W Lublinie, Zamościu, Chełmie i okolicach znajdziecie je w każdym sklepie. Tymczasem niektórzy Polacy z pozostałych części kraju może nawet o nich nie słyszeli.

I nawet nie wiedzą, co tracą. A szkoda, bo cebularze z dobrego ciasta to naprawdę szlachetny wypiek, z którego mieszkańcy Lubelszczyzny są wręcz dumni.

Żydowska tradycja

Z kształtu przypominają nieco popularne pizzerinki. Smak jest jednak już zupełnie inny. Za niego odpowiada głównie mieszanka cebulowa.

Tradycyjne cebularze wypieka się z pszennego ciasta. Tak właśnie czynili żydowscy piekarze z Lublina sprzed lat, którzy są autorami tej receptury.

Zobacz także:

Żydzi lubelskiego Starego Miasta zaczęli piec cebularze w XIX w. Z czasem przepis rozpowszechnił się po całym regionie.

Złocisty kolor, chrupiąca skórka – cebularze je się zwykle bez innych dodatków, ale doskonale będą smakowały także posmarowane masłem.

Przepis na cebularze

Składniki na ciasto

  • 50 dag mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (pół opakowania)
  • Szklanka mleka
  • 1 jajko do ciasta
  • 1 jajko do posmarowania placków
  • 1 łyżka cukru
  • Niecała łyżka soli
  • 3 łyżki oleju lub roztopionego masła

Składniki na posypkę

  • 3-4 duże cebule
  • Czubata łyżka maku
  • Olej
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Lekko podgrzane mleko dokładnie wymieszajcie z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki.
  2. Odstawcie zaczyn na kilkanaście minut, do rozpoczęcia rośnięcia drożdży.
  3. Wymieszajcie pozostałą mąkę z solą. Dodajcie jajko, olej i zaczyn.
  4. Wyrabiajcie gładkie, miękkie ciasto i odstawcie na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  6. Podsmażcie cebulę na oleju, doprawcie sporą ilością soli – cebulowo-makowa posypka powinna być dość słona.
  7. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodajcie do niej łyżkę maku i dobrze wymieszajcie.
  8. Wyrośnięte ciasto podzielcie na ok. 8-10 kawałków.
  9. Każdy kawałek rozwałkujcie na stolnicy na dość cienki placek o średnicy ok. 10 cm.
  10. Placki posmarujcie roztrzepanym jajkiem, a na środku każdego z nich wyłóżcie cebulę z makiem.
  11. Odstawcie placki do podrośnięcia na ok. 10 min.
  12. Cebularze pieczcie ok. 15-20 min w temp. ok. 190 st. C.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl