Jajko niespodzianka jest zakazane w USA
Adobe Stock
Newsy

Aż ciężko w to uwierzyć. Ten produkt jest zakazany w USA a polskie dzieci się nim zajadają

Kinder jajko to ulubione słodycze wielu milusińskich. Okazuje się jednak, że w Stanach Zjednoczonych jego sprzedaż jest surowo zabroniona. Powód może was zaskoczyć.
Weronika Kępa
marzec 21, 2021

Zrobiona z mlecznej czekolady Kinder niespodzianka, od lat podbija serca łasuchów. Nic dziwnego, w końcu jej wnętrze skrywa niewielką zabawkę, której składanie sprawia dzieciom ogromną radość. W Polsce kupowanie tego typu łakoci jest powszechną praktyką, szczególnie w czasie Świąt Wielkanocnych. Z kolei w USA, sprzedaż produktu jest surowo zabroniona.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego w USA nie można sprzedawać Kinder jajek?

Pochodzące z Niemiec Kinder jajka, wprowadzono na rynek w 1974 roku. Okazało się jednak, że smakołyku nie można sprzedawać w Stanach Zjednoczonych. Bowiem pochodząca z 1938 roku ustawa o żywności, lekach i kosmetykach, zabrania tego typu praktyk w ów kraju. Wszystko przez zabawkę umieszczoną wewnątrz jajka.

kinder niespodzianka
Pixabay

Okazuje się, że amerykańskie prawo nie zezwala na sprzedaż słodyczy z przedmiotami umieszczonymi wewnątrz nich. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy, jest możliwość zadławienia się zabawką przez dziecko. Mimo iż plastikowe pudełeczko umieszczone w Kinder jajku jest dosyć duże, władze Stanów Zjednoczonych nie zamierzają uchylać zakazu. Bezpieczeństwo jest w końcu najważniejsze.

Jeśli wasze podejście do sprawy jest podobne, a w domu zalegają wam Kinder jajka, zaserwujcie je w zupełnie innym wydaniu – zróbcie z nich kakao. Wasze dzieci będą zachwycone.

Przepis na kakao z Kinder jajka

  1. Otwórzcie Kinder jajko bardzo ostrożnie (musicie uważać, żeby czekolada się nie ukruszyła, a tym bardziej nie połamała).
  2. Następnie wyjmijcie z jajka zabawkę, a w zamian wsypcie do środka dwie łyżeczki ulubionego kakao oraz mini pianki marshmallow. Te możecie kupić w każdym większym markecie spożywczym. 
  3. Tak przygotowane jajko musicie ponownie skleić w całość. Wystarczy, że polejecie nóż kuchenny wrzątkiem, a następnie przejedziecie nim po krawędziach przysmaku. Pod wpływem temperatury czekolada nieco się roztopi. Wtedy szybko i sprawnie złączcie ze sobą dwie połówki, tak aby zawartość jajka się nie wysypała, a czekolada nie ukruszyła. 
  4. Tak przygotowane jajko możecie na chwilę włożyć do lodówki, żeby czekolada szybciej się związała. 
  5. W tym czasie w niewielkim rondelku podgrzejcie mleko. Powinno być naprawdę ciepłe, ale nie zagotowane. 
  6. Wyjmijcie jajko z lodówki i umieśćcie w ulubionym kubku, a następnie polejcie je gorącym mlekiem. Pod jego wpływem czekolada zacznie się topić, a kubek wypełni przepyszne kakao. 
  7. Jeśli chcecie możecie zwieńczyć swoje dzieło bitą śmietaną. 

Gotowe!

Komentarze
kakao z kinder jajka
Adobe Stock
Przepisy Twoje dzieci kochają Kinder jajka? Zrób im wyjątkową niespodziankę
Kinder jajko to jeden z ulubionych słodyczy wielu milusińskich. W tej kategorii nie gorzej wypada kakao. Połączenie wspomnianych przysmaków to istna bomba! Ten pomysł z pewnością skradnie serca twoich dzieci!
Weronika Kępa
listopad 30, 2020

Kiedy na dworze jest coraz zimniej, atmosfera w domu znacznie się podnosi i to nie tylko za sprawą włączonych kaloryferów i nerwów związanych z przygotowaniami do świąt Bożego Narodzenia. Polacy są fanami picia rozgrzewających napojów. Zimą, jak nigdy, hektolitrami pochłaniają herbaty, grzańce oraz kakao, będące przysmakiem zarówno dzieci, jak i dorosłych!  Wyjątkowa niespodzianka z Kinder jajek Tradycyjne kakao jest dziecinnie proste w przygotowaniu. W końcu wystarczy zalać sproszkowane ziarna gorącym mlekiem i gotowe. Jednak istnieje pewna receptura, która sprawia, że napój nabiera zupełnie nowego smaku. Niepowtarzalności dodaje mu Kinder jajko! Wnętrze tej czekoladowej niespodzianki kryje w sobie niewielkie plastikowe zabawki. Niewielu jednak wie, że bardzo łatwo jest je wypełnić czym zupełnie innym. W słodyczach możesz ukryć na przykład niewielką kartkę z napisem „Kocham Cię” lub kieszonkowe. Tego typu jajko może się jednak przydać również do przygotowania kakao w zupełnie nowej odsłonie. Przepis na kakao z Kinder jajka Kinder jajko otwór bardzo ostrożnie. Musisz uważać, żeby czekolada się nie ukruszyła, a tym bardziej nie połamała.  Następnie wyjmij z jajka ukrytą w nim zabawkę, a w zamian wsyp do środka dwie łyżeczki ulubionego kakao oraz mini pianki marshmallow. Te możesz kupić w każdym większym markecie spożywczym.  Tak przygotowane jajko musisz ponownie skleić w całość. Ten proces jest dziecinnie prosty. Wystarczy, że polejesz nóż kuchenny wrzątkiem, a następnie przejedziesz nim po krawędziach przysmaku. Pod wpływem temperatury czekolada nieco się roztopi. Wtedy szybko i sprawnie złącz ze sobą dwie połówki, tak aby zawartość jajka się nie wysypała, a czekolada nie ukruszyła.  Tak przygotowane jajko możesz na chwilę włożyć...

Przeczytaj
Ciasto czekoladowe
Gotujmy.pl
Przepisy Genialny w swojej prostocie przepis na błyskawiczne ciasto czekoladowe. 3 minuty i gotowe
Czekoladzie trudno się oprzeć. Tym bardziej, jeśli podamy ją w wersji deserowej, na ciepło!
Aleksandra Jaworska
listopad 19, 2020

Wydawałoby się, że 3 minuty to czas, w którym o cieście można pomyśleć, ale nie ciasto zrobić. Jak się okazuje, nic bardziej mylnego! Kilka łatwo dostępnych składników i mikrofalówka wyczarują z czekolady przepyszny deser awaryjny. 3, 2, 1 odliczam Skłonność człowieka do gotowania ma kilka przyczyn. Może to być zainteresowanie kulinariami, wrodzony talent lub też ciekawość poznawania nowych smaków. Każdy opisany powód wymaga jednak czasu i nakładu pracy. W erze, w której tego czasu mamy coraz mniej, przepisy do zrealizowania w kilka minut cieszą się dużym zainteresowaniem. Szybkie dania przydadzą się nie tylko na kawową przerwę w pracy, ale i do zaskoczenia znajomego, który wpada z niezapowiedzianą wizytą. Szybkie ciasto Nie ważne czy zapomniałeś o urodzinach koleżanki, czy odczuwasz nagły spadek cukru. 3 minuty to idealny czas na przygotowania ciasta ze składników, po które najpewniej nie będziesz nawet musiała wychodzić do sklepu. Podpowiadamy! Składniki, jakie będą potrzebne to:  pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 3 łyżki mąki 3 łyżki kakao 3  łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 jajko Jak się zabrać za awaryjne ciasto? Mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki, w większym kubku lub misce. Dodajemy mleko i olej, łączymy miksturę. Na końcu wbijamy jajko i doprowadzamy całość do jednolitej masy. Gotową, czekoladową miksturę przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wyląduje w mikrofalówce. Ustawiamy moc 800 W, opcję “piecz” i czekamy 2,5 minuty. Po tym błyskawicznym czasie nasze ciasto nadaje się do spożycia. Możemy udekorować je kandyzowaną wiśnią lub gałką ulubionych lodów i gotowe! Czekolada...

Przeczytaj
oreo czy jest wegańskie
AdobeStock
Zdrowie MIT o ciasteczkach Oreo, w który musisz PRZESTAĆ wierzyć!
Uwielbiasz ciasteczka Oreo? Koniecznie sprawdź, czy też znasz ten mit!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Herbatniki przekładane słodkim, mlecznym kremem lub czekoladą są znane w Polsce od dawna i sprzedawane przez różnych producentów. Od kilku dobrych lat na polskim rynku dostępne są kolejne łakocie tego typu – ciasteczka Oreo, które są szalenie popularne w Stanach Zjednoczonych od blisko stu lat! Polacy je pokochali – można już kupić nie tylko ciastka, ale i czekoladę z ciasteczkami Oreo, napoje i lody o smaku Oreo, a nawet zrobić w domu ciasto smakujące jak popularne ciastka! Jednak krąży wokół nich jeden mit, w który wierzy wiele osób. Jeśli jesteście jednymi z nich, to mocno się zdziwicie, gdy przeczytacie jaka jest prawda! Ciastka Oreo – przysmak Ameryki Historia ciasteczek Oreo zaczyna się w 1912 roku. Wtedy trafiły na rynek USA i szybko podbiły serca Amerykanów. Do dziś są to jedne z najlepiej sprzedających się słodyczy i nawet doczekały się wyjątkowego wyróżnienia! Fragment Dziewiątej Alei w Nowym Jorku zyskał nazwę „Oreo Way”, czyli w wolnym tłumaczeniu ulica lub droga Oreo. Ciasteczka składają się z dwóch ciemnych herbatników przekładanych słodkim kremem. Przez lata ciastka doczekały się wielu limitowanych edycji produkowanych z okazji różnych wydarzeń, jednak najbardziej klasyczna wersja to ciemne, prawie czarne ciasteczka z wytłoczonym z wierzchu ozdobnym wzorem i napisem „Oreo” po środku. Co ciekawe, firma nie określa jakiego koloru są te ciastka. Także jeśli zastanawialiście się, czy sławne herbatniki są czarne czy ciemnobrązowe, to spokojnie możecie używać obu tych określeń. MIT o ciastkach Oreo! W Stanach Zjednoczonych wokół sławnych ciastek krąży pewien mit, który dotarł już nawet do naszego kraju. Część osób bowiem wierzy, że te ciasteczka są w pełni wegańskie . Rzeczywiście, patrząc na ich skład można...

Przeczytaj
jak roztopić czekoladę
Adobe Stock
Newsy Jak prawidłowo roztopić czekoladę? Jeden mały błąd i poczujecie w domu spaleniznę
Roztapianie czekolady to proces, któremu musicie poświęcić bardzo dużo uwagi. Pozostawienie jej nawet na kilka sekund bez nadzoru, bądź zbyt długie rozpuszczanie sprawi, że smakołyk szybko się przypali. Sprawdźcie, jak prawidłowo zmienić jej konsystencję.
Weronika Kępa
grudzień 29, 2020

Płynna czekolada idealnie sprawdza się jako składnik rozmaitych deserów. Bez niej trudno sobie wyobrazić chociażby rozpływające się w ustach brownie czy przepyszną polewę do ciasta. Jednak jej rozpuszczanie to sztuka, którą do perfekcji opanowali tylko nieliczni cukiernicy.  Wiele pań domu nie może pojąć, dlaczego każdy próba rozpuszczenia czekolady kończy się fiaskiem. Okazuje się, że tego produktu nie można zostawiać bez nadzoru, nawet przez kilka sekund. Należy również pamiętać, że zbyt długie rozpuszczanie może sprawić, że czekolada po prostu się przypali.  Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej Tak naprawdę istnieją dwa sposoby na idealne rozpuszczenie czekolady. Pierwszy z nich, choć jest bardziej czasochłonny i pracochłonny, to jest zdecydowanie zdrowszy i bezpieczniejszy. Mowa tu oczywiście o tak zwanej kąpieli wodnej. Jak sama nazwa wskazuje, ta metoda zakłada wykorzystanie wody, a właściwie pary, do rozpuszczenia czekolady.  Wystarczy, że podzieloną na części tabliczkę umieścicie w średniej wielkości stalowej misce. Z kolei mniejszy garnek wypełnicie wodą do ¼ wysokości. Położona na nim miska nie powinna dotykać dnem płynu. Tak przygotowane naczynia postawcie na kuchence i zacznijcie podgrzewać.  Pod wpływem temperatury czekolada idealnie się rozpuści. Należy jednak pamiętać, by od niej nie odchodzić i cały czas ją mieszać. Kiedy zauważycie, że większość produktu zmieniła już konsystencję, a w masie pływa tylko kilka małych kawałków czekolady, zdejmijcie ją z ognia. Po kilku chwilach samoistnie się rozpuści. Zbyt długie trzymanie na gazie może skutkować przypaleniem. Skorzystajcie z mikrofalówki Jeśli bardzo wam się spieszy, możecie również rozpuścić czekoladę w kuchence mikrofalowej. Wystarczy, że umieścicie produkt w dowolnym żaroodpornym...

Przeczytaj