Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo
Adobe Stock
Newsy

Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo

Awokado to doskonałe źródło witamin i innych cennych dla zdrowia składników odżywczych. Owoc ten potrafi jednak szybko tracić świeżość, ale da się temu zapobiec z pomocą bardzo łatwego, domowego sposobu.

Awokado to prawdziwa eksplozja zdrowia. Jest polecane absolutnie każdemu, od osób na diecie po diabetyków czy osoby z problemami sercowymi lub cholesterolem. Chociaż owoc ten jest dość tłusty, zawiera praktycznie same zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-9 czy omega-6. Awokado zawiera także:

  • Witaminę C
  • Witaminę B6
  • Witaminę K
  • Witaminę E
  • Witaminę A
  • Kwas foliowy (szczególnie korzystny dla kobiet w wieku rozrodczym!)
  • Niacynę
  • Ryboflawinę
  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez
  • Potas
  • Fosfor

Awokado doskonale wpływa na skórę, paznokcie i włosy, które stają się mocniejsze, gładsze i piękniejsze. To też doskonały sposób na walkę z chorobami sercowymi.

Zobacz także
Dokucza wam stres i bezsenność? Pokrójcie ten owoc w plastry i połóżcie na szafce nocnej

Dokucza wam stres i bezsenność? Pokrójcie ten owoc w plastry i połóżcie na szafce nocnej

Jak rozpoznać, czy warzywa i owoce kupowane w sklepach są polskie? Zwróćcie uwagę na te 3 rzeczy

Jak rozpoznać, czy warzywa i owoce kupowane w sklepach są polskie? Zwróćcie uwagę na te 3 rzeczy

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy awokado pozytywnie wpływa na odchudzanie?

To nieco bardziej złożona kwestia, ponieważ jest ono dość kaloryczne. Jednak jeśli zastąpimy tym owocem niezdrowe tłuszcze takie jak masło, olej czy sery – z pewnością będzie to miało korzystny wpływ na dietę. W każdej, nawet odchudzającej diecie, tłuszcze są potrzebne – należy kontrolować ich ilość, jednak nie należy ich zupełnie wykluczać. Kiedy zamienimy te nasycone, niezdrowe kwasy tłuszczowe na te nienasycone – mamy przepis na dietetyczny sukces, poprawę zdrowia i urody!

Jak przedłużyć świeżość awokado?

Wybierając awokado w sklepie, warto delikatnie sprawdzić na jakim poziomie dojrzałości jest. Jeśli skórka jest już lekko miękka, a miejsce oderwania owocu z gałęzi zapada się do środka – awokado jest już dojrzałe i gotowe lub prawie gotowe do spożycia. Jeśli jednak jest ono nadal twarde – poleży dłużej i może dojrzeć w naszej kuchni. 

Można jednak zastosować ciekawy trik: jeśli obok przeciętego na pół awokado położymy cebulę, będziemy mogli cieszyć się przedłużoną świeżością owocu! Cebula powstrzyma proces utleniania się i brązowienia awokado, przez co utrzyma ono pożądany kolor i konsystencję na dodatkowe kilka dni!

Czytaj tez:

Smaczliwka wdzięczna obniża cholersterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?
Unsplash
Newsy
Smaczliwka wdzięczna obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?
Koniecznie włączcie ten produkt do diety, jeśli chcecie poprawić swoje zdrowie!

Po wizycie u lekarza usłyszeliście znowu, że musicie zmienić styl życia lub schudnąć, ale nie wiecie jak się do tego zabrać? Zacznijcie od wprowadzenia do diety tego produktu, który każdemu poprawi zdrowie. Choroby układu krążenia są (razem z nowotworami) na szczycie listy problemów zdrowotnych, które co roku powodują śmierć bardzo wielu Polaków. Na szczęście można ich uniknąć, zmniejszyć ich intensywność, albo nawet całkiem spowodować odwrócenie ich skutków! Nigdy nie jest za późno na wprowadzenie zdrowszych zmian. Jeśli stawką jest zdrowie, powinno szczególnie wam na nich zależeć. Największy błąd w diecie Polaków Jednym z większych błędów dotyczących odżywiania Polaków jest zbyt duża ilość spożywanych tłuszczów. Każdy z was je pewnie codziennie za dużo tłuszczu. Nie każdy tłuszcz jest jednak zły i niekorzystny! Problem stanowi jedzenie nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów trans w znacznej  ilości. Źródłami mniej korzystnych dla zdrowia tłuszczy są: Tłuste mięsa Masło Olej koksowy Tłusty nabiał i tłuste sery Słodycze i wyroby cukiernicze Wszyscy powinniście starać się ograniczyć te produkty. Zamieńcie je na źródła zdrowych tłuszczy w diecie! Jednym z nich jest produkt, o którego zaletach chcemy was dziś poinformować. Zdrowe tłuszcze w diecie Zdrowsze tłuszcze w diecie to uogólniając tłuszcze roślinne. Olej rzepakowy, orzechy, oliwa z oliwek to wszystko prozdrowotne produkty, które powinniście jadać. Kolejnym bardzo zdrowym produktem jest Smaczliwka wdzięczna, czyli popularne awokado. Jest naprawdę bardzo zdrowe! Właściwości zdrowotne awokado Awokado zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, przez co przyczynia się do poprawy jakości diety. ...

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Adobe Stock
Newsy
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Lubicie jeść majonez? Lepiej sprawdźcie, jaki wpływ ma on na wasz organizm.

Majonez to jeden z ulubionych dodatków do dań Polaków. Smarujemy nim kanapki, dodajemy go do różnych potraw, dipów i sałatek. Czy jedzenie majonezu jest zdrowe? Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jemy majonez? Co to jest majonez? Majonez to bardzo prosty sos, który powstaje z połączenia żółtka jajka, octu (lub soku z cytryny), oleju, musztardy, soli i pieprzu. Mimo iż majonez jest uznawany za tłusty i kaloryczny, w rzeczywistości, jedzenie tego sosu w rozsądnych ilościach może być dla nas dobre. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Możecie podnieść poziom cholesterolu. Majonez ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych - łyżka zawiera około 1,6 grama tłuszczów nasyconych. I chociaż może wam się wydawać, że to wcale nie dużo, jeśli weźmiecie pod uwagę fakt, że większość ludzi nie odmierza porcji majonezu, gdy go używa, cały ten tłuszcz nasycony może łatwo się sumować i mieć negatywny wpływ na poziom naszego cholesterolu. Jednym z głównych powodów, dla których zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych do minimum, jest fakt, że spożycie tłuszczów nasyconych może zwiększać niektóre czynniki ryzyka chorób serca, w tym poziom cholesterolu LDL (złego). Dostarczycie organizmowi zdrowych tłuszczów. Jednym z głównych składników majonezu jest żółtko jajka, które jest uznawane za bardzo zdrowe.  Majonez zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są nienasyconymi tłuszczami. Te nienasycone tłuszcze mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zatem, mimo iż majonez zawiera tłuszcze nasycone, które są szkodliwe, zawiera również tłuszcze nienasycone, które są zdrowe. Zmniejszenie ryzyka udaru....

Awokado nie chce dojrzeć? Zróbcie tak, a będzie miękkie w 10 minut
Flickr
Newsy
Awokado nie chce dojrzeć? Zróbcie tak, a będzie miękkie w 10 minut
Jeżeli wasze awokado jest niedojrzałe, możecie poczekać kilka dni, aż będzie gotowe do spożycia. Awokado można także doprowadzić do dojrzałej postaci za pomocą triku z użyciem folii aluminiowej.

Awokado to smaczny, a przede wszystkim niezwykle cenny, pożywny  i zdrowotny owoc, który z powodzeniem może zapewnić w części inne tłuszcze w waszej diecie. Niestety w polskich sklepach spożywczych zwykle dostępne do kupienia są zazwyczaj niedojrzałe owoce. Jak sprawić, by awokado dojrzało? Tego typu okazy nie dość, że są twarde jak kamień, to w dodatku ich gorzki smak nie odpowiada nawet najbardziej zagorzałym zwolennikom diety roślinnej, czyli wegańskiej. Na usta ciśnie się więc pytanie: co z tym fantem zrobić? Twardość zakupionego awokado nie jest niczym dziwnym. Zielone lub czarne owoce mają to do siebie, że dojrzewają dopiero po zerwaniu z drzewa. Czasem zdarza się, że twardawe awokado może leżeć nawet 5 dni w temperaturze pokojowej, zanim dojrzeje. Może się jednak zdarzyć, że musicie zjeść awokado, zanim nabierze ono odpowiednich właściwości. Mamy na to dwa proste sposoby z użyciem aluminiowej folii. Oto pierwszy z nich: Awokado połóżcie na aluminiowej folii. Owińcie owoc folią jak ziemniaki przygotowane na ognisku. Wstawcie niedojrzałe awokado do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C na 10 min. Ostudźcie awokado, a potem przetnijcie je nożem pośrodku, usuńcie pestkę i wydrążcie miąższ owocu. Alternatywna metoda dojrzewania awokado: Awokado połóżcie na aluminiowej folii. Owińcie owoc folią. Połóżcie awokado na ciepły kaloryfer lub do piekarnika rozgrzanego na 50 st. C. Po ok. 3-4 godzinach awokado powinno dojrzeć. Ostudźcie awokado, a potem przetnijcie je nożem pośrodku, usuńcie pestkę i wydrążcie miąższ owocu. Dlaczego warto jeść awokado? Zielone lub czarne owoce awokado są niezwykle zdrowe i korzystne dla waszego organizmu. Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, ale dzięki kwasowi oleinowemu zawartemu w swoim składzie...