Grillowanie kojarzy się z ogromną ilością mięsnych potraw. Faktycznie, to kiełbasa, karkówka, szaszłyki i kaszanka mają najwięcej wielbicieli. Marynowane mięsa są w sezonie grillowym szczególnie popularne. Czy to znaczy, że wegetarianie i osoby ograniczające mięso nie mają co podczas grilla jeść? Zdecydowanie nie! Poznajcie ten przepis na wegetariańską potrawę grillową z bakłażanem w roli głównej.

Wegetariański grill

Jeśli organizujecie imprezę grillową, powinniście pomyśleć o przygotowaniu kilku dań wegetariańskich. Coraz więcej osób ogranicza mięso w diecie i stosuje tak zwaną dietę fleksitariańską. Ilość wegetarian w Polsce rośnie z roku na rok. Jeśli nie chcecie rozczarować gości, musicie pomyśleć więc też o roślinnych wersjach potraw z grilla. Zacznijcie od przygotowania tego przepisu. Posmakuje on nawet mięsożercom.

Bakłażan z serem pleśniowym z grilla

Ten przepis na wegetariańską potrawę z grilla jest prosty, ale efektowny. Jeśli przygotowujecie go dla kogoś, kto jest na roślinnej diecie, koniecznie zróbcie podwójną lub potrójną porcję. Wszyscy mięsożercy też będą chcieli go posmakować!

Składniki na bakłażana z grilla z serem pleśniowym

  • Duży bakłażan
  • Pomidor malinowy
  • Biała cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • Ok. 100 g sera pleśniowego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła np. zioła włoskie lub prowansalskie
  • Jogurt grecki

Przygotowanie bakłażana z grilla

  1. Umyjcie i osuszcie bakłażana. Ponacinajcie go wzdłużna kilka plastrów o równej grubości. Nie rozcinajcie końca bakłażana.
  2. Plastry posmarujcie oliwą z oliwek.
  3. Posypcie plastry ziołami, posmarujcie solą i świeżo mielonym pieprzem
  4. Pomidory, cebule i czosnek pokrójcie w drobną kostkę. Powtykajcie je pomiędzy plastry bakłażana.
  5. Pokruszcie ser pleśniowy. Posypcie nim bakłażana.
  6. Oderwijcie kawałek folii aluminiowej. Posmarujcie ją oliwą. Ułóżcie na folii bakłażana, owińcie i upieczcie na grillu.
  7. Bakłażana podajcie z jogurtem greckim lub lekkim sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: