Schabowe faszerowane mięsem mielonym
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Aż trudno uwierzyć, czym nafaszerowane są te schabowe. Niebo w gębie

Mimo, że schabowe to klasyka polskiej kuchni, może je urozmaicić farszem. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, mamy przepis, który przypadnie wam do gustu.
Aleksandra Jaworska
styczeń 07, 2021

Dobrze wysmażony schabowy to podstawa polskiej kuchni. Kojarzy się z niedzielnym obiadem i młotkiem do tłuczenia. Jesteśmy przekonani, że dźwięczą wam w uszach odgłosy z jego porządnego ubijania. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Co podać na drugie danie?

Schabowy w panierce jest nie tylko syty, ale i pyszny. Można nim zaspokoić prawdziwie wilczy głód. Jeśli należycie do fanów mięsa, na pewno choć raz w życiu rozkoszowaliście się schabowym. W towarzystwie ziemniaków i mizerii smakuje nawet lepiej!

Kotlet schabowy podaje się zwyczajowo jako drugie danie, zaraz pod rosole lub zupie ogórkowej. Można dodać do niego pieczarki i ser. Równie dobrze smakuje w wersji klasycznej. To kotlet o dużej zawartości tłuszczu. Szczególnie jeśli smażycie go w prawidłowy sposób, czyli na smalcu lub maśle klarowanym.

Z czym podawać kotlet schabowy?

Do schabu, szczególnie w panierce, będzie pasowało dosłownie wszystko. Jeśli lubicie smaki przypominające dom babci, wystarczą zasmażane buraczki czy marchewka z groszkiem. Podanie schabowego możecie również urozmaicić ręcznie gniecionymi kluskami śląskimi.

Jak przyrządzić doskonałe schabowe?

Najważniejszy w schabowych jest wybór mięsa i tłuszczu, na jakim postanowicie je usmażyć. Z góry odradza się oliwę z oliwek. Będzie przypalać mięso, zamiast sprawiać, że skórka zamieni się w chrupiącą powłokę. Najlepiej poproście w zaprzyjaźnionym sklepie, aby rzeźnik ukroił wam gotowe kotlety. Możecie wybrać schab środkowy.  W domu przepłuczcie mięso pod bieżącą, zimną wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przygotujcie też produkty, z których zrobicie farsz do waszych kotletów. Będą obłędne w smaku!

Składniki: 

  • 4 grube plastry schabu, ok. 1,5 grubości każdy

  • 15 dag mięsa mielonego 

  • 1 puszka pomidorów w kawałkach

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryczka chili 

  • 5-6 pieczarek

  • 2 średnie cebule

  • smalec do smażenia

  • 1 łyżka masła

  • 1 kostka bulionu warzywnego

  • 3 ząbki czosnku

  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • suszony tymianek 

  • mielona słodka papryka

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Umyte i osuszone plastry schabu za pomocą długiego, ostrego noża nacinacie pośrodku - tak, aby powstała pewnego rodzaju kieszonka.

  2.  Każdy z nich oprószacie solą i pieprzem.

  3. Obraną cebulkę siekacie drobno, następnie szklicie na maśle.

  4. Pieczarki obieracie, ścieracie na tarce o grubych oczkach i dodajecie do cebuli na patelni.

  5. Smażycie na niewielkim ogniu, aż odparuje z nich woda. Odstawiacie, by ostygły. 

  6. Kolejno dodajecie do nich mięso mielone oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki.

  7. Doprawiacie solą i pieprzem. Mieszacie starannie.

  8. Tak przygotowanym farszem napełniacie kieszonki. Spinacie otwór wykałaczkami.

  9. Oprószacie mięso mąką, następnie obsmażacie na rumiano na smalcu z obu stron.

  10. Wyłączacie ogień, przykrywacie mięso pokrywką, by nie traciło ciepła. Przygotowujecie sos.

  11. Obieracie cebulę, a z papryki i papryczki chili usuwacie pestki. Kroicie warzywa w małą kostkę.

  12. Szklicie je na oleju. Dodajecie do warzyw pomidory z puszki i ukruszoną kostkę warzywną.

  13. Doprawiacie do smaku tymiankiem, papryką czosnkiem i pieprzem. Mieszacie.

  14. Doprowadzacie całość do wrzenia. Na wierzchu tak przygotowanego sosu układacie nafaszerowane schabowe. Przykrywacie przykrywką i na niewielkim ogniu dusicie około 30 minut.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Gołąbki Gessler
ONS, Wikipedia Commons
Newsy Nietypowe gołąbki Magdy Gessler - zamiast ryżu użyła... Przesadziła?
Z Magdą Gessler nigdy nie ma nudy. A to zdecyduje się, by handlować bigosem za 60 zł, a to zaskoczy przepisem. Na przykład na gołąbki.
Hubert Rój
styczeń 07, 2021

Bigos na czerwonym winie, pasztety z dziczyzny i inne rarytasy – to wszystko można kupić w internetowych Delikatesach „U Fukiera” Magdy Gessler. Kto by się spodziewał, że 67-letnia restauratorka zaskoczy nas czymś jeszcze? Kiedy zobaczcie jej propozycję na gołąbki, nie uwierzycie. Charyzmatyczna gwiazda TVN-u lubi łamać konwenanse. Także te w kuchni. Magda lubi luksus, lubi także tradycję. Lubi też zaskakiwać. Takim zaskoczeniem jest przepis na gołąbki z farszem z ziemniaków, jajek i cebuli? Chyba tylko Gessler mogłaby wpaść na połączenie gołąbków z plackami ziemniaczanymi! Odważylibyście się wypróbować ten przepis? Gołąbki Magdy Gessler – przepis Składniki: 1 główka białej kapusty Ok. 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 jajko Pół szklanki kwaśnej śmietany Pół szklanki soku z kiszonej kapusty Pół szklanki bulionu Majeranek Sól i pieprz do smaku Smalec Przygotowanie: Kapustę tradycyjnie pozbawcie głąba i gotujcie w osolonej wodzie i oddzielajcie kolejne liście. Obrane ziemniaki zetrzyjcie na tarce. Cebulę obierzcie, pokrójcie drobno i zeszklijcie na smalcu. Obrane ziemniaki połączcie z jajkiem i cebulą. Doprawcie majerankiem, solą i pieprzem. Zawijajcie gołąbki gotowym farszem i układajcie w brytfannie. Podlewamy gołąbki bulionem, wcześniej wymieszanym ze śmietaną. Duście gołąbki przez ok. 45 minut do godziny. Na ok. 15 min przed zakończeniem duszenia wlejcie do brytfanny sok z kiszonej kapusty.

Przeczytaj