Zrobiona z mlecznej czekolady Kinder niespodzianka, od lat podbija serca łasuchów. Nic dziwnego, w końcu jej wnętrze skrywa niewielką zabawkę, której składanie sprawia dzieciom ogromną radość. W Polsce kupowanie tego typu łakoci jest powszechną praktyką, szczególnie w czasie Świąt Wielkanocnych. Z kolei w USA, sprzedaż produktu jest surowo zabroniona.

Dlaczego w USA nie można sprzedawać Kinder jajek?

Pochodzące z Niemiec Kinder jajka, wprowadzono na rynek w 1974 roku. Okazało się jednak, że smakołyku nie można sprzedawać w Stanach Zjednoczonych. Bowiem pochodząca z 1938 roku ustawa o żywności, lekach i kosmetykach, zabrania tego typu praktyk w ów kraju. Wszystko przez zabawkę umieszczoną wewnątrz jajka.

Okazuje się, że amerykańskie prawo nie zezwala na sprzedaż słodyczy z przedmiotami umieszczonymi wewnątrz nich. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy, jest możliwość zadławienia się zabawką przez dziecko. Mimo iż plastikowe pudełeczko umieszczone w Kinder jajku jest dosyć duże, władze Stanów Zjednoczonych nie zamierzają uchylać zakazu. Bezpieczeństwo jest w końcu najważniejsze.

Zobacz także:

Jeśli wasze podejście do sprawy jest podobne, a w domu zalegają wam Kinder jajka, zaserwujcie je w zupełnie innym wydaniu – zróbcie z nich kakao. Wasze dzieci będą zachwycone.

Przepis na kakao z Kinder jajka

  1. Otwórzcie Kinder jajko bardzo ostrożnie (musicie uważać, żeby czekolada się nie ukruszyła, a tym bardziej nie połamała).
  2. Następnie wyjmijcie z jajka zabawkę, a w zamian wsypcie do środka dwie łyżeczki ulubionego kakao oraz mini pianki marshmallow. Te możecie kupić w każdym większym markecie spożywczym. 
  3. Tak przygotowane jajko musicie ponownie skleić w całość. Wystarczy, że polejecie nóż kuchenny wrzątkiem, a następnie przejedziecie nim po krawędziach przysmaku. Pod wpływem temperatury czekolada nieco się roztopi. Wtedy szybko i sprawnie złączcie ze sobą dwie połówki, tak aby zawartość jajka się nie wysypała, a czekolada nie ukruszyła. 
  4. Tak przygotowane jajko możecie na chwilę włożyć do lodówki, żeby czekolada szybciej się związała. 
  5. W tym czasie w niewielkim rondelku podgrzejcie mleko. Powinno być naprawdę ciepłe, ale nie zagotowane. 
  6. Wyjmijcie jajko z lodówki i umieśćcie w ulubionym kubku, a następnie polejcie je gorącym mlekiem. Pod jego wpływem czekolada zacznie się topić, a kubek wypełni przepyszne kakao. 
  7. Jeśli chcecie możecie zwieńczyć swoje dzieło bitą śmietaną. 

Gotowe!