ziemniaki pod pierzynką
AdobeStock
Newsy

Babcia wkładała garnek z ziemniakami pod pierzynę? Przypominamy tę starą metodę, sprawdzi się również do ryżu

Jak stosować technikę wkładania garnka pod pierzynkę? Podpowiadamy!

W dawnych czasach gotowanie bywało dużym, logistycznym wyzwaniem. Naszym babciom i prababciom należałoby przyznać medal za to, jak sobie wówczas radziły z przygotowywaniem jedzenia dla całej rodziny!

Dziś większość kuchennych sprzętów działa na prąd i większość posiłków można przyrządzić w mgnieniu oka. Piekarnik nagrzewa się błyskawicznie, kuchenkę można łatwo włączyć i wyłączyć dostosowując odpowiednio moc palnika, a w razie, gdyby ktoś miał ochotę później odgrzać sobie jedzenie, to można to zrobić łatwo i szybko wstawiając zimny obiad do mikrofali. Ale czy wyobrażacie sobie jeszcze gotowanie w czasach, gdy wszystko przygotowywało się z pomocą dużego pieca opalanego drewnem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jedzenie „pod pierzynką” - metoda babć

Wówczas szybkie odgrzanie jedzenia było zupełnie niemożliwe. Jadło się ciepły obiad od razu po przygotowaniu. Przecież nikt by nie rozpalał pieca po to, by odgrzać porcję zupy dla jednej osoby! Ale i na to znajdowano sposoby. Słyszeliście o chowaniu jedzenia… pod pierzynę?

Dobrze przeczytaliście! Dawniej praktykowano zwyczaj wkładania garnka z jedzeniem pod kołdry lub poduszki, a nawet koce czy ręczniki. Czemu miało to służyć? Ta technika miała dwie funkcje. Po pierwsze, zapobiegała szybkiej utracie ciepła. Garnek z ugotowanymi ziemniakami wystarczyło szczelnie owinąć kocem i włożyć pod grubą kołdrę. Po kilku godzinach jedzenie w środku nadal było ciepłe! W ten sposób radzono sobie z problemem, jaki stanowiło ciągłe rozpalanie pieca. Była to też oczywiście duża oszczędność. A po drugie, był to sposób przygotowywania potraw. Lekko podgotowane ziemniaki zawinięte w koc lub kołdrę „dochodziły” w cieple i były później smaczniejsze.

Jak stosować technikę chowania jedzenia pod pierzynę lub kołdrę?

Jeżeli nigdy nie próbowaliście wkładać garnków z jedzeniem pod pierzynkę i nie wiecie jak to zrobić, to skorzystajcie z naszej prostej instrukcji:

  • Gorący garnek wraz z zawartością ściągnijcie z kuchenki i przykryjcie pokrywką.
  • Zawińcie szczelnie w koc lub ręcznik.
  • Włóżcie pod ciepłą kołdrę lub poduszkę.
  • Odstawcie na jedną lub dwie godziny.
  • Po tym czasie wyjmijcie garnek. Ściągnijcie pokrywkę i wymieszajcie zawartość widelcem.

I gotowe! Ta technika przyda się nie tylko przy gotowaniu ziemniaków. Doskonale sprawdza się w przypadku kaszy i ryżu. Warunek jest jeden – nie mogą być one pakowane w woreczki! Lekko niedogotowany ryż lub kaszę wystarczy zostawić w gorącej wodzie i owinąć garnek ciepłym kocem. Zawartość powoli „dojdzie” w cieple i idealnie się ugotuje – zajmie to około 20 do 30 minut.

Zamrażarka rozmrażanie
Adobe Stock
Newsy
Dawno nie czyściciliście zamrażarki? Właśnie teraz jest najlepszy moment na jej rozmrożenie
Regularne rozmrażanie zamrażarki jest koniecznością. Jak często to robić, kiedy i w jaki sposób? Znamy odpowiedzi na wasze pytania.

W nowoczesnych chłodziarko-zamrażarkach ten problem często niemalże już nie istnieje. Nowy sprzęt zazwyczaj zaopatrzony jest w technologię no frost (ang. – bez zamrażania). Tego typu rozwiązania sprowadzają się w skrócie do odprowadzania z zamrażarki nadmiaru wilgoci, która odpowiada za powstawanie lodu. Duża część z nas wciąż ma w swoich domach stare zamrażarki lub takie, które po prostu wykorzystują po prostu starsze technologie. Wszystkie tego typu sprzęty mają to do siebie, że z czasem gromadzi się w nich, wcześniej wspomniany, nieszczęsny lód. Co zrobić z jedzeniem podczas rozmrażania zamrażarki? Powody są prozaiczne. Częste otwieranie zamrażarki, duża wilgotność powietrza w kuchni, a przede wszystkim nieszczelności w drzwiczkach (np. uszczelki). Rozwiązanie jest jedno – należy regularnie rozmrażać zamrażarkę. A przy okazji ją czyścić. Tego rodzaju zabiegi powinniśmy stosować około 2 razy do roku. Zima to zdecydowanie najlepsza pora na rozmrażanie lodówki. Wystarczy dobrze zabezpieczyć naszą żywność i po prostu na kilka godzin wystawić na zewnątrz, gdy temperatura jest niska. Innym rozwiązaniem na dobre zabezpieczenia mrożonego jedzenia jest jego odpowiednie zaizolowanie. Do tego powinien wystarczyć gruby koc. Pożywienie trzeba zapakować do solidnej, dość grubej torby lub siatki, a następnie owinąć dokładnie kocem. W ten sposób ochroni się je przed ogrzaniem na długi czas, wystarczający do rozmrożenia i wyczyszczenia zamrażarki. Jak usunąć lód z zamrażarki? W tym czasie nie pozostaje nic innego jak wyłączyć zasilanie, otworzyć drzwiczki i czekać aż lody skruszeją. Jeżeli wasza zamrażarka ma w sobie duże ilości lodu, nad całym procesem trzeba po prostu czuwać i ewentualnie „odsączać” gąbkami nadmiar wody i wyciągać ręcznie lód. Pod...

Zapiekanka ziemniaczana Karola Okrasy
Newsy
Karol Okrasa podał przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Świetny pomysł na obiad
Sprawdźcie ten przepis i zachwyćcie rodzinę! Wszyscy będą brali dokładkę.

Karol Okrasa to jeden z bardziej znanych i medialnych polskich kucharzy. Ma swój własnych program kulinarny, w którym pokazuje jak przygotować wiele dań w nietypowy sposób. Specjalizuje się on w polskich tradycyjnych daniach, często regionalnych, które lubi odświeżać dodając do nich ciekawe elementy. Okrasa chętnie korzysta z różnorodnych ziół i bardzo ceni sobie jakość składników w kuchni. Sprawdźcie, jak przygotowuje tradycyjną ziemniaczaną zapiekankę. Zapiekanka ziemniaczana według Okrasy Zapiekanka ziemniaczana to super pomysł na obiad, kiedy jesteście trochę znudzeni tradycyjnymi talerzami z mięsem, gotowanymi ziemniakami i surówką podanymi obok siebie. Duża blaszka zapiekanki robi się sama, a łatwo ją też odgrzać. Zapiekankę ziemniaczaną dobrze zrobić jako obiad na dwa dni, albo po prostu zjeść na dwie porcje: na obiad i kolację. Przygotujcie zapiekankę z przepisu Okrasy dla jeszcze ciekawszego smaku! Składniki na zapiekankę Okrasy 200 g pieczarek 1 kg ziemniaków 0,5 kg śmietanki kremówki Słoik suszonych pomidorów Cebula Czosnek Natka pietruszki Majeranek Rozmaryn Olej z suszonych pomidorów Masło Twardy ser, na przykład parmezan lub grana padano Sól Pieprz Przygotowanie ziemniaczanej zapiekanki Okrasy Pieczarki pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie masło i podsmażcie na nim pieczarki. Doprawcie je solą i pieprzem. Dodajcie na patelnię posiekaną cebulę, łyżkę oleju z suszonych pomidorów i obficie posypcie rozmarynem. Smażcie do zeszklenia cebuli. Ziemniaki pokrójcie w plastry. Włóżcie je do rondla i zalejcie je śmietanką. Ziemniaki podgotujcie w śmietance. Po pewnym czasie dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone suszone pomidory, zawartość...

czy mozna wstawic cieple jedzenie do lodowki
Flickr
Newsy
Wstawiacie do lodówki ciepłe czy całkowicie wystudzone danie? Przez całe życie robiliście to źle
Niedojedzony obiad albo zupa powinny trafić do lodówki – w przeciwnym razie się zepsują. Ale czy powinny tam trafić zimne, czy ciepłe?

Mama zawsze uczyła, że nie wolno wstawiać gorącego jedzenia do lodówki. W związku z tym, garnek z ciepłą zupą i talerz z niedojedzonym obiadem, czekają na kuchennym blacie do momentu, aż całkowicie ostygną i będzie można bezpiecznie wstawić je do lodówki. Takie działanie ma zapobiec psuciu się tego urządzenia. Ale czy porady, które słyszeliście od rodziców, mają sens? Pewnie też nie pozwalaliście swoim dzieciom wstawiać do lodówki ciepłego jedzenia, a sami również czekacie, aż potrawy wystygną. Jednak czy jesteście pewni tego, że postępujecie właściwie? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości. Czy można wstawiać do lodówki gorące jedzenie? Najpierw wyjaśnijmy kwestię odkładania do lodówki gorących, dopiero co zdjętych z palnika potraw. Tak gorącego jedzenia, absolutnie nie wolno wstawiać do lodówki! Jeżeli włożycie do niej bardzo gorące jedzenie lub płyny, to ich wartości odżywcze drastycznie zmaleją, a lodówka będzie musiała bardzo intensywnie pracować, co może doprowadzić do awarii. Ponadto, umieszczanie w lodówce gorącej żywności, stwarza idealne warunki do rozwoju bakterii Salmonelli, która przeniesie się na resztę jedzenia w środku i skazi znajdującą się tam żywność. Najbardziej narażone są produkty szybko psujące się, czyli jajka, mięso, warzywa i ryby. Z tego powodu, należy obniżyć temperaturę jedzenia przed włożeniem go do lodówki. Czy można wstawić do lodówki ciepłe jedzenie? Sprawa gorącego jedzenia w lodówce jest jasna. Ale co z ciepłym jedzeniem? Niektórzy ludzie twierdzą, że nie stanie się nic złego, jeśli włoży się do lodówki ciepłą lub letnią żywność. Czy mają rację? Tak, można tak postępować z jedzeniem, ale tylko pod pewnymi warunkami. Pamiętajcie, by zawsze ich przestrzegać: Dzielenie na małe...

Rosołem zajadali się nawet… neandertalczycy! To historia tej kultowej zupy
AdobeStock
Newsy
Rosołem zajadali się nawet… neandertalczycy! To historia tej kultowej zupy
Zastanawialiście się kiedyś nad tym kto pierwszy podał rosół? Znamy historię tego słynnego bulionu. Kilka faktów zaskakuje!

Ciężko wyobrazić sobie gotowanie i codzienną kuchnie bez rosołu . Gotowanie wywaru z warzyw i mięsa wydaje się tak oczywiste, że być może według was dochodzenie do tego, kto pierwszy na to wpadł, byłoby bezsensowne. Swoja wersję rosołu ma prawie każdy kraj. W Japonii jada się słynny ramen, we Francji na bulionie robi się słynną zupę cebulową . Polacy upodobali sobie jadanie wywaru mięsno-warzywnego z dodatkiem makaronu, klusek lanych lub naleśników. Każde gospodarstwo domowe przygotowuje rosół trochę inaczej. Niektórzy robią go z wykorzystaniem mięsa wołowego i wieprzowego, inni dodają do rosołu ciekawe warzywa lub przyprawy . Jest też wiele niebanalnych trików na gotowanie pysznego, aromatycznego rosołu. Kto odkrył rosół? Bardzo ciężko byłoby o odpowiedź na to pytanie. Okazuje się bowiem, że rosół jadali nawet nasi najwcześniejsi przodkowie. Według historyków, rosół gotowali nawet Neandertalczycy. Niektóre źródła historyczne dowodzą, że mieli oni bardzo specyficzny sposób na przygotowanie tej zupy. Jak Neandertalczycy robili rosół? Wykopywali oni w ziemi dołek, a następnie wykładali go zwierzęcą skórą. Dzięki temu uzyskiwali bardzo prowizoryczny garnek i mogli przygotowywać pokarmy z dodatkiem wody. Neandertalczycy wrzucali do takiego „garnka” składniki. Najczęściej wykorzystywali twardsze części warzyw i jadalnych roślin, których nie mogli zjeść na surowo i gorsze elementy mięsa. Zalewali je potem wodą. Nasi przodkowie mieli też bardzo specyficzny sposób na nagrzewanie takiego ganka. Wrzucali oni do dołka rozgrzane w ogniu kamienie. Trzeba było robić to stale, żeby zupa była ogrzewana. Przygotowany w ten sposób płynny posiłek był bardzo ważnym elementem diety naszych przodków. Dzięki niemu:...