W czasach, w których sklepowe słodycze mają więcej cukru i ulepszaczy niż jakichkolwiek innych składników, warto jest mieć pod ręką coś pewniejszego. W końcu jak grzeszyć to z głową. Dlatego też proponujemy wam przepis na przepyszne ciasteczka baletki. Wasza rodzina będzie nimi zachwycona.
Przygotowanie tych ciasteczek z makiem i marmoladą jest naprawdę dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko pięciu składników, miksera, rękawa cukierniczego, papieru do pieczenia i sprawnego piekarnika. Resztą nie musicie się przejmować. Z pewnością podołacie odwzorowaniu tej receptury.
Przepis na baletki z makiem i marmoladą
Będziecie potrzebować:
- 80 gramów mąki pszennej
- 100 gramów cukru pudru
- 3 jajek w temperaturze pokojowej
- Kilku łyżek ulubionej marmolady owocowej
- 2 łyżek suchego maku
- Szczypty soli
Przygotowanie:
- Przygotujcie sobie dwie miski – w jednej umieśćcie białka, w drugiej żółtka. Do tych pierwszych dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywną pianę.
- Cały czas miksując białka zacznijcie stopniowo dosypywać do nich cukier (tak samo jak robicie w przypadku przyrządzania bezy).
- Do białej, lśniącej masy dodajcie żółtka i zmiksujcie tylko do połączenia się składników.
- Wprost do jajecznej mikstury przesiejcie mąkę pszenną. Całość wymieszajcie bardzo powoli silikonową łopatką (jeśli zrobicie to zbyt gwałtownie i szybko masa opadnie).
- Tak przygotowane ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego (końcówka dowolna), a następnie zacznijcie je wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc niewielkie ciasteczka (zachowajcie równe, dwucentymetrowe odstępy). Z wierzchu oprószcie je makiem.
- Ciasteczka wstawcie na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upływie tego czasu wyjmijcie je z pieca i odstawcie do wystudzenia.
- Na spód połowy ciasteczek nałóżcie niewielką warstwę marmolady, a następnie sklejcie je z drugą połową przysmaków (powinny wyglądać tak jak francuskie makaroniki).
Smacznego!
Źródło: gotujmy