Dobrze wysmażony schabowy to podstawa polskiej kuchni. Kojarzy się z niedzielnym obiadem i młotkiem do tłuczenia. Jesteśmy przekonani, że dźwięczą wam w uszach odgłosy z jego porządnego ubijania. 

Co podać na drugie danie na obiad?

Schabowy w panierce jest nie tylko syty, ale i pyszny. Można nim zaspokoić prawdziwie wilczy głód. Jeśli należycie do fanów mięsa, na pewno choć raz w życiu rozkoszowaliście się schabowym. W towarzystwie ziemniaków i mizerii smakuje nawet lepiej!

Kotlet schabowy podaje się zwyczajowo jako drugie danie, zaraz pod rosole lub zupie ogórkowej. Można dodać do niego pieczarki i ser. Równie dobrze smakuje w wersji klasycznej. To kotlet o dużej zawartości tłuszczu. Szczególnie jeśli smażycie go w prawidłowy sposób, czyli na smalcu lub maśle klarowanym.

Z czym podawać kotlet schabowy?

Do schabu, szczególnie w panierce, będzie pasowało dosłownie wszystko. Jeśli lubicie smaki przypominające dom babci, wystarczą zasmażane buraczki czy marchewka z groszkiem. Podanie schabowego możecie również urozmaicić ręcznie gniecionymi kluskami śląskimi.

Zobacz także:

Jak przyrządzić doskonałe schabowe?

Najważniejszy w schabowych jest wybór mięsa i tłuszczu, na jakim postanowicie je usmażyć. Z góry odradza się oliwę z oliwek. Będzie przypalać mięso, zamiast sprawiać, że skórka zamieni się w chrupiącą powłokę. Najlepiej poproście w zaprzyjaźnionym sklepie, aby rzeźnik ukroił wam gotowe kotlety. Możecie wybrać schab środkowy.  W domu przepłuczcie mięso pod bieżącą, zimną wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przygotujcie też produkty, z których zrobicie farsz do waszych kotletów. Będą obłędne w smaku!

Składniki: 

  • 4 grube plastry schabu, ok. 1,5 grubości każdy

  • 15 dag mięsa mielonego 

  • 1 puszka pomidorów w kawałkach

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryczka chili 

  • 5-6 pieczarek

  • 2 średnie cebule

  • smalec do smażenia

  • 1 łyżka masła

  • 1 kostka bulionu warzywnego

  • 3 ząbki czosnku

  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • suszony tymianek 

  • mielona słodka papryka

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Umyte i osuszone plastry schabu za pomocą długiego, ostrego noża nacinacie pośrodku - tak, aby powstała pewnego rodzaju kieszonka.

  2.  Każdy z nich oprószacie solą i pieprzem.

  3. Obraną cebulkę siekacie drobno, następnie szklicie na maśle.

  4. Pieczarki obieracie, ścieracie na tarce o grubych oczkach i dodajecie do cebuli na patelni.

  5. Smażycie na niewielkim ogniu, aż odparuje z nich woda. Odstawiacie, by ostygły. 

  6. Kolejno dodajecie do nich mięso mielone oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki.

  7. Doprawiacie solą i pieprzem. Mieszacie starannie.

  8. Tak przygotowanym farszem napełniacie kieszonki. Spinacie otwór wykałaczkami.

  9. Oprószacie mięso mąką, następnie obsmażacie na rumiano na smalcu z obu stron.

  10. Wyłączacie ogień, przykrywacie mięso pokrywką, by nie traciło ciepła. Przygotowujecie sos.

  11. Obieracie cebulę, a z papryki i papryczki chili usuwacie pestki. Kroicie warzywa w małą kostkę.

  12. Szklicie je na oleju. Dodajecie do warzyw pomidory z puszki i ukruszoną kostkę warzywną.

  13. Doprawiacie do smaku tymiankiem, papryką czosnkiem i pieprzem. Mieszacie.

  14. Doprowadzacie całość do wrzenia. Na wierzchu tak przygotowanego sosu układacie nafaszerowane schabowe. Przykrywacie przykrywką i na niewielkim ogniu dusicie około 30 minut.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: