zupa chrzanowa
Adobe Stock
Newsy

Banalna do zrobienia zupa chrzanowa. Potrzebujecie jedynie 4 składników, które kupicie za grosze

Brakuje wam pomysłu na obiad? Ugotujcie zupę chrzanową, która jest nie tylko szybka i tania, ale również przepyszna w smaku! Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Pyszna, kremowa, a jednocześnie delikatnie pikantna za sprawą chrzanu zupa to idealny pomysł na obiad, kiedy brakuje wam czasu.

Zazwyczaj wszystkie składniki do tej potrawy są w domu, a samo gotowanie zajmuje maksymalnie do 30 minut.

Świetnym urozmaiceniem tego dania będzie dodanie do niej ugotowanych jaj bądź kawałek kiełbasy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa chrzanowa idealna na co dzień i nie tylko

Zupa chrzanowa dzięki zawartości chrzanu ma wiele wartości odżywczych. Poza tym dzięki dodatkowi jaj bądź mięsa będzie idealnie sycąca i sprawdzi się jako propozycja idealnego obiadu.

Może być również podana podczas różnych uroczystości bądź w trakcie świąt wielkanocnych w zamian za barszcz biały czy żurek. Jej zaletą jest również szybkość przygotowania. Kluczową rolę w tej potrawie jak sama nazwa wskazuje jest chrzan. To on nadaje cały aromat i delikatną pikantność zupie.

Zdrowotne właściwości chrzanu

Dzięki wielu zdrowotnym właściwościom, spożywanie chrzanu zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Poza tym pobudza on trawienie, poprawia przemianę materii oraz ułatwia przyswajanie różnych pokarmów.

Warto dodać, iż chrzan zawiera również właściwości antybakteryjne. Idealnie zatem sprawdzi się przy przeziębieniu czy katarze.

Zobacz także
kotlety z mortadeli z serem

Kotlety z mortadeli z sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie gości tym kultowym daniem PRLu

Olaf Lubaszenko

Olaf Lubaszenko schudł 80 kg bez operacji żołądka. Aktor wyrzucił 2 produkty ze swojej diety

Idealna zupa chrzanowa szybka w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smaczna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie bliskich.

Przepis na błyskawiczną zupę chrzanową

Składniki:

  • 70 dag ziemniaków
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka chrzanu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz 
  • majeranek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w niewielką kostkę.
  2. W większym garnku z grubszym dnem roztopcie masło, a następnie dodajcie ziemniaki. Duście je przez około 15 minut.
  3. Potem do garnka wlejcie wcześniej przygotowany wywar warzywny oraz garść majeranku, przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i startą na tarce cebulę. Wszystko doprawcie solą i pieprzem. Całość gotujcie przez następne 15 minut.
  4. Kiedy ziemniaki będą już miękkie to wymieszajcie razem śmietanę, chrzan i sól, po czym dodajcie to wszystko do garnka. Pogotujcie zupę jeszcze przez chwilę, a na koniec doprawcie do smaku.
  5. Zupa chrzanowa najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!
justyna żyła zupa krem
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Justyna Żyła z wczorajszego rosołu zamiast pomidorowej gotuje coś innego. Ta zupa jest o niebo lepsza
Z rosołu można przygotować nie tylko zupę pomidorową, o czym przekonuje Justyna Żyła. Celebrytka pokazuje idealny patent na zużycie bulionu pozostałego bulionu z obiadu.

Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Zazwyczaj kolejnego dnia, większość osób z wywaru przygotowuje pomidorówkę. Justyna Żyła proponuje inny pomysł na wykorzystanie pozostałego rosołu, gdyż na jego bazie przygotowuje pyszny i szybki krem z białych warzyw. Co można zrobić z rosołu? Wywar warzywno- mięsny sam w sobie stanowi idealną potrawę, jednak może być również wykorzystywany jako baza bądź dodatek do innych dań. Świetnie się sprawdza jako podstawa wielu zup, przykładowo pomidorowej. Niektórzy pozostały rosół dodają do przyrządzanego risotto. Bulion to również idealna baza do zup krem. Zamiast używać gotowych wywarów, kostki bulionowej czy przyrządzać dodatkowy wywar, spokojnie można wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu. Zupa krem z warzyw Justyny Żyły Takie danie to świetna alternatywa obiadu. Sprawdzi się szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Idealnie zmiksowany krem to również dobra opcja na wszelkiego rodzaju uroczystości. Goście nie mają problemu ze zjedzeniem makaronu, a krem z dodatkiem grzanek jest nowocześniejszą formą podania pierwszego dania. Poza tym jest szybki w przygotowaniu, dzięki wykorzystaniu pozostałego rosołu z innego dnia.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Przepis na zupę krem z białych warzyw Składniki: ½ główki kalafiora biała część pora 2 cebule 6 ziemniaków ¼ korzenia...

żurek przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajecie do żurku chrzan na początku czy pod koniec gotowania? Jedna z tych metod fatalnie wpływa na jego smak
Lubicie żurek z chrzanem? Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, dowiedzcie się jak poprawnie doprawić zupę chrzanem.

Tradycyjny staropolski żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole! Z dodatkiem dwóch rodzajów kiełbas i chrzanu smakuje fenomenalnie. A czy wiecie, jak należy dodawać chrzan do żurku ? Dowiedzcie się z poniższego przepisu jak doprawiać tę zupę, by wyszła idealna w smaku. Przepis na staropolski żurek z chrzanem Do przygotowania pysznego żurku po staropolsku, potrzebny wam będzie ostry chrzan i składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra zakwasu na żurek 1,5 litra bulionu warzywnego 200 g boczku 3 białe kiełbasy parzone 1 kiełbasa śląska Garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 cebula 3 łyżki chrzanu Pół szklanki śmietany 30% Majeranek Sól Przygotowanie: Suszone grzyby włóżcie do naczynia, zalejcie gorącą wodą i odstawcie na 10 minut. Boczek pokrójcie w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu połóżcie pokrojony boczek i kiełbasę śląską. Podsmażcie ją z obu stron. Gdy mięso będzie gotowe, włóżcie je do garnka z gotującym się bulionem. Gotujcie dalej na małym ogniu. Cebulę obierzcie i pokrójcie na ćwiartki, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do garnka. Doprawcie majerankiem. Białe kiełbasy ponacinajcie i włóżcie do garnka z wodą. Zagotujcie i gotujcie do miękkości. Kiedy kiełbasy się ugotują, wyciągnijcie je z garnka, ostudźcie i pokrójcie w plastry. Dodajcie do zupy. Ugotujcie 3 jajka na twardo i obierzcie ze skorupek. Odsączcie suszone grzyby z wody i dodajcie do garnka z wywarem. Wlejcie zakwas i zamieszajcie. Jeśli żurek jest już odpowiednio kwaśny, możecie dodać teraz do niego chrzan. Jeśli zrobicie to za wcześnie, to chrzan na niekorzyść zmieni smak zupy! Użyjcie trzech łyżek ostrego chrzanu. Następnie...

flaczki
Gotujmy.pl/pinecha
Newsy
Tak pysznych flaczków jeszcze nie jedliście. Chodzi o 1 składnik. Mistrzowsko podkręca ich smak
Flaczki to danie, które pojawia się na polskim stole dosyć często. Ich smak jest na tyle wyjątkowy, że jest nie do podrobienia. Dzięki 1 sekretnemu składnikowi, wasze flaczki mogą być jeszcze smaczniejsze. Koniecznie sprawdźcie ten patent!

Flaczki to danie idealne na chłodniejsze dni, gdyż doskonale rozgrzewa organizm. Sprawdza się również podczas wielu uroczystości czy po prostu jako propozycja na obiad. Odpowiednie przygotowanie jest gwarancją idealnego smaku i aromatu. Jeśli podczas gotowania dodacie ten składnik, to możecie być pewni sukcesu. Treściwa zupa na każdą okazję Flaczki, dzięki sporej ilości składników, z jakich przygotowuje się zupę, są niesamowicie sycącą potrawą. Dzięki dodatkowi wielu przypraw mają również właściwości rozgrzewające, które idealnie sprawdzają się w zimowe bądź chłodniejsze dni, toteż właśnie teraz jest idealna pora na ich przygotowanie. Poza tym, to danie jest również serwowane podczas wielu imprez rodzinnych, przykładowo wesel, gdyż jak wcześniej wspomnieliśmy, sycą na dłuższy czas, co pozwala na udaną, długą zabawę. Sekretny składnik, który podkręca smak dania Tradycyjne flaczki mają swój wyjątkowy smak i aromat, obok którego niewielu z nas przejdzie obojętnie. Jednak można sprawić, iż będzie on jeszcze bardziej intensywny oraz smaczniejszy. To wszystko dzięki zastosowaniu jednego triku. Podczas przygotowywania zupy, warto dodać do garnka pomidory oraz ostrą paprykę. Te składniki zdecydowanie podkreślą cały smak i sprawią, że flaczki nabiorą zupełnie innego wymiaru. Składniki: około 1 kg flaków wołowych 1 cebula 1 marchewka 1 seler 1 por 3 pomidory 1,2 litra bulionu drobiowego masło puszka pomidorów oliwa z oliwek sól pieprz biały mielony pieprz ziołowy majeranek listki bobkowe ziele angielskie ostra papryka Przygotowanie: Flaczki dokładnie wypłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie gotujcie aż będą miękkie. W międzyczasie zmieniajcie wodę przynajmniej kilka razy....

Przepis na jędrne ogórki kiszone wg siostry Anastazji. Tajemnicą jest ta zalewa
Adobe Stock
Newsy
Przepis na jędrne ogórki kiszone wg siostry Anastazji. Tajemnicą jest ta zalewa
Siostra Anastazja zachwyca od lat wspaniałymi przepisami. Jej ogórki kiszone nie mają sobie równych, a to za sprawą zalewy. Tak przygotowane są idealnie jędrne i sprawdzą się do wielu potraw.

Ogórki to jedne z warzyw, które cieszą się ogromnym powodzeniem. Można je jeść na surowo bądź przetworzyć na szereg przetworów. Największą popularnością cieszą się ogórki kiszone. Swoją sławę zawdzięczają wyjątkowemu smakowi oraz jędrności produktu. Ogórki kiszone w kuchni  Jak się okazuje ogórki kiszone w kuchni są wręcz niezbędnym produktem. Idealnie sprawdzają się w wielu daniach, takich jak zupa ogórkowa , sałatka jarzynowa czy dodatek do wędlin i mięs. Świetnie smakują również solo jako przekąska.  Właściwości zdrowotne ogórków kiszonych Ogórki kiszone są nie tyle smaczne, co również wartościowe. Produkt jest niskokaloryczny, dzięki temu świetnie się sprawdza u osób będących na diecie. Poza tym zawiera sporo witamin oraz mikroelementów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród cennych właściwości ogórków kiszonych można wyróżnić takie jak poprawienie krzepliwości krwi czy regulacja gospodarki wapniowej organizmu.  Sekret idealnych ogórków według siostry Anastazji  Przygotowane ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji są przepyszne w smaku, a także idealnie jędrne. Taką postać zawdzięczają zalewie. Jest ona przygotowana jedynie z dwóch składników - wody oraz soli. Zalane gorącą miksturą warzywa i odstawione na kilka dni do fermentacji, nabierają odpowiednich właściwości. Taki zabieg pozwala na zachowanie swojej struktury. Przepis na jędrne ogórki według siostry Anastazji Składniki: ogórki gruntowe czosnek koper korzeń chrzanu liście wiśni lub czarnej porzeczki Zalewa: 1 litr przegotowanej wody 1 łyżka soli Przygotowanie: Ogórki gruntowe...