Babki i mazurki stanowią słodką esencję Wielkiej Nocy. No, może jeszcze do tego duetu należy dodać słodkiego baranka z cukru ze święconki.

W kwestii pole manewru jest naprawdę szerokie, jeśli chodzi o masy, ozdoby i polewy. Wśród babek panuje nieco mniejsza dowolność.

Wykazać można się dopiero w kontekście przygotowania ozdoby, np. z wykorzystaniem lubianych przez dzieci kolorowych posypek.

Ile soku z cytryny można dodać do babki?

Zanim jednak przystąpicie do ozdabiania swojej baby, przyłóżcie się do jej wypieku. W przypadku babki cytrynowej, ostrożność należy zachować z dodawaniem soku z cytryny.

Zobacz także:

Na porcję złożoną z dwóch szklanek mąki, sok z jednej cytryny to zdecydowanie odpowiednia dawka. Większa ilość może poskutkować niechcianym zakalcem.

Dlatego też, nasza rada w sprawie soku z cytryny jest krótka – lepiej nie przedobrzyć. W końcu lepsze jest wrogiem dobrego, a jedna cytryna wraz ze startą skórką, w zupełności nada wspaniały smak waszemu wypiekowi i zapewni mu odpowiednią wilgotność.

Przepis na babkę cytrynową

Składniki:

  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka margaryny lub masła do wysmarowania foremki
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • Starta skórka z jednej cytryny
  • Wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie – ok. 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • Kasza manna
  • Tabliczka białej czekolady (10 dag)
  • Opcjonalnie – ozdobna posypka do ciast

Przygotowanie:

  1. Masło lub margarynę utrzyjcie mikserem z cukrem na gładką masę.
  2. Dodawajcie do masła z cukrem powoli po jednym jajku i stopniowo ucierajcie masę nadal.
  3. Dodajcie do masy jajeczno-tłuszczowo-cukrowej sok z cytryny i skórkę z cytryny i dobrze wymieszajcie.
  4. Przesiejcie mąkę, dodajcie do niej proszek i partiami dodawajcie do masy, ciągle mieszając.
  5. Zmiksujcie całość do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
  6. Wysmarujcie margaryną lub masłem okrągłą foremkę z dziurką do pieczenia i wysypcie ją delikatnie kaszą manną.
  7. Kiedy forma będzie już przygotowana, wylejcie do niej ciasto.
  8. Pieczcie babkę w temp. 160 st. C z termoobiegiem przez ok. 40 min.
  9. Pod koniec pieczenia sprawdźcie ciasto w środku drewnianym patyczkiem. Ciasto powinno być delikatnie wilgotne, ale nie surowe.
  10. Po upieczeniu wyjmijcie babkę i ostudźcie przed przystąpieniem do przygotowania polewy.
  11. Rozpuśćcie tabliczkę białej czekolady w kąpieli wodnej lub ostrożnie w mikrofalówce.
  12. Wylejcie polewę na ostudzoną babkę i odstawcie do zastygnięcia.

Źródło: gotujmy.pl