Babciny trik na soczysty schab. Przed świętami ta porada jest na wagę złota
Gotujmy.pl/alaaa
Newsy

Babciny trik na soczysty schab. Przed świętami ta porada jest na wagę złota

Musicie poznać ten sekret! Mięso wychodzi przepyszne!

W Wielkanoc na stołach bardzo często królują różnego rodzaju pokarmy mięsne, kiełbasy i wędliny. Może przygotowujecie domową białą kiełbasę albo nawet sami wędzicie mięsa. Na pewno na waszych stołach pojawia się też schab. Zdradzamy, jak przygotować go, by był niesamowicie soczysty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret soczystego schabu

Schab jest bardzo popularnym mięsem w Polsce. To element mięsa wieprzowego, który jest stosunkowo mało tłusty. To dobrze, bo tłuszcze zwierzęce to element diety, który zdecydowanie powinno się ograniczać. Można więc powiedzieć, że schab jest stosunkowo zdrowy.

Niska zawartość tłuszczu ma niestety też minusy. Chude mięso trudniej przygotować tak, by pozostało soczyste w środku. Schab jest problematycznym rodzajem mięsa. By dobrze go przygotować, trzeba znać kilka zasad. Mamy trik, który sprawi, że wasz pieczony schab będzie zawsze soczysty w środku.

Trik na soczysty pieczony schab

Metoda ta jest naprawdę prosta. Trzeba zalać mięso wrzątkiem przed pieczeniem. To pozwoli zamknąć włókna mięśniowe i zatrzymać wilgoć we wnętrzu mięsa.

Szybkie zanurzenia we wrzątku nazywane jest blanszowaniem i zazwyczaj poddaje się mu warzywa. W tym wypadku można zrobić to jednak z kawałkiem mięsa. Wystarczy zagotować wodę w dużym garnku. Gdy woda będzie wrząca, należy zanurzyć w niej schab na kilka sekund, a następnie go wyciągnąć. Można też oblać schab dużą ilością wrzątku przygotowanego w czajniku. 

Tak przygotowane mięso możecie poddać dalszym procesom obróbki. Na przykład obtoczyć je w przyprawach i wstawić do piekarnika.

Zobacz także
Pasztet z 3 mięs wg. receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia

Pasztet z 3 mięs według receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia

Soczyste i kruche kotlety z karczku. Pokochacie je bardziej niż schabowe

Soczyste i kruche kotlety z karczku. Pokochacie je bardziej niż schabowe

Przyprawy do schabu

Przyprawy, które dobrze będą komponować się z pieczonym schabem  to:

  • Gorczyca
  • Nasiona kolendry
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Kolorowy pieprz

Inne sposoby na uzyskanie soczystego schabu pieczonego

Żeby schab pieczony był soczysty, należy zamknąć zewnętrzne włókna mięśniowe. Można zrobić to wykorzystując omówioną metodę, lub podsmażyć krótko schab na patelni z wszystkich stron.

Niektórzy korzystają też z innego triku do zapewnienia soczystości mięsa. Wstawiają oni do piekarnika z piekącym się schabem miseczkę z wodą.

 

Przepis na paprykowy schab węgierski z piekarnika. Zróbcie go a domownicy będą wniebowzięci
alaaa/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na paprykowy schab węgierski z piekarnika. Zróbcie go a domownicy będą wniebowzięci
Schab to danie, które można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Często jest on obecny nie tylko na świątecznych stołach, ale także podczas niedzielnych obiadów. Jak przyrządzić go w zupełnie nowy, zaskakujący sposób?

Schab doskonale pochłania aromaty i smaki przypraw i dodatków, dlatego tak łatwo modyfikuje się przepisy oparte na tym mięsie. Schaby często faszeruje się owocami (np. śliwką), które sprawiają, że wnętrze mięsa staje się słodsze i znacznie bardziej miękkie. Nacinając i drążąc środek schabu, można go napełnić dowolnym nadzieniem. Jest jednak także wiele przepisów na tradycyjny, obiadowy schab na słono, np. z papryką, ziołami czy grzybami. Na polskich stołach często goszczą też schaby podawane w plastrach zatopionych w galarecie. Jak upiec schab? Chociaż pieczenie i macerowanie schabu może być czasochłonne, nie jest ono skomplikowane. Samo przygotowanie mięsa zajmuje niewiele – resztę roboty wykonuje za nas czas, który sprawia, że wędlina nasyca się aromatami i smakami z marynaty. Bardzo często przy pieczeniu schabu wykorzystuje się rękawy bądź folie aluminiowe, które zapobiegają wysuszaniu mięsa przez temperaturę w piekarniku. Powstałe w ten sposób danie jest miękkie i soczyste. Przepis na pieczony schab węgierki Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 litr wody 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ostrej papryki 0,5 łyżeczki papryki wędzonej ostrej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 ząbki czosnku Do natarcia: 1 łyżka ostrej papryki 4 łyżki oleju rzepakowego siatka wędliniarska Przygotowanie: Schab oczyścić z tłuszczu i błony. Umyć i osuszyć.  Do zimnej wody dodać rozgniecione ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i włożyć schab. Powinien być cały zanurzony. Przykryć naczynie i włożyć na 5 dni do lodówki. Raz dziennie odwrócić schab w zalewie. Po tym czasie schab wyjąć i włożyć do siatki wędliniarskiej. Olej wymieszać z papryką, a następnie natrzeć cały schab. ...

Schab w galarecie
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Soczysty schab po warszawsku w galarecie. Lepszego nigdy nie jedliście
Schab to mięso bardzo smaczne, ale jednocześnie dość suche. Jak więc przyrządzić go tak, by gościom na waszej domowej imprezie opadła szczęka? Co powiecie na galaretę?

Schab wieprzowy otrzymuje się z odcinka grzbietowego i lędźwiowego świni. W porównaniu do innych części wieprzowiny, schab jest znacznie bardziej suchy. Dlatego też najczęściej wykorzystujemy go do przygotowania cienko rozbijanych kotletów schabowych. Popularne są także pieczenie z mięsa schabowego. Karkówka i szynka są jednak łatwiejsze do uzyskania miękkiej i soczystej pieczeni. Ze schabem zwykle bywa nieco trudniej. Rozwiązaniem na schab jest najczęściej przygotowanie gęstego, zawiesistego sosu. Gdy polejemy nim naszą pieczeń, danie automatycznie stanie się nieco przyjemniejsze w smaku. Problem pojawi się, kiedy zechcemy przygotować schab na kanapki. Jak więc sprawić, by nabrał nieco więcej blasku? Efektownym sposobem może być przyrządzenie pieczonego schabu w galarecie z farszem w środku. Mięso zyska efektowną oprawę, a przede wszystkim wilgotną powłokę. Kawałek takiej pieczeni będzie o wiele bardziej aksamitny i soczysty. Przepis na soczysty schab po warszawsku w galarecie: Składniki: Duży kawałek schabu, ok. 1,5 kg. Łyżeczka majeranku Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka papryki ostrej Sól i pieprz Olej 4 jaja gotowane na twardo 4 łyżeczki chrzanu Litr bulionu Pół opakowania żelatyny Ogórek i pomidor Sałata Oliwki czarne Natka pietruszki Przygotowanie: Schab myjemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w pozostałych przyprawach. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Pieczemy schab w rękawie piekarniczym przez około 1,5 godziny w temp. 180 st. C. Pod koniec pieczenia otwieramy na chwilę rękaw. Ostudzamy schab, następnie kroimy go w plastry o grubości ok. 1 cm. Nacinamy plastry, by w środku powstało nieco miejsca na farsz. Jajka ścieramy na tarce, mieszamy z chrzanem, małą ilością oleju (lub masła), doprawiamy do smaku....

schab w mleku
Gotujmy.pl
Newsy
Co powiecie na schab pieczony w... mleku? Zastosujcie 1 trik a pokochacie jego wyjątkowy i niepowtarzalny smak
Istnieje mnóstwo pomysłów na przyrządzenie schabu. Co powiecie na pyszny i aromatyczny schab pieczony w całości w mleku?

Schab jest jednym z najczęściej przyrządzanych mięs w Polsce. Przepisów na przygotowanie schabu jest naprawdę mnóstwo. Jedni preferują schab duszony, inni gotowany, kolejni wolą smażony w formie kotletów schabowych. Ze schabu możemy też przygotować przepyszne sznycle, roladki lub wybrać schab upieczony w piekarniku, który świetnie się sprawdza jako wędlina na kanapkę. Jak zrobić pyszny i kruchy schab? Żeby schab był kruchy i soczysty, mięso potrzebuje odpowiedniej marynaty. Jedni marynują go w ziołach i przyprawach – najczęściej w soli, pieprzu, czosnku, liściach laurowych i oregano. Nie brakuje też takich, którzy wolą marynaty z keczupu, majonezu, sosu sojowego, miodu a nawet musztardy. A co powiecie na schab pieczony w mleku? Dzięki mlecznej marynacie, schab wychodzi bardzo kruchy i soczysty. Danie świetnie się sprawdza zarówno na gorąco – do obiadu, jak i na zimno, na kanapkę. Wszystko, czego potrzebujecie do przygotowania takiego schabu to 2 kilogramy schabu karkowego, 2 cebule, mleko i garść ulubionych przypraw. W naszym przepisie znajdziecie też pewien nietypowy składnik, jakim jest czubryca czerwona. Co to takiego? To bardzo przyjemna w smaku, lekko pikantna mieszanka przypraw, która pochodzi ze słonecznej Bułgarii. Jeśli chcecie ją wypróbować, bez problemu możecie zamówić ją w internecie lub kupić w dobrym sklepie z przyprawami. Kompozycja świetnie podkreśla smak dań mięsnych, rybnych oraz jarskich. Przepis na schab z czubrycą pieczony w mleku Składniki: 2 kg schabu karkowego Czubryca czerwona - przyprawa 2 średnie cebule 3 listki laurowe Mleko (w temperaturze pokojowej) Łyżka oleju Przygotowanie: Schab dokładnie nacieramy czubrycą czerwoną z dodatkiem oleju. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i odstawiamy do...

przepis na schab pieczony z wykałaczkami
Flickr
Newsy
Rewelacyjny babciny patent na soczysty pieczony schab. Oprócz tych przypraw przyda się coś jeszcze
Szukacie pomysłu na aromatyczną pieczeń ze schabu wieprzowego? Wykorzystajcie do tego celu wykałaczki lub patyczki do szaszłyków!

Dobrze dobrana mieszanka przypraw do mięsa, to tylko część całej opowieści o smakowitej, perfekcyjnej pieczeni. Zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn – smak tych wszystkich przypraw idealnie podkreśli baza w postaci octu balsamicznego. To nie wszystko. Babciny patent na soczysty, pieczony schab, to jeszcze dwie ważne sprawy. Do czego potrzebne są patyczki podczas pieczenia schabu? Jedną z nich jest pieczenie schabu w piekarniku częściowo pod przykryciem, częściowo bez przykrycia. Dzięki temu zapobiegniecie przypaleniu przypraw z octem. Zanim jednak dojdzie do samego pieczenia, trzeba jeszcze zamarynować mięso. Tutaj nastaje pora na użycie wspomnianego patyczka do szaszłyków. Chodzi o dobre, głębokie ponakłuwanie kawałka mięsa. Dzięki temu, przyprawy z marynaty będą mogły dobrze rozejść się po całej powierzchni pieczonego mięsa. Przepis na pieczony schab z przyprawami Składniki: Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego w kawałku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku suszonego 1 łyżeczka rozmarynu suszonego Kilka liści laurowych Kilka ziarenek ziela angielskiego Kilka ziarenek pieprzu czarnego Szczypta chili 3 łyżki oleju rzepakowego Ćwierć szklanki octu balsamicznego Sól Przygotowanie: Mięso oczyśćcie i ponakłuwajcie patyczkiem do szaszłyków w kilku miejscach. Wszystkie przyprawy wsypcie  do moździerza i rozdrobnijcie. Potem przełóżcie całość do jednej miseczki, dodajcie ocet balsamiczny i dobrze razem wymieszajcie. Schab natrzyjcie przyprawami i postarajcie się, by przyprawy dostały się także do szczelin wykonanych patyczkiem. Przykryjcie zamarynowane mięso i odstawcie do lodówki na przynajmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Włóżcie mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Jeśli nie...