
We współczesnych przepisach na kremy do ciast nieustająco przewija się tłusta słodka śmietanka i serek mascarpone. Te składniki rzeczywiście pozwalają na zrobienie smakowitego, dość tłustego kremu np. do tortu.
Ma jednak zasadniczą wadę - taka masa ze śmietanki jest mało stabilna, ma krótki termin ważności i zupełnie nie nadaje się do dekoracji. W tej roli genialnie sprawdza się za to krem ze starej receptury, którą znały nasze babcie w czasach, gdy o mascarpone jeszcze nikt nie słyszał. Wystarczą 3 składniki i można od razu brać się do pracy.
Przepis babci na krem do tortów i ciast
Składniki:
-
600 g masła (3 kostki)
-
6 jaj
-
2 szklanki cukru
Opcjonalnie:
-
3 łyżki mielonej kawy
-
3 łyżki soku z cytryny
-
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
-
Krem wychodzi najlepszy, gdy ubija się go na parze. W tym celu, zagotujcie wodę w większym garnku, a następnie do mniejszego wbijcie jajka i dodajcie cukier.
-
Teraz ubijcie je, trzymając mniejszy garnek nad dużym, w którym gotuje się woda. Co ważne, nie może ona dotykać garnka z jajkami i cukrem.
-
Kiedy masa z jajek i cukru już zgęstnieje i będzie mieć ładny, złoty kolor, odstawcie garnek, aż ostygnie.
-
Po tym czasie w misce utrzyjcie masło i stopniowo dodawajcie do niego ubite jajka, po 2 łyżki.
-
Ucierajcie masę tak długo, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą, a krem będzie jednolity i aksamitny.
-
Teraz podzielcie sobie krem na 3 równe części. Dodajcie do nich kolejno (i osobno - nie mieszajcie tych składników, na każdą część kremu przypada inny dodatek) kakao, sok z cytryny i kawę.
-
W ten sposób otrzymacie 3 różne kremy, które pozwolą wyczarować fantastyczny, warstwowy tort na domowym biszkopcie.
Do czego można wykorzystać krem maślany?
Tradycyjny krem z masła doskonale sprawdza się w przypadku tortów jako spoiwo kolejnych warstw ciasta, ale nie tylko. Możecie też dekorować nim torty, ponieważ w przeciwieństwie do śmietanki, krem maślany ma bardziej zwartą konsystencję.
Nadaje się do robienia fantazyjnych zdobień, np. w postaci różyczek z rękawa cukierniczego. Fantastycznie sprawdza się też w przypadku babeczek. Z pomocą barwników spożywczych można nadać kremowi różne kolory i udekorować nim babeczki.