Babka ziemniaczana, nazywana również babką kartoflaną, kartoflarzem lub tarciuchem, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni regionalnej typowej dla Podlasia, a także niektórych regionów Lubelszczyzny. Jest ona również tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W czym tkwi sekret tej potrawy?

Jak zrobić babkę ziemniaczaną?

Babka ziemniaczana to nic innego jak potrawa na bazie utartych, surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z boczku lub słoniny, startą cebulą, przyprawiona najczęściej świeżo zmielonym pieprzem i solą, kminkiem i majerankiem i upieczona w piekarniku lub piecu. Jak przygotowuje ten smakołyk znany polski kucharz Karol Okrasa?

Przepis na babkę ziemniaczaną Karola Okrasy

Karol Okrasa, który sam wywodzi się z Podlasia, jest wielkim smakoszem tradycyjnej polskiej babki ziemniaczanej. Kucharz zagęszcza ziemniaczaną masę dodatkiem gotowanej kaszy gryczanej, a potem dodaje do niej na koniec pewien nietypowy składnik, który jeszcze bardziej podkreśla jej smak. Chodzi o gęstą, kwaśną śmietanę z zielonym szczypiorkiem.

Składniki:

  • ziemniaki (mączyste) – 1 kg
  • mleko – 100 ml
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • kasza gryczana palona, ugotowana – 100 g
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta
  • wędzony surowy boczek (pokrojony) – 250 g
  • olej słonecznikowy – do smażenia
  • cebula – 2 szt.
  • suszony majeranek – 1 łyżka
  • olej słonecznikowy – do wysmarowania naczynia
  • gęsta kwaśna śmietana – 200 ml
  • drobny szczypiorek – 1 pęczek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach.
  2. Stopniowo dodajcie zagotowane, ciepłe mleko.
  3. Dodajcie mąkę, sól i pieprz i wymieszajcie.
  4. Dodajcie kaszę gryczaną i ponownie wymieszajcie masę, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
  5. Boczek przesmażcie na oleju na rozgrzanej patelni.
  6. Dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę.
  7. Przyprawcie roztartym w dłoniach majerankiem.
  8. Smażcie na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.
  9. Boczek z cebulą przełóżcie na talerz, lekko ostudźcie i dodajcie do masy ziemniaczanej. Wymieszajcie.
  10. Naczynie żaroodporne wysmarujcie olejem.
  11. Masę ziemniaczaną wymieszajcie, przełóżcie do naczynia i rozprowadźcie na całej powierzchni.
  12. Babkę pieczcie ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
  13. 20 minut przed końcem pieczenia zmniejszcie temperaturę do 150°C, a naczynie przykryjcie folią aluminiową.
  14. Porcję babki przełóżcie na talerz.
  15. Podawajcie z kleksem śmietany i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Źródło: kuchnialidla.pl

Zobacz także: