Niektórym zupa szczawiowa może kojarzyć się z okresem niedoboru w polskiej gospodarce z czasów komunizmu.

Wystarczy wspomnieć słowa pewnego byłego posła na sejm RP, który  upierał się, że głodne dzieci powinny tak jak kiedyś zajadać się śliwkami-mirabelkami i szczawiem rosnącym na nasypach.

Nie będziemy oceniać tutaj, czy była to rzeczywiście dobra reklama tej poczciwej, ale smakowitej rośliny.

Szybka zupa szczawiowa z wykorzystaniem zapasów

Tak czy inaczej, nie można o szczawiu zapominać także w okresie obecnej, szerokiej dostępności innych produktów. Wszystko ze względu na jego świetny, lekko kwaśny smak. 

Zobacz także:

Jeśli ktoś zrobił w zeszłym roku zapasy, nie ma na co czekać, tylko sięgnąć po słoiczek z przecierem lub do zamrażarki po porcję szczawiu.

O tym dlaczego warto wcześniej „uzbroić” się w szczaw przekonacie się w trakcie naprawdę błyskawicznego gotowania zupy.

Wystarczy odrobina bulionu, a nawet rosół z poprzedniego dnia, by w 15 minut ugotować naprawdę przepyszną zupę.

Sposoby na treściwą zupę szczawiową

Zupa szczawiowa stanie się znacznie bardziej pożywna, jeśli dodacie do niej ugotowane na twardo jajka.

Oprócz tego można także pokusić się o obranie kilku ziemniaków, pokrojenie ich w kostkę i ugotowanie w bulionie.

Dzięki temu delikatna zupa ze szczawiem w roli głównej stanie się treściwym i smacznym posiłkiem dla całej rodziny.

Przepis na zupę szczawiową

Składniki:

  • Ok. 30 dag przecieru ze szczawiu lub porcja szczawiu mrożonego
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 4 jajka
  • Sól
  • Cukier
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. W jednym garnku ugotujcie jajka na twardo.
  2. W drugim naczyniu, garnku z grubym dnem rozgrzejcie tłuszcz i podsmażcie na nim obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Po chwili wlejcie do garnka bulion warzywny i przecier ze szczawiu.
  4. Gotujcie zupę przez ok. 10 min.
  5. Mąkę wymieszajcie ze śmietaną i po chwili stopniowo zabielajcie tą mieszanką zupę.
  6. Doprawcie zupę solą, łyżeczką cukru i pieprzem.
  7. Jajka pokrójcie w ósemki i włóżcie je wprost do talerzy z zupą.
  8. Zupę szczawiową podawajcie z chlebem, bułkami lub z grzankami.