Babka ziemniaczana, nazywana również babką kartoflaną, kartoflarzem lub tarciuchem, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni regionalnej typowej dla Podlasia, a także niektórych regionów Lubelszczyzny. Jest ona również tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W czym tkwi sekret tej potrawy?
Jak zrobić babkę ziemniaczaną?
Babka ziemniaczana to nic innego jak potrawa na bazie utartych, surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z boczku lub słoniny, startą cebulą, przyprawiona najczęściej świeżo zmielonym pieprzem i solą, kminkiem i majerankiem i upieczona w piekarniku lub piecu. Jak przygotowuje ten smakołyk znany polski kucharz Karol Okrasa?
Przepis na babkę ziemniaczaną Karola Okrasy
Karol Okrasa, który sam wywodzi się z Podlasia, jest wielkim smakoszem tradycyjnej polskiej babki ziemniaczanej. Kucharz zagęszcza ziemniaczaną masę dodatkiem gotowanej kaszy gryczanej, a potem dodaje do niej na koniec pewien nietypowy składnik, który jeszcze bardziej podkreśla jej smak. Chodzi o gęstą, kwaśną śmietanę z zielonym szczypiorkiem.
Składniki:
- ziemniaki (mączyste) – 1 kg
- mleko – 100 ml
- mąka pszenna – 1 łyżka
- kasza gryczana palona, ugotowana – 100 g
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- wędzony surowy boczek (pokrojony) – 250 g
- olej słonecznikowy – do smażenia
- cebula – 2 szt.
- suszony majeranek – 1 łyżka
- olej słonecznikowy – do wysmarowania naczynia
- gęsta kwaśna śmietana – 200 ml
- drobny szczypiorek – 1 pęczek
Przygotowanie:
- Ziemniaki zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach.
- Stopniowo dodajcie zagotowane, ciepłe mleko.
- Dodajcie mąkę, sól i pieprz i wymieszajcie.
- Dodajcie kaszę gryczaną i ponownie wymieszajcie masę, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
- Boczek przesmażcie na oleju na rozgrzanej patelni.
- Dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę.
- Przyprawcie roztartym w dłoniach majerankiem.
- Smażcie na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.
- Boczek z cebulą przełóżcie na talerz, lekko ostudźcie i dodajcie do masy ziemniaczanej. Wymieszajcie.
- Naczynie żaroodporne wysmarujcie olejem.
- Masę ziemniaczaną wymieszajcie, przełóżcie do naczynia i rozprowadźcie na całej powierzchni.
- Babkę pieczcie ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
- 20 minut przed końcem pieczenia zmniejszcie temperaturę do 150°C, a naczynie przykryjcie folią aluminiową.
- Porcję babki przełóżcie na talerz.
- Podawajcie z kleksem śmietany i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Źródło: kuchnialidla.pl