Awokado tak wygląda? Od razu je wyrzućcie. Zjedzenie go może mieć przykre skutki
AdobeStock
Newsy

Tak wygląda wasze awokado? Od razu je wyrzućcie. Zjedzenie go może mieć przykre skutki

Po kupieniu kilku awokado na promocji czasami brakuje już pomysłów, jak je wykorzystać. Odkładamy je wtedy do miski z innymi owocami, gdzie dalej dojrzewają i mogą zacząć się psuć. Z tego względu trzeba dobrze obejrzeć takie „starsze” awokado przed zjedzeniem. 1 szczegół jest bardzo ważny.

Ze względu na smak, witaminy wszechstronne zastosowanie i coraz niższą cenę, awokado zaczyna cieszyć się w naszym kraju dużą popularnością. Nie jest już tak drogie, jak jeszcze kilka lat temu, choć wciąż nie należy do najtańszych owoców. Z tego względu często decydujemy się kupić je na zapas, gdy tylko trwa promocja na awokado.

Jeśli jednak nie zużyjemy wszystkich owoców i część zostawimy na później, mogą zacząć się psuć. Nieraz owoce gniją już w sklepie, choć nie zawsze jest to takie oczywiste na pierwszy rzut oka. Sprawdźcie, na co trzeba uważać. 

Co oznacza brązowa szypułka awokado?

Dobre, świeże awokado powinno mieć błyszczącą skórkę, o kolorze głębokiej zieleni. Mowa tutaj o odmianie hass, na którą najczęściej można trafić w sklepie. W momencie, gdy na skórce zaczynają się pojawiać ciemnobrązowe lub wręcz czarne plamy, oznacza to, że owoc jest już bardzo dojrzały, a nawet mógł zacząć się psuć.

Szczególną uwagę zwróćcie na szypułkę, czyli wąski czubek awokado. W momencie, gdy jest brązowy albo czarny oraz miękki, „papkowaty” w dotyku, wyrzućcie taki owoc do kosza. Ten objaw wyraźnie świadczy o tym, że awokado w środku już się psuje.

Odcięcie sczerniałej końcówki nic tutaj nie pomoże, a zjedzenie gnijącego owocu nie przyniesie wam nic dobrego. Grozi to wystąpieniem klasycznych dla zatrucia pokarmowego dolegliwości, czyli:

  • nudności 

  • wymiotów

  • bólu brzucha

  • biegunki

Zobacz także
Kupiliście awokado twarde jak kamień? Ta 1 prosta sztuczka sprawi, że będzie miękkie w 30 sekund

Kupiliście awokado twarde jak kamień? Ta 1 prosta sztuczka sprawi, że będzie miękkie w 30 sekund

zastosowania skórki z awokado

Nie wyrzucajcie skórki z awokado. To niesamowite, co możecie z niej zrobić

Jak rozpoznać zepsute awokado?

Czerniejąca końcówka to tylko jeden z dość oczywistych objawów psującego się awokado. Trzeba pamiętać jeszcze o kilku innych oznakach:

  • Gdy mocno ściśniecie awokado i poczujecie, że jest miękkie, a wasza dłoń pozostawiła w nim wyraźne wgniecenie, prawdopodobnie jest już przejrzałe i zaczęło się psuć.

  • Pokryty nieregularnymi, ciemnymi plamami miąższ widoczny po przekrojeniu to kolejna oznaka zepsucia. Pojedyncze przebarwienie może być spowodowane obiciem awokado (podobnie jak w przypadku jabłek). Jeśli jednak plamek jest więcej, lepiej nie ryzykować.

  • Zachowajcie ostrożność, jeżeli zobaczycie ciemne, brązowe nitki po przekrojeniu owocu. Gdy awokado pachnie dobrze, a nitki są pojedyncze, jeszcze można je zjeść (i to jak najszybciej, ponieważ już jest przejrzałe). Jeżeli zaś nitek jest więcej, a zapach awokado jest nieprzyjemny, wyrzućcie je do kosza, by uniknąć problemów żołądkowych.

Kotlety mielone

Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu
Newsy
Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu
Do szybkiego obrania awokado potrzebujecie tylko 1 przedmiotu, który z pewnością macie w domu. Dzięki temu prostemu trikowi z łatwością oddzielicie miąższ od skórki.

Wiele osób ma problem z wyborem i prawidłowym pokrojeniem awokado. Pamiętajcie, żeby owoc przed obraniem był dojrzały – wtedy poradzicie sobie z nim bez większych problemów. Awokado jest bardzo zdrowe, nie ma wyrazistego smaku, dlatego warto doprawić je przed podaniem pieprzem, solą i np. czosnkiem. Jak obrać awokado – sposób z łyżką Ta metoda sprawdza się w przypadku idealnie dojrzałego, miękkiego awokado. Przetnijcie awokado na pół ostrym nożem. Każdą z połówek przekręćcie w przeciwną stronę. W jednej połówce pozostanie pestka – z łatwością wyjmiecie ją w ten sposób: wbijcie nóż i lekko przekręćcie. Od razu oddzieli się od awokado. Ostrym nożem pokrójcie miąższ awokado pionowo i poziomo w kostkę, a następnie wyjmijcie wszystko łyżką stołowa. Możecie nie kroić miąższu i wyjąć go łyżką w całości. Proste, prawda? Jak wybrać dojrzałe awokado? Wybranie miękkiego owocu nie jest zadaniem łatwym. W sklepach awokado najczęściej jest twarde albo przejrzałe i zbyt miękkie. Idealny owoc poznacie w łatwy sposób, Wystarczy usunąć szypułkę – jeśli miejsce, w którym była jest zielone, śmiało wrzućcie go do koszyka. Ciemny, brązowy kolor oznacza, że awokado nie jest najświeższe. Zwróćcie również uwagę na skórkę, powinna mieć ładny, jednolity kolor oraz delikatnie je naciśnijcie – najlepsze jest miękkie ze skórką wracającą szybko do pierwotnego kształtu. Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Awokado możecie przechowywać w lodówce, jeśli nie chcecie, by dojrzało zbyt szybko. Twarde awokado szybciej dojrzeje pozostawione w ciepłym miejscu. Jeśli nie macie czasu to znamy genialny trik, dzięki któremu będzie miękkie w 10 minut!...

Z czym najlepiej jeść awokado? Dzięki 1 dodatkowi nabierze smaku i charakteru 
Flickr
Newsy
Z czym najlepiej jeść awokado? Dzięki 1 dodatkowi nabierze smaku i charakteru 
Awokado ma tyle samo zwolenników, co i przeciwników. A to ze względu na swój delikatny, bliżej nieokreślony smak. Jedni go uwielbiają, inni wprost przeciwnie. Tym, którzy nie mogą się zdecydować, podsuwamy tip na to, z czym połączyć awokado i jak uczynić jego smak wyrazistym. 

Awokado to owoc o wartościowym składzie, który można kupić w każdym większym sklepie spożywczym. Jego smakosze wykorzystują go do sałatek, koktajli albo po prostu jako smarowidło do kanapek. Bogactwo wartościowych tłuszczów i witaminy D sprawia, że warto awokado jeść ze względów zdrowotnych. Jeżeli dodatkowo nauczycie się je odpowiednio przyprawiać i komponować z innymi składnikami, wówczas pokochacie je również za smak. Jakie przyprawy pasują do awokado?  Nikt nie każe wam jeść awokado bez dodatków. Aby nadać mu smaku i charakteru, skropcie je sokiem z cytryny . Taki zabieg pozwoli nie tylko wzbogacić smak awokado, lecz również sprawi, że nie ściemnieje. Kwaśny sok z cytryny znakomicie przełamuje delikatność mdłego owocu, czyniąc go zdecydowanie bardziej wyrazistym. Z tego połączenia korzystają najwięksi szefowie kuchni szykując potrawy na bazie awokado.  Do awokado świetnie pasuje również sól gruboziarnista i świeżo mielony pieprz, a także odrobina oliwy z pierwszego tłoczenia. Jeżeli macie ochotę na wyjątkowo intensywną odsłonę tego owocu, dodajcie do niego również przeciśnięty przez praskę czosnek i chili.  Z czym podawać awokado?  Awokado znakomicie sprawdza się w połączeniu z wędzonym łososiem, tuńczykiem, jajkiem, szynką czy fetą. Lubi również towarzystwo warzyw. Jeśli podacie je z pomidorami, cebulą, papryką i kolendrą, to zrobicie jedną z bardziej znanych na świecie past – guacamole .  Może was to zdziwić, ale awokado sprawdza się świetnie również z innymi owocami. Jest to szczególnie przydatne przy tworzeniu zdrowych koktajli i sałatek. Mango, maliny, jagody, borówki, banany, truskawki, to tylko niektóre z owoców, które do niego pasują.  Z awokado można również przygotować wspaniały deser. Zblendujcie je z czekoladą i zróbcie puszysty mus ....

Dzięki tej metodzie awokado będzie świeże... nawet rok! Potrzebujecie... woreczka i słomki!
Pixabay.pl
Newsy
Dzięki tej metodzie awokado będzie świeże nawet rok! Potrzebujecie... woreczka i słomki!
Jak dłużej zachować świeżość awokado? To proste! Wykorzystajcie nasz trik, a wasze awokado będzie świeże nawet rok i nigdy nie sczernieje!

Awokado to smaczne i bardzo zdrowe owoce pochodzące z wyżyn Meksyku, Gwatemali i wybrzeża Pacyfiku w Ameryce Środkowej. Awokado to w rzeczywistości jeden z najzdrowszych owoców świata. Czy wiecie, jak wiele korzystnych właściwości ono posiada? Naukowcy odkryli, że awokado może chronić serce w podobny sposób, jak oliwa z oliwek i orzechy. Awokado jest również bogate w potas, błonnik i witaminy B, E i C. Ponadto, zawiera kilka składników odżywczych pochodzenia roślinnego, takich jak: Fitosterole - związek ten znany jest z tego, że obniża poziom cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca. Leutyna i zeaksantyna - to karotenoidy, które działają jako przeciwutleniacze i chronią zdrowe komórki, szczególnie w oczach człowieka. Jak przechowywać awokado? Kupiliście za dużo awokado albo wykorzystaliście tylko połowę i nie chcecie doprowadzić do sytuacji, w której owoc gnije i musicie wyrzucić go do kosza? Znamy niezawodny trik, dzięki któremu wasze awokado pozostanie świeże nawet rok! Zacznijmy od tego, jak powinno się przechowywać awokado. Czy lepszą metodą jest trzymanie go w lodówce, czy może poza nią? To zależy od tego, jak i kiedy zamierzamy je wykorzystać do dań. Niedojrzałe awokado, które nie zostało jeszcze użyte, warto przechowywać w... papierowej torbie. W takim środowisku awokado będzie dojrzewać około 7 dni. Chcecie, żeby niedojrzałe awokado szybciej dojrzało? Umieśćcie je w papierowej torbie, a do środka włóżcie jabłko i banana. Kiedy należy włożyć awokado do lodówki? W lodówce warto trzymać awokado, które jest dojrzałe. Dzięki tej metodzie możemy je spożyć w ciągu 2-3 dni. Przekrojony owoc także powinno się trzymać w lodówce. Wskazówka! Nie usuwajcie z niego...

Jecie takie owoce? Lepiej uważajcie – zawierają groźną toksynę
Adobe Stock
Newsy
Jecie takie owoce? Lepiej uważajcie. Zawierają groźną toksynę
Pod żadnym pozorem nie jedzcie takich owoców. Możecie sobie bardzo zaszkodzić.

Owoce należą do najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie. Cenimy je nie tylko ze względu na ich wspaniały smak, ale również na liczne korzyści zdrowotne. Tuż przed zjedzeniem owoców, dobrze im się jednak przyjrzyjcie. Jeśli owoc jest obity i pojawiły się na nim brązowe plamki i pleśń, lepiej już go nie jedzcie, bo może zawierać groźną toksynę - patulinę.  Czym jest patulina? Powszechny rodzaj pleśni - penicillium expansum - atakuje pobite jabłka i powoduje gnicie. W konsekwencji produkuje patuliny, czyli mikotoksyny, które negatywnie wpływają na zdrowie człowieka. Patulina ma działanie klastogenne, mutagenne, teratogenne i cytotoksyczne. Liczne badania wykazały, że może ona powodować uszkodzenie DNA. Patulina ma również działanie rakotwórcze.  Objawy zatrucia patuliną Przy spożyciu niewielkiej ilości patuliny nic wam się nie stanie, gorzej gdy będziecie spożywać ją w nadmiarze. Mogą wówczas wystąpić takie objawy jak: wymioty nudności ból brzucha biegunka apatia senność zmęczenie  rozdrażnienie Na jakich owocach najczęściej powstaje patulina? Owoc skażony patuliną ma brązowe plamki a jego miąższ ma wodnistą konsystencję. Patulinę najczęściej można zauważyć na jabłkach, które np. spadły z drzewa i obiły się o ziemię. Toksyna ta występuje też na innych owocach, np. na cytrynach. Nie przeszkadza jej zimna temperatura, więc trzymanie takiego owocu w lodówce jest nieskuteczne. Na jakich owocach pojawia się jeszcze patulina? banany winogrona brzoskwinie ananasy wiśnie truskawki morele gruszki nektarynki czarna porzeczka Jak pozbyć się patuliny z owocu? Jeśli zauważyliście na owocach patulinę,...