Te buraczki zasmażane szykuje się w prosty sposób, a uzyskuje się w nich maksimum smaku. Są kremowe i wyraziste. Swój głęboki smak zawdzięczają dodatkowemu składnikowi, który dla większości z was nie jest zapewne taki oczywisty. Jak raz je zrobicie, to już zawsze będziecie do nich wracać. 

Co dodać do buraczków zasmażanych, żeby nie były mdłe? 

Ten dodatek podkręci smak buraczków jak żaden inny. Niezmiernie ważnym elementem tego dania jest cebula. To ona nadaje wyrazistości i charakteru słodkim burakom. Wypróbujcie, a nie pożałujecie. Intensyfikacja smaku i zapachu buraczków zasmażanych spowoduje, że szybciej znikną z talerzy.  

Nie zapominajcie również o kilku łyżkach soku z cytryny lub octu jabłkowego, których obecność także wzmacnia i balansuje słodki smak buraków.   

Czy buraki do buraczków zasmażanych lepiej piec, czy gotować? 

Zazwyczaj buraki do tego dodatku obiadowego gotuje się w całości przez kilkadziesiąt minut. Jest to tradycyjny sposób przygotowania ich do późniejszego zasmażania. Jednak niejedyny. Warto zmienić czasem utarte schematy i upiec buraki przed ich starciem. W ten sposób zachowają cały smak i aromat, a także wiele cennych składników wypłukiwanych przez gotującą się wodę. 

Zobacz także:

Przepis na buraczki zasmażane z cebulą 

Składniki: 

  • 1 kg buraków ćwikłowych 
  • 1 niewielka cebula  
  • płaska łyżka mąki pszennej  
  • 3 łyżki masła lub oleju 
  • 3 łyżki soku z cytryny  
  • 1 łyżeczka soli  
  • 1 łyżeczka cukru  
  • ½ łyżeczki pieprzu 

Sposób przygotowania: 

  1. Umyte buraki osuszcie i owińcie w folię aluminiową. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczcie przez godzinę lub półtorej, w zależności od ich wielkości. 
  2. Po delikatnym przestudzeniu obierzcie je ze skórki i zetrzyjcie na średnich oczkach. 
  3. Cebulę obierzcie i poszatkujcie. Zeszklijcie ją na 3 łyżkach masła. Dodajcie do niej mąkę pszenną i wymieszajcie do spienienia.  
  4. Do cebuli dołóżcie starte buraczki. Przyprawcie i dolejcie sok z cytryny. 
  5. Smażcie całość jeszcze kilka minut. Podawajcie ciepłe. Smacznego! 

Źródło: AniaGotuje.pl