Bakłażan z grilla z serem pleśniowym. Przepis na wegetariańskie danie z grilla
Gotujmy.pl/Habibi&cats
Newsy

Bakłażan z grilla z serem pleśniowym. Przepis na wegetariańskie danie z grilla

Myślicie, że nie da się zrobić smacznych, wegetariańskich potraw grillowych? Koniecznie przetestujcie ten przepis. Ten bakłażan z grilla smakuje niesamowicie w polaczeniu z pleśniowym serem!

Grillowanie kojarzy się z ogromną ilością mięsnych potraw. Faktycznie, to kiełbasa, karkówka, szaszłyki i kaszanka mają najwięcej wielbicieli. Marynowane mięsa są w sezonie grillowym szczególnie popularne. Czy to znaczy, że wegetarianie i osoby ograniczające mięso nie mają co podczas grilla jeść? Zdecydowanie nie! Poznajcie ten przepis na wegetariańską potrawę grillową z bakłażanem w roli głównej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wegetariański grill

Jeśli organizujecie imprezę grillową, powinniście pomyśleć o przygotowaniu kilku dań wegetariańskich. Coraz więcej osób ogranicza mięso w diecie i stosuje tak zwaną dietę fleksitariańską. Ilość wegetarian w Polsce rośnie z roku na rok. Jeśli nie chcecie rozczarować gości, musicie pomyśleć więc też o roślinnych wersjach potraw z grilla. Zacznijcie od przygotowania tego przepisu. Posmakuje on nawet mięsożercom.

Zobacz także
Kobieta jedząca stek

Aż 30% wegetarian je „po cichu” mięso? Najczęściej oszukują w jednej sytuacji

Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki wegetariańskie, o jakich nie śniłaś! FANTASTYCZNE doznania smakowe!

Bakłażan z serem pleśniowym z grilla

Ten przepis na wegetariańską potrawę z grilla jest prosty, ale efektowny. Jeśli przygotowujecie go dla kogoś, kto jest na roślinnej diecie, koniecznie zróbcie podwójną lub potrójną porcję. Wszyscy mięsożercy też będą chcieli go posmakować!

Składniki na bakłażana z grilla z serem pleśniowym

  • Duży bakłażan
  • Pomidor malinowy
  • Biała cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • Ok. 100 g sera pleśniowego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła np. zioła włoskie lub prowansalskie
  • Jogurt grecki

Przygotowanie bakłażana z grilla

  1. Umyjcie i osuszcie bakłażana. Ponacinajcie go wzdłużna kilka plastrów o równej grubości. Nie rozcinajcie końca bakłażana.
  2. Plastry posmarujcie oliwą z oliwek.
  3. Posypcie plastry ziołami, posmarujcie solą i świeżo mielonym pieprzem
  4. Pomidory, cebule i czosnek pokrójcie w drobną kostkę. Powtykajcie je pomiędzy plastry bakłażana.
  5. Pokruszcie ser pleśniowy. Posypcie nim bakłażana.
  6. Oderwijcie kawałek folii aluminiowej. Posmarujcie ją oliwą. Ułóżcie na folii bakłażana, owińcie i upieczcie na grillu.
  7. Bakłażana podajcie z jogurtem greckim lub lekkim sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na grillowane roladki z bakłażana. Zajadają się nimi nawet mięsożercy
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na grillowane roladki z bakłażana. Zajadają się nimi nawet mięsożercy
Przyrządzając potrawy na grilla wykorzystajcie ten prosty przepis na roladki z bakłażana – smakują obłędnie!

Sezon grillowy trwa! Piękna pogoda zachęca do wspólnego grillowania w ogródku lub na działce. Pamiętajcie tylko o tym, że nie wolno grillować na balkonie ! Jednym z bardzo smacznych dań do przygotowania na grillu są proste roladki warzywne z bakłażana. Zrobicie je bez trudu w kilka minut – wykorzystajcie przepis autorstwa Katarzyny J., jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Pomysły na jarskie dania z grilla Roladki z bakłażana to tylko jeden z wielu pomysłów na jarskie danie z grilla. Jeżeli jesteście wegetarianami lub będziecie gościć na grillu osoby, które nie jedzą mięsa, na pewno przydadzą wam się te przepisy na smaczne dania z grilla bez grama mięsa: Marynowane talarki cukinii z grilla Nadziewane pieczarki z grilla Bakłażan z grilla z serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana do dań z grilla Szaszłyki warzywne z grilla Faszerowana papryka z grilla Przepis na grillowane roladki z bakłażana Do przygotowania banalnie prostych i smacznych roladek z bakłażana potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 bakłażany Pół papryki czerwonej Pół papryki zielonej Pół papryki żółtej Pół cukinii 2 cebule Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie bakłażana i pokrójcie go w podłużne, cienkie plastry. Każdy posypcie solą. Papryki umyjcie, oczyśćcie z gniazd nasiennych i pokrójcie w kostkę. Umytą cukinię pokrójcie w plastry, a cebulę w ćwiartki. Teraz na każdy plaster bakłażana połóżcie po kawałku każdej papryki, cebulę oraz cukinię. Posypcie solą i pieprzem do smaku. Zawińcie plaster w roladkę i zepnijcie wykałaczką. Tak przygotowane roladki posmarujcie oliwą i połóżcie na rozgrzanym grillu. Smażcie z każdej strony po 5...

Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
AdobeStock
Newsy
Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
Chcecie ulepszyć grillowane potrawy i obiad przygotowany z grilla? Wypróbujcie tę metodę!

Maj to rozpoczęcie sezonu grillowego. Pewnie jesteście już po pierwszych imprezach grillowych lub macie je zaplanowane, gdy pogoda zrobi się lepsza. Na grillu królują oczywiście kiełbasy , karkówka, szaszłyki i kaszanka. By impreza grillowa była jednak udana, nie można zapomnieć o dodatkach. Dodatki do grilla Organizując grilla, nie myślcie tylko o mięsie i potrawach tradycyjnie uznawanych za grillowe. Hitem wśród gości może okazać się też jakiś banalny z pozoru dodatek. Przemyślcie to dokładnie. Do potraw z grilla przygotujcie: Pieczywo (możecie podać je w formie grzanek z masłem czosnkowym) Podgotowane ziemniaki, które możecie ugrillować Różnorodne sałatki grillowe Grillowe dania wegetariańskie np. bakłażana faszerowanego serem pleśniowym Kieszonka aluminiowa na grilla Pewnie wiecie, że grillowanie mięsa bezpośrednio nad ogniem nie jest zbyt zdrowe . Tłuszcz, który kapie na węgielki , powoduje powstawanie rakotwórczych substancji. Wykorzystajcie więc do grillowania tacki aluminiowe albo sprytną metodę na złożenie kieszonki z folii. Żeby zrobić kieszonkę z folii na grilla, potrzebujecie tylko dobrej techniki i folii. Weźcie arkusz folii aluminiowej. Złóżcie ją na pół Złóżcie ją jeszcze raz. Zakręćcie dwa przeciwległe boki bardzo szczelnie. Kieszonka jest gotowa. Włóżcie do kieszonki dany produkt i zawińcie pozostałe boki. Możecie w ten sposób zrobić naprawdę wiele dodatków grillowych. Dodatki na grilla z kieszonki aluminiowej Brokuły czosnkowe – włóżcie do kieszonki podgotowane brokuły, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, słonecznik i oliwę z oliwek. Grillujcie na grillu przez jakiś czas. Czosnkowe brokuły z grilla są przepyszne. Marchewki z cebulą...

Przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla. Smakują każdemu, więc zróbcie ich więcej
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy
Przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla. Smakują każdemu, więc zróbcie ich więcej
Sezon grillowy nareszcie się rozpoczął. Koniecznie wypróbujcie te szaszłyki z kurczaka – są tak pyszne, że każdy będzie chciał ich spróbować.

Jeśli macie dość cięższych dań, które ociekają tłuszczem, grubych kiełbasek i karkówki, koniecznie spróbujcie zrobić te szaszłyki. Chude mięso z piersi z kurczaka wraz z warzywami smakuje wybornie, a do tego jest bardzo lekkie. Wspaniale smakują podane z pieczonymi ziemniakami w całości, prostą sałatką albo sosem tzatziki z jogurtem, świeżymi ogórkami i czosnkiem. Poza sezonem, gdy nie ma możliwości zrobienia grilla, możecie przyrządzić je w piekarniku. Wystarczy przygotować je tak, jak w poniższym przepisie, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po około 15 minutach przekręćcie mięso na drugą stronę i kontynuujcie pieczenie. Opcjonalnie możecie przygotować je również na patelni grillowej. Szaszłyki na grilla – z czego zrobić? Tak naprawdę ogranicza was tylko wyobraźnia. Wybierzcie swoje ulubione produkty: pierś z kurczaka lub indyka, chudą polędwiczkę wieprzową, kawałki karkówki. Wszystkie rodzaje mięsa będą świetnie smakować z warzywami takimi jak cebula, kolorowa papryka czy cukinia. Kurczaka możecie dla odmiany podać z ananasem, polędwiczkę z suszonymi śliwkami i boczkiem, indyka owiniętego szynką parmeńską z kawałkami oscypka oraz sosem z żurawiny. Przepis na szaszłyki z kurczaka z warzywami na grilla Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 sporej cukinii 1/2 bakłażana Przyprawa do dań z grilla Sól i pieprz do smaku Oliwa lub olej Przygotowanie Papryki, bakłażana i cukinię dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie na dość duże kawałki. Pierś z kurczaka umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Oczyśćcie mięso z błonek i pokrójcie w większą kostkę. Kurczaka skropcie oliwą, posólcie i popieprzcie...

Czy jedliście owoce z grilla? Przyda się wam przyprawa do mięsa
Flickr
Newsy
Czy jedliście kiedyś owoce z grilla? Przyda się wam... przyprawa do mięsa
Grillowana kiełbasa, szaszłyki z kurczaka czy karkówka to stałe elementy popołudniowych imprez z grillem w roli głównej. Ale żeby grillować owoce? Kto to słyszał? A jednak podobnie jak warzywa, wychodzą bardzo smaczne. Co więcej, mogą stanowić osobne danie lub być pysznym i nietuzinkowym dodatkiem do podawanych mięs. 

Niektóre owoce mogą wydawać się wam bardziej do zaakceptowania, inne jednak będą dla was kompletnym zaskoczeniem. Możecie stosować do nich marynaty, które wykorzystujecie do mięs lub przyprawy do deserów - w zależności od tego, na jaki smak macie ochotę. Świetnie wychodzą zarówno w wersji wytrawnej, jak i tej słodkiej, podkręconej zapachem dymu.  Jakie owoce można grillować?  Można grillować różne owoce, nawet takie, które zawierają dużo wody, jak np. arbuz. Łatwiej jest przyrządzać w ten sposób raczej większe egzemplarze, chociaż jeżeli przyjdzie wam do głowy upichcić tak truskawki, to też nie widzimy przeciwwskazań. Zawsze możecie dołączyć je do szaszłyka zrobionego z różnych owoców i w takiej formie położyć na grillu.   Ananas, arbuz, gruszka, jabłko, banan czy awokado – te owoce z pewnością doskonale nadają się do grillowania. Poniżej znajdziecie trzy smakowite przepisy: na pikantnego ananasa, wytrawnego arbuza i deserowego, słodkiego banana.  Przepis na pikantnego ananasa z grilla   Składniki:  kilka plastrów świeżego ananasa  chili słodka papryka Sposób przygotowania:  Ananasa posypcie słodką papryką i odrobiną chili.  Następnie połóżcie go na ruszcie i przykryjcie.  Po 15 minutach przewróćcie go na drugą stronę i zostawcie na kolejne 15 minut.  Taki pikantny ananas będzie idealnym dodatkiem do każdego grillowanego przez was mięsa.  Przepis na wytrawnego, grillowanego arbuza z serem feta  Składniki:  pół arbuza średniej wielkości  100 g sera typu feta   2 łyżki oliwy z oliwek  4 łyżki miodu  2 łyżki sosu sojowego ...