Nie jest to biszkopt, bo zawiera w sobie proszek do pieczenia. Nie jest do zwykła babka, bo dodaje się do niego jogurt naturalny. Z oczywistych przyczyn nie możemy nazwać tego ciasta ciastem drożdżowym - brak w nim drożdży. Nasze dzisiejsze ciasto nie jest także ciastem ucieranym, bo zamiast używania miksera, wystarczy przemieszać je delikatnie widelcem.

Zwał jak zwał. Tego rodzaju receptura to coś bardzo ciekawego. Krótkie wymieszanie mąki, oleju, jajek, cukru i jogurtu musi pozostawiać za sobą grudki.

Tak, zgadza się. Sekretem są jednak jabłka, a właściwie to ich wilgoć. Ten kluczowy składnik, który ułożymy u góry naszego ciasta, pomoże we właściwym dopieczeniu się naszych składników.

Przepis na ciasto z jabłkami mieszane widelcem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Ok. 200 ml oleju
  • Ok. 200 ml jogurtu naturalnego
  • Ok. 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 spore i soczyste jabłka
  • 2-3 łyżki masła, 3 łyżki mąki i łyżka cukru do kruszonki

Do jabłek możecie też dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki poza jabłkami wsypcie i wlejcie do miski i wymieszajcie widelcem na dość gładką masę, ale bez żmudnego rozcierania wszystkich grudek.
  2. Jabłka pozbawcie gniazd nasiennych i pokrójcie na plasterki.
  3. W innym naczyniu przygotujcie kruszonkę. Zimne masło połączcie z mąką i z cukrem, aż wytworzą się charakterystyczne grudki.
  4. Przelejcie masę do tortownicy, na górze wyłóżcie jabłka i udekorujcie całość kruszonką.
  5. Pieczcie ciasto ok. godzinę w temp. 180 st. C.