraz internauci i miłośnicy kuchni z całego świata tworzą przepisy specjalnie skomponowane pod parametry mikrofalówek! Da się w ten sposób zrobić szybkie ciasta brownie, ciasta bananowe, makaron z serem, a nawet szybkie leczo. Jak się okazało, w mikrofali uda się upiec nawet… pizzę! Wiele sklepów spożywczych sprzedaje już gotowe dania, które wystarczy podgrzać w mikrofalówce. Najczęściej jednak są one pełne składników szkodliwych dla zdrowia takich jak konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, tłuszcze nasycone czy cukry. Jest to tzw. żywność przetworzona, której należy unikać. Jeśli macie więc zaledwie kilkanaście minut na obiad, warto wykorzystać mikrofalę, wrzucając do niej składniki znanego pochodzenia.  Przepis na pizzę z kubka z mikrofalówki Składniki: 4 łyżeczki mąki, ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 3 łyżeczki mleka, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka sosu pomidorowego, 1 obfita łyżeczka sera mozzarella, 5 mini pepperoni, 1/2 łyżeczki przypraw (bazylia, oregano) Przygotowanie: Do niewysokiego kubka wsypcie mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i...