Gołąbki
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy

Bajecznie pyszne gołąbki według przepisu Magdy Gessler. Gwiazda dodaje do farszu nietypowy składnik

Magda Gessler słynie z niekonwencjonalnych pomysłów kulinarnych. Jej pomysł na farsz do gołąbków to dodanie do nich pewnego warzywa.

Gołąbki to popularne danie niemal na całym świecie. W zależności od zakątka globu, różni się ich przygotowanie. W środkowoeuropejskiej części Starego Kontynentu, gołąbki zawija się kapuściane liście i wypełnia oczywiście mięsem mielonym i ryżem.

Istnieje także nasza własna, polska wersja gołąbków, a więc te bożonarodzeniowe z kaszą gryczaną i grzybami. Tego typu gołąbki z rzadka pojawiają się także na wschodnioeuropejskich stołach – np. na Ukrainie, w Rosji czy Białorusi.

W tej części Europy nie je się za to mięsa z ryżem zawijanego w liście winogron. Tego typu delikatesy zwane w Grecji dolmades, są też znacznie mniejsze niż tradycyjne polskie gołąbki.

Co ciekawe, w niektórych krajach, kucharze lubią zawijać gołąbki w kapustę kiszoną. Podobno w ten sposób swoje gołąbki przygotowywały gospodynie z dawnych Kresów Wschodnich. Do dzisiaj ten sposób przygotowywania mięsno-ryżowych zawijasów, przetrwał np. na Węgrzech.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na gołąbki Magdy Gessler

Jak widać receptura na gołąbki to wcale nie zamknięty temat. Dobrze wie o tym Magda Gessler. Gwiazda TVN-u nie byłaby sobą, gdyby lekko nie zmodyfikowała tradycyjnego przepisu.

Słynna restauratorka wpadła na genialny pomysł. Do farszu dodaje nieco gotowanych, tłuczonych ziemniaków. Po co? W ten sposób gołąbki staną się nieco wilgotniejsze w środku.

Co prawda część z nas przyzwyczajona jest do jedzenia gołąbków z ziemniakami tuż obok na talerzu, ale trzeba przyznać, że dodanie ich do środka, może zneutralizować brak dostatecznie tłustego mięsa na farsz.

Krótko mówiąc – ziemniaki w wewnątrz gołąbków to modyfikacja stworzona wręcz dla osób dbających o linię, a lubiących po prostu dobrze zjeść.

Zobacz także
Gołąbki

Gołąbki w sosie pieczarkowym to jedno z najlepszych dań obiadowych. Aż ślinka cieknie

Gołąbki z młodej kapusty też wychodzą wam za twarde? Zróbcie tak, jak robiły zawsze babcie

Jak upiec gołąbki w piekarniku, aby nie były suche? Banalny trik, o którym zapominacie

Przepis na gołąbki wg Magdy Gessler

Składniki:

  • Średniej wielkości główka kapusty białej
  • 70 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Olej
  • Bułka tarta
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki puree ziemniaczanego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Wygotujcie kapustę w osolonej wodzie i oddzielcie kolejno liście z główki.
  2. Ryż wypłuczcie, zalejcie wodą i gotujcie na wolnym ogniu nie mieszając, aż będzie miękki i wchłonie całą wodę.
  3. Cebulę pokrójcie drobno i podsmażcie na oleju.
  4. Mięso mielone wymieszajcie z cebulą, jajkiem, łyżką bułki tartej i ziemniakami. Doprawcie farsz pieprzem i solą.
  5. Zawijajcie gołąbki farszem i ściśle układajcie je w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki zalejcie bulionem i pieczcie ok. godzinę w temp.  180 st. C.
  6. Podawajcie z sosem pomidorowym.
  7. Smacznego!
gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy
Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...

Magda Gessler i golonka
Paweł Kibitlewski, gkrphoto/ons.pl, Adobe Stock
Przepisy
Obłędne wieprzowe golonki pieczone w piwie z przepisu Magdy Gessler. Gwiazda dodaje do nich 1 nietypowy składnik
Golonka to danie-marzenie dla zatwardziałych zwolenników tradycyjnej, treściwej i konkretnej kuchni. Jak przyrządza to mięso Magda Gessler?

Golonka to specjalność kuchni bawarskiej i czeskiej. Serwowana z kapustą kiszoną i obowiązkowym piwem jest dla Niemców i Czechów najwspanialszym przysmakiem, nieporównywalnym z niczym innym. To fakt, z naszymi sąsiadami mamy nieraz dość skomplikowane relacje. W tym aspekcie będziemy jednak z nimi w 100% zgodni  – golonkę Polacy również kochają miłością bezgraniczną. Golonka wieprzowa to nic innego jak kolano świni – tak też nazywają ją Czesi (vepřove koleno). By ją pozyskać, podczas rozbioru tuszy wieprzowej odcina się dolną część szynki lub łopatki wraz z kością. Surową golonkę gotuje się, dusi lub piecze. Z kolei z wędzonego wieprzowego kolana wyrabia się wędliny. Dzisiaj skupimy się na upieczeniu tego wybornego mięsa w piwie. Przepis na golonkę pochodzi z programu Magdy Gessler „Kuchenne rewolucje”. Pomysł gwiazdy TVN-u na to mięso opiera się na wyłożeniu pieczonej golonki warzywami i zalaniu jej piwem. Ten sposób przygotowania to gwarancja kulinarnego sukcesu! Jednym składnikiem, który nieco wyłamuje się z tradycyjnego sposobu przygotowania golonki jest słodka papryka w proszku. Ta przyprawa bardziej przywodzi na myśl wpływy węgierskie, niż bawarskie, ale uwierzcie nam – nada naszemu mięsu jeszcze ciekawszy smak! Przepis na golonki pieczone w piwie: Składniki: 2 golonki wieprzowe z kością 10 dag marchewki 10 dag selera 10 dag korzenia pietruszki 2 cebule 3 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego Sól i pieprz Papryka słodka w proszku 2 szklanki jasnego piwa (butelka lub puszka) Przygotowanie: Oczyszczamy golonki, następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy mięso papryką, solą i pieprzem. Do naczynia wkładamy ziele angielskie i liście laurowe. Włoszczyznę kroimy w...

Gołąbki wigilijne
własne
Newsy
Pachnące świętami pyszne gołąbki. Tajemnica smaku tkwi w tym wyjątkowym farszu
W ciągu całego roku zajadamy się gołąbkami z ryżem i z mięsem mielonym. Na wigilijnym stole królują gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.

Z niektórymi wigilijnymi potrawami sprawa jest prosta. Jemy je raz na rok, głównie ze względu na wieloletnie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie w każdej rodzinie. Kto by pomyślał, żeby w ciągu roku karpia smażyć co każdy piątek, a na deser przygotowywać  swoim dzieciom kutię? Z gołąbkami z grzybami i kaszą gryczaną jest podobnie. Może to jednak dziwić – to danie znika z półmisków w oka mgnieniu. Dlaczego więc nie przyrządzać go także poza okresem bożonarodzeniowym? Wigilijny przysmak Tę kwestię zostawmy na później. Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami zjemy podczas zbliżającej się wigilii. Wcześniej musimy je przygotować. Zróbcie to razem z nami! Gołąbki nie obędą się bez dobrej, miękkiej kapusty. Polecamy wybierać nieco mniejsze głowy. To właśnie z nich uda nam się przyrządzić apetyczne, niewielkie gołąbki. Oprócz tego skupić musimy się na odpowiednim wygotowaniu (a właściwie wypieczeniu) kaszy gryczanej. Nie ma nic gorszego, niż twarde ziarenka w naszych świątecznych gołąbkach. Do tego suszone grzyby – najlepiej borowiki. Jeżeli nie mamy takiego rarytasu w swojej kuchni, spokojnie możemy użyć pieczarek. Takie gołąbki także będą smakowały fantastycznie. Zwłaszcza, gdy podamy je z oliwą z oliwek albo zgodnie ze staropolską tradycją z aromatycznym nierafinowanym olejem rzepakowym. Palce lizać! Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej 2 garści suszonych grzybów lub 30 dag pieczarek Średniej wielkości biała kapusta (możemy użyć także kapusty włoskiej) Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej Olej rzepakowy zwykły i nierafinowany Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalewamy 4 szklankami wody, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż wyparuje z garnka cała...

Golonka
gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy
Idealny „podkład” pod drinki. Perfekcyjna golonka według tajemnej receptury Magdy Gessler
Jeśli uwielbiacie golonkę, to koniecznie musicie wypróbować przepis na to genialne mięso według Magdy Gessler!

Kto lubi imprezy zakrapiane alkoholem ten doskonale wie, że każde takie przyjęcie nie może się obyć bez odpowiedniego „podkładu”! Porządny, tłusty posiłek z dużą ilością mięsa to obowiązkowy punkt każdego spotkania, w trakcie którego będzie pity alkohol. Spożywanie drinków na pusty żołądek jest bardzo nierozsądne – ból głowy i szybkie upicie się gwarantowane! A w końcu na imprezie (zwłaszcza sylwestrowej), na pewno chcecie jak najdłużej się bawić i być w dobrej formie. By to zagwarantować, trzeba koniecznie zjeść solidną porcję tłustego mięsa – a w tej roli idealnie sprawdzi się golonka! Przepis na golonkę Magdy Gessler Smaczna golonka będzie doskonałym podkładem pod przyjęcie z dużą ilością alkoholu. A my mamy przepis na golonkę nie byle jaką, bo z przepisu Magdy Gessler! Przygotujcie poniższe składniki: 2 duże golonki 100 g selera 100 g marchewki 100 g korzenia pietruszki 2 średnie cebule 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słodka papryka Sól Przygotowanie Oczyszczone golonki natrzyjcie dokładnie solą i papryką z każdej strony, a następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego. Warzywa umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę. Wsypcie je do naczynia z golonkami. Wlejcie do żaroodpornego naczynia 400 ml wody i dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie. Wstawcie golonki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 2 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa! Przypominamy, że na każdy kilogram mięso powinno się piec przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia obracajcie golonki co około 15 minut i polewajcie powstałym w naczyniu sosem. I gotowe! Golonka smakuje najlepiej podana z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!