domowe cebularze
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Banalnie łatwy, domowy sposób na specjał prosto z Lubelszczyzny. Cebularze z makiem i cebulą

Znacie cebularze? Chrupiące drożdżowe placki pokryte posypką z podsmażonej cebuli i maku. W sam raz na pyszne śniadanie!

W Lublinie, Zamościu, Chełmie i okolicach znajdziecie je w każdym sklepie. Tymczasem niektórzy Polacy z pozostałych części kraju może nawet o nich nie słyszeli.

I nawet nie wiedzą, co tracą. A szkoda, bo cebularze z dobrego ciasta to naprawdę szlachetny wypiek, z którego mieszkańcy Lubelszczyzny są wręcz dumni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Żydowska tradycja

Z kształtu przypominają nieco popularne pizzerinki. Smak jest jednak już zupełnie inny. Za niego odpowiada głównie mieszanka cebulowa.

Tradycyjne cebularze wypieka się z pszennego ciasta. Tak właśnie czynili żydowscy piekarze z Lublina sprzed lat, którzy są autorami tej receptury.

Żydzi lubelskiego Starego Miasta zaczęli piec cebularze w XIX w. Z czasem przepis rozpowszechnił się po całym regionie.

Złocisty kolor, chrupiąca skórka – cebularze je się zwykle bez innych dodatków, ale doskonale będą smakowały także posmarowane masłem.

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół

Ten sekretny składnik sprawi, że rosół będzie klarowny i dłużej zachowa świeżość. Mało kto o tym wie!

Przepis na cebularze

Składniki na ciasto

  • 50 dag mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (pół opakowania)
  • Szklanka mleka
  • 1 jajko do ciasta
  • 1 jajko do posmarowania placków
  • 1 łyżka cukru
  • Niecała łyżka soli
  • 3 łyżki oleju lub roztopionego masła

Składniki na posypkę

  • 3-4 duże cebule
  • Czubata łyżka maku
  • Olej
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Lekko podgrzane mleko dokładnie wymieszajcie z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki.
  2. Odstawcie zaczyn na kilkanaście minut, do rozpoczęcia rośnięcia drożdży.
  3. Wymieszajcie pozostałą mąkę z solą. Dodajcie jajko, olej i zaczyn.
  4. Wyrabiajcie gładkie, miękkie ciasto i odstawcie na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  6. Podsmażcie cebulę na oleju, doprawcie sporą ilością soli – cebulowo-makowa posypka powinna być dość słona.
  7. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodajcie do niej łyżkę maku i dobrze wymieszajcie.
  8. Wyrośnięte ciasto podzielcie na ok. 8-10 kawałków.
  9. Każdy kawałek rozwałkujcie na stolnicy na dość cienki placek o średnicy ok. 10 cm.
  10. Placki posmarujcie roztrzepanym jajkiem, a na środku każdego z nich wyłóżcie cebulę z makiem.
  11. Odstawcie placki do podrośnięcia na ok. 10 min.
  12. Cebularze pieczcie ok. 15-20 min w temp. ok. 190 st. C.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...

ciasto drożdżowe z aromatem
Flickr
Newsy
1 składnik całkowicie odmieni ciasto drożdżowe. Dodajcie go na początku a nie pożałujecie
Zastanawialiście się jak nadać waszemu ciastu drożdżowemu nieco inny smak? Charakter nada mu jeden dodatek.

Jest nim olejek zapachowy. Różne krążą opinie o tym dodatku do wypieków, ale nie ulega wątpliwości, że dzięki niemu tanim kosztem nadacie ciekawego aromatu swojemu ciastu. Aromat waniliowy, aromat migdałowy, aromat cytrynowy, pomarańczowy, a nawet rumowy – wybór małych flakoników z olejkami zapachowymi jest bardzo duży. To szybki sposób na poprawę smaku wypieku i na przykład na przytłumienie zbyt intensywnego zapachu drożdży w cieście. Jak szybko zrobić drożdżowe ciasto? Jeśli jesteście zabiegani i nie macie czasu na długie i pracochłonne wyrabianie ciasta drożdżowego, wypróbujcie ten przepis. Wystarczy wyrobić ciasto i niemal natychmiast wyłożyć je do formy. Proces rośnięcia odbędzie się w rozgrzewającym się piekarniku. Niech nie wystraszy was dość duża ilość drożdży na liście składników. Jest to spowodowane dużą ilością cukru, oleju  i innych dodatków, które obciążają drożdżówkę. Ewentualny wyczuwalny w cieście aromat drożdżowy w cieście zostanie zagłuszony, tak jak już wspominaliśmy, przez olejek zapachowy. Przepis na przepyszną, szybką drożdżówkę Składniki na ciasto: 70 dag mąki 6 łyżek oleju 3 jajka 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 80 g drożdży świeżych (4/5 paczki) 1 szklanka mleka Szczypta soli Olejek zapachowy waniliowy lub inny Opcjonalnie: owoce lub konfitura Składniki na kruszonkę: Ćwierć kostki masła Pół szklanki cukru Pół szklanki mąki Przygotowanie: Mleko podgrzejcie na gazie, tak by było dość ciepłe. Drożdże wymieszajcie z cukrem i dodajcie do nich mleko – w ten sposób przygotujecie zaczyn. Do miski wsypcie mąkę, zaczyn i pozostałe składniki i dobrze wymieszajcie. Nie odstawiajcie ciasta do...

ciasto drożdżowe wyrabianie w plastikowej torbie
Flickr
Newsy
Genialny patent na szybkie zagniatanie ciasta drożdżowego. Bez bałaganu, bez brudnych rąk. Wystarczy 1 rzecz
Porozsypywana mąka, drobinki za paznokciami i mnóstwo brudnych naczyń. Tak zwykle wygląda zagniatanie ciasta drożdżowego. Jest na to sposób.

Wypieki z ciasta drożdżowego należą zwykle do tych najbardziej efektownych i smacznych. Nic dziwnego, że cieszą się szerokim uznaniem. Nie ma co się jednak oszukiwać. Ciasto drożdżowe wymaga sporo czasu, poświęcenia i dużo pracy. Niektórych odstrasza to przed podjęciem wyzwania. Dla chcącego nie ma nic trudnego. Przedstawimy wam dzisiaj sprytny pomysł na wyrabianie ciasta drożdżowego bez bałaganu i brudnych rąk. Wyrabianie ciasta drożdżowego w woreczku bez brudnych rąk Nie idziemy na stuprocentową łatwiznę. Nie chodzi tutaj o robot kuchenny. To oczywiście najłatwiejszy i najdokładniejszy sposób na ciasto drożdżowe, ale nie jest dostępny w każdej kuchni. Dlatego też jeśli chcecie uniknąć nieprzyjemności związanych z wyrabianiem ciasta, przygotujcie plastikową torebkę sporych rozmiarów. Kilka minut dynamicznego obracania torby ze składnikami ciasta w środku da niesamowite efekty. Ciasto wyrobi się niemalże samo! Poniżej przedstawiamy specjalnie dla was poglądowy przepis na półwytrawne ciasto drożdżowe w sam raz do wyrobienia w plastikowym woreczku. Przepis na ciasto drożdżowe Składniki: 55 dag mąki pszennej 150 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 jajko 7 g suchych drożdży (lub ok. 15 g drożdży świeżych) 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mleko i wodę w temperaturze ok. 40 st. C (dość ciepłe), wymieszajcie razem z jajkiem. W drugim naczyniu wymieszajcie suche składniki wraz z drożdżami. Przygotujcie sporych rozmiarów plastikową torebkę, najlepiej z tzw. zamknięciem strunowym (lub z suwakiem). Do torebki wsypcie suche składniki, a następnie dodajcie olej i płynną mieszankę. Usuńcie całe powietrze z torebki, naciskając ją, a następnie szczelnie ją...

Ciasto drożdżowe które zawsze wyrasta
Gotujmy.pl/pkhorzyk118
Newsy
Wspaniałe ciasto drożdżowe według przepisu siostry Anastazji. Ciasto pięknie wyrasta dzięki tym składnikom
Szukacie przepisu na uniwersalne, słodkie ciasto drożdżowe? Receptura od siostry Anastazji jest wprost idealna!

Siostra Anastazja Pustelnik to chodząca skarbnica wiedzy kulinarnej. Gotowanie i pieczenie ma w małym palcu. Wiele lat służby z klasztornej kuchni zaowocowało książkami kucharskimi, które sprzedały się w milionach egzemplarzy. A w tych książkach znaleźć można prawdziwe perły. Jak choćby ten unikalny przepis na ciasto drożdżowe. Aż tyle drożdży? Zwróćcie uwagę na ilość drożdży na liście składników. Wydaje się, że 10 dag drożdży to naprawdę słuszna porcja. Technicznie zwykle 100 dag waży cała kostka! Skąd tak wielka dawka drożdży? Wszystko to spowodowane jest naddatkiem w postaci innych składników. Przyjęło się, że „chude” ciasto drożdżowe na 1 kg mąki wymaga zaledwie 20 g świeżych drożdży. Dawka wzrasta wraz dodatkami. A tych w przepisie siostry Anastazji nie brakuje. Pół tuzina kurzych żółtek, naprawdę dużo cukru i niemało tłuszczu… Taki zestaw potrzebuje dużo „wspomagaczy” w postaci aktywnych drożdży, by móc spokojnie wyrosnąć. Przepis na ciasto drożdżowe według siostry Anastazji  Składniki: 1 kg mąki 10 dag drożdży Pół kostki masła lub margaryny Pół szklanki cukru 2 szklanki mleka 5-6 żółtek Pół łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiejcie i wsypcie do naczynia. Do pół szklanki w miarę ciepłego mleka dodajcie 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszajcie zaczyn na jednolitą masę. Odstawcie rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzyjcie z resztą cukru. Roztopcie masło lub margarynę na ogniu. Do przesianej mąki dodajcie rozczyn, żółtka, sól i pozostałe mleko. Wyrabiajcie ciasto dość długo i dokładnie. Gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki, dodajcie rozpuszczony...