Gołąbki to popularne danie niemal na całym świecie. W zależności od zakątka globu, różni się ich przygotowanie. W środkowoeuropejskiej części Starego Kontynentu, gołąbki zawija się kapuściane liście i wypełnia oczywiście mięsem mielonym i ryżem. Istnieje także nasza własna, polska wersja gołąbków, a więc te bożonarodzeniowe z kaszą gryczaną i grzybami. Tego typu gołąbki z rzadka pojawiają się także na wschodnioeuropejskich stołach – np. na Ukrainie, w Rosji czy Białorusi. W tej części Europy nie je się za to mięsa z ryżem zawijanego w liście winogron.

Tego typu delikatesy zwane w Grecji dolmades, są też znacznie mniejsze niż tradycyjne polskie gołąbki. Co ciekawe, w niektórych krajach, kucharze lubią zawijać gołąbki w kapustę kiszoną. Podobno w ten sposób swoje gołąbki przygotowywały gospodynie z dawnych Kresów Wschodnich. Do dzisiaj ten sposób przygotowywania mięsno-ryżowych zawijasów, przetrwał np. na Węgrzech.

Sposób na gołąbki Magdy Gessler

Jak widać receptura na gołąbki to wcale nie zamknięty temat. Dobrze wie o tym Magda Gessler. Gwiazda TVN-u nie byłaby sobą, gdyby lekko nie zmodyfikowała tradycyjnego przepisu.

Słynna restauratorka wpadła na genialny pomysł. Do farszu dodaje nieco gotowanych, tłuczonych ziemniaków. Po co? W ten sposób gołąbki staną się nieco wilgotniejsze w środku.

Zobacz także:

Co prawda część z nas przyzwyczajona jest do jedzenia gołąbków z ziemniakami tuż obok na talerzu, ale trzeba przyznać, że dodanie ich do środka, może zneutralizować brak dostatecznie tłustego mięsa na farsz.

Krótko mówiąc – ziemniaki w wewnątrz gołąbków to modyfikacja stworzona wręcz dla osób dbających o linię, a lubiących po prostu dobrze zjeść.

Przepis na gołąbki wg Magdy Gessler

Składniki:

  • Średniej wielkości główka kapusty białej
  • 70 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Olej
  • Bułka tarta
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki puree ziemniaczanego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Wygotujcie kapustę w osolonej wodzie i oddzielcie kolejno liście z główki.
  2. Ryż wypłuczcie, zalejcie wodą i gotujcie na wolnym ogniu nie mieszając, aż będzie miękki i wchłonie całą wodę.
  3. Cebulę pokrójcie drobno i podsmażcie na oleju.
  4. Mięso mielone wymieszajcie z cebulą, jajkiem, łyżką bułki tartej i ziemniakami. Doprawcie farsz pieprzem i solą.
  5. Zawijajcie gołąbki farszem i ściśle układajcie je w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki zalejcie bulionem i pieczcie ok. godzinę w temp.  180 st. C.
  6. Podawajcie z sosem pomidorowym.

Źródło: kuchnia.wp.pl