Babka limonkowa to doskonałe ciasto na Wielkanoc. Niebo w gębie
Gotujmy.pl/KatarzynaJ
Newsy

Babka limonkowa to doskonałe ciasto na Wielkanoc. Niebo w gębie

Już za kilka dni będziemy obchodzić święta Wielkiej Nocy. Czy wiecie już, jakie upieczecie w tym roku ciasto? Jeśli nie, to koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu babkę limonkową. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy i herbaty.

Już w najbliższą niedzielę będziemy obchodzić Wielkanoc. To święto po prostu nie może się obyć bez ciast. W święta wielkanocne zazwyczaj jadamy mazurki, tarty, serniki, paschę oraz wszelkiego rodzaju babki.

Co powiecie na tę prostą i smakowitą babkę limonkową? To ciasto praktycznie robi się samo i będzie świetnym dodatkiem do świątecznej kawy i herbaty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wielkanocna babka limonkowa

Babka limonkowa to proste i pyszne ciasto, które nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. Jego przygotowanie zajmie wam maksymalnie 30 minut a efekt smakowy rozpieści podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Do zrobienia tego ciasta wystarczy wam kilka prostych składników i rozgrzany piekarnik. Przygotujcie na święta taką babkę, a wszyscy goście będą się nią zajadać.

Zobacz także
Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc

Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie

Składniki:

  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag margaryny
  • 1 średnia limonka

Przygotowanie:

  1. Jajka razem z cukrem miksujemy do białości.
  2. Następnie wsypujemy po troszeczku mąki tortowej, mąki ziemniaczanej oraz proszku.
  3. Do masy cienkim strumykiem wlewamy gorącą, rozpuszczoną margarynę.
  4. Następnie dodajemy skórkę otartą z limonki oraz świeżo wyciśnięty sok.
  5. Starannie miksujemy.
  6. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę do babkę.
  7. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

babka piernikowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Ozdobna babka piernikowa. Stół wigilijny będzie wyglądać wyjątkowo
Choć babka wielu kojarzy się głównie z Wielkanocą, przyrządzona z dodatkiem przyprawy do piernika i cynamonu sprawi, że nikt nie będzie miał wątpliwości co do okazji. Ten przepyszny deser, posypany cukrem pudrem i przystrojony gałązką świerku, z pewnością zachwyci twoich gości!

Babka piernikowa to nie tylko przepyszny deser, ale również wyjątkowo piękna ozdoba dla twojego stołu. Przyrządzona na wigilijną kolację z pewnością przykuje uwagę gości. Przepis jest banalnie prosty, naprawdę warto po niego sięgnąć. Przepis na babkę piernikową Będziesz potrzebować 200 gramów masła 4 średnie jajka 370 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 200 gramów cukru do wypieków 30 gramów orzechów włoskich 2 łyżki miodu 20 gramów przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Miękkie masło wraz z cukrem umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą masę.  Do miski wbijaj po jednym jajku, za każdym razem miksując.  Dodaj miód, przyprawę do piernika oraz cynamon. Całość ponownie zmiksuj. Do powstałej masy przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Zmiksuj. Orzechy włoskie posiekaj lub rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w misce z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką.  Foremkę na babkę posmaruj cienką warstwą masła. Do tak przygotowanego naczynia przełóż gotową masę na ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Deser piecz przez ok. 50 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ciasto jest już gotowe przy pomocy wykałaczki lub patyczka. Jeśli ten po wyjęciu jest suchy oznacza to, że czas wyłączyć piekarnik. Smakołyk pozostaw jeszcze na kilka minut w piekarniku, aby mógł odpocząć, a następnie wyjmij w celu wystudzenia.  Gotowe!

ciasto zebra
Gotujmy.pl
Przepisy
Idealnie smaczne i puszyste ciasto zebra! Powstaje w mniej niż godzinę i smakuje obłędnie!
Jeżeli chcesz oczarować swoich gości na święta i nie spędzać przy tym mnóstwo czasu w kuchni, to wypróbuj ten przepis na bajeczne ciasto w paski!

Idą święta! To czas prezentów, spotkań z rodziną i ogromnych ilości pysznego jedzenia. W tym czasie chyba wszyscy marudzą, że po świętach nie wejdą w żadne spodnie! Poza wigilijnymi potrawami przygotowujemy też przeróżne ciasta i łakocie – najczęściej są to serniki, makowce i ciasteczka. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na ciekawe ciasto, którym zadziwicie wszystkich gości! Wyjątkowe ciasto Ciasto zebra to klasyczna, wilgotna babka. Co czyni ją wyjątkową? To oczywiście charakterystyczne paski, stąd jej nazwa. Wygląda naprawdę efektownie i z pewnością spodoba się szczególnie dzieciom! Babka w paski to świetny numer popisowy podczas spotkania rodzinnego lub ze znajomymi – jest przepyszna i wygląda niezwykle wyjątkowo, a do tego łatwo i szybko się ją przygotowuje! Przepis na ciasto zebra Aby upiec to wyjątkowe ciasto, przygotuj: 5 jajek 35 dag cukru 70 dag mąki 250 ml oleju 250 ml wody gazowanej Pół szklanki kakao Łyżkę proszku do pieczenia Przygotowanie Oddziel żółtka od białek. Następnie ubij jajka na sztywno z cukrem i dodawaj po jednym żółtku. Do miski z jajkami i cukrem powoli wsypuj mąkę, cały czas miksując. Dodaj proszek do pieczenia. Następnie dolewaj na przemian olej i wodę nie przestając miksować. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na dwie części. Do jednej miski dodaj kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Wymieszaj. Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia zacznij wylewać ciasto na przemian z obu misek tak, by zaczął tworzyć się wzór w paski. Gotowe ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest upieczone. I gotowe! Ciasto zebra smakuje najlepiej posypane z wierzchu cukrem pudrem.  

piernik z masą truskawkową
Gotujmy.pl
Newsy
Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Piernik przekładany masą truskawkową to propozycja, która zadowoli gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotujesz go na święta? Bo my na pewno!

Jeżeli planujesz upiec na święta piernik i chcesz, żeby był on nie tylko pyszny, ale też niebanalny, przetestuj nasz przepis na piernik przekładamy masą truskawkową. Taki eksperyment może ci się bardzo opłacić. Sernik z truskawkową masą jest prosty w wykonaniu i smakuje wprost przepysznie. Ciasto będzie stanowiło idealny deser po sytym bożonarodzeniowym obiedzie. Tak zrobiony piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. Możecie mieć pewność, będą wyjadać go palcami. Jak go przygotować? Podpowiadamy. Potrzebne składniki: słoiczek powideł śliwkowych 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 3 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika Składniki na masę: 30 dag masła 3/4 szklanki cukru pudru 35 dag truskawek - mogą być mrożone 2 żółtka Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy dżem, olej, cukier i wszystko ze sobą miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników. Do masy dodajemy na przemian suche produkty oraz mleko. Pamiętajmy, żeby cały czas miksować - aż do wyczerpania składników. Wykładamy ciasto do formy papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Jak przygotować masę truskawkową? Truskawki rozmrażamy i dobrze miksujemy. Żółtka jaj łączymy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy pokrojone masło, cały czas miksując. Gdy masło z cukrem i żółtkami będzie zmiksowane na puch, dodajemy po łyżce zmiksowanych truskawek. Masę miksujemy przez kilka minut. Przekrajamy ostudzony piernik i smarujemy go masą truskawkową. Źródło: Gotujmy.pl

pani walewska
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Pani Walewska: efektowne ciasto, które na wszystkich robi wrażenie
Przepyszne kruche blaty z dżemem i bezą przełożone maślano-budyniowym kremem... Każdy będzie chciał drugi kawałek!

Pani Walewska to ciasto, które wiele osób może kojarzyć pod drugą nazwą. Pychotka, bo tak właśnie jest nazywane, to nic innego jak warstwowe ciasto przełożone dżemem i masą maślano-budyniową. Zwieńczeniem jest lekka jak obłoczek bezowa pianka, którą można udekorować płatkami migdałowymi. Wbrew pozorom nie jest to czaso- i pracochłonne ciasto. Warto zaserwować je gościom, na których z pewnością zrobi ogromne wrażenie. Pani Walewska prezentuje się niezwykle pięknie, a do tego smakuje niebiańsko.  Przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka) Składniki na kruche ciasto 220 g zimnego masła Pół kg mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 6 żółtek Pół szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na bezę 6 białek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem maślano-budyniowy Pół litra mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Kostka masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo Słoik dżemy z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Opcjonalnie: płatki migdałowe Przygotowanie Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, przeciąć na pół i każdą połówkę zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut, jeśli chcemy przyśpieszyć cały proces). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą, najlepiej trzepaczką. Dwie prostokątne formy 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do...