Rośnie na łące przed waszym domem. Ma niezwykłe właściwości, jedzcie ją w maju na zdrowie
Adobe
Newsy

Babka lancetowata: właściwości i zastosowanie

Poznajcie babkę lancetowatą i dowiedzcie się, jakie ma właściwości. Okazuje się, że niezwykłe!

Na łące i w lesie można znaleźć wiele dobroci. Rośliny są potężnym źródłem witamin i minerałów, ale niektóre rośliny mają też specjalne funkcje. Pewnie słyszeliście kiedyś o tym, że można zrobić syrop z mniszka lekarskiego, syrop z cebuli albo herbatkę z rumianku. Może nie słyszeliście za to nigdy o tej roślinie. Chodzi o babkę lancetowatą. Ma szeroki wachlarz właściwości! Poznajcie się z nią!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Babka lancetowata – co to jest?

Babka lancetowata to gatunek byliny, bardzo popularny w Polsce. Babka występuje w całej Europie, Afryce północnej i Azji zachodniej. Babkę lancetowatą można znaleźć nawet na Hawajach i Madagaskarze! Babka lancetowata świetnie przystosowuje się do panujących warunków i może rosnąć praktycznie wszędzie. Jest przez to bardzo rozpowszechniona.

Zastosowanie babki lancetowatej

Babkę lancetowatą stosuje się szeroko od lat w medycynie ludowej. Ponieważ babka sama w sobie jest bardzo silna i może rosnąć w każdych warunkach, uważano kiedyś, że jest dobrym środkiem na zranienia i potrafi regenerować zwierzęce i ludzkie tkanki równie dobrze.

Dawniej zalecało się sok z babki na:

  • Ukąszenia jadowitych zwierząt np. węży
  • Okładano nią złamane kończyny
  • Przykładano do opuchniętych stawów
  • Wierzono, że babka jest antidotum na miłosne czary

Babka w medycynie ludowej

Medycyna ludowa także przypisuje babcie znaczenie. Stosuje się ją miedzy innymi na:

  • Chrypkę
  • Przewlekły kaszel
  • Nieżyty pokarmowe
  • Nieżyty przewodów moczowych
  • Łagodzenie swędzenia po ukąszeniu przez komary
Zobacz także
Ziołowy preparat, który odstrasza kleszcze. Zrobicie go w swojej kuchni  

Ziołowy preparat, który odstrasza kleszcze. Zrobicie go w swojej kuchni  

Zioła z supermarketu szybko więdną? Wypróbujcie te triki, a długo postoją

Zioła z supermarketu szybko więdną? Wypróbujcie te triki, a długo postoją

Babka lancetowata na przeziębienia

Babka lancetowata jest też przedmiotem zainteresowania naukowców. Zbadali oni dokładnie jej właściwości i na podstawie babki lancetowatej tworzy się niektóre preparaty lecznicze. Babkę lancetowatą stosuje się faktycznie w przeziębieniach.

Jest ona składnikiem syropów wykrztuśnych. Stosuje się ją też w stanach zapalnych krtani i jamy ustnej.

Jak stosować babkę lancetowatą?

Przygotujcie wywar zalewając łyżkę suszonych liści gorącą wodą. Ogrzewajcie wywar w rondelku i gotujcie przez ok. 5-10 minut. Można pić pół szklanki takiego wywaru kilka razy dziennie. Sprawdza się w biegunkach i nieżytach jelit, ale też może być pomocny przy przeziębieniu.

Jako środek wykrztuśny podaje się sok wyciśnięty z babki lancetowatej.

Czytaj także:

Babka limonkowa to doskonałe ciasto na Wielkanoc. Niebo w gębie
Gotujmy.pl/KatarzynaJ
Newsy
Babka limonkowa to doskonałe ciasto na Wielkanoc. Niebo w gębie
Już za kilka dni będziemy obchodzić święta Wielkiej Nocy. Czy wiecie już, jakie upieczecie w tym roku ciasto? Jeśli nie, to koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu babkę limonkową. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy i herbaty.

Już w najbliższą niedzielę będziemy obchodzić Wielkanoc. To święto po prostu nie może się obyć bez ciast. W święta wielkanocne zazwyczaj jadamy mazurki, tarty, serniki, paschę oraz wszelkiego rodzaju babki. Co powiecie na tę prostą i smakowitą babkę limonkową? To ciasto praktycznie robi się samo i będzie świetnym dodatkiem do świątecznej kawy i herbaty. Wielkanocna babka limonkowa Babka limonkowa to proste i pyszne ciasto, które nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. Jego przygotowanie zajmie wam maksymalnie 30 minut a efekt smakowy rozpieści podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Do zrobienia tego ciasta wystarczy wam kilka prostych składników i rozgrzany piekarnik. Przygotujcie na święta taką babkę, a wszyscy goście będą się nią zajadać. Składniki: 3 jajka  1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag margaryny 1 średnia limonka Przygotowanie: Jajka razem z cukrem miksujemy do białości. Następnie wsypujemy po troszeczku mąki tortowej, mąki ziemniaczanej oraz proszku. Do masy cienkim strumykiem wlewamy gorącą, rozpuszczoną margarynę. Następnie dodajemy skórkę otartą z limonki oraz świeżo wyciśnięty sok. Starannie miksujemy. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę do babkę. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl

Babka ziemniaczana z boczkiem Karola Okrasy. Podajcie ją z tym dodatkiem a zyska na smaku
ONS/AdobeStock
Newsy
Babka ziemniaczana z boczkiem Karola Okrasy. Dodajcie do niej 1 składnik dla świetnej konsystencji
Babka ziemniaczana z boczkiem to prawdziwa klasyka polskiej kuchni regionalnej. Gdzie najczęściej się ją piecze i z jakich powstaje ona składników?

Babka ziemniaczana, nazywana również babką kartoflaną, kartoflarzem lub tarciuchem, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni regionalnej typowej dla Podlasia, a także niektórych regionów Lubelszczyzny. Jest ona również tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W czym tkwi sekret tej potrawy? Jak zrobić babkę ziemniaczaną? Babka ziemniaczana to nic innego jak potrawa na bazie utartych, surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z boczku lub słoniny, startą cebulą, przyprawiona najczęściej świeżo zmielonym pieprzem i solą, kminkiem i majerankiem i upieczona w piekarniku lub piecu. Jak przygotowuje ten smakołyk znany polski kucharz Karol Okrasa? Przepis na babkę ziemniaczaną Karola Okrasy Karol Okrasa, który sam wywodzi się z Podlasia, jest wielkim smakoszem tradycyjnej polskiej babki ziemniaczanej. Kucharz zagęszcza ziemniaczaną masę dodatkiem gotowanej kaszy gryczanej, a potem dodaje do niej na koniec pewien nietypowy składnik, który jeszcze bardziej podkreśla jej smak. Chodzi o gęstą, kwaśną śmietanę z zielonym szczypiorkiem. Składniki: ziemniaki (mączyste) – 1 kg mleko – 100 ml mąka pszenna – 1 łyżka kasza gryczana palona, ugotowana – 100 g sól – 1 szczypta pieprz – 1 szczypta wędzony surowy boczek (pokrojony) – 250 g olej słonecznikowy – do smażenia cebula – 2 szt. suszony majeranek – 1 łyżka olej słonecznikowy – do wysmarowania naczynia gęsta kwaśna śmietana – 200 ml drobny szczypiorek – 1 pęczek Przygotowanie: Ziemniaki zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajcie zagotowane, ciepłe mleko. Dodajcie mąkę, sól i pieprz i wymieszajcie. Dodajcie kaszę gryczaną i ponownie wymieszajcie masę, aż składniki dobrze...

Babka ziemniaczana
Gotujmy.pl/VioletoveKucharzenie
Newsy
Doskonały pomysł na obiad: babka ziemniaczana, którą pokochacie od pierwszego kęsa. Z tym sosem smakuje fenomenalnie
Babkę ziemniaczaną można zrobić na wiele sposobów. Jej najbardziej klasyczną wersją jest pieczona saute. Niektórzy proponują dodać do niej śmietanę. Pokazujemy, że można do babki podejść jeszcze inaczej!

Babka ziemniaczana to bardzo łatwe danie. Najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznego sosu kurkowego na bazie śmietany. Podajemy przepis. Spróbujcie koniecznie! Babka kartoflanka Tarciuch i kartoflarz to tylko niektóre z nazw, jakimi można opatrzeć babkę ziemniaczaną. Tradycyjnie robi się ją z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny. Babkę powinno się pikantnie przyprawiać i piec w piekarniku na złocisty kolor.  To tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej. W Polsce jest równie znana i popularna. Dobrą opinią cieszy się głównie w północno-wschodnich krańcach kraju, na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Między innymi na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem. Od kilkunastu lat corocznie w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Szukając przepisów na babę ziemniaczana możemy też natknąć na nazwy: bugaj, pyrczok, rejbak, kajzer, czy kugiel. Niezwykła babka Ta klasyczna potrawa składa się ze startych ziemniaków oraz sporej porcji śmietany i jaj, doprawionych do smaku solą, pieprzem i startą cebulą. Wersja, na którą składniki znajdziecie poniżej, jest wzbogacona pasującym idealnie do dania sosem kurkowym. Składniki na babę ziemniaczaną: 2 kg ziemniaków 20 dag śmietany (12%) 1 jajko 10 dag cebuli 10 dag wędzonego boczku pieprz sól olej bułka tarta Składniki sos kurkowy: 20 dag kurek  5 dag cebuli 30 dag śmietany (12 %) sól pieprz olej natka pietruszki Przygotowanie Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnej tarce i odcedzamy na sitku. Zlewamy niepotrzebną wodę. Dodajemy jajka, sól, pieprz, śmietanę i podsmażoną z boczkiem cebulę....

Sok z ziemniaka
Newsy
Robiliście kiedyś sok z ziemniaka? To niebywałe, na co pomaga
Przeczytajcie jak można wykorzystać sok z tego uniwersalnego warzywa!

Ziemniaki to bezsprzecznie niezbędny produkt w każdej polskiej kuchni! Na pewno często gotujecie je do obiadu, wykorzystujecie do różnych dań: pyz, kopytek, klusek śląskich czy farszu do pierogów ruskich. Ta niesamowita bulwa, a konkretnie jej sok, ma też inne zastosowania. Sok z ziemniaków Ziemniaki kryją w sobie całkiem dużo wody. Na pewno mieliście okazję się o tym przekonać, gdy tarliście ziemniaki na placki ziemniaczane. Z masy ziemniaczanej można wtedy odcisnąć naprawdę sporo soku ziemniaczanego. Czy taki sok jest jednak użyteczny? Okazuje się, że włożenie ziemniaka do sokowirówki i wyciśnięcie z niego soku, może być całkiem dobrym pomysłem. Sok z ziemniaka w medycynie ludowej Chociaż na pierwszą myśl wyciskanie soku z ziemniaków może wydawać się niedorzecznym pomysłem, sok z ziemniaka wyciskali też nasi przodkowie. W medycynie ludowy był on często stosowany na różne schorzenia przewodu pokarmowego. Skład soku z ziemniaka Sok z ziemniaka, jak inne soki warzywne, składa się głównie z wody. Oprócz tego znajdziecie tam też: Witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2 i B3 Witaminę C Witaminę E Sporą ilość potasu Substancje przeciwzakrzepowe Sok z ziemniaka zawiera w zasadzie wszystkie witaminy i minerały obecne w całych ziemniakach, ale nie zawiera skrobia i błonnika, które zostały oddzielone w trakcie wyciskania soku. Właściwości soku z ziemniaka Pomaga na wrzody i zgagę Wspomaga pracę jelit Ogranicza powstawanie kamieni nerkowych Jest korzystny w dnie moczanowej Zawiera antyoksydanty opóźniające starzenie i poprawiające wygląd skóry Sok z ziemniaka niebezpieczny? Każdy wie, że nie poleca się jedzenia surowych ziemniaków, dlaczego sok z surowych ziemniaków miałby być więc zdrowy?...