lodówka
Pixabay
Newsy

Aż włos się jeży na głowie, co może czaić się w lodowce. Uważajcie - to prosta droga do sepsy

Obecnie nikt nie wyobraża sobie życia bez lodówki. To urządzenie nie tylko chłodzi produkty, ale również przedłuża ich trwałość. Nieodpowiednie przechowywanie artykułów spożywczych, może jednak doprowadzić do rozwoju różnych bakterii, które w konsekwencji powodują szereg chorób.

W obecnych czasach lodówka jest już standardowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Ba! Nikt sobie nie wyobraża codziennego funkcjonowania bez tego sprzętu. Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, to lodówka nie tylko chłodzi, ale również przedłuża świeżość wielu produktów. Odpowiednia dbałość o chłodziarkę i jej regularne czyszczenie, wpływa na właściwe jej funkcjonowanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wyposażenie kuchni 

Wśród wielu sprzętów z wyposażenia kuchennego, to lodówka jest jednym z tych, bez którego nie da się funkcjonować. Chłodziarka nie posiada wad, a jedynie zalety. Wśród nich można wyróżnić:

  • przedłuża ważność artykułów spożywczych,
  • stanowi swojego rodzaju przechowalnię wielu produktów,
  • właściwa temperatura uniemożliwia psucie się pożywienia,
  • jest energooszczędnym sprzętem,
  • schładza napoje, które idealnie sprawdzają się w cieplejsze dni.

Życie bez lodówki w obecnych czasach nie tylko się wydaje, ale też faktycznie jest niemożliwe. Zdecydowanie ułatwia codzienne funkcjonowanie, ale również dzięki niej, można zaoszczędzić sporo pieniędzy, gdyż zakupione jedzenie nie psuje się tak szybko.

Bakterie w lodówce

Niestety, niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż lodówka jest doskonałym miejscem do rozmrażania się bakterii. Wynika to z idealnego otoczenia, jakim jest nieraz wilgoć oraz chłodniejsze powietrze. Wiele przeprowadzonych badań pokazuje, że w chłodziarce mogą mieszkać tysiące bakterii, przykładowo Salmonella, bakterie E.coli czy listerii.

Mogą one przyczyniać się do powstania wielu poważnych chorób, jak np. sepsa. Konsekwencją rozwoju tego schorzenia jest śmierć. Poza tym, po zjedzeniu produktu z takimi osobnikami, może również dojść do zapalenia opon mózgowych czy mięśnia sercowego. Aby ustrzec się przed takimi skutkami, należy odpowiednio zadbać o lodówkę, a także we właściwy sposób przechowywać w niej produkty spożywcze.

Odpowiednie przechowywanie żywności

Aby artykuły spożywcze zachowały swoją świeżość przez jak najdłuższy czas oraz by w lodówce nie namnażały się szkodliwe dla zdrowia bakterie, należy zadbać o stan chłodziarki i właściwe przechowywanie żywności. Wśród kluczowych kwestii są takie jak:

  • całkowite mycie lodówki przynajmniej raz na dwa tygodnie,
  • rozmrażanie zamrożonej żywności bezpośrednio w lodówce,
  • przepakowywanie produktów jak wędliny czy sery ze sklepowych opakowań do własnych pojemników,
  • regularne czyszczenie powierzchni kuchennej,
  • oddzielne przechowywanie przetworzonej żywności od surowej, 
  • zastosowanie różnych sprzętów kuchennych w postaci desek czy noży do innych rodzajów produktów.

Te, wydawać by się mogło proste kroki, uchronią waszą lodówkę przez rozwojem i namnażaniem się szkodliwych bakterii, które mogą przyczynić się do poważnych chorób, a w konsekwencji do śmierci. Małymi krokami zadbacie nie tylko o własne zdrowie, ale również o zdrowie swoich bliskich.
 

Tych produktów nie musicie trzymać w lodówce. Niepotrzebnie zajmują miejsce
Adobe Stock
Newsy
Tych produktów nie musicie trzymać w lodówce. Niepotrzebnie zajmują miejsce
Wiele Polaków większość produktów spożywczych trzyma w lodówce przed obawą popsucia. Jednak to błędne myślenie, nie wszystkie składniki tego wymagają, a niepotrzebnie zajmują miejsce na półkach.

Po powrocie do domu pierwszą czynność, jaką wykonuje wiele Polaków to rozpakowanie zrobionych wcześniej zakupów. Niestety większość z nich nie robi tego prawidłowo. Znaczna część zakupionych produktów trafia do lodówki, aczkolwiek tego nie wymagają. W konsekwencji taki artykuły spożywcze zajmują miejsce, a dodatkowo mogą tracić swoje cenne właściwości czy smak.  Lodówka w kuchni W obecnych czasach nikt nie wyobraża sobie wyposażenia kuchennego bez lodówki. Jest wręcz to element obowiązkowy tego pomieszczenia. Pozwala ona schłodzić dane produkty, a także przedłuża ich świeżość, dzięki temu można się nimi cieszyć przez dłuższy czas. Aktualnie poprzez możliwości wyboru można zdecydować się na sprzęt o różnej pojemności, dodatkowych funkcjach czy ewentualnością jej zabudowy. Prawidłowe przechowywanie produktów w lodówce Aby lodówka jak najdłużej służyła, a przechowywane w niej produkty były świeże, należy pamiętać o kilku aspektach, które ułatwią codzienne funkcjonowanie. warto pamiętać o tym by: artykuły z najkrótszą datą spożycia znajdowały się z przodu lodówki, obok siebie na półce nie powinny znajdować się gotowe potrawy i surowe mięso, do lodówki nie wolno wkładać gorących dań, produkty o silnym zapachu powinny być szczelnie zapakowane, w lodówce nie powinny znajdować się produkty w otwartych puszkach, nie należy myć jaj przed włożeniem do lodówki, a także na bieżąco kontrolować stan sprzętu i przechowywanych w niej artykułów. Jakich produktów nie trzymać w lodówce? Wiele ludzi błędnie ocenia artykuły spożywcze, przez co nieodpowiednio je rozlokowuje w kuchni. Szczególnie jest to widoczne, jeśli chodzi o lodówkę. Można w niej...

jajko
Pexels
Newsy
Trzymacie jajka obok tego warzywa? To fatalny błąd. Takie połączenie bardzo psuje ich smak
Jajka to jeden z podstawowych produktów w kuchni. Odpowiednio przechowywane, na dłużej zachowają świeżość oraz właściwy smak. Sprawdźcie czy dobrze to robicie!

Właściwe przechowywanie produktów, przede wszystkim przedłuża ich trwałość, pozwala zachować pożądaną konsystencję oraz smak. Między innymi z tych powodów warto zadbać o jak najlepsze warunki dla poszczególnych składników. Jajka nie potrzebują szczególnych warunków, gdyż zazwyczaj są przetrzymywane w lodówce. Mimo to, warto zwrócić uwagę na ich środowisko. Odpowiednie przechowywanie jajek Jajka lubią chłodne, suche miejsca, bez dostępu większej ilości światła. Toteż najlepszym dla nich środowiskiem do przechowywania jest lodówka. To urządzenie pozwala na zachowanie świeżości danego produktu przez dłuższy okres czasu. Zimne powietrze spowalnia cały proces starzenia całego składnika. Mimo to, nie powinno się robić zbyt dużych zapasów, aby nie marnować jedzenia.  Sprawdzian świeżości jaj Często zdarza się zakupić więcej danego produktu niż jest to nam potrzebne. Wówczas zalega on przez dłuższy okres czasu w lodówce. Gdy chce się go ponownie wykorzystać podczas przyrządzania różnych potraw, warto wcześniej sprawdzić jego jakość. Można to zrobić bardzo prostym, szybkim sposobem. Do przeprowadzenia testu, potrzeba jedynie wody oraz większego naczynia. Jajka umieszcza się w wodzie i od ich pozycji będzie uzależniona świeżość danego produktu. Świeże jajka pozostaną na dnie naczynia, zaś starsze, wypłyną na powierzchnię wody. To szybki sprawdzian, który pozwoli ocenić stan jaj. Nieodpowiednie przechowywanie jajek O tym, że jajka lubią chłód oraz zacienione miejsca, wiadomo już od dłuższego czasu. Jednak niewiele osób wie o tym, że jajka nie przepadają za towarzystwem innych produktów. Nie powinno się ich trzymać w bliskim sąsiedztwie z cebulą oraz czosnkiem, gdyż te warzywa charakteryzują się dość intensywnym zapachem,...

Co zrobić z pękniętym jajkiem? Czy można je jeszcze zjeść?
Pixabay
Newsy
Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość jajek? Przyda wam się oliwa
Kupiliście w sklepie jajka i chcecie, żeby jak najdłużej pozostały one świeże? Znamy pewien genialny trik.

Jajka to jeden z najczęściej używanych produktów spożywczych. Zwykle przygotowujemy z nich omlety i jajecznicę, ale są one też wykorzystywane do robienia wielu dań mącznych, a także ciast i deserów. Jak przechowywać jajka, żeby jak najdłużej pozostały one świeże? Skorzystajcie z pewnego prostego triku z oliwą. Jak przechowywać jajka, aby przedłużyć ich okres przydatności do spożycia? Właściwe przechowywanie żywności jest kluczem, jeżeli zależy nam na wydłużeniu jej okresu przydatności do spożycia. Jak sprawić, żeby jajka dłużej zachowały świeżość? Wystarczy, że będziecie przechowywać je w oryginalnym pojemniku w lodówce. Przechowywanie jaj w ten sposób pomoże utrzymać z dala wilgoć i inne zanieczyszczenia. Trik z olejem na świeżość jajek Kupiliście zapas jajek i chcecie przedłużyć ich świeżość? Wykorzystajcie pewien prosty trik. Dokładnie nasmarujcie je olejem roślinnym, po czym umieśćcie w pudełku, układając je węższą stroną w dół. Czy można mrozić jajka? Nie zaleca się zamrażania jaj, ponieważ po zamrożeniu i rozmrożeniu, jajka zamienią się w gęstą, grudkowatą pastę. Jeśli jednak chcecie zamrozić jajka, aby przedłużyć ich okres przydatności do spożycia, najlepiej rozbić je do pojemnika i delikatnie wymieszać z 1/2 łyżeczki soli przed zamrożeniem. Jaja można następnie zamrozić a po rozmrożeniu wykorzystać np. do wypieków. Jeśli to zrobicie pamiętajcie, aby przed użyciem rozmrozić najpierw zamrożone jajka w lodówce. Jak sprawdzić czy jajka są zgniłe lub zepsute? Wiele osób zastanawia się, jak sprawdzić, czy jajka są zgniłe lub zepsute? W tej sytuacji najlepiej jest zaufać swoim zmysłom. Nasz węch i wzrok to dwa najbardziej niezawodne narzędzia, które mogą nam pomóc...

Wiele osób zapomina zrobić to przed gotowaniem. Skutki mogą być katastrofalne
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób zapomina zrobić to przed gotowaniem. Skutki mogą być katastrofalne
Myślicie, że dobre gotowanie polega tylko na sprawnym łączeniu składników, wyczuciu smaków i dobrym opanowaniu technik kulinarnych? Zdecydowanie nie!

Właściwe przygotowanie się do gotowania jest równie ważne, co sam proces gotowania. Dobrzy kucharze wiedzą dokładnie, że na sukces potrawy składa się wiele elementów. To przede wszystkim: Smak dania Wygląd dania na talerzu Sposób i okoliczności podania posiłku Dobre samopoczucie po spożyciu posiłku Dobre i zdrowe jedzenie, to przede wszystkim bezpieczne jedzenie! Wiele czynności wykonywanych przed jedzeniem przyczynia się do zapewnienia bezpieczeństwa potrawom. Niestety, wielu Polaków dalej zapomina o podstawowej czynności przed gotowaniem. Bezpieczeństwo żywności Co robić, by jedzenie było bezpieczne do spożycia? Przestrzegacie między innymi tych zasad. Dbajcie o właściwe przechowywanie posiłków , półproduktów i produktów. Przechowujcie je w odpowiedniej temperaturze i pojemnikach. Właściwie używajcie technik kulinarnych. Nie podawajcie surowego mięsa, jeśli nie jest to wskazane, zawsze sparzajcie wrzątkiem jajka przed ich rozbiciem, jeśli mają być jedzone na surowo. Dokładnie myjcie warzywa i owoce przed zjedzeniem. Nie używajcie tych samych desek do krojenia surowego mięsa, a potem warzyw na sałatkę. Największy błąd popełniany w kuchni przed gotowaniem Dbacie o przygotowanie i dobór właściwych składników, to bardzo dobrze. Jeśli jednak nie dbacie o przygotowanie siebie do gotowania, popełniacie bardzo duży w błąd. Przede wszystkim powinniście zadbać o umycie rąk. To absolutne podstawa! Są one siedliskiem wielu bakterii i mikrobów, a mogą znajdować się na nich też jaja pasożytów. Myjcie ręce za pomocą detergentu, w ciepłej wodzie, dokładnie szorując każdą część dłoni. Skutki pomijania mycia rąk Nie musicie wiedzieć o tym, że jesteście czymś zainfekowani, by potencjalnie stanowić zagrożenie. Nie musicie...