Babcia nigdy nie wyrzucała ciasta po lepieniu pierogów, tylko robiła z niego takie pyszności
AdobeStock
Newsy

Babcia nigdy nie wyrzucała ciasta po lepieniu pierogów, tylko robiła z niego takie pyszności

Jeśli zostało wam ciasto na pierogi, wykorzystajcie je w taki sposób - gwarantujemy, że nikt się nie oprze takim przysmakom.

W ferworze świątecznych przygotowań nierzadko okazuje się, że przyrządziliśmy więcej jedzenia, niż ktokolwiek byłby w stanie zjeść lub nieco przeszacowaliśmy ilość niektórych produktów. Często dzieje się tak w przypadku ciasta na pierogi. Jeżeli farsz już się skończył, a wy nie wiecie co począć z rozwałkowanym plackiem, nie wyrzucajcie go - możecie przyrządzić z niego coś pysznego. 

Jak wykorzystać ciasto po pierogach?

W kuchni nic nie powinno się marnować, o czym zawsze skrzętnie przypominały nam nasze babcie. Zwłaszcza w dawnych, trudniejszych czasach jedzenie było na wagę złota i nikomu nie przyszłoby do głowy wyrzucanie żywności. Wszystko może się w końcu jeszcze przydać. Dziś, gdy ceny produktów spożywczych rosną, warto wziąć sobie do serca rady babci i nauczyć się „recyklingować” jedzenie w kuchni.

Na przykład ciasto na pierogi z powodzeniem możecie jeszcze wykorzystać. Jednym z najprostszych sposobów jest zrobienie domowych podpłomyków - po prostu cienko rozwałkowane ciasto wrzućcie na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i podpieczcie je z obu stron. Wystarczy jedna minuta, maksymalnie dwie na stronę.

Takie placki świetnie smakują zjedzone na sucho lub z masłem albo serem. Aktywny na TikToku kucharz Piotr Ogiński pokazał, w jaki sposób on przyrządza takie podpłomyki z pierogowego ciasta - zobaczcie sami. 

@kochamgotowacofficial Takich pierogów jeszcze nie było! #pierogi #kochamgotować #ciasto #święta #wrap #tortilla #tortilka #ciastonapierogi #burito #kanapka #sandwich ♬ dźwięk oryginalny - Piotr Ogiński

Zobacz także
Tak przechowywany barszcz będzie dobry aż do Wigilii. Zróbcie go teraz, a zaoszczędzicie dużo czasu

Tak przechowywany barszcz będzie dobry aż do Wigilii. Zróbcie go teraz, a zaoszczędzicie dużo czasu

Pierogi już się nie rozkleją i będą gładkie, gdy dodacie do nich ten 1 składnik

Pierogi już się nie rozkleją i będą gładkie, gdy dodacie do nich ten 1 składnik

Co zrobić z ciastem na pierogi?

Ciasto na pierogi możecie też pokroić w paski i ugotować - w ten sposób powstaną wam kluski, które świetnie będą pasować do rosołu. Niektórzy lubią także placuszki na pierogi gotowane w osolonej wodzie bez wycinania.

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie tego ciasta jest również usmażenie „chipsów”. Wystarczy pokroić cienko rozwałkowane ciasto na pierogi na kawałki, a następnie wrzucić je na głęboki tłuszcz na patelni. Otrzymacie wówczas chrupiącą i smaczną przekąskę, która dobrze pasuje do śmietanowych dipów. 

Istnieje jeszcze jedno rozwiązanie - możecie po prostu zamrozić ciasto i wykorzystać przy kolejnej okazji. Niektórzy uważają, że tak zrobione pierogi smakują jeszcze lepiej, niż te ulepione ze świeżego ciasta. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lepienie pierogów, pierogi
Pixabay/Karolina Grabowska
Newsy
Jak szybko lepić pierogi? To banalnie proste, ale na bank na to nie wpadliście
Można śmiało powiedzieć, że bez pierogów Wigilia zwyczajnie nie ma prawa się odbyć. Tym razem podpowiadamy, jak czas lepienia pierogów zmniejszyć do minimum.

Wigilijne pierogi znikają ze stołu jako pierwsze. Może dlatego, że to jedno z ulubionych dań Polaków. Pierogi jako potrawa staropolskiej kuchni Pierogi to kawałek ciasta makaronowego lub drożdżowego z farszem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Pierogi możecie gotować, smażyć lub piec. Każda z wersji smakuje nieco inaczej, jednak każda wersja ma swoich miłośników i przeciwników. Mogą być małe - wielkości uszek, ale i podawane jako duży, pojedynczy pieróg. Nadają się na obiad, kolację i jako danie na przyjęciu. Polacy przepadają za pierogami ruskimi, z farszem mięsnym i wigilijnymi. Nadzienie tych ostatnich to kapusta i grzyby, zastępowane niekiedy pieczarkami. Pierogi to regionalna przysmaka Potrawa doczekała się ciekawych odmian, często związanych z danym regionem. Inne pierogi zjemy na Śląsku, a inne na Kaszubach. Można je spotkać w wielu kuchniach na świecie, m.in. rosyjskiej, indyjskiej czy włoskiej. W każdym kraju są nieco inne, wykonane z różnych składników i podawana w różny sposób. Prawdopodobnie dotarły do Polski z Chin pod koniec XIII wieku. Można tworzyć z nich rozmaite kształty i napełniać dowolnym farszem. Jedynym ograniczeniem jest tutaj wasza wyobraźnia. Jak lepić pierogi? Jakkolwiek znane i rodzime wydają nam się pierogi, nie wszyscy mają wystarczająco dużo czasu, by je przygotować. Ich zrobienie wymaga sporo czasu i niemałych umiejętności. Znajomość niektórych trików powinna w znaczny sposób ułatwić ich zrobienie. Nawet jeżeli zabieracie się za ich lepienie po raz pierwszy. Najczęstszą metodą jest wykrawanie w rozwałkowanym cieście okręgów, na które kolejno nakłada się farsz. Przy dużej ilości pierogów takie rozwiązanie może być co najmniej męczące. Znamy coś lepszego. To coś,...

pierogi rozpadają się
AdobeStock
Newsy
Pulchne i miękkie ciasto na pierogi bez rozklejania. Wyjdzie wam, o ile nie zrobicie tej rzeczy
Pierogi w trakcie gotowania się rozpadają? Wystarczy przestrzegać tej jednej zasady.

Jest kilka takich dań w polskiej kuchni, które musi znać każdy uważający się za dobrego kucharza. Jednym z nich są pierogi. To absolutne ABC gotowania w Polsce! Przygotowywane na słodko i na słono, gotowane, smażone, pieczone albo polane sosem – nieważne w jakiej odsłonie wystąpią, pierogi trzeba umieć przyrządzić. Zgodzicie się? Pierogi się rozpadają podczas gotowania Czasami, mimo największych starań, pierogi nie wyjdą. Farsz nie jest tak dużym problemem, ponieważ wystarczy go nieco doprawić albo dodać składników i od razu będzie lepszy. Gorzej, gdy ciasto nie wychodzi! Może być zbyt twarde i gumowate, psując tym samym cały smak pierogów. Jeszcze straszniejsza sytuacja to taka, gdy ciasto się rozpada w trakcie gotowania. Koszmar! Czy można temu zapobiec? Wystarczy trzymać się jednej, ważnej zasady. Umiar! Nie nakładajcie zbyt dużo farszu do ciasta, ponieważ wtedy pierogi będą się rozpadały podczas gotowania. Następnym razem nałóżcie go mniej, a na pewno wszystko będzie w porządku. Dla pewności jeszcze podczas lepienia zwilżcie brzegi pierogów wodą – dzięki temu ciasto lepiej będzie się kleić.   Krótki i prosty przepis na ciasto do pierogów A jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Proste sposoby są najlepsze, dlatego zamiast szukać wymyślnych przepisów, zróbcie po prostu ciasto z najprostszej receptury. Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2,5 szklanki mąki Płaska łyżeczka soli 1 szklanka ciepłego mleka lub wody Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Dodajcie sól i powoli wlewajcie gorące mleko lub wodę (temperatura jest ogromnie ważna!) cały czas mieszając. Najlepiej użyjcie do tego łyżki, żeby się nie poparzyć. Gdy składniki już się połączą na gładką masę, przenieście ciasto na stolnicę. Gdy wyjdzie wam go dużo, podzielcie je po...

Ciasto na pierogi
Newsy
Mrozicie ciasto na pierogi? Możecie to zrobić, ale pamiętajcie o 1 wyjątku
Zostało wam ciasto na pierogi? Zazwyczaj możecie je bezpiecznie zamrozić, ale nie zawsze…

Pierogi to przepyszna potrawa narodowa. Niezastąpione ruskie, treściwe z mięsem, wigilijne z grzybami i kapustą, letnie z jagodami… Ich odsłon jest o wiele więcej! Łatwo zadowolić domowników robiąc pierogi na obiad, ale przecież to równie pyszne, co wymagające danie. Sprawdźcie jak oszczędzić czas przy robieniu pierogów, dzięki mrożeniu ciasta. Czy można to robić bez straty smaku i czy mrożenie ciasta na pierogi jest bezpieczne? Odpowiadamy na te pytania poniżej. Proporcje ciasta do farszu w pierogach Przy robieniu pierogów trzeba idealnie wykalkulować ilość farszu do ilości ciasta. Nawet jeśli korzystacie z opracowanych przepisów, może okazać się, proporcje nie będą idealne. Możliwe powody to: ciasto na pierogi wałkujecie bardziej cienko lub grubiej niż w przepisie średnica szklanki do wykrajania pierogów jest większa lub mniejsza niż w recepturze dodajecie mniej lub więcej farszu do środka pierogów, niż robiły to osoby sprawdzające przepis Awaryjny farsz do pierogów Jeśli zostanie wam ciasto na pierogi, możecie zrobić szybki, improwizowany farsz z tego, co macie w lodówce, na przykład z: Sera białego Mrożonych owoców Musu lub dżemu owocowego Mrożenie ciasta do pierogów Jeśli nie macie już pomysłów na farsz, możecie też z powodzeniem zamrozić ciasto! Możecie nawet planowo przygotować więcej ciasta, by zamrozić je i następnym razem oszczędzicie trochę czasu. Przed mrożeniem uformujcie ciasto do pierogów w kulę i owińcie je ciasno folią spożywczą. Włóżcie do zamrażalnika. Ciasto możecie spokojnie przetrzymywać tak przez kilka tygodni. Ważna zasada przy mrożeniu ciasta do pierogów Pamiętajcie, że ciasta na pierogi nie możecie mrozić kilka razy! Jeśli robicie pierogi już z odmrożonego...

Przepis na burek - nadziewany przysmak. Ciasto robi się podobnie jak na pierogi
AdobeStock
Newsy
Przepis na burek - nadziewany przysmak. Ciasto robi się podobnie jak na pierogi
Poznajcie przepis na bałkański przysmak – burek. To mięciutkie, listkujące ciasto filo z farszem szpinakowo-serowym. Burek dosłownie rozpływa się w ustach!

Burek to bałkański przysmak, który można kupić praktycznie w każdej bałkańskiej piekarni. Najczęściej podawany jest z serem, ale można kupić go też w wersji z farszem mięsnym lub warzywnym. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować burek z różnymi rodzajami farszu , tak samo jak w przypadku pierogów . By dostać przepis na burek, najlepiej udać się do bałkańskiej gospodyni domowej. Przepis na to nadziewane ciasto (podobne do faszerowanego ciasta francuskiego ) jest przekazywany z pokolenia na pokolenia. Prezentujemy wam sprawdzony przepis na pyszny nadziewany burek z farszem serowo-szpinakowym. Burek: przepis na bałkańskie nadziewane ciasto Najtrudniejsze w burku jest zrobienie ciasta filo. Niżej podajemy dokładny przepis, jeśli chcecie je zrobić od podstaw. Możecie jednak kupić już gotowe ciasto filo w supermarketach Auchan, Kaufland, Leclerc. Pojawia się też w Lidlu i Biedronce.  Składniki na ciasto filo do burka 500 g mąki pszennej o niskim typie, maks. 500 Szklanka ciepłej wody Jajko 400 g masła Łyżeczka soli Farsz serowo-szpinakowy: 100 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 200 g twarogu Kilka ząbków czosnku Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Przygotowanie farszu szpinakowego do burka Fetę i twaróg pokruszcie. Szpinak podsmażcie w garnku, dodacie do niego wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawcie szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajcie do farszu sery i wymieszajcie do połączenia się. Przygotowanie ciasta filo do burka W wysypanej na stolnicę mąki zróbcie dołek i dodajcie do niego jajko i łyżeczkę soli. Dolejcie ostrożnie wodę. Mieszajcie składniki razem, by uzyskać klejącą masę. Możecie zrobić też ciasto w mikserze. Podzielcie ciasto na kulki o wadze ok. 60 g...