zupa chrzanowa
Adobe Stock
Newsy

Banalna do zrobienia zupa chrzanowa. Potrzebujecie jedynie 4 składników, które kupicie za grosze

Brakuje wam pomysłu na obiad? Ugotujcie zupę chrzanową, która jest nie tylko szybka i tania, ale również przepyszna w smaku! Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Pyszna, kremowa, a jednocześnie delikatnie pikantna za sprawą chrzanu zupa to idealny pomysł na obiad, kiedy brakuje wam czasu.

Zazwyczaj wszystkie składniki do tej potrawy są w domu, a samo gotowanie zajmuje maksymalnie do 30 minut.

Świetnym urozmaiceniem tego dania będzie dodanie do niej ugotowanych jaj bądź kawałek kiełbasy. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Zupa chrzanowa idealna na co dzień i nie tylko

Zupa chrzanowa dzięki zawartości chrzanu ma wiele wartości odżywczych. Poza tym dzięki dodatkowi jaj bądź mięsa będzie idealnie sycąca i sprawdzi się jako propozycja idealnego obiadu.

Może być również podana podczas różnych uroczystości bądź w trakcie świąt wielkanocnych w zamian za barszcz biały czy żurek. Jej zaletą jest również szybkość przygotowania. Kluczową rolę w tej potrawie jak sama nazwa wskazuje jest chrzan. To on nadaje cały aromat i delikatną pikantność zupie.

Zdrowotne właściwości chrzanu

Dzięki wielu zdrowotnym właściwościom, spożywanie chrzanu zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Poza tym pobudza on trawienie, poprawia przemianę materii oraz ułatwia przyswajanie różnych pokarmów.

Warto dodać, iż chrzan zawiera również właściwości antybakteryjne. Idealnie zatem sprawdzi się przy przeziębieniu czy katarze.

Zobacz także

Idealna zupa chrzanowa szybka w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smaczna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie bliskich.

Przepis na błyskawiczną zupę chrzanową

Składniki:

  • 70 dag ziemniaków
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka chrzanu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz 
  • majeranek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w niewielką kostkę.
  2. W większym garnku z grubszym dnem roztopcie masło, a następnie dodajcie ziemniaki. Duście je przez około 15 minut.
  3. Potem do garnka wlejcie wcześniej przygotowany wywar warzywny oraz garść majeranku, przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i startą na tarce cebulę. Wszystko doprawcie solą i pieprzem. Całość gotujcie przez następne 15 minut.
  4. Kiedy ziemniaki będą już miękkie to wymieszajcie razem śmietanę, chrzan i sól, po czym dodajcie to wszystko do garnka. Pogotujcie zupę jeszcze przez chwilę, a na koniec doprawcie do smaku.
  5. Zupa chrzanowa najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!
Komentarze