Schabowe faszerowane mięsem mielonym
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Aż trudno uwierzyć, czym nafaszerowane są te schabowe. Niebo w gębie

Mimo, że schabowe to klasyka polskiej kuchni, może je urozmaicić farszem. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, mamy przepis, który przypadnie wam do gustu.

Dobrze wysmażony schabowy to podstawa polskiej kuchni. Kojarzy się z niedzielnym obiadem i młotkiem do tłuczenia. Jesteśmy przekonani, że dźwięczą wam w uszach odgłosy z jego porządnego ubijania. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co podać na drugie danie na obiad?

Schabowy w panierce jest nie tylko syty, ale i pyszny. Można nim zaspokoić prawdziwie wilczy głód. Jeśli należycie do fanów mięsa, na pewno choć raz w życiu rozkoszowaliście się schabowym. W towarzystwie ziemniaków i mizerii smakuje nawet lepiej!

Kotlet schabowy podaje się zwyczajowo jako drugie danie, zaraz pod rosole lub zupie ogórkowej. Można dodać do niego pieczarki i ser. Równie dobrze smakuje w wersji klasycznej. To kotlet o dużej zawartości tłuszczu. Szczególnie jeśli smażycie go w prawidłowy sposób, czyli na smalcu lub maśle klarowanym.

Z czym podawać kotlet schabowy?

Do schabu, szczególnie w panierce, będzie pasowało dosłownie wszystko. Jeśli lubicie smaki przypominające dom babci, wystarczą zasmażane buraczki czy marchewka z groszkiem. Podanie schabowego możecie również urozmaicić ręcznie gniecionymi kluskami śląskimi.

Zobacz także
Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy

Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Jak przyrządzić doskonałe schabowe?

Najważniejszy w schabowych jest wybór mięsa i tłuszczu, na jakim postanowicie je usmażyć. Z góry odradza się oliwę z oliwek. Będzie przypalać mięso, zamiast sprawiać, że skórka zamieni się w chrupiącą powłokę. Najlepiej poproście w zaprzyjaźnionym sklepie, aby rzeźnik ukroił wam gotowe kotlety. Możecie wybrać schab środkowy.  W domu przepłuczcie mięso pod bieżącą, zimną wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przygotujcie też produkty, z których zrobicie farsz do waszych kotletów. Będą obłędne w smaku!

Składniki: 

  • 4 grube plastry schabu, ok. 1,5 grubości każdy

  • 15 dag mięsa mielonego 

  • 1 puszka pomidorów w kawałkach

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryczka chili 

  • 5-6 pieczarek

  • 2 średnie cebule

  • smalec do smażenia

  • 1 łyżka masła

  • 1 kostka bulionu warzywnego

  • 3 ząbki czosnku

  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • suszony tymianek 

  • mielona słodka papryka

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Umyte i osuszone plastry schabu za pomocą długiego, ostrego noża nacinacie pośrodku - tak, aby powstała pewnego rodzaju kieszonka.

  2.  Każdy z nich oprószacie solą i pieprzem.

  3. Obraną cebulkę siekacie drobno, następnie szklicie na maśle.

  4. Pieczarki obieracie, ścieracie na tarce o grubych oczkach i dodajecie do cebuli na patelni.

  5. Smażycie na niewielkim ogniu, aż odparuje z nich woda. Odstawiacie, by ostygły. 

  6. Kolejno dodajecie do nich mięso mielone oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki.

  7. Doprawiacie solą i pieprzem. Mieszacie starannie.

  8. Tak przygotowanym farszem napełniacie kieszonki. Spinacie otwór wykałaczkami.

  9. Oprószacie mięso mąką, następnie obsmażacie na rumiano na smalcu z obu stron.

  10. Wyłączacie ogień, przykrywacie mięso pokrywką, by nie traciło ciepła. Przygotowujecie sos.

  11. Obieracie cebulę, a z papryki i papryczki chili usuwacie pestki. Kroicie warzywa w małą kostkę.

  12. Szklicie je na oleju. Dodajecie do warzyw pomidory z puszki i ukruszoną kostkę warzywną.

  13. Doprawiacie do smaku tymiankiem, papryką czosnkiem i pieprzem. Mieszacie.

  14. Doprowadzacie całość do wrzenia. Na wierzchu tak przygotowanego sosu układacie nafaszerowane schabowe. Przykrywacie przykrywką i na niewielkim ogniu dusicie około 30 minut.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Kotlet schabowy
Gotujmy.pl/kurka79
Newsy
Oto sekret pysznej i idealnie chrupiącej panierki. Wasze schabowe wyjdą perfekcyjne
Na myśl o dobrze wysmażonym schabowym kąciki ust same unoszą się do góry. Doskonała panierka powinna być soczysta i krucha jednocześnie. Jak tego dokonać?

Kotlet schabowy to klasyka polskiej kuchni, szczególnie ten, który zdecydujecie panierować i smażyć na smalcu. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza uważności wobec kilku rzeczy. Warto wziąć je sobie do serca. Delikatne i miękkie kotlety schabowe Schabowego przed smażeniem można zamarynować. Marynowanie kotletów w mleku i cebuli sprawia, że mięso staje się nie tylko delikatne i kruche, ale zyskuje również niezwykle wyrazisty smak. Idealny schabowy może być z kością, ale i bez niej. W każdym domu kotlet schabowy przygotowywany jest nieco inaczej. Każdy ze sposobów może być najlepszy pod warunkiem, że smakuje wam i waszym bliskim. Pewne rzeczy mogą jednak odebrać mu smak podczas rodzinnego, niedzielnego obiadu. Jedną z tych rzeczy jest panierka. Przymiotniki pasujące do idealnej panierki to chrupiąca i złocista.  Ten niepozorny dodatek może sprawić, że wasze kotlety będą nie tylko smaczne, ale i  atrakcyjniejsze dla oka. Podczas jej robienia, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Jak zrobić chrupiącą panierkę? Po pierwsze będą to oryginalne dodatki. Do najbardziej popularnych należą: mąka, bułka tarta oraz jajka. Nie są to jednak jedyne produkty, które zapewnią wam chrupkość i soczystość. Bułkę można przecież zastąpić! Najlepiej w jej roli sprawdzą się płatki kukurydziane, otręby, płatki owsiane, a nawet kasza czy pestki dyni lub słonecznika. Nie zależy wam na kaloriach? Pokruszcie chipsy i dodajcie do nich ser. Na waszą panierkę będzie miał wpływ również sposób jej wykonania. Należy zwrócić uwagę na wiele aspektów, m.in. grubość, poziom nagrzania patelni bądź piekarnika oraz czas jej wykonania. Najlepsza w smaku będzie ta, którą przygotujecie tuż przed smażeniem lub pieczeniem. Zrobiona z wyprzedzeniem może...

Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku
Macie ochotę na coś naprawdę pysznego? Zróbcie nieco bardziej ekskluzywną wersję tradycyjnego kotleta schabowego. Ten smak na pewno zadowoli niejednego smakosza!

Kotlety schabowe podawane z ziemniakami i mizerią to idealny obiad dla całej rodziny. Na drugi dzień smakują rewelacyjnie na przykład z chlebem jako szybka przekąska. Świeża pajda chleba, ogórek kiszony i „wczorajszy” aromatyczny plaster schabu w panierce, nasyci tak jak trzeba. Jedno jest pewne: bez kotletów schabowych ciężko jest sobie wyobrazić niedzielny obiad. Jeśli chcecie je zjeść w bardziej ekskluzywnej wersji, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.   Pamiętajcie, że idealne schabowe to nie tylko wybór dobrego mięsa, dobór przypraw, panierka czy czas smażenia, ale przede wszystkim odpowiednie rozbicie schabu. Jak klepać kotlety schabowe, żeby wyszły idealnie kruche i soczyste? Karol Okrasa zdradził jaka ma być ich grubość i pisaliśmy o tym tutaj .  Przepis na kotlety schabowe zapiekane z serem i pieczarkami Składniki: Schab bez kości lub 3 plastry schabu  10 pieczarek 100 g sera żółtego 1 łyżka masła mąka 1 jajko Bułka tarta  Przyprawy: sól, pieprz Sposób przygotowania: Jeśli kupiliście schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je nożem na plastry. Plastry mięsa przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy tłuczka.  Jeśli kupiliście schab w plastrach, również rozbijcie je pod folią za pomocą tłuczka do mięsa.  Mięso doprawcie do smaku solą i pieprzem. Przygotujcie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie kotlety. Na patelni rozgrzejcie olej. Smażcie je na średnim ogniu, około  4 minuty na każdej ze stron.  Po zdjęciu z patelni możecie odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Pieczarki umyjcie,...

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Adobe Stock
Newsy
Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Kotlety schabowe to najczęściej pojawiające się danie na polskim stole. Gości na nim zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowane w wersji pikantnej z musztardą, są wręcz przepyszne. Przygotujcie je według tego przepisu, a wasi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. Nic dziwnego, gdyż to pyszne mięso z odpowiednimi przyprawami. Zresztą jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale również przez turystów odwiedzających Polskę.  Klasyczny kotlet schabowy Według tradycji kotlet schabowy jest przygotowywany ze schabu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, wówczas będziecie mieć pewność iż jest dobrej jakości. Poza tym należy przygotować sól, pieprz czarny, jajko, mąkę i bułkę tartą. Krótka lista dodatków to klucz do sukcesu. Schabowe są same w sobie pyszne, dlatego też nie potrzebują wielu zbędnych dodatków. W tej kwestii zdecydowanie wygrywa minimalizm. Pikantne schabowe z musztardą Kotlety są przyrządzane według tradycyjnego przepisu przez większość gospodyń domowych, jednak czasem warto urozmaicić menu. Aby schabowe miały inny, ciekawy posmak, warto przed smażeniem posmarować je cienką warstwą musztardy. Nada ona mięsu pewnej pikantności oraz nowego smaku. To ciekawe połączenie, które z pewnością zachwyci waszych bliskich. W takiej wersji najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i świeżą surówką. Przepis na pikantne kotlety schabowe w musztardzie Składniki: 5 plastrów schabu bez kości musztarda sól pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa. Schab oprószcie solą, pieprzem oraz posmarujcie delikatnie musztardą z obu stron. Tak przygotowane mięso schowajcie na minimum godzinę do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. W międzyczasie...

Przepis na bitki schabowe z cebulką. Tani obiad dla całej rodziny
Gotujmy.pl/Joana30
Newsy
Przepis na bitki schabowe z cebulką. Tani obiad dla całej rodziny
Znudziły wam się tradycyjne schabowe w panierce? Przygotujcie na obiad pyszne i delikatne bitki schabowe. Danie jest niezwykle proste i tanie. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami i surówką, np. mizerią. Jak je przygotować?

Kotlety schabowe w klasycznej panierce z bułki tartej to podstawa naszej rodzimej kuchni. Jadamy je zarówno na co dzień, jak i od święta. Co powiecie na schabowe w zupełnie innym wydaniu, a mianowicie na bitki schabowe z cebulką? Spróbujcie ich, a na pewno nie pożałujecie. Przepis na bitki schabowe z cebulką Bitki schabowe z cebulką to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych w panierce . Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania to kilogram schabu w plastrach, 2 duże cebule, czosnek oraz przyprawy. Przygotujcie na obiad takie bitki, a wasza rodzina oszaleje na punkcie ich smaku. Podajcie je z tłuczonymi ziemniakami i mizerią . Ten smak powali was na kolana! Składniki: ok. 1 kg schabu 2 duże cebule 2 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego 3 łyżki oleju po kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego 3 liście laurowe mąka do oprószenia mięsa Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Pokroić w 1,5 cm plastry, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Bitki oprószyć mąką i usmażyć po kilka w większym rondlu na oleju na złotobrązowy kolor. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Dodać mięso, zalać ok. 1/2 l gorącej wody. Dodać resztę przypraw i dusić ok. 50 min do miękkości. Smacznego! źródło: gotujmy.pl Czytaj też: Najlepszy schabowy to ten z kością czy bez? Różnica w smaku jest kolosalna, jeżeli robi się je… Polacy nagminnie dodają to do schabowych. Tym składnikiem nieświadomie trujecie siebie i swoją rodzinę Doprawiacie schabowe czy panierkę do schabowych przed smażeniem? Jedna z tych metod niekorzystnie wpływa...