babcine triki na rosół bez kostki
Adobe Stock
Newsy

Babcine triki na intensywny rosół bez użycia kostki. Tego smaku nie da się podrobić

Aby wasz rosół nabrał niezwykłego, intensywnego smaku nie musicie go ulepszać sklepową kostką rosołową. Wystarczy, że zastosujecie te babcine triki, a efekt będzie powalający.
Weronika Kępa
luty 26, 2021

Kostka rosołowa z pewnością nie raz uratowała smak waszej zupy - dzięki niej wywar nabrał odpowiedniego koloru i zapachu, a wy nie musieliście się głowić, czego jeszcze w nim brakuje. 

Sami jednak przyznacie, że dodawanie tego produktu do zupy nie należy do najzdrowszych rozwiązań. Nasze rady sprawią, że już nigdy nie sięgniecie po ten chemiczny dodatek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Babcine triki na przepyszny rosół bez kostki

Rosół to klasyk. Każdy Polak bardzo dobrze zna jego smak. Dlatego też, jeśli podczas jego przyrządzania coś pójdzie nie tak, większość z was od razu to zauważy, a przede wszystkim poczuje.

Jednak, zaufajcie nam, przyrządzenie idealnego bulionu nie należy do skomplikowanych. Wystarczy poświęcić mu trochę czasu. Bowiem nie zawsze droga na skróty jest tą odpowiednią.

Według tradycyjnej receptury, w rosole powinno znaleźć się dobrej jakości mięso, a także warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Nie można również zapomnieć o przyprawach. Istotny okazuje się także czas gotowania zupy.

Zobacz także

Mięso na rosół

Wysokiej jakości mięso to klucz do udanego, esencjonalnego rosołu. Prawdopodobnie nie znajdziecie go w supermarkecie. Polecamy więc odwiedziny u zaufanego rzeźnika. Najlepszy bulion wyjdzie wam z połączenia kaczki i kurczaka. Pamiętajcie by w garnku znalazła się tusza, szyjka, uda i skrzydełka.

Warzywa do rosołu

Do gotowania rosołu zapewne najczęściej używacie warzyw w całości, to błąd. Lepiej będzie kiedy je pokroicie. Dzięki podzielonej na części marchewce, pietruszce, porowi, cebuli oraz selerowi zupa zyska słodszy, delikatniejszy i niesamowicie warzywny smak. Kostka rosołowa będzie wam wtedy zbędna.

Grzyby w rosole

Choć w tradycyjnym przepisie na rosół nie znajdziecie grzybów, warto je w nim umieścić. Bowiem, podobnie jak przypalana cebula, nadają niesamowitego i wyrazistego smaku. Nie bójcie się więc wrzucić do wywaru kilku kapeluszy podgrzybków czy borowików, najlepiej tych, które sami zebraliście.

Przyprawianie rosołu

Nie ulega wątpliwości, że rosół nie miałby żadnego smaku gdyby nie przyprawy. To one nadają mu finalnego wyrazu. Dlatego nie strońcie od nich. Umieśćcie w wywarze sól oraz pieprz, ale także czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, koperek, a nawet lubczyk.

Odpowiedni czas gotowania rosołu

Gotowany w 40 minut rosół nigdy nie będzie dobry. Powinniście dać mu więcej czasu. Najlepiej smakuje po ok. 4 godzinach tak zwanego „mrugania” na wolnym ogniu. Jeśli w tym czasie na jego powierzchni pojawi się szara piana, nie usuwajcie jej. Zdecydowanie lepiej będzie ją posolić, dzięki czemu opadnie na dno, a zupa zachowa wszystkie cenne wartości odżywcze.

Komentarze
Rosół, jak wyklarować rosół
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy Gotując rosół dolewasz do niego wody? Trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Błąd może popsuć jego smak
Rosół to wbrew pozorom wcale nie tak łatwa zupa do ugotowania. Ten popularny bulion może nam nie wyjść. Czego należy unikać?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Rosół sporządza się najczęściej z drobiu, ewentualnie z wołowiny. Podajemy go jako zupę z makaronem typu nitki, wstążkami lub lanymi kluskami. Niekiedy występuje również z ziemniakami czy ryżem. Długie przygotowywanie rosołu Rosół jest daniem, które przygotowuje się stosunkowo długo. Całość pichcenia zupy polega na gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną. Wszystkie składniki na rosół wrzucamy na początek do zimnej, a nie wrzącej wody. Taki sposób pomoże nam uniknąć utraty cennych substancji zawartych w warzywach i mięsie. Domowy rosół można jeść samodzielnie, jak również wykorzystać jako bazę pod krupnik, grochówkę czy pomidorową . Rosół to jedna z narodowych potraw kuchni polskiej. Jak ją odpowiednio przyrządzić? Praktyczne porady na klarowny rosół Rosół według przepisu cioci nie ma sobie równych. O rosole widzą też całkiem dużo nasze babcie. Tylko one potrafiły ugotować dobry, klarowny rosół. Jak odtworzyć tę kulinarną sztuczkę? Zupa kryje w sobie wiele tajemnic i nie każdemu udaje się wydobyć z niej odpowiedni armat. Podstawową zasadą gotowania rosołu jest zostawienie go na ogniu na dobrych kilka godzin. Rosół powinien być też sporządzony w dużym garnku i serwowany z własnoręcznie robionymi kluskami. Rosół szybko zaspokaja apetyt Podczas przyrządzania pysznego i esencjonalnego rosołu warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z gotowaniem, przydadzą się wam tym bardziej. Wystarczy, że weźmiecie spory garnek i będziecie uważać na te ważne rzeczy. Mięso na rosół powinno być wrzucane do zimnej wody lub nią zalane. Dzięki temu zamkniemy jego smak. Równomierne podgrzewanie pozwoli wydobyć aromaty stopniowo i sukcesywnie. To bardzo ważne, zawsze...

Przeczytaj
Rosół
Flickr/fotoport
Newsy Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik
Aleksandra Jaworska
grudzień 17, 2020

Upodobanie do rosołu jest dosyć powszechne. Zresztą nie ma co się dziwić. To właśnie on stawia na nogi, uzupełnia kalorie i pomaga przejść bez szwanku przez pierwsze objawy przeziębienia. Udowodniono, że rosół wspomaga w walce z chorobą Zupa na bazie wywaru z warzyw i mięsa, potrafi zdziałać cuda. Szczególnie, jeśli chcecie się uporać z infekcją, o którą w sezonie jesienno-zimowym nie trudno. Wystarczy dłuższy spacer, przemoknięcie albo wyskoczenie do osiedlowego sklepu bez czapki.  Przeziębienie osłabia układ immunologiczny. Przez infekcję górnych dróg oddechowych możemy czuć się ospali i nadwrażliwi. Jeżeli zauważycie u siebie pierwsze objawy choroby, nie ma na co czekać. Poproście mamę lub partnera o rosół. Postawi was na nogi szybciej niż apteczne specyfiki! Zasady gotowania rosołu Głównym wyznacznikiem dobrego wywaru jest dobór składników. Jedna rzecz jest nawet ważniejsza. Chodzi o czas gotowania zupy. Rosół nie lubi pośpiechu. Powinien pyrkać na ogniu dobrych kilka godzin. Taki czas pozwoli wydobyć z niego aromat i sprawi, że nie zapomnicie jego smaku. Często popełnianym przez początkujących kucharzy błędem jest też dolewanie do rosołu podczas gotowania zimnej wody. To karygodny błąd kulinarny, który zmieni smak waszej zupy i w bezpośredni sposób wpłynie na jego konsystencję.  Jeśli gotujecie rosół, nie używajcie piersi z kurczaka Jeszcze jedna rzecz może zepsuć wasz domowy rosół. Chodzi o dodanie do zupy piersi z kurczaka. Mięso bez kości nie da smaku, którego oczekujemy po rosole. Mięso, którego używacie do zupy powinno być z kością i najlepiej mieć odrobinę tłuszczyku.  Koniecznie zacznij gotowanie od zimnej wody Każda gospodyni powie wam to samo. Gotowanie rosołu zaczynamy od...

Przeczytaj
Kostki rosołowe
Pexels/Karolina Grabowska
Newsy Czy kostki rosołowe są zdrowe? Rozwiewamy wasze wątpliwości
Na temat kostek rosołowych powstało wiele mitów. Jedne mówią o tym, że można je śmiało stosować. Inne, że wręcz przeciwnie. Gdzie leży prawda?
Aleksandra Jaworska
listopad 30, 2020

Kostki rosołowe to doskonała baza dla każdej zupy. Pojawia się jednak pytanie, czy jest to rozwiązanie, które służy naszemu zdrowiu. Zobaczcie, co udało nam się ustalić w tej sprawie. Zupa na bazie bulionu Każda dobra zupa potrzebuje solidnej podstawy. Najczęściej jest to bulion, który często zastępujemy popularnymi kostkami rosołowymi, aby zaoszczędzić czas. Czy są one zdrowe? Czy dodawanie kostek do potraw może mieć jakieś przykre konsekwencje? To pytanie pojawia się w naszych głowach systematycznie. Całkiem zresztą słusznie.  Jeśli nie chcemy iść na tzw. łatwiznę, gotujemy bulion z warzyw i mięsa. Kostki rosołowe mają tę smakową przewagę, że są bardzo dobrze doprawione przyprawami. Ciężko odtworzyć ich smak w sposób naturalny i domowy. Nie dziwi więc fakt, że sięgamy po nie nagminnie. Skład ma znaczenie Jako wyedukowani konsumenci potrafimy już sprawnie czytać etykiety. Wystarczy zerknąć na skład kostek, by dowiedzieć się, czy mamy się faktycznie czego obawiać. Co znajdziemy w ich wnętrzu? Zazwyczaj mają w sobie: sól, tłuszcze roślinne i zwierzęce, aromaty, substancje wzmacniające smak i zapach. Do obfitej składnikowo zawartości dochodzą jeszcze glutaminian sodu, inozynian i guanylan disodowy. W kostkach nie zapomniano o walorach smakowych. Właśnie za nie odpowiadają głównie ekstrakty drożdżowe, cukier oraz w śladowych ilościach suszone warzywa. Niestety to jeszcze nie koniec. Każda kostka rosołowa ma w składzie skrobię ziemniaczaną, barwniki i kwas cytrynowy. Składniki najważniejsze, takie jak mięso i warzywa stanowią w kostkach symboliczne ilości. Za wspomniany wcześniej smak odpowiadają głównie wzmacniacze smaku. Gotowanie z kostkami przypomina zabawę w laboratorium. Zamiast rosołu wyczarujemy raczej chemiczny roztwór, który ani...

Przeczytaj
sposób na mętny rosół
Adobe Stock
Newsy Znowu wyszedł ci mętny rosół? Nie wylewaj. Podpowiadamy, jak go uratować
Mętny rosół to nie koniec świata. Istnieje bowiem kilka banalnych sposobów na jego uratowanie. Od tej pory każdy niedzielny obiad będzie smakować wybornie!
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Rosół to nie tylko przepyszna zupa. Uwarzony na bazie warzyw i mięsa bulion to również podstawa wielu polskich dań. Przy jego pomocy można przecież stworzyć między innymi aromatyczne sosy, wspaniałe kotlety, a także rozpływające się w ustach risotto.  Zdarza się jednak, że podczas gotowania rosół zmętnieje, przez co całkowicie zmieni swój wygląd i zapach. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Jak prawidłowo gotować rosół Gotując rosół musisz zadbać o kilka ważnych spraw. Problemy w kuchni nie biorą się przecież znikąd. Warto znać ich źródło, a jeszcze lepiej im zapobiegać.  Przede wszystkim pamiętaj, że mięsa, na bazie którego będziesz gotować rosół, pod żadnym pozorem nie powinno się wkładać do gorącej wody. Wręcz przeciwnie. Umieść je w garnku jako pierwsze, a następnie zalej lodowatą wodą. To pierwszy sekret klarownego rosołu! Kolejne zasady są nie mniej banalne. Rosół powinien się bowiem gotować, a w zasadzie „pyrkać” czy jak kto woli „mrugać”, przez wiele godzin na małym ogniu. Nie należy tego procesu przyspieszać. Podczas takiego warzenia logicznym jest, że znaczna część wody odparuje, wtedy należy ją uzupełnić. Niewiele osób jednak wie, że dolewana woda powinna być wrząca, a nie zimna! Jak uratować mętny rosół Jeśli jednak popełniłaś któryś z tych błędów i na twoim rosole pojawiła się nieestetyczna szarawa piana, to nie koniec świata. Istnieje kilka prostych sposobów na uporanie się z tym problemem. Pierwszym i najprostszym sposobem jest wyłowienie piany przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, łyżki cedzakowej, bądź sitka. Ten trik z pewnością sprawi, że szybko uporasz się z problemem. Jeśli jednak łowienie piany wydaje ci się zbyt czasochłonne istnieje...

Przeczytaj