Już w najbliższą niedzielę będziemy obchodzić Wielkanoc. To święto po prostu nie może się obyć bez ciast. W święta wielkanocne zazwyczaj jadamy mazurki, tarty, serniki, paschę oraz wszelkiego rodzaju babki.

Co powiecie na tę prostą i smakowitą babkę limonkową? To ciasto praktycznie robi się samo i będzie świetnym dodatkiem do świątecznej kawy i herbaty.

Wielkanocna babka limonkowa

Babka limonkowa to proste i pyszne ciasto, które nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. Jego przygotowanie zajmie wam maksymalnie 30 minut a efekt smakowy rozpieści podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Do zrobienia tego ciasta wystarczy wam kilka prostych składników i rozgrzany piekarnik. Przygotujcie na święta taką babkę, a wszyscy goście będą się nią zajadać.

Składniki:

  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag margaryny
  • 1 średnia limonka

Przygotowanie:

  1. Jajka razem z cukrem miksujemy do białości.
  2. Następnie wsypujemy po troszeczku mąki tortowej, mąki ziemniaczanej oraz proszku.
  3. Do masy cienkim strumykiem wlewamy gorącą, rozpuszczoną margarynę.
  4. Następnie dodajemy skórkę otartą z limonki oraz świeżo wyciśnięty sok.
  5. Starannie miksujemy.
  6. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę do babkę.
  7. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl