Zupa koperkowa
gotujmy.pl/jagoda59
Newsy

Babciny klasyk. Prosta, niedroga zupa koperkowa. Smakuje najlepiej z zapomnianym składnikiem

Zupa koperkowa to idealny przykład na danie sezonu jesienno-zimowego. Z pewnym nietypowym dodatkiem, będzie wam smakowała nawet bardziej. O co może chodzić?
Aleksandra Jaworska
styczeń 11, 2021

Zupa koperkowa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. To m.in. zasługa koperku, który od lat znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Koperek był znany już w kulturach starożytnych

Można go stosować pomocniczo w celu łagodzenia niektórych dolegliwości zdrowotnych. Dobrodziejstwa płynące z koperku były znane już w starożytności. W Egipcie był szeroko wykorzystywany jako środek wspomagający trawienie i zaburzenia pracy jelit. 

Zdecydowanymi pionierami w jego uprawie byli Babilończycy, którzy sadzili to zioło w swoich ogródkach. Koperek znali też starożytni Grecy. Właśnie oni wykorzystywali zarówno jego liście, jak i nasiona. Miały dodawać odwagi i siły, dlatego służyły jako dodatek do posiłków gladiatorów. 

Liście kładzione na oczy zapewniały w kolei dobry sen. Nasiona nadawały się do leczenia rannych żołnierzy, ale także żuto je w celu odświeżenia oddechu. W XVII wieku koper dotarł do Anglii wraz z pierwszymi osadnikami. Obecnie jest stosowany w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym.

Właściwości koperku

Koperek przede wszystkim poprawia trawienie, gdyż zawarte w nim olejki eteryczne stymulują wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Łagodzi niestrawność i wzdęcia. Choć nie tylko! Wyciąg z kopru zmniejsza stany zapalne stawów, bóle brzucha i bóle menstruacyjne.

Zupa koperkowa na chłodne dni

Okres jesienno-zimowy ma dużo wspólnego z ciepłymi kocami i rozgrzewającymi daniami. Jednym z nich może być zupa koperkowa, dzięki której od razu poczujecie się lepiej. To danie jest jednocześnie treściwe i lekkostrawne - głównie za sprawą klusek lanych. Nie musicie się obawiać o swój żołądek ani system trawienny. Zupę koperkową można podać również z ryżem. Nasza propozycja to kluski lane na rosole. 

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 mała cebula

  • ząbek czosnku

  • sól i pieprz

  • 20 g mąki

  • 2 jajka

Sposób przygotowania

  1. Gotujcie przez minimum 2 godziny wywar ze skrzydełek.

  2. Zdejmijcie z wierzchu szumowiny, obierzcie mięso i z powrotem wrzućcie je do wywaru.

  3. Obierzcie i umyjcie warzywa.

  4. Marchewkę i pietruszkę pokrójcie w plasterki, cebulę w prążki, seler w paski, a czosnek na pół. Wszystko wrzućcie do około 2,5 litra wywaru.

  5. Gotujcie przez 15 minut. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.

  6. Nie zdejmujecie warzyw z ognia, zmniejszcie jedynie jego moc. Warzywa powinny zmięknąć.

  7. W małej misce ubijcie trzepaczką ciasto o dość gęstej konsystencji z mąki, jaj, szczypty soli i sporej ilości pieprzu.

  8. Wlejcie masę powoli do rosołu i gotujcie do wypłynięcia klusek jeszcze przez około minutę.

Smacznego!

Komentarze