Ze względu na smak, witaminy wszechstronne zastosowanie i coraz niższą cenę, awokado zaczyna cieszyć się w naszym kraju dużą popularnością. Nie jest już tak drogie, jak jeszcze kilka lat temu, choć wciąż nie należy do najtańszych owoców. Z tego względu często decydujemy się kupić je na zapas, gdy tylko trwa promocja na awokado.

Jeśli jednak nie zużyjemy wszystkich owoców i część zostawimy na później, mogą zacząć się psuć. Nieraz owoce gniją już w sklepie, choć nie zawsze jest to takie oczywiste na pierwszy rzut oka. Sprawdźcie, na co trzeba uważać. 

Co oznacza brązowa szypułka awokado?

Dobre, świeże awokado powinno mieć błyszczącą skórkę, o kolorze głębokiej zieleni. Mowa tutaj o odmianie hass, na którą najczęściej można trafić w sklepie. W momencie, gdy na skórce zaczynają się pojawiać ciemnobrązowe lub wręcz czarne plamy, oznacza to, że owoc jest już bardzo dojrzały, a nawet mógł zacząć się psuć.

Zobacz także:

Szczególną uwagę zwróćcie na szypułkę, czyli wąski czubek awokado. W momencie, gdy jest brązowy albo czarny oraz miękki, „papkowaty” w dotyku, wyrzućcie taki owoc do kosza. Ten objaw wyraźnie świadczy o tym, że awokado w środku już się psuje.

Odcięcie sczerniałej końcówki nic tutaj nie pomoże, a zjedzenie gnijącego owocu nie przyniesie wam nic dobrego. Grozi to wystąpieniem klasycznych dla zatrucia pokarmowego dolegliwości, czyli:

  • nudności 

  • wymiotów

  • bólu brzucha

  • biegunki

Jak rozpoznać zepsute awokado?

Czerniejąca końcówka to tylko jeden z dość oczywistych objawów psującego się awokado. Trzeba pamiętać jeszcze o kilku innych oznakach:

  • Gdy mocno ściśniecie awokado i poczujecie, że jest miękkie, a wasza dłoń pozostawiła w nim wyraźne wgniecenie, prawdopodobnie jest już przejrzałe i zaczęło się psuć.

  • Pokryty nieregularnymi, ciemnymi plamami miąższ widoczny po przekrojeniu to kolejna oznaka zepsucia. Pojedyncze przebarwienie może być spowodowane obiciem awokado (podobnie jak w przypadku jabłek). Jeśli jednak plamek jest więcej, lepiej nie ryzykować.

  • Zachowajcie ostrożność, jeżeli zobaczycie ciemne, brązowe nitki po przekrojeniu owocu. Gdy awokado pachnie dobrze, a nitki są pojedyncze, jeszcze można je zjeść (i to jak najszybciej, ponieważ już jest przejrzałe). Jeżeli zaś nitek jest więcej, a zapach awokado jest nieprzyjemny, wyrzućcie je do kosza, by uniknąć problemów żołądkowych.