Przepis na ciasteczka z makiem i marmoladą
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy

Babcina receptura na przepyszne ciastka baletki. Słodkości jak za dawnych lat

Takie ciasteczka zawsze dobrze jest mieć pod ręką. W końcu nigdy nie wiadomo, kiedy odwiedzą was goście. Przepis jest dziecinnie prosty.

W czasach, w których sklepowe słodycze mają więcej cukru i ulepszaczy niż jakichkolwiek innych składników, warto jest mieć pod ręką coś pewniejszego. W końcu jak grzeszyć to z głową. Dlatego też proponujemy wam przepis na przepyszne ciasteczka baletki. Wasza rodzina będzie nimi zachwycona.

Przygotowanie tych ciasteczek z makiem i marmoladą jest naprawdę dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko pięciu składników, miksera, rękawa cukierniczego, papieru do pieczenia i sprawnego piekarnika. Resztą nie musicie się przejmować. Z pewnością podołacie odwzorowaniu tej receptury. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na baletki z makiem i marmoladą

Będziecie potrzebować:

  • 80 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów cukru pudru
  • 3 jajek w temperaturze pokojowej
  • Kilku łyżek ulubionej marmolady owocowej
  • 2 łyżek suchego maku
  • Szczypty soli
Zobacz także
Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

 gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia

Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia. Zastosujcie ten trik, a nie będzie z nimi dużo roboty

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie sobie dwie miski – w jednej umieśćcie białka, w drugiej żółtka. Do tych pierwszych dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywną pianę.
  2. Cały czas miksując białka zacznijcie stopniowo dosypywać do nich cukier (tak samo jak robicie w przypadku przyrządzania bezy).
  3. Do białej, lśniącej masy dodajcie żółtka i zmiksujcie tylko do połączenia się składników.
  4. Wprost do jajecznej mikstury przesiejcie mąkę pszenną. Całość wymieszajcie bardzo powoli silikonową łopatką (jeśli zrobicie to zbyt gwałtownie i szybko masa opadnie).
  5. Tak przygotowane ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego (końcówka dowolna), a następnie zacznijcie je wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc niewielkie ciasteczka (zachowajcie równe, dwucentymetrowe odstępy). Z wierzchu oprószcie je makiem.
  6. Ciasteczka wstawcie na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upływie tego czasu wyjmijcie je z pieca i odstawcie do wystudzenia.
  7. Na spód połowy ciasteczek nałóżcie niewielką warstwę marmolady, a następnie sklejcie je z drugą połową przysmaków (powinny wyglądać tak jak francuskie makaroniki).

Smacznego!

Źródło: gotujmy

ciasteczka
Gotujmy.pl/Pyza

wielkanocny tort
Gotujmy.pl
Newsy
Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami. Jest tak pyszny, że goście będą błagać o kolejny kawałek
Czy widzieliście kiedyś piękniejszy wielkanocny tort niż ten? Przygotujcie go na święta a wasi goście wprost oszaleją z zachwytu. Jak zrobić ten piękny i przepyszny tort? Wyjaśniamy krok po kroku!

Coraz bliżej do świąt. Czy zastanawialiście się już czym poczęstujecie gości na Wielkanoc? Spieszymy z pomocą a konkretnie - inspiracją na przepyszny i przepiękny wielkanocny tort. Jego przygotowanie jest prostsze niż wam się wydaje! Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To świetny moment, by zacząć myśleć o świątecznym menu. Poza klasycznymi świątecznymi daniami, takimi jak żurek, biała kiełbasa, sałatka jarzynowa czy faszerowane jajka, warto pomyśleć o przygotowaniu czegoś na słodko. Co powiecie na ten uroczy i zabójczo pyszny wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami? Składniki: Biszkopty x4: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pół łyżeczki proszku do pieczenia Zielony barwnik spożywczy Ciasteczka: Szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka Bezy: 2 białka Pół szklanki cukru Zielony barwnik spożywczy  Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30% Cukier puder 1 galaretka cytrynowa 125 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopty: Białka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i barwnik.  Ubijamy, aż barwnik się dokładnie połączy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ostrożnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni (w ten sam sposób trzeba upiec wszystkie trzy biszkopty).  Wystudzamy biszkopty. Ciasteczka: Z składników zagnieść ciasto i uformować z...

czekoladowe ciasteczka Chodakowskiej przepis
ONS.pl/Instagram/chodakowskaewa
Newsy
Czekoladowe ciasteczka Ewy Chodakowskiej pachną i smakują tak obłędnie, że zjecie je do ostatniego okruszka
Znana trenerka fitness, Ewa Chodakowska, podzieliła się ze swoimi fanami kolejnym, oszałamiająco zdrowym i łatwym przepisem na energetyczne ciasteczka.

W ramach kolejnego fitnessowego projektu Ewa Chodakowska postanowiła podzielić się ze swoimi obserwatorami niesamowicie prostym przepisem na energetyczne ciasteczka. Mam dla Ciebie BEZPIECZNY POST, który - jak obstawiam - wywołuje tylko POZYTYWNE EMOCJE. No bo kto się przyczepi do CIASTECZEK, w dodatku ENERGETYCZNYCH – czytamy na Instagramie Ewy Chodakowskiej. Zdjęcie kokosowo-kakaowych ciasteczek, do złudzenia przypominających zwykłe, czekoladowe przysmaki, podbiło serca fanów zdrowego stylu życia. W komentarzach nie zabrakło głosów zachwytu. „Na pewno je zrobię, pycha!”, „Uwielbiam kokosowo czekoladowe słodkości”, „Pyszności. Na sam widok ślinka cieknie. Na pewno zrobię”, Uwielbiam te twoje przepisy na małe co nieco”, „Podobają mi się składniki - wszystkie mega korzystne dla organizmu” Jeśli myślicie podobnie, koniecznie przetestujecie ten przepis. Przepis na ciasteczka od Ewy Chodakowskiej Będziecie potrzebować 120 gramów mąki kokosowej 40 gramów mielonej guarany 50 gramów masła (w temperaturze pokojowej) 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżek cukru kokosowego 2 łyżek kakao Ziarenek z 1 laski wanilii Szczypty cynamonu Szczypty soli 1 jajka Przygotowanie Wszystkie wymienione składniki umieśćcie w dużej misce i zagniećcie na jednolitą masę. Dla lepszego efektu możecie przesiać przez sitko sypkie składniki. Pamiętajcie, by masło było w temperaturze pokojowej, dzięki temu łatwiej wam będzie z nim pracować. Tak przygotowane ciasto umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki, zacznijcie z niego lepić niewielkie kuleczki, a następnie umieszczajcie je w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia....

Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami
Gotujmy.pl
Newsy
Sernik ze słonym karmelem to idealna propozycja na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik. Takie połączenie smakuje genialnie
Jeśli należycie do grona oddanych fanów sernika, ciasto w tej wersji z pewnością wam posmakuje. Twaróg, karmelowa polewa i śliwki kalifornijskie to połączenie, w którym łatwo się zakochać.

Wielkanoc za pasem, a wy wciąż nie wiecie jakim ciastem uraczyć swoich gości? Przepis na ten sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi, w mig rozwieje wasze wątpliwości. Jego przyrządzanie zacznijcie co najmniej jeden dzień przed świętami.  Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 700 gramów trzykrotnie zmielonego twarogu 180 gramów drobnego cukru do wypieków 800 gramów śliwek kalifornijskich 120 ml śmietany 18 proc. 2 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii 3 jajek 1 cytryny Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 120 gramów ciasteczek owsianych 60 gramów masła 2 łyżek kakao Do zrobienia słonego karmelu będziecie potrzebować: 160 gramów drobnego cukru do wypieków 60 gramów zimnego masła 80 ml śmietany 30 proc. ½ łyżeczki soli Przygotowanie spodu: Ciastka owsiane połamcie na mniejsze części, włóżcie do meleksera i rozdrobnijcie.  Masło rozpuśćcie w niewielkim rondelku, a następnie zalejcie nim wasze ciastka. Do masy dodajcie również kakao. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni. Okrągłą blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie umieśćcie w niej ciasteczkową masę i wstawcie do lodówki na ok. 20 minut. Przygotowanie masy serowej: W dużej misce umieśćcie twaróg, śmietanę, cukier, jajka, mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie zmiksujcie. Cytrynę sparzcie we wrzątku, a następnie na tarce o bardzo drobnych oczkach zetrzyjcie z niej skórkę wprost do miski z masą twarogową. Z reszty cytryny wyciśnijcie sok. Całość ponownie zmiksujcie. Śliwki kalifornijskie posiekajcie w niewielką...

babeczki na święta przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić choinkowe muffiny? Dzięki nim dzieciaki wprost pokochają Boże Narodzenie
W święta warto spędzić więcej czasu ze swoimi dziećmi - chociażby przygotowując bożonarodzeniowe wypieki! Wypróbujcie przepis na smaczne babeczki udekorowane choinkami.

Choć Boże Narodzenie makowcem i sernikiem stoi, to warto przygotować różne inne świąteczne wypieki! Dzieci raczej nie przepadają za tradycyjnymi ciastami, dlatego dobrym pomysłem jest upieczenie czegoś słodkiego specjalnie z myślą o małych milusińskich. W dodatku wspólne przygotowywanie ciast i ciasteczek to świetna okazja na spędzenie razem czasu, a dzieci na pewno będą w przyszłości cudownie wspominały ten czas – tak, jak wy z rozrzewnieniem wracacie myślami do świąt u babci. Przepis na choinkowe muffinki Pysznym pomysłem na wypieki dla dzieci są proste babeczki ze świąteczną dekoracją! Zielony krem z dodatkiem kolorowych płatków będzie wyglądał jak choinka – i do tego jest pyszny! Waszym dzieciom na pewno będą bardzo smakowały. Do przygotowania tych babeczek będziecie potrzebowali poniższych składników: 25 dag mąki pszennej 150 g masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady Pół łyżeczki sody 1 łyżka proszku do pieczenia 150 ml mleka 100 g cukru 3 jaja 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżki kakako A na krem „choinkowy”: 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Zielony barwnik Kolorowa posypka Przygotowanie Włóżcie masło do rondelka i powoli rozpuszczajcie je na małym ogniu. Do miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie sodę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszajcie. W drugiej miseczce za pomocą miksera zmieszajcie jajka, ekstrakt z wanilii i mleko. Następnie wszystkie składniki oraz pokrojoną drobno czekoladę przełóżcie do dużej miski i mieszajcie tak długo, aż się połączą tworząc gładką masę. Ciasto przelejcie do papilotek lub specjalnej formy do babeczek. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. W tym czasie do...