Sprawdzone sposoby na kapustę do gołąbków. Już nigdy się nie porwie
Adobe Stock
Newsy

Babciny sposób na przygotowanie kapusty do gołąbków. Już nigdy się nie porwie 

Przygotowanie kapusty do gołąbków jest bardzo trudnym zadaniem. Sprawdź ten niezawodny sposób i zobacz, jak zrobić to w kilka minut.

Gołąbki to jedne z tradycyjnych polskich dań. Najczęściej występuje w wersji półmięsnej z dodatkiem ryżu i kaszy, zawinięte w liście kapusty. Ale bardzo popularne są również gołąbki z sosem pomidorowym, gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowym czy gołąbki z kiszonej kapusty. To pyszne danie, ale niestety również bardzo czasochłonne. Najwięcej problemów sprawia zawsze kapusta. Co zrobić, żeby była miękka, łatwo się oddzielała i nie rwała? Mamy na to kilka sprawdzonych sposobów. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować kapustę na gołąbki? 

Przed rozpoczęciem gotowania kapusty należy się pozbyć z wierzchu starych i stwardniałych liści. Przydadzą się one przy wykładaniu naczynia do obróbki termicznej.

Następnie należy pozbyć się głąba kapusty oraz umyć całą główkę. W międzyczasie przygotować większy garnek z wodą - to właśnie on jest sekretem naszych babć - nie może być za mały. Niektórzy dodają do wody cukier lub sól, a nawet olej. Wszystkie sposoby są godne uwagi.

Kapustę należy włożyć do wrzątku wyciętym głąbem do góry. Powinna spędzić w wodzie około 7-9 minut na niewielkim ogniu, a w trakcie należy ją kilkakrotnie obrócić. Liście będą gotowe, kiedy ugną się po naciśnięciu palcem. Wówczas wystarczy delikatnie porozdzielać liście, a po ostudzeniu delikatnie usunąć stwardniałe części.

Zobacz także
Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki

Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Tego dziwnego, ale skutecznego sposobu na pewno nie znaliście

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad

Gołąbki po litewsku. Prosty przepis na smaczny obiad

Najlepsza kapusta na gołąbki

Jakby nie patrzeć to w całym daniu kapusta odgrywa kluczową rolę. Dzięki niej gołąbki mają odpowiednią formę, a także aromat.

Najlepiej sprawdza się młoda kapusta. Ona sprawi, że potrawa będzie delikatniejsza. Najczęściej Polacy przy przyrządzaniu tej potrawy decydują się na białą kapustę, jednak coraz popularniejsza staje się także kapusta włoska.

Przy wyborze odpowiedniej główki należy zwrócić uwagę na ułożenie liści, które powinny być luźne. To usprawni proces gotowania i rozdzielania.

Jak podawać gołąbki?

Zazwyczaj gołąbki podaje się solo, ale są miejsca w Polsce, gdzie podaje się do nich ziemniaki lub pieczywo. Trzeba jednak pamiętać, że młodzi ludzie często eksperymentują w kuchni i tradycyjną kuchnię dostosowują do swoich potrzeb. Można przypuszczać, że właśnie dlatego coraz większą popularność zdobywają gołąbki z młodej kapusty z soczewicą, oszukane gołąbki czy wegetariańskie gołąbki z pieczarkami

Czytaj także:

golabki twarda kapusta
BozenaMatuszczyk / gotujmy.pl
Newsy
Ile powinno się gotować kapustę na gołąbki?
Gołąbki bez kapusty to jak kotlet schabowy bez panierki. Musi być, bo inaczej potrawa nie jest już tak smaczna. Aby za każdym razem wychodziły idealnie, należy pamiętać o kilku zasadach, a przede wszystkim właściwym ugotowaniu kapusty.

Gołąbki to zawinięty farsz pół mięsny w liście ugotowanej kapusty. Mimo iż przygotowanie właściwego farszu jest kluczowe, to jednak bez kapusty tego dania w ogóle by nie było. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przygotowanie tego warzywa do dalszej obróbki, by podczas zawijania liście się nie rwały ani nie były zbyt twarde. Gotowanie kapusty to zagadka dla wielu osób. Klasyczne gołąbki Gołąbki to jedna z polskich tradycyjnych potraw. Jej przygotowanie jest dosyć pracochłonne, dlatego też nie pojawia się co tydzień na stole, ale przy większych okazjach. Mimo czasu, jaki trzeba im poświęcić, są jednym z ulubionych dań nie tylko Polaków, ale i turystów odwiedzających Polskę. Klasyczne gołąbki to nic innego jak farsz pół mięsny z kaszą bądź ryżem zawinięty w liście kapusty. Mogą również wystąpić w wersji wegetariańskiej z dodatkiem grzybów leśnych czy pieczarek. Gołąbki najczęściej są podawane polane sosem pomidorowym, a niekiedy pieczarkowym. Wybór to już jest kwestia gustu. Niektórzy również jako dodatek do dania serwują również gotowane ziemniaki. Kapusta do zawijania gołąbków Wybór odpowiedniej kapusty do gołąbków to kluczowa sprawa. Dzięki niej danie trzyma się swojej formy, a poza tym ugotowana nadaje całej potrawie wyjątkowego smaku. Można by rzec, że gołąbki bez kapusty to jak kotlet schabowy bez panierki bądź frytki bez keczupu. Jednymi słowy, obowiązkowa rzecz! Najlepsze gołąbki są przygotowywane z młodej kapusty, która ma młode i delikatne liście. Wówczas idealnie nadają się do zawijania farszu. Oprócz zwykłej, białej kapusty dobrze w tym daniu sprawdzi się również kapusta włoska, pekińska, a nawet czerwona. Ta ostatnia może jednak nadać całemu daniu trochę innego aromatu. Jak...

Macie dość parzenia liści na gołąbki? Zawińcie je w tę kapustę, a wyjdą genialnie
Adobe Stock
Newsy
Macie dość parzenia liści na gołąbki? Zawińcie je w tę kapustę, a wyjdą genialnie
Przygotowywanie gołąbków zajmuje wam sporo czasu? Możecie go znacznie skrócić, jeśli zdecydujecie się na małą odmianę. Co powiecie na gołąbki pieczone w liściach takiej kapusty?

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Gołąbki to nic innego, jak półmięsne danie składające się z ugotowanych liści kapusty, w które zawija się odpowiednio przygotowany farsz.  Farsz do gołąbków zwykle jest połączeniem mięsa mielonego wieprzowego oraz ugotowanego ryżu lub kaszy. Danie wzbogacają – podsmażona na rumiano cebula, grzyby oraz aromatyczne przyprawy. Jak przygotować kapustę na gołąbki? Przygotowanie kapusty na gołąbki zajmuje najwięcej czasu. Dlaczego? Ponieważ kapusta jest bardzo twarda i wymaga długiego gotowania, zanim zaczną z niej odchodzić liście. Podczas przygotowywania kapusty na gołąbki, najpierw musimy wyciąć głąb ze środka kapusty. Następnie należy włożyć ją do   dużego garnka z wrzątkiem. Kapustę gotujemy przez około 8-10 minut na małym ogniu, a następnie rozbieramy z liści, po czym odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Do tak przygotowanych liści możemy nakładać farsz. Cały proces zajmuje więc przynajmniej 30-45 minut. Co powiecie na małą odmianę w postaci gołąbków zawijanych w bardzo łatwe do oderwania i miękkie z natury liście kapusty pekińskiej? Gołąbki w kapuście pekińskiej są w wykonaniu znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Czy różnią się od nich smakowo? Zdaniem wielu osób, nie czuć specjalnie tej różnicy. Ponadto warto przekonać się, że kapusta pekińska jak najbardziej nadaje się do obróbki termicznej. Jak przygotować to pyszne i szybkie danie? Przepis na gołąbki z kapustą pekińską Składniki: Główka kapusty pekińskiej 250 g mięsa mielonego 1 torebka ryżu 1 cebula Olej Słoik sosu do spaghetti Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku myjemy kapustę pekińską i odrywamy z niej liście. Liście zalewamy wrzącą wodą i...

Przepis na gołąbki z młodej kapusty. Nie musicie jej długo gotować
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Przepis na gołąbki z młodej kapusty. Nie musicie jej długo gotować
Przepyszne, lekkie gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym – robią się o wiele szybciej niż te ze starej kapusty. Tak dobre, że palce lizać.

Młoda kapusta mięknie o wiele szybciej niż ta starsza, dlatego właśnie teraz jest idealny czas na gołąbki. Jest też o wiele delikatniejsza, dlatego nie gotujcie jej zbyt długo i uważajcie przy zawijaniu. Liście kapusty nadziejcie mielonym mięsem oraz ryżem i upieczcie w piekarniku. To sprawi, że danie będzie lżejsze, a d jego przyrządzenia nie potrzebujecie używać tłuszczu. Przepis na gołąbki z młodej kapusty Składniki 1 młoda kapusta 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka białego ryżu 1 marchewka 1 pietruszka 1 jajko 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka Vegety lub jarzynki bez polepszaczy smaku Sól 200 g przecieru pomidorowego 0,5 szk. śmietany 12 % Przygotowanie Kapustę sparzcie przez kilka minut we wrzątku i zdejmijcie miękkie liście. W osolonej wodzie ugotujcie ryż al dente. Na dużych oczkach tarki zetrzyjcie marchewkę i pietruszkę. Do dużej miski przełóżcie mięso mielone, ryż, jajko oraz startą marchewkę i pietruszkę. Doprawcie solą, majerankiem i ostrą papryką. Dokładnie wymieszajcie, żeby wszystkie składniki się połączyły. Na ostudzonych liściach kapusty ułóżcie farsz i zawińcie. Włóżcie przygotowane gołąbki do naczynia żaroodpornego i zalejcie wodą, tak aby przykryć gołąbki. Na wierzch dodajcie trochę Vegety lub Jarzynki. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. W międzyczasie wymieszajcie śmietanę i  przecier pomidorowy. Wylejcie sos na gołąbki pięć minut przed końcem  pieczenia, Smacznego! Jak przygotować kapustę na gołąbki? Przygotowanie kapusty na gołąbki jest najczęściej najbardziej praco- i czasochłonnym zajęciem podczas robienia tego dania. Kapusta się rwie, łatwo o poparzenia, a do tego nie zawsze mięknie, tak jakbyśmy...

Jak powinno się układać gołąbki w garnku? Pamiętajcie o tej zasadzie
AdobeStock
Newsy
Jak powinno się układać gołąbki w garnku? Pamiętajcie o tej zasadzie
Czy wiecie, jak należy prawidłowo ułożyć gołąbki w garnku? Sprawdźcie, czy dobrze to robicie.

Gołąbki to jedno z najpopularniejszych wśród Polaków dań. Są smaczne, sycące, a składniki kosztują grosze. Choć przygotowanie gołąbków wymaga nieco czasu i wprawy, nie warto się zrażać. Każdy może się nauczyć przyrządzać to pyszne danie! Sprawdźcie, jak powinno się prawidłowo gotować gołąbki. Jak układać gołąbki w garnku? By gołąbki się udały, ważny jest także sposób ich gotowania. Zawsze należy wkładać je do garnka warstwami – jeden na drugim. Gdy układacie gołąbki w garnku zwróćcie uwagę na to, by duże gołąbki zawsze znalazły się na spodzie, a małe na górze. Dzięki temu się nie rozpadną i będą równomiernie ugotowane. Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym Do przygotowania klasycznych gołąbków z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 700 g mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ryżu (100 g) 1 główka kapusty 2 cebule 2 litry bulionu 1 litr przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła Sól Pieprz Przygotowanie: Pokrójcie cebule drobno w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła i podsmażcie pokrojoną cebulę. 1 torebkę ryżu ugotujcie i odstawcie do ostudzenia. Gdy ryż już będzie chłodniejszy, wymieszajcie go w misce z mięsem i cebulą. Doprawcie solą, pieprzem i wymieszajcie. Wytnijcie głąb z kapusty, nabijcie ją na widelec i włóżcie do garnka z wrzącą wodą. Po chwili, gdy liście zaczną mięknąć, wyjmijcie kapustę. Ostrożnie oddzielcie liście. Z każdego liścia usuńcie zgrubienia, a następnie ułóżcie farsz i zawińcie liście w gołąbki. Na dnie dużego garnka ułóżcie kilka liści kapusty, a następnie włóżcie gołąbki. Powinny leżeć ciasno jeden przy drugim. Gdy...