Ma mniej kalorii niż klasyczna pizza, a jeżeli dobierzecie do niej niskokaloryczne dodatki, to wasze kilogramy spadną raz-dwa. Jest doskonała na obiad i ciepłą kolację dla całej rodziny, nawet jeżeli nie przestrzega żadnej diety. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Ile kalorii ma kalafior?

Kalafior to wspaniałe warzywo, jeżeli chcecie się odchudzić. Co więcej, może on zastąpić wiele innych, bardziej tuczących składników. Jeżeli w obawie przed utratą figury rezygnujecie z tradycyjnego puree z ziemniaków, powinniście wypróbować wersję z kalafiora. Jest absolutnie genialna. 

Kalafiora możecie zjeść naprawdę dużo, i to bez wyrzutów sumienia. W 100 gramach tego warzywa są tylko 23 kalorie. 

Zobacz także:

Przepis na dietetyczną pizzę z kalafiora 

Składniki: 

Ciasto 

  • 1 ugotowany kalafior  

  • 50 g parmezanu 

  • 1 jajko 

  • Sól (½ łyżeczki) i odrobina pieprzu 

Sos pomidorowy 

  • duży pomidor 

  • łyżeczka oliwy 

  • 1 mały ząbek czosnku 

  • łyżeczka suszonego oregano 

Przykładowe dodatki 

  • 20 g chudej szynki, tuńczyka z puszki lub salami (jeżeli nie jesteście na diecie) 

  • 120 g sera mozzarella 

  • garść posiekanych, czarnych oliwek 

  • garść pokrojonych pieczarek 

  • listki bazylii 

Sposób przygotowania: 

  1. Na patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie obranego i pokrojonego pomidora lub pomidory z puszki (ok 150 g). 

  1. Dodajcie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Gotujcie, aż pomidory się rozpadną, odparują i utworzą sos. Prawdopodobnie zajmie wam to około 10 minut. Zestawcie z ognia. 

  1. Ugotujcie różyczki kalafiora, a gdy przestygną zblendujcie na gładką masę. Odciśnijcie z nadmiaru wody w bawełnianej ściereczce. 

  1. Do odciśniętej pulpy wbijcie jajko, dodajcie starty parmezan, sól i pieprz. 

  1. Składniki dokładnie wymieszajcie i wyłóżcie na posmarowany olejem papier do pieczenia. Uformujcie cienki placek (grubości 1 cm) w kształcie koła lub elipsy. 

  1. Blachę z plackiem wstawcie do piekarnika na 190 stopni i podpieczcie przez około 10 minut, aż się zarumieni. 

  1. Wyjmijcie na chwilę spód i posmarujcie go sosem pomidorowym. Na wierzch połóżcie ulubione dodatki, np. szynkę, pieczarki i odrobinę mozzarelli. 

  1. Pizzę umieśćcie ponownie w piekarniku i pieczcie kolejne 10 minut. 

  1. Po tym czasie pokrójcie ją na kawałki (8 sztuk) i delektujcie się wraz z rodziną. 

Źródło: aniagotuje.pl, stylzycia.radiozet.pl