Awokado to smaczny, a przede wszystkim niezwykle cenny, pożywny i zdrowotny owoc, który z powodzeniem może zapewnić w części inne tłuszcze w waszej diecie. Niestety w polskich sklepach spożywczych zwykle dostępne do kupienia są zazwyczaj niedojrzałe owoce.
Jak sprawić, by awokado dojrzało?
Tego typu okazy nie dość, że są twarde jak kamień, to w dodatku ich gorzki smak nie odpowiada nawet najbardziej zagorzałym zwolennikom diety roślinnej, czyli wegańskiej. Na usta ciśnie się więc pytanie: co z tym fantem zrobić?
Twardość zakupionego awokado nie jest niczym dziwnym. Zielone lub czarne owoce mają to do siebie, że dojrzewają dopiero po zerwaniu z drzewa. Czasem zdarza się, że twardawe awokado może leżeć nawet 5 dni w temperaturze pokojowej, zanim dojrzeje.
Może się jednak zdarzyć, że musicie zjeść awokado, zanim nabierze ono odpowiednich właściwości. Mamy na to dwa proste sposoby z użyciem aluminiowej folii. Oto pierwszy z nich:
Zobacz także:
- Awokado połóżcie na aluminiowej folii.
- Owińcie owoc folią jak ziemniaki przygotowane na ognisku.
- Wstawcie niedojrzałe awokado do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C na 10 min.
- Ostudźcie awokado, a potem przetnijcie je nożem pośrodku, usuńcie pestkę i wydrążcie miąższ owocu.
Alternatywna metoda dojrzewania awokado:
- Awokado połóżcie na aluminiowej folii.
- Owińcie owoc folią.
- Połóżcie awokado na ciepły kaloryfer lub do piekarnika rozgrzanego na 50 st. C.
- Po ok. 3-4 godzinach awokado powinno dojrzeć.
- Ostudźcie awokado, a potem przetnijcie je nożem pośrodku, usuńcie pestkę i wydrążcie miąższ owocu.
Dlaczego warto jeść awokado?
Zielone lub czarne owoce awokado są niezwykle zdrowe i korzystne dla waszego organizmu. Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, ale dzięki kwasowi oleinowemu zawartemu w swoim składzie przyczynia się do obniżania złego cholesterolu.
Jak jeść awokado?
Awokado można jeść w wielu różnych postaciach. Świetnie smakuje w kompozycji z jajkiem na kanapce. Oprócz tego popularnym sposobem na awokado są także pyszne pasty guacamole z dodatkiem czosnku, chilli i soku z cytryny.
Czytaj także: