Sprawdzone sposoby na kapustę do gołąbków. Już nigdy się nie porwie
Adobe Stock
Newsy

Babciny sposób na przygotowanie kapusty do gołąbków. Już nigdy się nie porwie 

Przygotowanie kapusty do gołąbków jest bardzo trudnym zadaniem. Sprawdź ten niezawodny sposób i zobacz, jak zrobić to w kilka minut.

Gołąbki to jedne z tradycyjnych polskich dań. Najczęściej występuje w wersji półmięsnej z dodatkiem ryżu i kaszy, zawinięte w liście kapusty. Ale bardzo popularne są również gołąbki z sosem pomidorowym, gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowym czy gołąbki z kiszonej kapusty. To pyszne danie, ale niestety również bardzo czasochłonne. Najwięcej problemów sprawia zawsze kapusta. Co zrobić, żeby była miękka, łatwo się oddzielała i nie rwała? Mamy na to kilka sprawdzonych sposobów. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować kapustę na gołąbki? 

Przed rozpoczęciem gotowania kapusty należy się pozbyć z wierzchu starych i stwardniałych liści. Przydadzą się one przy wykładaniu naczynia do obróbki termicznej.

Następnie należy pozbyć się głąba kapusty oraz umyć całą główkę. W międzyczasie przygotować większy garnek z wodą - to właśnie on jest sekretem naszych babć - nie może być za mały. Niektórzy dodają do wody cukier lub sól, a nawet olej. Wszystkie sposoby są godne uwagi.

Kapustę należy włożyć do wrzątku wyciętym głąbem do góry. Powinna spędzić w wodzie około 7-9 minut na niewielkim ogniu, a w trakcie należy ją kilkakrotnie obrócić. Liście będą gotowe, kiedy ugną się po naciśnięciu palcem. Wówczas wystarczy delikatnie porozdzielać liście, a po ostudzeniu delikatnie usunąć stwardniałe części.

Zobacz także
Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki

Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad

Gołąbki po litewsku. Prosty przepis na smaczny obiad

Najlepsza kapusta na gołąbki

Jakby nie patrzeć to w całym daniu kapusta odgrywa kluczową rolę. Dzięki niej gołąbki mają odpowiednią formę, a także aromat.

Najlepiej sprawdza się młoda kapusta. Ona sprawi, że potrawa będzie delikatniejsza. Najczęściej Polacy przy przyrządzaniu tej potrawy decydują się na białą kapustę, jednak coraz popularniejsza staje się także kapusta włoska.

Przy wyborze odpowiedniej główki należy zwrócić uwagę na ułożenie liści, które powinny być luźne. To usprawni proces gotowania i rozdzielania.

Jak podawać gołąbki?

Zazwyczaj gołąbki podaje się solo, ale są miejsca w Polsce, gdzie podaje się do nich ziemniaki lub pieczywo. Trzeba jednak pamiętać, że młodzi ludzie często eksperymentują w kuchni i tradycyjną kuchnię dostosowują do swoich potrzeb. Można przypuszczać, że właśnie dlatego coraz większą popularność zdobywają gołąbki z młodej kapusty z soczewicą, oszukane gołąbki czy wegetariańskie gołąbki z pieczarkami

Czytaj także:

golabki twarda kapusta
BozenaMatuszczyk / gotujmy.pl
Newsy
Ile powinno się gotować kapustę na gołąbki?
Gołąbki bez kapusty to jak kotlet schabowy bez panierki. Musi być, bo inaczej potrawa nie jest już tak smaczna. Aby za każdym razem wychodziły idealnie, należy pamiętać o kilku zasadach, a przede wszystkim właściwym ugotowaniu kapusty.

Gołąbki to zawinięty farsz pół mięsny w liście ugotowanej kapusty. Mimo iż przygotowanie właściwego farszu jest kluczowe, to jednak bez kapusty tego dania w ogóle by nie było. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przygotowanie tego warzywa do dalszej obróbki, by podczas zawijania liście się nie rwały ani nie były zbyt twarde. Gotowanie kapusty to zagadka dla wielu osób. Klasyczne gołąbki Gołąbki to jedna z polskich tradycyjnych potraw. Jej przygotowanie jest dosyć pracochłonne, dlatego też nie pojawia się co tydzień na stole, ale przy większych okazjach. Mimo czasu, jaki trzeba im poświęcić, są jednym z ulubionych dań nie tylko Polaków, ale i turystów odwiedzających Polskę. Klasyczne gołąbki to nic innego jak farsz pół mięsny z kaszą bądź ryżem zawinięty w liście kapusty. Mogą również wystąpić w wersji wegetariańskiej z dodatkiem grzybów leśnych czy pieczarek. Gołąbki najczęściej są podawane polane sosem pomidorowym, a niekiedy pieczarkowym. Wybór to już jest kwestia gustu. Niektórzy również jako dodatek do dania serwują również gotowane ziemniaki. Kapusta do zawijania gołąbków Wybór odpowiedniej kapusty do gołąbków to kluczowa sprawa. Dzięki niej danie trzyma się swojej formy, a poza tym ugotowana nadaje całej potrawie wyjątkowego smaku. Można by rzec, że gołąbki bez kapusty to jak kotlet schabowy bez panierki bądź frytki bez keczupu. Jednymi słowy, obowiązkowa rzecz! Najlepsze gołąbki są przygotowywane z młodej kapusty, która ma młode i delikatne liście. Wówczas idealnie nadają się do zawijania farszu. Oprócz zwykłej, białej kapusty dobrze w tym daniu sprawdzi się również kapusta włoska, pekińska, a nawet czerwona. Ta ostatnia może jednak nadać całemu daniu trochę innego aromatu. Jak...

gołąbki
AdobeStock
Newsy
Macie już dość obierania kapusty na gołąbki? Znamy świetny sposób. Zajmie wam minutę
Przygotowywanie gołąbków zajmuje wam sporo czasu? Możecie go znacznie skrócić, jeśli zdecydujecie się na małą odmianę. Co powiecie na gołąbki pieczone w liściach takiej kapusty?

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Gołąbki to nic innego, jak półmięsne danie składające się z ugotowanych liści kapusty włoskiej, w które zawija się odpowiednio przygotowany farsz.  Farsz do gołąbków zwykle jest połączeniem mięsa mielonego wieprzowego oraz ugotowanego ryżu lub kaszy. Danie wzbogacają – podsmażona na rumiano cebula, grzyby oraz aromatyczne przyprawy. Jak przygotować kapustę na gołąbki? Przygotowanie kapusty na gołąbki zajmuje najwięcej czasu. Dlaczego? Ponieważ kapusta włoska jest bardzo twarda i wymaga długiego gotowania, zanim zaczną z niej odchodzić liście. Podczas przygotowywania kapusty na gołąbki, najpierw musimy wyciąć głąb ze środka kapusty. Następnie należy włożyć ją do   dużego garnka z wrzątkiem. Kapustę gotujemy przez około 8-10 minut na małym ogniu. Po wyjęciu kapusty z wrzątku studzimy ją, a następnie rozbieramy z liści, po czym odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Do tak przygotowanych liści możemy nakładać farsz. Cały proces zajmuje więc około 30 minut. Co powiecie na małą odmianę w postaci gołąbków zawijanych w bardzo łatwe do oderwania liście kapusty pekińskiej? Gołąbki w kapuście pekińskiej są w wykonaniu znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Czy różnią się od nich smakowo? Zdaniem wielu osób, nie czuć specjalnie tej różnicy. Jak przygotować to pyszne i szybkie danie? Przepis na gołąbki z kapustą pekińską Składniki: Główka kapusty pekińskiej 250 g mięsa mielonego 1 torebka ryżu 1 cebula Olej Słoik sosu do spaghetti Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku myjemy kapustę pekińską i odrywamy z niej liście. Liście zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 3...

Przepis na gołąbki z młodej kapusty. Nie musicie jej długo gotować
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Przepis na gołąbki z młodej kapusty. Nie musicie jej długo gotować
Przepyszne, lekkie gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym – robią się o wiele szybciej niż te ze starej kapusty. Tak dobre, że palce lizać.

Młoda kapusta mięknie o wiele szybciej niż ta starsza, dlatego właśnie teraz jest idealny czas na gołąbki. Jest też o wiele delikatniejsza, dlatego nie gotujcie jej zbyt długo i uważajcie przy zawijaniu. Liście kapusty nadziejcie mielonym mięsem oraz ryżem i upieczcie w piekarniku. To sprawi, że danie będzie lżejsze, a d jego przyrządzenia nie potrzebujecie używać tłuszczu. Przepis na gołąbki z młodej kapusty Składniki 1 młoda kapusta 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka białego ryżu 1 marchewka 1 pietruszka 1 jajko 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka Vegety lub jarzynki bez polepszaczy smaku Sól 200 g przecieru pomidorowego 0,5 szk. śmietany 12 % Przygotowanie Kapustę sparzcie przez kilka minut we wrzątku i zdejmijcie miękkie liście. W osolonej wodzie ugotujcie ryż al dente. Na dużych oczkach tarki zetrzyjcie marchewkę i pietruszkę. Do dużej miski przełóżcie mięso mielone, ryż, jajko oraz startą marchewkę i pietruszkę. Doprawcie solą, majerankiem i ostrą papryką. Dokładnie wymieszajcie, żeby wszystkie składniki się połączyły. Na ostudzonych liściach kapusty ułóżcie farsz i zawińcie. Włóżcie przygotowane gołąbki do naczynia żaroodpornego i zalejcie wodą, tak aby przykryć gołąbki. Na wierzch dodajcie trochę Vegety lub Jarzynki. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. W międzyczasie wymieszajcie śmietanę i  przecier pomidorowy. Wylejcie sos na gołąbki pięć minut przed końcem  pieczenia, Smacznego! Jak przygotować kapustę na gołąbki? Przygotowanie kapusty na gołąbki jest najczęściej najbardziej praco- i czasochłonnym zajęciem podczas robienia tego dania. Kapusta się rwie, łatwo o poparzenia, a do tego nie zawsze mięknie, tak jakbyśmy...

Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki
Flickr
Newsy
Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki
Czy da się sparzyć kapustę na gołąbki inaczej, niż wsadzając ją do gorącej wody? Poznajcie te ciekawe i skuteczne sposoby!

Gołąbki są dość prostym daniem, choć przygotowanie gołąbków jest bardzo czasochłonne . Zwłaszcza parzenie liści kapusty może być dla niektórych sporym wyzwaniem! Na szczęście istnieją proste sposoby na szybkie i łatwe sparzenie kapusty do gołąbków. Sprawdźcie, jak to zrobić. Jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku? Klasyczny sposób na sparzenie kapusty do gołąbków to nabicie główki na widelec i włożenie jej do garnka z gorącą wodą. Można to jednak zrobić inaczej – choćby w piekarniku! Należy wyciąć głąb kapusty i włożyć ją do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiążcie dokładnie z obu stron i włóżcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 25 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnijcie kapustę z rękawa i gotowe – liście będą odchodziły same! Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Kolejnym sposobem jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. Kapuście wycinacie głąb  i wkładacie ją do mikrofalówki i podgrzewać ją przez około 5 minut na najwyższej mocy kuchenki. Nie zrażajcie się tym, że kapusta nieco opadnie po takim podgrzewaniu! Będzie nadal bardzo dobra w smaku, a wy z łatwością oderwiecie miękkie już liście, które nadają się do zawijania. Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez użycia ciepła? Zaskakującym sposobem na „sparzenie” liści kapusty jest… włożenie jej do zamrażarki! Włóżcie to warzywo do zamrażarki na całą dobę. Po tym czasie wyjmijcie je i połóżcie na blacie kuchennym. Poczekajcie, aż się całkowicie rozmrozi – po tym czasie kapusta będzie idealnie miękka, a liście będą łatwo odchodziły. Taki sposób nie jest może najszybszy, ale jeśli macie bardzo dużo czasu, to może się wam przydać. Tradycyjne parzenie kapusty na gołąbki...