Babka ziemniaczana z boczkiem Karola Okrasy. Podajcie ją z tym dodatkiem a zyska na smaku
ONS/AdobeStock
Newsy

Babka ziemniaczana z boczkiem Karola Okrasy. Dodajcie do niej 1 składnik dla świetnej konsystencji

Babka ziemniaczana z boczkiem to prawdziwa klasyka polskiej kuchni regionalnej. Gdzie najczęściej się ją piecze i z jakich powstaje ona składników?

Babka ziemniaczana, nazywana również babką kartoflaną, kartoflarzem lub tarciuchem, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni regionalnej typowej dla Podlasia, a także niektórych regionów Lubelszczyzny. Jest ona również tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W czym tkwi sekret tej potrawy?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić babkę ziemniaczaną?

Babka ziemniaczana to nic innego jak potrawa na bazie utartych, surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z boczku lub słoniny, startą cebulą, przyprawiona najczęściej świeżo zmielonym pieprzem i solą, kminkiem i majerankiem i upieczona w piekarniku lub piecu. Jak przygotowuje ten smakołyk znany polski kucharz Karol Okrasa?

Przepis na babkę ziemniaczaną Karola Okrasy

Karol Okrasa, który sam wywodzi się z Podlasia, jest wielkim smakoszem tradycyjnej polskiej babki ziemniaczanej. Kucharz zagęszcza ziemniaczaną masę dodatkiem gotowanej kaszy gryczanej, a potem dodaje do niej na koniec pewien nietypowy składnik, który jeszcze bardziej podkreśla jej smak. Chodzi o gęstą, kwaśną śmietanę z zielonym szczypiorkiem.

Zobacz także
Dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek

Przepis na dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek

Najlepszy, domowy rosół Karola Okrasy. Jego triki sprawią, że wyjdzie wam smaczny jak nigdy,

Najlepszy, domowy rosół Karola Okrasy. Jego triki sprawią, że wyjdzie wam smaczny jak nigdy

Składniki:

  • ziemniaki (mączyste) – 1 kg
  • mleko – 100 ml
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • kasza gryczana palona, ugotowana – 100 g
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta
  • wędzony surowy boczek (pokrojony) – 250 g
  • olej słonecznikowy – do smażenia
  • cebula – 2 szt.
  • suszony majeranek – 1 łyżka
  • olej słonecznikowy – do wysmarowania naczynia
  • gęsta kwaśna śmietana – 200 ml
  • drobny szczypiorek – 1 pęczek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach.
  2. Stopniowo dodajcie zagotowane, ciepłe mleko.
  3. Dodajcie mąkę, sól i pieprz i wymieszajcie.
  4. Dodajcie kaszę gryczaną i ponownie wymieszajcie masę, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
  5. Boczek przesmażcie na oleju na rozgrzanej patelni.
  6. Dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę.
  7. Przyprawcie roztartym w dłoniach majerankiem.
  8. Smażcie na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.
  9. Boczek z cebulą przełóżcie na talerz, lekko ostudźcie i dodajcie do masy ziemniaczanej. Wymieszajcie.
  10. Naczynie żaroodporne wysmarujcie olejem.
  11. Masę ziemniaczaną wymieszajcie, przełóżcie do naczynia i rozprowadźcie na całej powierzchni.
  12. Babkę pieczcie ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
  13. 20 minut przed końcem pieczenia zmniejszcie temperaturę do 150°C, a naczynie przykryjcie folią aluminiową.
  14. Porcję babki przełóżcie na talerz.
  15. Podawajcie z kleksem śmietany i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Źródło: kuchnialidla.pl

babka ziemniaczana przepis
AdobeStock
Przepisy
Znudziły się wam placki ziemniaczane? Spróbujcie tej obłędnej babki ziemniaczanej z boczkiem
Macie ochotę na coś nowego? Spróbujcie babki ziemniaczanej z tego przepisu!

W Polsce ziemniak jest prawdziwym królem wśród warzyw. Ziemniaki dodajemy do zup, drugiego dania, robimy z nich danie główne i sałatki. Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, pyzy, kartacze, kluski śląskie i kopytka, a przecież wszystkie te potrawy robi się z ziemniaków. Nie ulega wątpliwości, że bez tego prostego i taniego warzywa nie bylibyśmy w stanie normalnie funkcjonować. Jeżeli macie dość dań, które wcześniej wymieniliśmy, mamy was coś innego. Fenomenalny przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem – przepyszne i proste w przygotowaniu danie, które nie jest popularne we wszystkich regionach naszego kraju. Babka ziemniaczana to przysmak z Podlasia Babkę ziemniaczaną od wieków przyrządza się na północnym wschodzie naszego kraju. Jest popularna także na Białorusi, skąd najprawdopodobniej do nas przywędrowała. Na Podlasiu i Suwalszczyźnie każda gospodyni wie, jak upiec taką babkę. Dziś przygotowuje się ją także w innych częściach Polski, dzięki czemu zyskała ona różne oryginalne nazwy. Ślązacy mówią na nią „kartoflak”, ale możecie też spotkać takie określenia jak „tarciuch”, „pyrczok” czy „bulbynek”. Przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem Składniki: 1 kg ziemniaków 1 dużą cebulę 1 ząbek czosnku 100g boczku 1 jajo 2 łyżki mąki Sól Pieprz Przygotowanie: Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni. Ziemniaki i cebulę umyjcie, obierzcie i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Cebulę możecie również pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle. Odciśnij z ziemniaków wodę i włóż do miski. Czosnek obierzcie i pokrójcie drobno. Do miski z...

Babka ziemniaczana
Gotujmy.pl/VioletoveKucharzenie
Newsy
Doskonały pomysł na obiad: babka ziemniaczana, którą pokochacie od pierwszego kęsa. Z tym sosem smakuje fenomenalnie
Babkę ziemniaczaną można zrobić na wiele sposobów. Jej najbardziej klasyczną wersją jest pieczona saute. Niektórzy proponują dodać do niej śmietanę. Pokazujemy, że można do babki podejść jeszcze inaczej!

Babka ziemniaczana to bardzo łatwe danie. Najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznego sosu kurkowego na bazie śmietany. Podajemy przepis. Spróbujcie koniecznie! Babka kartoflanka Tarciuch i kartoflarz to tylko niektóre z nazw, jakimi można opatrzeć babkę ziemniaczaną. Tradycyjnie robi się ją z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny. Babkę powinno się pikantnie przyprawiać i piec w piekarniku na złocisty kolor.  To tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej. W Polsce jest równie znana i popularna. Dobrą opinią cieszy się głównie w północno-wschodnich krańcach kraju, na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Między innymi na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem. Od kilkunastu lat corocznie w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Szukając przepisów na babę ziemniaczana możemy też natknąć na nazwy: bugaj, pyrczok, rejbak, kajzer, czy kugiel. Niezwykła babka Ta klasyczna potrawa składa się ze startych ziemniaków oraz sporej porcji śmietany i jaj, doprawionych do smaku solą, pieprzem i startą cebulą. Wersja, na którą składniki znajdziecie poniżej, jest wzbogacona pasującym idealnie do dania sosem kurkowym. Składniki na babę ziemniaczaną: 2 kg ziemniaków 20 dag śmietany (12%) 1 jajko 10 dag cebuli 10 dag wędzonego boczku pieprz sól olej bułka tarta Składniki sos kurkowy: 20 dag kurek  5 dag cebuli 30 dag śmietany (12 %) sól pieprz olej natka pietruszki Przygotowanie Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnej tarce i odcedzamy na sitku. Zlewamy niepotrzebną wodę. Dodajemy jajka, sól, pieprz, śmietanę i podsmażoną z boczkiem cebulę....

babka ziemniaczana z mięsem przepis
Agnieszka72/gotujmy.pl
Newsy
Babka ziemniaczana z mielonym mięsem rzuci was na kolana. Robi się sama i smakuje wszystkim
Kto uwielbia ziemniaki, ten koniecznie musi wypróbować przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem mięsa mielonego. Rozpływa się w ustach!

Lubicie proste i szybkie dania? Babka ziemniaczana z tego przepisu na pewno wam posmakuje! Jej przygotowanie jest banalnie proste – musicie jedynie wymieszać ziemniaki z mięsem mielonym i kilkoma dodatkami. Danie wychodzi przepyszne i bardzo sycące. Przepis na babkę ziemniaczaną z mięsem Ta genialna babka ziemniaczana z mięsem mielonym świetnie sprawdzi się na obiad! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Ponad 1 kilogram ziemniaków 450 g mielonego mięsa z indyka 150 g wędzonego, parzonego boczku 2 małe cebule 2 jaja rozmiar M Płaska łyżeczka pieprzu Płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i umyjcie. Osuszcie je za pomocą papierowych ręczników, by usunąć nadmiar wody. Zetrzyjcie ziemniaki na tarce na małych oczkach lub zmielcie w maszynce. Do startych ziemniaków dodajcie 2 jajka i mięso mielone. Cebulę obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Tak samo pokrójcie boczek parzony, ale go nie podsmażajcie. Cebulę i boczek dodajcie do ziemniaków. Wsypcie po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i zamieszajcie tak, by wszystkie składniki się połączyły. Do masy nie potrzeba dodawać mąki, choć zależne to jest od rodzaju ziemniaków. Jeśli masa na babkę jest zbyt rzadka, to możecie użyć nieco mąki. Blaszkę o wymiarach 31x12 cm wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie do środka masę mięsno-ziemniaczaną. Wyrównajcie wierzch. Wstawcie blaszkę do piekarnika – musi być zimny. Dopiero po włożeniu blaszki do środka ustawcie piekarnik na 200 stopni i pieczcie przez około 1,5 godziny. Babka powinna być zrumieniona. Po upieczeniu wyjmijcie delikatnie babkę z blaszki i przełóżcie na półmisek. I gotowe! Taka babka ziemniaczana z mięsem będzie doskonale...

barszcz biały przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa zdradził przepis na wielkanocny biały barszcz. Będzie idealny do białej kiełbasy
Uwielbiacie wielkanocny barszcz biały z kiełbasą? Wyjdzie nieziemski, gdy zrobicie go z przepisu Karola Okrasy!

Zbliżające się święta to czas pysznych potraw, których na co dzień raczej się nie przygotowuje. Dlatego warto zaufać w tej kwestii ekspertom i przyrządzić wielkanocne specjały według przepisów kulinarnych guru – takich jak Karol Okrasa! Wypróbujcie jego przepis na wielkanocny barszcz z białą kiełbasą. Przepis na biały barszcz wielkanocny od Karola Okrasy Do przygotowania świątecznego barszczu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma wędzonego boczku Pół litra zakwasu na żurek 250 g ziemniaków 3 białe kiełbasy parzone 3 cebule 150 g tartego chrzanu 3 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 18% 4 jajka 3 liście laurowe 25 ml oleju rzepakowego 6 g majeranku Sól Pieprz biały Przygotowanie: Boczek pokrójcie w plastry, a 2 ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Włóżcie do garnka boczek, czosnek oraz 3 liście laurowe i 3 g suszonego majeranku. Zalecie 2 litrami wody i zagotujcie. Natnijcie kiełbasy w poprzek z obu stron. Obierzcie jeden ząbek czosnku i posiekajcie drobno, a obraną cebulę grubo pokrójcie.   Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlejcie 10 ml oleju (niecałą łyżkę), połóżcie na to cebulę, posypcie majerankiem, znów polejcie olejem i połóżcie na cebulę kiełbasę i czosnek. Polejcie olejem jeszcze raz. Wstawcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w termoobiegu i pieczcie przez około 20 minut. Pozostałe dwie cebule pokrójcie w drobną kostkę. Odkrójcie z nich wcześniej większe kawałki i opalcie je nad palnikiem. Przełóżcie je do garnka z boczkiem i gotujcie przez 5 minut. Po tym czasie, gdy boczek będzie już ugotowany, wyjmijcie go z garnka i wrzućcie obrane ziemniaki. Pokrójcie boczek drobno i...