Zupa koperkowa
gotujmy.pl/jagoda59
Newsy

Babciny klasyk. Prosta, niedroga zupa koperkowa. Smakuje najlepiej z zapomnianym składnikiem

Zupa koperkowa to idealny przykład na danie sezonu jesienno-zimowego. Z pewnym nietypowym dodatkiem, będzie wam smakowała nawet bardziej. O co może chodzić?
Aleksandra Jaworska
styczeń 11, 2021

Zupa koperkowa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. To m.in. zasługa koperku, który od lat znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Koperek był znany już w kulturach starożytnych

Można go stosować pomocniczo w celu łagodzenia niektórych dolegliwości zdrowotnych. Dobrodziejstwa płynące z koperku były znane już w starożytności. W Egipcie był szeroko wykorzystywany jako środek wspomagający trawienie i zaburzenia pracy jelit. 

Zdecydowanymi pionierami w jego uprawie byli Babilończycy, którzy sadzili to zioło w swoich ogródkach. Koperek znali też starożytni Grecy. Właśnie oni wykorzystywali zarówno jego liście, jak i nasiona. Miały dodawać odwagi i siły, dlatego służyły jako dodatek do posiłków gladiatorów. 

Liście kładzione na oczy zapewniały w kolei dobry sen. Nasiona nadawały się do leczenia rannych żołnierzy, ale także żuto je w celu odświeżenia oddechu. W XVII wieku koper dotarł do Anglii wraz z pierwszymi osadnikami. Obecnie jest stosowany w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym.

Właściwości koperku

Koperek przede wszystkim poprawia trawienie, gdyż zawarte w nim olejki eteryczne stymulują wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Łagodzi niestrawność i wzdęcia. Choć nie tylko! Wyciąg z kopru zmniejsza stany zapalne stawów, bóle brzucha i bóle menstruacyjne.

Zupa koperkowa na chłodne dni

Okres jesienno-zimowy ma dużo wspólnego z ciepłymi kocami i rozgrzewającymi daniami. Jednym z nich może być zupa koperkowa, dzięki której od razu poczujecie się lepiej. To danie jest jednocześnie treściwe i lekkostrawne - głównie za sprawą klusek lanych. Nie musicie się obawiać o swój żołądek ani system trawienny. Zupę koperkową można podać również z ryżem. Nasza propozycja to kluski lane na rosole. 

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 mała cebula

  • ząbek czosnku

  • sól i pieprz

  • 20 g mąki

  • 2 jajka

Sposób przygotowania

  1. Gotujcie przez minimum 2 godziny wywar ze skrzydełek.

  2. Zdejmijcie z wierzchu szumowiny, obierzcie mięso i z powrotem wrzućcie je do wywaru.

  3. Obierzcie i umyjcie warzywa.

  4. Marchewkę i pietruszkę pokrójcie w plasterki, cebulę w prążki, seler w paski, a czosnek na pół. Wszystko wrzućcie do około 2,5 litra wywaru.

  5. Gotujcie przez 15 minut. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.

  6. Nie zdejmujecie warzyw z ognia, zmniejszcie jedynie jego moc. Warzywa powinny zmięknąć.

  7. W małej misce ubijcie trzepaczką ciasto o dość gęstej konsystencji z mąki, jaj, szczypty soli i sporej ilości pieprzu.

  8. Wlejcie masę powoli do rosołu i gotujcie do wypłynięcia klusek jeszcze przez około minutę.

Smacznego!

Komentarze
Herbata
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy Na waszej herbacie pojawia się osad? Przeczytajcie, zanim ją wypijecie
Właściwości herbaty są właściwie niezliczone. Jeśli parzycie ją w odpowiedni sposób i zwracacie uwagę na szczegóły, zdrowie będzie miało dla was informację zwrotną w postaci długowieczności.
Aleksandra Jaworska
styczeń 11, 2021

Herbata, którą pijacie na co dzień, zwiększa koncentrację, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, i reguluje poziom cholesterolu. Jej liczne właściwości zdrowotne są znany od tysięcy lat. Historia herbaty Można uznać, że herbata, jaką znacie, dotarła do nas różnymi drogami. Do zachodniej Europy dostała się przez tereny Indonezji. Właśnie stamtąd sprowadzano herbaciane liście chińskiego krzewu. Do Rosji przywędrowała natomiast przez stepy Mongolii i południową Syberię. Rozwój wielu krajów miał bezpośredni wpływ na dzieje herbaty. W wielu społecznościach picie herbaty wiąże się z codziennym ceremoniałem, który ma konkretne znaczenie. Kultury świata cenią sobie herbatę głównie za mnogość zdrowotnych właściwości, które możecie z niej bez limitu czerpać.  Jak mówi powiedzenie, co kraj to obyczaj. Anglicy mają five’o’clock, istota rosyjskiego rytuału przyrządzania herbaty tkwi w samowarze, a celem picia herbaty w Japonii jest wyciszenie i harmonia. Bawarka to także herbata, którą pije się z dodatkiem mleka.  Herbata ma liczne właściwości zdrowotne Herbata od wieków słynie jako eliksir młodości. Ma ogromny wpływ na wygląd skóry, gdyż zawarte w niej polifenole przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, które znacząco sprzyjają starzeniu. Regularne picie herbaty pomaga też oczyścić organizm z nadmiaru toksyn. Jak prawidłowo parzyć herbatę? By wydobyć z herbaty jej najlepsze właściwości i smak, powinniście spełnić odpowiednie warunki. Ważna jest woda i jej właściwe przygotowanie wody. Do tego, przyda się odpowiednie naczynie, dawkowanie herbaty np. sypanej i czas zaparzania. Niektóre herbaty parzone powyżej kilku minut doskonale was pobudzą! Dziwny osad, który pojawia się na powierzchni herbaty Nie...

Przeczytaj