Rośnie na łące przed waszym domem. Ma niezwykłe właściwości, jedzcie ją w maju na zdrowie
Adobe
Newsy

Babka lancetowata: właściwości i zastosowanie

Poznajcie babkę lancetowatą i dowiedzcie się, jakie ma właściwości. Okazuje się, że niezwykłe!
Anna Urbańska
maj 14, 2021

Na łące i w lesie można znaleźć wiele dobroci. Rośliny są potężnym źródłem witamin i minerałów, ale niektóre rośliny mają też specjalne funkcje. Pewnie słyszeliście kiedyś o tym, że można zrobić syrop z mniszka lekarskiego, syrop z cebuli albo herbatkę z rumianku. Może nie słyszeliście za to nigdy o tej roślinie. Chodzi o babkę lancetowatą. Ma szeroki wachlarz właściwości! Poznajcie się z nią!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Babka lancetowata – co to jest?

Babka lancetowata to gatunek byliny, bardzo popularny w Polsce. Babka występuje w całej Europie, Afryce północnej i Azji zachodniej. Babkę lancetowatą można znaleźć nawet na Hawajach i Madagaskarze! Babka lancetowata świetnie przystosowuje się do panujących warunków i może rosnąć praktycznie wszędzie. Jest przez to bardzo rozpowszechniona.

Zastosowanie babki lancetowatej

Babkę lancetowatą stosuje się szeroko od lat w medycynie ludowej. Ponieważ babka sama w sobie jest bardzo silna i może rosnąć w każdych warunkach, uważano kiedyś, że jest dobrym środkiem na zranienia i potrafi regenerować zwierzęce i ludzkie tkanki równie dobrze.

Dawniej zalecało się sok z babki na:

  • Ukąszenia jadowitych zwierząt np. węży
  • Okładano nią złamane kończyny
  • Przykładano do opuchniętych stawów
  • Wierzono, że babka jest antidotum na miłosne czary

Babka w medycynie ludowej

Medycyna ludowa także przypisuje babcie znaczenie. Stosuje się ją miedzy innymi na:

  • Chrypkę
  • Przewlekły kaszel
  • Nieżyty pokarmowe
  • Nieżyty przewodów moczowych
  • Łagodzenie swędzenia po ukąszeniu przez komary

Zobacz także

Babka lancetowata na przeziębienia

Babka lancetowata jest też przedmiotem zainteresowania naukowców. Zbadali oni dokładnie jej właściwości i na podstawie babki lancetowatej tworzy się niektóre preparaty lecznicze. Babkę lancetowatą stosuje się faktycznie w przeziębieniach.

Jest ona składnikiem syropów wykrztuśnych. Stosuje się ją też w stanach zapalnych krtani i jamy ustnej.

Jak stosować babkę lancetowatą?

Przygotujcie wywar zalewając łyżkę suszonych liści gorącą wodą. Ogrzewajcie wywar w rondelku i gotujcie przez ok. 5-10 minut. Można pić pół szklanki takiego wywaru kilka razy dziennie. Sprawdza się w biegunkach i nieżytach jelit, ale też może być pomocny przy przeziębieniu.

Jako środek wykrztuśny podaje się sok wyciśnięty z babki lancetowatej.

Czytaj także:

Komentarze
Krojenie cebuli
Pexels/Pixabay, Couleur
Newsy Cebula kojarzy wam się z płaczem? 1 banalny trik i już nigdy nie uronicie nawet łzy przy jej krojeniu
Krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Można je jednak obejść w łatwy sposób. Te wskazówki mogą się wam przydać.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Cebula prócz skojarzeń ze łzami ma jeszcze wiele właściwości, które są pomocne dla całego organizmu.  Właściwości cebuli są znane od wieków W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był często w chorobach reumatycznych, a syrop z cebuli nasi przodkowie stosowali przy przeziębieniach. Wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy męczył katar. Choroby dróg oddechowych nie miały z cebulą najmniejszych szans! Cebula bywała też zabierana w dalekie rejsy. Była największym sprzymierzeńcem marynarzy i kupców. Jej dostępność i skuteczność sprawiały, że w długie podróże zabierano właśnie ją. Swoje powodzenie cebula zawdzięczała przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom. Ponadto pod łuskami cebuli znajdziecie fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie. Cebula to także świetny dodatek do dań! Płacz przy krojeniu cebuli Krojenie cebuli może odbyć się bez łez. Odpowiedzialny za płakanie podczas krojenia cebuli enzym, reaguje z innym składnikiem warzywa, przez co chętnie sięgacie wtedy po chusteczki. Sprawcą płaczu jest alliinaza, która podrażnia oko i powoduje, że pokrojenie cebuli do końca, może wydać się ponad wasze siły. Sposobów na krojenie cebuli bez łez jest mnóstwo . Niektóre z nich przyjdą wam z pomocą. Oto najskuteczniejsze. Podczas krojenia spróbujcie przytrzymać małą część cytryny w ustach. Kwas cytrynowy neutralizuje w pewnym stopniu wydzielający się gaz i łagodzi objaw płakania. Równie skutecznie działa trzymanie wykałaczki lub zapałki w zębach podczas krojenia cebuli . W tym przypadku pomóc ma wam zakończenie zapałki...

Przeczytaj
Babka ziemniaczana
Gotujmy.pl/VioletoveKucharzenie
Newsy Doskonały pomysł na obiad: babka ziemniaczana, którą pokochacie od pierwszego kęsa. Z tym sosem smakuje fenomenalnie
Babkę ziemniaczaną można zrobić na wiele sposobów. Jej najbardziej klasyczną wersją jest pieczona saute. Niektórzy proponują dodać do niej śmietanę. Pokazujemy, że można do babki podejść jeszcze inaczej!
Aleksandra Jaworska
listopad 30, 2020

Babka ziemniaczana to bardzo łatwe danie. Najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznego sosu kurkowego na bazie śmietany. Podajemy przepis. Spróbujcie koniecznie! Babka kartoflanka Tarciuch i kartoflarz to tylko niektóre z nazw, jakimi można opatrzeć babkę ziemniaczaną. Tradycyjnie robi się ją z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny. Babkę powinno się pikantnie przyprawiać i piec w piekarniku na złocisty kolor.  To tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej. W Polsce jest równie znana i popularna. Dobrą opinią cieszy się głównie w północno-wschodnich krańcach kraju, na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Między innymi na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem. Od kilkunastu lat corocznie w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Szukając przepisów na babę ziemniaczana możemy też natknąć na nazwy: bugaj, pyrczok, rejbak, kajzer, czy kugiel. Niezwykła babka Ta klasyczna potrawa składa się ze startych ziemniaków oraz sporej porcji śmietany i jaj, doprawionych do smaku solą, pieprzem i startą cebulą. Wersja, na którą składniki znajdziecie poniżej, jest wzbogacona pasującym idealnie do dania sosem kurkowym. Składniki na babę ziemniaczaną: 2 kg ziemniaków 20 dag śmietany (12%) 1 jajko 10 dag cebuli 10 dag wędzonego boczku pieprz sól olej bułka tarta Składniki sos kurkowy: 20 dag kurek  5 dag cebuli 30 dag śmietany (12 %) sól pieprz olej natka pietruszki Przygotowanie Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnej tarce i odcedzamy na sitku. Zlewamy niepotrzebną wodę. Dodajemy jajka, sól, pieprz, śmietanę i podsmażoną z boczkiem cebulę....

Przeczytaj
Obieranie cebuli
Pixabay/Positive_Images
Newsy Za każdym razem płaczesz przy obieraniu cebuli? Koniec z tym - wystarczy, że...
Sposobów na cebulowe odpady jest cała masa. Znamy proste i skuteczne!
Aleksandra Jaworska
grudzień 04, 2020

Cebula ma swoich sympatyków głównie ze względu na bogactwo właściwości. Warzywo pomoże w okresie jesienno-zimowym, kiedy dopada nas pierwsza sezonowa infekcja. Jak jeszcze wykorzystać cebulę? Właściwości lecznicze Cebula to prawdziwie skuteczny, naturalny lek. Bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Ponadto cebuli używa się jako środka na kaca, wrzody i blizny. Masz rozstępy? Skorzystaj z bogactwa zamkniętego w cebuli.  Znana w medycynie ludowej Właściwości cebuli znamy nie od dziś. Pradawnie wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop z cebuli przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy dopadał uciążliwy katar. Cebula od wieków sprawdzała się jako dostarczyciel witaminy C. Dzięki temu leczyła między innymi szkorbut. Marynarze, kupcy i wielorybnicy mieli ich na swoich pokładach pod dostatkiem. Jej dostępność i potwierdzona skuteczność sprawiały, że należała do stałego zaopatrzenia kuchennego wielu domostw. Ma w swoim składzie silne, bakteriobójcze substancje, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne, popularne choroby.  Do łezki łezka O ile dobrodziejstwa cebuli są w zasadzie nieskończone, o tyle jej krojenie nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Zazwyczaj towarzyszy temu nieprzyjemny zapach i łzawienie oczu. Nie musi tak być. Jest jeden trik, który w znaczący sposób ułatwi ci pracę z cebulą. Krąży opinia, że płacz powoduje sam zapach cebuli. Całkiem nieprawdziwa! Łzy lecą nam pod wpływem gazu, który uwalnia się z warzywa...

Przeczytaj
sok z bzu
Gotujmy.pl
Newsy Ten sok skutecznie powstrzymuje rozwój wirusa. Pij go regularnie
Szukasz czegoś na wzmocnienie odporności? Pij ten naturalny sok domowej roboty, a szybko poczujesz jak wracają ci siły!
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

W trakcie pandemii koronawirusa szczególnie martwimy się o swoją odporność. A przecież grypa, przeziębienie i inne infekcje nie zniknęły – nimi też możemy się zarazić! Dlatego w tym czasie warto zadbać o swoje zdrowie. Sprawdźcie, jak zrobić naturalny sok, który doskonale wzmacnia odporność i chroni przed sezonowymi infekcjami! Od wieków używany w medycynie Czarny bez to roślina o niesamowitych właściwościach. Owoce tego dziko rosnącego krzewu od wieków są stosowane w medycynie jako remedium na różne choroby. Egipcjanie robili z niego okłady na poparzoną skórę, a w Europie syrop z bzu miał pobudzić laktację u karmiących matek. Dziś czarny bez jest składnikiem wielu leków i suplementów, a także kosmetyków. Sok z bzu na przeziębienie Czarny, dziki bez wykazuje się doskonałym działaniem w przypadku przeziębienia i spadku odporności. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe – udowodniono, że może hamować rozwój bakterii odpowiedzialnej za infekcje górnych dróg oddechowych. Dlatego jeśli czujesz, że łapie cię przeziębienie, to przygotuj domowy sok z czarnego bzu! Potrzebujesz do tego: Pół kilo owoców czarnego bzu 1 l wody 1 łyżki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczki cynamonu 1 goździk 3 łyżki miodu Przygotowanie Owoce dokładnie umyj i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż do garnka owoce bzu, dodaj imbir, cynamon i goździk. Zalej wodą. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki i odstaw, aż ostygnie. Lekko ciepły sok przelej przez sitko. Do soku dodaj miód wedle uznania, zależnie od tego jak słodki ma być. Pamiętaj o tym, by nie dodawać miodu do soku, gdy będzie gorący! Wtedy miód traci swoje właściwości. Sok można...

Przeczytaj