Babcia zawsze dodawała ten 1 składnik do buraczków zasmażanych. Wychodzą wyraziste i pyszne
Flickr
Newsy

Babcia zawsze dodawała ten 1 składnik do buraczków zasmażanych. Wychodzą wyraziste i pyszne

Buraczki zasmażane to idealne uzupełnienie każdego mięsnego obiadu. Podane na ciepło, lekko słodkie i maślane, doskonale współgrają z bitkami czy kotletami mielonymi. Zobaczcie, co dodawała do nich babcia, by nie były mdłe. 

Te buraczki zasmażane szykuje się w prosty sposób, a uzyskuje się w nich maksimum smaku. Są kremowe i wyraziste. Swój głęboki smak zawdzięczają dodatkowemu składnikowi, który dla większości z was nie jest zapewne taki oczywisty. Jak raz je zrobicie, to już zawsze będziecie do nich wracać. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co dodać do buraczków zasmażanych, żeby nie były mdłe? 

Ten dodatek podkręci smak buraczków jak żaden inny. Niezmiernie ważnym elementem tego dania jest cebula. To ona nadaje wyrazistości i charakteru słodkim burakom. Wypróbujcie, a nie pożałujecie. Intensyfikacja smaku i zapachu buraczków zasmażanych spowoduje, że szybciej znikną z talerzy.  

Nie zapominajcie również o kilku łyżkach soku z cytryny lub octu jabłkowego, których obecność także wzmacnia i balansuje słodki smak buraków.   

Zobacz także
Tak przyrządza się buraki w najlepszych restauracjach. Zapomnijcie o gotowaniu w garnku

Tak przyrządza się buraki w najlepszych restauracjach. Zapomnijcie o gotowaniu w garnku

Czy buraki do buraczków zasmażanych lepiej piec, czy gotować? 

Zazwyczaj buraki do tego dodatku obiadowego gotuje się w całości przez kilkadziesiąt minut. Jest to tradycyjny sposób przygotowania ich do późniejszego zasmażania. Jednak niejedyny. Warto zmienić czasem utarte schematy i upiec buraki przed ich starciem. W ten sposób zachowają cały smak i aromat, a także wiele cennych składników wypłukiwanych przez gotującą się wodę. 

Przepis na buraczki zasmażane z cebulą 

Składniki: 

  • 1 kg buraków ćwikłowych 
  • 1 niewielka cebula  
  • płaska łyżka mąki pszennej  
  • 3 łyżki masła lub oleju 
  • 3 łyżki soku z cytryny  
  • 1 łyżeczka soli  
  • 1 łyżeczka cukru  
  • ½ łyżeczki pieprzu 

Sposób przygotowania: 

  1. Umyte buraki osuszcie i owińcie w folię aluminiową. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczcie przez godzinę lub półtorej, w zależności od ich wielkości. 
  2. Po delikatnym przestudzeniu obierzcie je ze skórki i zetrzyjcie na średnich oczkach. 
  3. Cebulę obierzcie i poszatkujcie. Zeszklijcie ją na 3 łyżkach masła. Dodajcie do niej mąkę pszenną i wymieszajcie do spienienia.  
  4. Do cebuli dołóżcie starte buraczki. Przyprawcie i dolejcie sok z cytryny. 
  5. Smażcie całość jeszcze kilka minut. Podawajcie ciepłe. Smacznego! 

Źródło: AniaGotuje.pl 

Plamy z buraków nie chcą zejść? Babcie miały na nie sposób. Zróbcie tak, a znikną bez śladu
Pixabay
Newsy
Plamy z buraków nie chcą zejść? Babcie miały na nie sposób. Zróbcie tak, a znikną bez śladu
Plamy z buraków wydają się nie do usunięcia? Nic bardziej mylnego. Właściwe działanie, poparte doświadczeniem przodków wybawi was z buraczanego kłopotu. 

Buraki są pyszne, zdrowe i mają piękny, głęboki kolor, który bez trudu barwi ręce i ubrania. Ten piękny naturalny barwnik przez wieki używany był właśnie do barwienia tkanin. Dlatego plamy z buraków uznawane są za jedne z gorszych do usunięcia.  Jak wywabić świeże plamy z buraków?  Naturalne organiczne pigmenty potrafią wiązać się z tkaninami. Dlatego warto działać szybko. Jeżeli zobaczycie, że na waszym ubraniu pojawiła się buraczkowa plama, postarajcie się jak najszybciej zająć się nią w łazience. Na takie zabrudzenia dobrze działa paradoksalnie zimna, a nie wyłącznie gorąca woda. Wystarczy, że namoczycie ją przez kilka godzin w takiej kąpieli, a następnie upierzcie jak zwykle. Jeżeli nie chcecie czekać, aż tak długo możecie również spróbować wetrzeć w plamę detergent i wypłukać ją pod bieżącą, zimną wodą.  Jak wywabić stare plamy z buraków?  Nie zawsze jednak można od razu zadziałać na zabrudzenie. Jeżeli więc na waszych ubraniach pozostały stare ślady po burakach powinniście poświęcić im nieco więcej uwagi. Wypłuczcie, a jeszcze lepiej namoczcie ją w zimnej wodzie, a następnie posypcie boraksem i pozostawcie na 8 godzin. Po tym czasie powinna zejść bez większych oporów.  Co oznacza piękny kolor buraków dla zdrowia?  Intensywna karminowa barwa to dzieło betaniny. Ten przeciwutleniacz skutecznie zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają ludzkie DNA i przyczyniają się do namnażania komórek rakowych. Tym samym buraki pomagają w zwalczaniu raka, szczególnie dotyczy to nowotworów przewodu pokarmowego. Jedzenie tych warzyw i picie z nich soku wspomaga również organizm po chemioterapii.  Jakie przetwory można przygotować z buraków?  Przetwory z buraków wymagają nieco pracy i buraczków o intensywnej, ciemnej barwie. Dlatego tak...

Przepis siostry Anastazji na ćwikłę lepszą niż u babci. Dodaje do niej bardzo zaskakujący składnik
Siostra Anastazja Facebook/Adobe Stock
Newsy
Przepis siostry Anastazji na ćwikłę lepszą niż u babci. Dodaje do niej bardzo zaskakujący składnik
Ćwikła z przepisu siostry Anastazji to smakowity dodatek do mięs, który jesienią i zimą jest szczególnie popularny. Obok buraków i chrzanu, dodaje się do niej jeszcze jeden, sekretny składnik, dzięki któremu smak tego przetworu pogłębia się i wzmacnia. 

Siostra Anastazja Pustelnik to wielka pasjonatka i znawczyni kuchni oraz kulinariów. Jej książki i przepisy inspirują do gotowania ludzi z całej Polski. Niekonwencjonalne rozwiązania i nietypowe składniki stosowane przez siostrę Anastazję potrafią podbić smak i uszlachetnić niejedno danie. Tak jest również w tym przypadku.  Co dodaje siostra Anastazja do swojej ćwikły?  Ćwikła to wyśmienity dodatek do pieczonych mięs i pasztetów, które w okresie jesiennym często goszczą na naszych stołach. Warto sięgać po nią właśnie teraz, gdyż zawarty w niej chrzan działa udrażniająco na drogi oddechowe. Ćwikła siostry Anastazji to prawdziwa bomba odpornościowa. Jest tu nie tylko świeżo tarty chrzan i buraczki, lecz również cytryna zapewniająca solidną dawkę witaminy C.  Mistrzyni kuchni dodaje do niej jeszcze jeden, wyjątkowy składnik - wino czerwone. Ma on na celu podkręcenie smaku, nadanie mu wyrazistości i owocowego przełamania. Dodatkowo, wspomaga pracę układu pokarmowego. Kwasy zawarte w winie poprawiają strawność mięsa, które podawane jest razem z ćwikłą.   Przepis na ćwikłę siostry Anastazji   Składniki:  ½ kg buraków czerwonych,  1 korzeń chrzanu (opcjonalnie - słoik chrzanu)  1 cytryna,  ¼ szklanki czerwonego, półwytrawnego wina  szczypta cukru  sól i pieprz  Sposób przygotowania:  Buraki dokładnie umyjcie i wyszorujcie gąbką, a następnie ugotujcie ze skórką.  Ostudźcie je i obierzcie ze skóry. Zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki.  Oczyśćcie i obierzcie chrzan. Zetrzyjcie go podobnie jak buraki, a następnie skropcie sokiem z jednej cytryny. Jeżeli używacie chrzanu ze słoika, musicie go...

Jak uratować kolor barszczu? Dodajcie ten składnik, a będzie aż razić czerwienią po oczach
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować kolor barszczu? Dodajcie ten składnik, a będzie aż razić czerwienią po oczach
Barszcz czerwony to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Trudno przejść obok niego obojętnie, szczególnie jeśli kusi smakiem i wyrazistym kolorem.

Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Współcześnie barszczem nazywa się zupę z soku z kapusty kiszonej, soku z kiszonych buraków czerwonych, kiszonego szczawiu lub innych, zwykle białych, kiszonych warzyw. W Polsce barszcz czerwony z buraków jest podawany na początku wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia. Z pewnością przyrządzicie go na święta. Właśnie on pojawia się na świątecznym stole jako pierwszy. Zdarza się jednak, że czerwony barszcz nie jest zbytnio czerwony. Utracony podczas gotowania kolor można odzyskać! To banalnie proste. Co zrobić, żeby barszcz czerwony miał idealny kolor? Wystarczy, że obierzecie jednego surowego buraka, zetrzecie go na tarce i przegotujecie przez kilkanaście minut z gotową już zupą Naszym czarnym koniem w procesie odzyskiwania właściwego koloru barszczu jest jednak coś zupełnie innego. Chodzi tutaj o dodatek w postaci soku jabłkowego. Tak, to nie żart. 1-2 szklanki tego słodziutkiego, złocistego soku wspaniale wpłyną nie tylko na barwę świątecznej zupy, ale też poprawią i wyostrzą jego smak. Sok jabłkowy jest napojem bardzo słodkim - to pięknie podkreśli smak barszczu. Nie brakuje mu także kwaśności. Około 300-400 ml soku na cały gar zakwasi nieco zupę i po prostu polepszy jej smak. Jeżeli jednak nie macie w zanadrzu soku jabłkowego, możecie postawić na jeszcze jedną sprawdzoną metodę. Chodzi o dolanie kilku kropel octu bądź soku z cytryny. Wasz barszcz nabierze dzięki temu kolorów, ale również i smaku. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków Buraki to przede wszystkim bogate źródło żelaza. Przez medycynę naturalną są uznawane za wspaniały środek krwiotwórczy. Burak w skuteczny sposób zapobiega anemii, co więcej wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych...

Tak przechowywany barszcz będzie dobry aż do Wigilii. Zróbcie go teraz, a zaoszczędzicie dużo czasu
AdobeStock
Newsy
Tak przechowywany barszcz będzie dobry aż do Wigilii. Zróbcie go teraz, a zaoszczędzicie dużo czasu
Ugotujcie ten barszcz już dziś i spokojnie przygotowujcie się do świąt - będzie dobry jeszcze po Nowym Roku.

Wigilia tuż, tuż, a to oznacza, że niedługo trzeba zacząć przygotowywanie świątecznych potraw. Jeżeli nie chcecie spędzić ostatnich dni tuż przed Wigilią nerwowo mieszając w garnkach, zacznijcie przyrządzać część potraw wcześniej. Możecie tak zrobić na przykład z barszczem czerwonym - ugotujcie go już dziś i podajcie dopiero w Wigilię. Sprawdźcie, co zrobić, by pozostał świeży i smaczny do tego czasu.  Jak przechowywać barszcz czerwony? Barszcz, tak jak każdą inną zupę, można bez problemu przechowywać w taki sposób, że będzie dobry jeszcze przez wiele tygodni po ugotowaniu. Pierwszą metodą jest oczywiście mrożenie - należy przy tym pamiętać, że płyn zwiększy swoją objętość po zamrożeniu, dlatego nie można wypełnić słoików w całości barszczem. Inaczej mogłyby wam eksplodować w zamrażarce. Druga metoda polega na klasycznym wekowaniu. Gorący barszcz wystarczy wlać do słoików, a następnie mocno je zakręcić i postawić do góry dnem. Gdy wystygną, należy włożyć je do lodówki i chłodnej spiżarni. W ten sposób barszcz będzie dobry przez wiele miesięcy od przygotowania. Zróbcie go z przepisu poniżej: Jak zrobić barszcz czerwony do słoików? Składniki: 3 kg buraków 3 marchewki 1 duża pietruszka 1 por 1 seler 1 cebula 1 szklanka rosołu (lub bulionu warzywnego) ⅓ szklanki octu 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli  kilka ząbków czosnku  Przygotowanie: Obierzcie buraki i pokrójcie je na niewielkie kawałki. Zalejcie ⅓ szklanki octu, dodajcie cukier oraz sól i wymieszajcie. Odstawcie na całą noc. Następnego dnia obrane warzywa włóżcie do garnka, wlejcie szklankę rosołu i gotujcie przez 1,5 godziny. Zamiast rosołu możecie użyć bulionu...