W Lublinie, Zamościu, Chełmie i okolicach znajdziecie je w każdym sklepie. Tymczasem niektórzy Polacy z pozostałych części kraju może nawet o nich nie słyszeli.
I nawet nie wiedzą, co tracą. A szkoda, bo cebularze z dobrego ciasta to naprawdę szlachetny wypiek, z którego mieszkańcy Lubelszczyzny są wręcz dumni.
Żydowska tradycja
Z kształtu przypominają nieco popularne pizzerinki. Smak jest jednak już zupełnie inny. Za niego odpowiada głównie mieszanka cebulowa.
Tradycyjne cebularze wypieka się z pszennego ciasta. Tak właśnie czynili żydowscy piekarze z Lublina sprzed lat, którzy są autorami tej receptury.
Zobacz także:
Żydzi lubelskiego Starego Miasta zaczęli piec cebularze w XIX w. Z czasem przepis rozpowszechnił się po całym regionie.
Złocisty kolor, chrupiąca skórka – cebularze je się zwykle bez innych dodatków, ale doskonale będą smakowały także posmarowane masłem.
Przepis na cebularze
Składniki na ciasto
- 50 dag mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży (pół opakowania)
- Szklanka mleka
- 1 jajko do ciasta
- 1 jajko do posmarowania placków
- 1 łyżka cukru
- Niecała łyżka soli
- 3 łyżki oleju lub roztopionego masła
Składniki na posypkę
- 3-4 duże cebule
- Czubata łyżka maku
- Olej
- Sól
Przygotowanie:
- Lekko podgrzane mleko dokładnie wymieszajcie z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki.
- Odstawcie zaczyn na kilkanaście minut, do rozpoczęcia rośnięcia drożdży.
- Wymieszajcie pozostałą mąkę z solą. Dodajcie jajko, olej i zaczyn.
- Wyrabiajcie gładkie, miękkie ciasto i odstawcie na godzinę do wyrośnięcia.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę.
- Podsmażcie cebulę na oleju, doprawcie sporą ilością soli – cebulowo-makowa posypka powinna być dość słona.
- Kiedy cebula będzie zeszklona, dodajcie do niej łyżkę maku i dobrze wymieszajcie.
- Wyrośnięte ciasto podzielcie na ok. 8-10 kawałków.
- Każdy kawałek rozwałkujcie na stolnicy na dość cienki placek o średnicy ok. 10 cm.
- Placki posmarujcie roztrzepanym jajkiem, a na środku każdego z nich wyłóżcie cebulę z makiem.
- Odstawcie placki do podrośnięcia na ok. 10 min.
- Cebularze pieczcie ok. 15-20 min w temp. ok. 190 st. C.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl