Dobrze wysmażony schabowy to podstawa polskiej kuchni. Kojarzy się z niedzielnym obiadem i młotkiem do tłuczenia. Jesteśmy przekonani, że dźwięczą wam w uszach odgłosy z jego porządnego ubijania.
Co podać na drugie danie na obiad?
Schabowy w panierce jest nie tylko syty, ale i pyszny. Można nim zaspokoić prawdziwie wilczy głód. Jeśli należycie do fanów mięsa, na pewno choć raz w życiu rozkoszowaliście się schabowym. W towarzystwie ziemniaków i mizerii smakuje nawet lepiej!
Kotlet schabowy podaje się zwyczajowo jako drugie danie, zaraz pod rosole lub zupie ogórkowej. Można dodać do niego pieczarki i ser. Równie dobrze smakuje w wersji klasycznej. To kotlet o dużej zawartości tłuszczu. Szczególnie jeśli smażycie go w prawidłowy sposób, czyli na smalcu lub maśle klarowanym.
Z czym podawać kotlet schabowy?
Do schabu, szczególnie w panierce, będzie pasowało dosłownie wszystko. Jeśli lubicie smaki przypominające dom babci, wystarczą zasmażane buraczki czy marchewka z groszkiem. Podanie schabowego możecie również urozmaicić ręcznie gniecionymi kluskami śląskimi.
Zobacz także:
Jak przyrządzić doskonałe schabowe?
Najważniejszy w schabowych jest wybór mięsa i tłuszczu, na jakim postanowicie je usmażyć. Z góry odradza się oliwę z oliwek. Będzie przypalać mięso, zamiast sprawiać, że skórka zamieni się w chrupiącą powłokę. Najlepiej poproście w zaprzyjaźnionym sklepie, aby rzeźnik ukroił wam gotowe kotlety. Możecie wybrać schab środkowy. W domu przepłuczcie mięso pod bieżącą, zimną wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przygotujcie też produkty, z których zrobicie farsz do waszych kotletów. Będą obłędne w smaku!
Składniki:
-
4 grube plastry schabu, ok. 1,5 grubości każdy
-
15 dag mięsa mielonego
-
1 puszka pomidorów w kawałkach
-
1 papryka czerwona
-
1 papryczka chili
-
5-6 pieczarek
-
2 średnie cebule
-
smalec do smażenia
-
1 łyżka masła
-
1 kostka bulionu warzywnego
-
3 ząbki czosnku
-
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
2 łyżki mąki pszennej
-
suszony tymianek
-
mielona słodka papryka
-
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
-
Umyte i osuszone plastry schabu za pomocą długiego, ostrego noża nacinacie pośrodku - tak, aby powstała pewnego rodzaju kieszonka.
-
Każdy z nich oprószacie solą i pieprzem.
-
Obraną cebulkę siekacie drobno, następnie szklicie na maśle.
-
Pieczarki obieracie, ścieracie na tarce o grubych oczkach i dodajecie do cebuli na patelni.
-
Smażycie na niewielkim ogniu, aż odparuje z nich woda. Odstawiacie, by ostygły.
-
Kolejno dodajecie do nich mięso mielone oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki.
-
Doprawiacie solą i pieprzem. Mieszacie starannie.
-
Tak przygotowanym farszem napełniacie kieszonki. Spinacie otwór wykałaczkami.
-
Oprószacie mięso mąką, następnie obsmażacie na rumiano na smalcu z obu stron.
-
Wyłączacie ogień, przykrywacie mięso pokrywką, by nie traciło ciepła. Przygotowujecie sos.
-
Obieracie cebulę, a z papryki i papryczki chili usuwacie pestki. Kroicie warzywa w małą kostkę.
-
Szklicie je na oleju. Dodajecie do warzyw pomidory z puszki i ukruszoną kostkę warzywną.
-
Doprawiacie do smaku tymiankiem, papryką czosnkiem i pieprzem. Mieszacie.
-
Doprowadzacie całość do wrzenia. Na wierzchu tak przygotowanego sosu układacie nafaszerowane schabowe. Przykrywacie przykrywką i na niewielkim ogniu dusicie około 30 minut.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: