Już w najbliższą niedzielę będziemy obchodzić Wielkanoc. To święto po prostu nie może się obyć bez ciast. W święta wielkanocne zazwyczaj jadamy mazurki, tarty, serniki, paschę oraz wszelkiego rodzaju babki.
Co powiecie na tę prostą i smakowitą babkę limonkową? To ciasto praktycznie robi się samo i będzie świetnym dodatkiem do świątecznej kawy i herbaty.
Wielkanocna babka limonkowa
Babka limonkowa to proste i pyszne ciasto, które nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. Jego przygotowanie zajmie wam maksymalnie 30 minut a efekt smakowy rozpieści podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Do zrobienia tego ciasta wystarczy wam kilka prostych składników i rozgrzany piekarnik. Przygotujcie na święta taką babkę, a wszyscy goście będą się nią zajadać.
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag margaryny
- 1 średnia limonka
Przygotowanie:
- Jajka razem z cukrem miksujemy do białości.
- Następnie wsypujemy po troszeczku mąki tortowej, mąki ziemniaczanej oraz proszku.
- Do masy cienkim strumykiem wlewamy gorącą, rozpuszczoną margarynę.
- Następnie dodajemy skórkę otartą z limonki oraz świeżo wyciśnięty sok.
- Starannie miksujemy.
- Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę do babkę.
- Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl