Zupa koperkowa
gotujmy.pl/jagoda59
Newsy

Babciny klasyk. Prosta, niedroga zupa koperkowa. Smakuje najlepiej z zapomnianym składnikiem

Zupa koperkowa to idealny przykład na danie sezonu jesienno-zimowego. Z pewnym nietypowym dodatkiem, będzie wam smakowała nawet bardziej. O co może chodzić?

Zupa koperkowa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. To m.in. zasługa koperku, który od lat znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Koperek był znany już w kulturach starożytnych

Można go stosować pomocniczo w celu łagodzenia niektórych dolegliwości zdrowotnych. Dobrodziejstwa płynące z koperku były znane już w starożytności. W Egipcie był szeroko wykorzystywany jako środek wspomagający trawienie i zaburzenia pracy jelit. 

Zdecydowanymi pionierami w jego uprawie byli Babilończycy, którzy sadzili to zioło w swoich ogródkach. Koperek znali też starożytni Grecy. Właśnie oni wykorzystywali zarówno jego liście, jak i nasiona. Miały dodawać odwagi i siły, dlatego służyły jako dodatek do posiłków gladiatorów. 

Liście kładzione na oczy zapewniały w kolei dobry sen. Nasiona nadawały się do leczenia rannych żołnierzy, ale także żuto je w celu odświeżenia oddechu. W XVII wieku koper dotarł do Anglii wraz z pierwszymi osadnikami. Obecnie jest stosowany w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym.

Właściwości koperku

Koperek przede wszystkim poprawia trawienie, gdyż zawarte w nim olejki eteryczne stymulują wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Łagodzi niestrawność i wzdęcia. Choć nie tylko! Wyciąg z kopru zmniejsza stany zapalne stawów, bóle brzucha i bóle menstruacyjne.

Zupa koperkowa na chłodne dni

Okres jesienno-zimowy ma dużo wspólnego z ciepłymi kocami i rozgrzewającymi daniami. Jednym z nich może być zupa koperkowa, dzięki której od razu poczujecie się lepiej. To danie jest jednocześnie treściwe i lekkostrawne - głównie za sprawą klusek lanych. Nie musicie się obawiać o swój żołądek ani system trawienny. Zupę koperkową można podać również z ryżem. Nasza propozycja to kluski lane na rosole. 

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 mała cebula

  • ząbek czosnku

  • sól i pieprz

  • 20 g mąki

  • 2 jajka

Sposób przygotowania

  1. Gotujcie przez minimum 2 godziny wywar ze skrzydełek.

  2. Zdejmijcie z wierzchu szumowiny, obierzcie mięso i z powrotem wrzućcie je do wywaru.

  3. Obierzcie i umyjcie warzywa.

  4. Marchewkę i pietruszkę pokrójcie w plasterki, cebulę w prążki, seler w paski, a czosnek na pół. Wszystko wrzućcie do około 2,5 litra wywaru.

  5. Gotujcie przez 15 minut. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.

  6. Nie zdejmujecie warzyw z ognia, zmniejszcie jedynie jego moc. Warzywa powinny zmięknąć.

  7. W małej misce ubijcie trzepaczką ciasto o dość gęstej konsystencji z mąki, jaj, szczypty soli i sporej ilości pieprzu.

  8. Wlejcie masę powoli do rosołu i gotujcie do wypłynięcia klusek jeszcze przez około minutę.

Smacznego!

Nie ma lepszej wiosennej zupy. Zróbcie pyszną koperkową z lanymi kluseczkami
Gotujmy.pl/paprotka25
Newsy
Nie ma lepszej wiosennej zupy. Zróbcie pyszną koperkową z lanymi kluseczkami
Pyszna zupa koperkowa to smak młodości dla wielu z was. Podajcie ją z kluskami lanymi, a będzie jeszcze smaczniejsza.

Zupa koperkowa najlepiej smakuje późną wiosną, przyrządzona na świeżym koperku, kiedy wszyscy spragnieni są świeżych smaków. Koperek to jedno z rodzimych ziół, którego nie doceniacie, a które jest niezwykle pyszne. Jeśli nie robiliście nigdy zupy koperkowej w wersji z lanymi kluseczkami , musicie to nadrobić. Tak smakuje najlepiej. Skorzystajcie z tego przepisu. Przepis na koperkową z lanymi kluseczkami Zupa z tego przepisu nie ma sobie równych. Koperkowa jest lekka, ale syci. Delikatny smak odpowiada niemal każdemu. Składniki na zupę koperkową duże udko z kurczaka liście laurowe ziele angielskie kulki jałowca 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera biała część pora 2 pęczki kopru 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany pieprz i sól do smaku 1,5 l wody Składniki na lane kluski : 2 duże jajka 4 łyżki mąki pszennej Odrobina zimnej wody Przygotowanie zupy koperkowej z lanymi kluskami Umyjcie udko. Włóżcie je do garnka i zalejcie wodą. Dodajcie liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Gotujcie udko przez pewien czas. Pokrójcie warzywa. Por i marchewkę pokrójcie bardzo drobno. Możecie zetrzeć też warzywa na tarce. Dodajcie do wywaru mięsnego warzywa: pietruszkę, seler, por, marchewkę. Gotujcie do momentu, aż warzywa zmiękną całkiem. Doprawcie zupę solą i pieprzem. Posiekajcie bardzo drobno koperek. Na patelni rozpuśćcie masło. Przesmażcie na maśle koperek przez ok. 1-2 minuty, Zawartość patelni przelejcie do garnka z z wywarem. Podgotujcie razem wszystkie składniki. Do miseczki włóżcie śmietanką. Dolejcie do niej trochę zupy. Dokładnie wymieszajcie. Przelejcie zaprawioną śmietanę do zupy. Przygotujcie kluski lane: roztrzepcie jajka widelcem z mąką i...

Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Szukacie przepisu na pyszną młodą kapustę? Oto on! Kapusta na ciepło z koperkiem doskonale sprawdzi się na obiad.

Ania321, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na młodą kapustę z dodatkiem koperku. Możecie podawać ją na ciepo jako samodzielne, lekkie danie albo jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Doskonale smakuje z klasycznymi potrawami jak np. kotlet schabowy albo mielony  z ziemniakami. Młoda kapusta ma bardziej intensywny zielony kolor niż stara, a w smaku jest nieco łagodniejsza i słodsza. Przepis na młodą kapustę z koperkiem Składniki 1 główka młodej kapusty 1 pęczek świeżego koperku 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i drobno poszatkujcie. Do dużego garnka wrzućcie kapustę, a następnie dolejcie tyle wody, aby przykryła kapustę. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 5 minut, odlejcie trochę wody i dodajcie przyprawy do smaku: sól, pieprz oraz przyprawę uniwersalną.  Do kapusty dodajcie również koncentrat pomidorowy oraz drobno posiekany koperek, całość wymieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie zróbcie zasmażkę ze smalcu i czubatej łyżki mąki, a następnie całość dodajcie wraz ze śmietaną do kapusty.  Gotujcie przez minutę, ciągle mieszając, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co można zrobić z młodej kapusty? Oprócz zasmażanej młodej kapusty możecie zrobić również przepyszny kapuśniak , który robi się ekspresowo albo gołąbki . Dzięki temu, że kapusta jest o wiele bardziej miękka niż ta starsza, z łatwością poradzicie sobie z zawijaniem gołąbków w liście. Młodą kapustę można...

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
ONS.pl/Ewa Gotuje
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
Chociaż Ewa Wachowicz pochodzi z Małopolski, jak mało kto zna regionalne smaki Polski. Także te z Podlasia. Ostatnio zdradziła przepis na krupnik z guglami.

Zainspirowana kuchnią Białegostoku i okolic pani Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami swojego programu „Ewa gotuje” naprawdę ciekawym przepisem na krupnik z ziemniaczanymi kluskami. Receptura na krupnik pochodzi z Podlasia, gdzie do przygotowania wywaru używa się kości wołowych i włoszczyzny. Gugle – bo taką te kluski noszą nazwę – gotuje się osobno. Jednak w pewnym sensie można traktować je jako zamiennik dla nudnych i oklepanych obranych ziemniaków. Co ważne, smakują naprawdę nieźle. Ich struktura przypominać może nieco kartacze lub cepeliny albo znane w innych regionach Polski tzw. kluski żelazne. Przepis na krupnik Ewy Wachowicz z guglami Składniki na krupnik: 1 kg kości wołowych 3 marchewki 2 pietruszki Połowa selera 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego Sól Pieprz 25 dag kaszy pęczak 2 łyżki masła Natka pietruszki do posypania Składniki na kluski gugle 50 dag ziemniaków 1 cebula 1 łyżka  masła klarowanego do smażenia 2 jajka 20 dag mąki pszennej Sól Pieprz Przygotowanie: Kości włóżcie do garnka, wypłuczcie z krwi. Dodajcie obrane warzywa, liść laurowy, sól i ziele angielskie i gotujcie, zbierając szumowiny. Kaszę pęczak ugotujcie osobno z dodatkiem masła w proporcji 1:2 z wodą. Przełóżcie ugotowaną kaszę do gotującej się zupy. Na koniec posypcie zupę natką pietruszki. Przystąpcie do przygotowania klusek. Surowe ziemniaki obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, odciśnijcie nadmiar wody. Cebulę obierzcie, pokrójcie i podsmażcie na złoty kolor na maśle. Dodajcie cebulkę do ziemniaków, wbijcie do środka jajka, a także dodajcie mąkę. Doprawcie solą i wyrabiajcie ciasto. Za pomocą dwóch...

Justyna Żyła zupa koperkowa
ONS.pl/Instagram/JustynaŻyła
Newsy
Justyna Żyła pokazała przepis na ekspresową zupę z „wczorajszego rosołu”. Gotuje ją z bulionu i tylko 2 składników
W tygodniu zazwyczaj brakuje czasu na eksperymentowanie w kuchni, a idealnie sprawdzają się szybkie przepisy. Jeśli został wam rosół z niedzielnego obiadu, koniecznie przygotujcie tą szybką zupę koperkową z przepisu Justyny Żyły!

Zabiegane osoby nie mają czasu na przyrządzanie wyszukanych dań. Wówczas idealnie sprawdzają się szybkie, ale smaczne posiłki. Warto w takich sytuacjach skorzystać z pozostałości po poprzednim obiedzie. Jedzenie nie będzie się marnować i można przygotować coś innego. Justyna Żyła proponuje przygotować z rosołu nie tradycyjnie pomidorową, a zupę koperkową. Co najważniejsze jest ekspresowa, a przede wszystkim bardzo smaczna. Zupa koperkowa z trzech składników Do przygotowania tego dania będziecie potrzebować zaledwie trzech składników. Przyrządzenie zupy z takiej ilości wydaje się być niemożliwe, a jednak. To idealne danie dla zabieganych bądź znudzonych osób ciągle powtarzającą się pomidorową. Aby ugotować zupę koperkową możecie spokojnie wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu lub przyrządzić nowy bulion. Poza tym należy przygotować koperek i śmietankę kremówkę. Potrawa zajmuje tylko chwilę, a zachwyca smakiem.  Dodatek do zupy Zupa po ugotowaniu jest „czysta”. Aby była bardziej sycąca i bardziej urozmaicona możecie do niej dodać ziemniaki lub makaron. Świetnym rozwiązaniem jest również wykorzystanie naleśników z innego posiłku. Jeśli pozostały wam puste placki po śniadaniu, możecie je pokroić w drobne paski, aby powstał z nich makaron. Ta zupa koperkowa świetnie sprawdza się na czyszczenie lodówki, brak czasu lub pomysłu na obiad. Przepis na ekspresową zupę koperkową  Składniki: 1 litr bulionu drobiowego 4 większe pęczki koperku 1 szklanka śmietanki 30% Przygotowanie: Do przyrządzenia zupy koperkowej możecie wykorzystać pozostały rosół z poprzedniego obiadu lub przyrządzić nowy bulion. Pierwsza opcja zdecydowanie przyspieszy cały proces. Bulion zagotujcie i dodajcie do niego trzy opłukane pod...