Przepis na ciasteczka z makiem i marmoladą
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy

Babcina receptura na przepyszne ciastka baletki. Słodkości jak za dawnych lat

Takie ciasteczka zawsze dobrze jest mieć pod ręką. W końcu nigdy nie wiadomo, kiedy odwiedzą was goście. Przepis jest dziecinnie prosty.
Weronika Kępa
luty 28, 2021

W czasach, w których sklepowe słodycze mają więcej cukru i ulepszaczy niż jakichkolwiek innych składników, warto jest mieć pod ręką coś pewniejszego. W końcu jak grzeszyć to z głową. Dlatego też proponujemy wam przepis na przepyszne ciasteczka baletki. Wasza rodzina będzie nimi zachwycona.

Przygotowanie tych ciasteczek z makiem i marmoladą jest naprawdę dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko pięciu składników, miksera, rękawa cukierniczego, papieru do pieczenia i sprawnego piekarnika. Resztą nie musicie się przejmować. Z pewnością podołacie odwzorowaniu tej receptury. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na baletki z makiem i marmoladą

Będziecie potrzebować:

  • 80 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów cukru pudru
  • 3 jajek w temperaturze pokojowej
  • Kilku łyżek ulubionej marmolady owocowej
  • 2 łyżek suchego maku
  • Szczypty soli

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie sobie dwie miski – w jednej umieśćcie białka, w drugiej żółtka. Do tych pierwszych dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywną pianę.
  2. Cały czas miksując białka zacznijcie stopniowo dosypywać do nich cukier (tak samo jak robicie w przypadku przyrządzania bezy).
  3. Do białej, lśniącej masy dodajcie żółtka i zmiksujcie tylko do połączenia się składników.
  4. Wprost do jajecznej mikstury przesiejcie mąkę pszenną. Całość wymieszajcie bardzo powoli silikonową łopatką (jeśli zrobicie to zbyt gwałtownie i szybko masa opadnie).
  5. Tak przygotowane ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego (końcówka dowolna), a następnie zacznijcie je wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc niewielkie ciasteczka (zachowajcie równe, dwucentymetrowe odstępy). Z wierzchu oprószcie je makiem.
  6. Ciasteczka wstawcie na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upływie tego czasu wyjmijcie je z pieca i odstawcie do wystudzenia.
  7. Na spód połowy ciasteczek nałóżcie niewielką warstwę marmolady, a następnie sklejcie je z drugą połową przysmaków (powinny wyglądać tak jak francuskie makaroniki).

Smacznego!

Źródło: gotujmy

ciasteczka
Gotujmy.pl/Pyza

Komentarze