Awokado nie chce dojrzeć? Zróbcie tak, a będzie miękkie w 10 minut
Flickr
Newsy

Awokado nie chce dojrzeć? Zróbcie tak, a będzie miękkie w 10 minut

Jeżeli wasze awokado jest niedojrzałe, możecie poczekać kilka dni, aż będzie gotowe do spożycia. Awokado można także doprowadzić do dojrzałej postaci za pomocą triku z użyciem folii aluminiowej.

Awokado to smaczny, a przede wszystkim niezwykle cenny, pożywny  i zdrowotny owoc, który z powodzeniem może zapewnić w części inne tłuszcze w waszej diecie. Niestety w polskich sklepach spożywczych zwykle dostępne do kupienia są zazwyczaj niedojrzałe owoce.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak sprawić, by awokado dojrzało?

Tego typu okazy nie dość, że są twarde jak kamień, to w dodatku ich gorzki smak nie odpowiada nawet najbardziej zagorzałym zwolennikom diety roślinnej, czyli wegańskiej. Na usta ciśnie się więc pytanie: co z tym fantem zrobić?

Twardość zakupionego awokado nie jest niczym dziwnym. Zielone lub czarne owoce mają to do siebie, że dojrzewają dopiero po zerwaniu z drzewa. Czasem zdarza się, że twardawe awokado może leżeć nawet 5 dni w temperaturze pokojowej, zanim dojrzeje.

Może się jednak zdarzyć, że musicie zjeść awokado, zanim nabierze ono odpowiednich właściwości. Mamy na to dwa proste sposoby z użyciem aluminiowej folii. Oto pierwszy z nich:

  1. Awokado połóżcie na aluminiowej folii.
  2. Owińcie owoc folią jak ziemniaki przygotowane na ognisku.
  3. Wstawcie niedojrzałe awokado do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C na 10 min.
  4. Ostudźcie awokado, a potem przetnijcie je nożem pośrodku, usuńcie pestkę i wydrążcie miąższ owocu.
Zobacz także
anna lewandowska przepisy

Fit sałatka z jajkiem i awokado od Ani Lewandowskiej! Banalny przepis i tanie składniki!

Kanapki z jajkiem i awokado

Smakowita kanapka z jajkiem w zupełnie nowym wydaniu. Od teraz codziennie będziesz jeść ją na śniadanie

Alternatywna metoda dojrzewania awokado:

  1. Awokado połóżcie na aluminiowej folii.
  2. Owińcie owoc folią.
  3. Połóżcie awokado na ciepły kaloryfer lub do piekarnika rozgrzanego na 50 st. C.
  4. Po ok. 3-4 godzinach awokado powinno dojrzeć.
  5. Ostudźcie awokado, a potem przetnijcie je nożem pośrodku, usuńcie pestkę i wydrążcie miąższ owocu.

Dlaczego warto jeść awokado?

Zielone lub czarne owoce awokado są niezwykle zdrowe i korzystne dla waszego organizmu. Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, ale dzięki kwasowi oleinowemu zawartemu w swoim składzie przyczynia się do obniżania złego cholesterolu.

Jak jeść awokado?

Awokado można jeść w wielu różnych postaciach. Świetnie smakuje w kompozycji z jajkiem na kanapce. Oprócz tego popularnym sposobem na awokado są także pyszne pasty guacamole z dodatkiem czosnku, chilli i soku z cytryny.

Czytaj także:

Dzięki tej metodzie awokado będzie świeże... nawet rok! Potrzebujecie... woreczka i słomki!
Pixabay.pl
Newsy
Dzięki tej metodzie awokado będzie świeże nawet rok! Potrzebujecie... woreczka i słomki!
Jak dłużej zachować świeżość awokado? To proste! Wykorzystajcie nasz trik, a wasze awokado będzie świeże nawet rok i nigdy nie sczernieje!

Awokado to smaczne i bardzo zdrowe owoce pochodzące z wyżyn Meksyku, Gwatemali i wybrzeża Pacyfiku w Ameryce Środkowej. Awokado to w rzeczywistości jeden z najzdrowszych owoców świata. Czy wiecie, jak wiele korzystnych właściwości ono posiada? Naukowcy odkryli, że awokado może chronić serce w podobny sposób, jak oliwa z oliwek i orzechy. Awokado jest również bogate w potas, błonnik i witaminy B, E i C. Ponadto, zawiera kilka składników odżywczych pochodzenia roślinnego, takich jak: Fitosterole - związek ten znany jest z tego, że obniża poziom cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca. Leutyna i zeaksantyna - to karotenoidy, które działają jako przeciwutleniacze i chronią zdrowe komórki, szczególnie w oczach człowieka. Jak przechowywać awokado? Kupiliście za dużo awokado albo wykorzystaliście tylko połowę i nie chcecie doprowadzić do sytuacji, w której owoc gnije i musicie wyrzucić go do kosza? Znamy niezawodny trik, dzięki któremu wasze awokado pozostanie świeże nawet rok! Zacznijmy od tego, jak powinno się przechowywać awokado. Czy lepszą metodą jest trzymanie go w lodówce, czy może poza nią? To zależy od tego, jak i kiedy zamierzamy je wykorzystać do dań. Niedojrzałe awokado, które nie zostało jeszcze użyte, warto przechowywać w... papierowej torbie. W takim środowisku awokado będzie dojrzewać około 7 dni. Chcecie, żeby niedojrzałe awokado szybciej dojrzało? Umieśćcie je w papierowej torbie, a do środka włóżcie jabłko i banana. Kiedy należy włożyć awokado do lodówki? W lodówce warto trzymać awokado, które jest dojrzałe. Dzięki tej metodzie możemy je spożyć w ciągu 2-3 dni. Przekrojony owoc także powinno się trzymać w lodówce. Wskazówka! Nie usuwajcie z niego...

Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu
Newsy
Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu
Do szybkiego obrania awokado potrzebujecie tylko 1 przedmiotu, który z pewnością macie w domu. Dzięki temu prostemu trikowi z łatwością oddzielicie miąższ od skórki.

Wiele osób ma problem z wyborem i prawidłowym pokrojeniem awokado. Pamiętajcie, żeby owoc przed obraniem był dojrzały – wtedy poradzicie sobie z nim bez większych problemów. Awokado jest bardzo zdrowe, nie ma wyrazistego smaku, dlatego warto doprawić je przed podaniem pieprzem, solą i np. czosnkiem. Jak obrać awokado – sposób z łyżką Ta metoda sprawdza się w przypadku idealnie dojrzałego, miękkiego awokado. Przetnijcie awokado na pół ostrym nożem. Każdą z połówek przekręćcie w przeciwną stronę. W jednej połówce pozostanie pestka – z łatwością wyjmiecie ją w ten sposób: wbijcie nóż i lekko przekręćcie. Od razu oddzieli się od awokado. Ostrym nożem pokrójcie miąższ awokado pionowo i poziomo w kostkę, a następnie wyjmijcie wszystko łyżką stołowa. Możecie nie kroić miąższu i wyjąć go łyżką w całości. Proste, prawda? Jak wybrać dojrzałe awokado? Wybranie miękkiego owocu nie jest zadaniem łatwym. W sklepach awokado najczęściej jest twarde albo przejrzałe i zbyt miękkie. Idealny owoc poznacie w łatwy sposób, Wystarczy usunąć szypułkę – jeśli miejsce, w którym była jest zielone, śmiało wrzućcie go do koszyka. Ciemny, brązowy kolor oznacza, że awokado nie jest najświeższe. Zwróćcie również uwagę na skórkę, powinna mieć ładny, jednolity kolor oraz delikatnie je naciśnijcie – najlepsze jest miękkie ze skórką wracającą szybko do pierwotnego kształtu. Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Awokado możecie przechowywać w lodówce, jeśli nie chcecie, by dojrzało zbyt szybko. Twarde awokado szybciej dojrzeje pozostawione w ciepłym miejscu. Jeśli nie macie czasu to znamy genialny trik, dzięki któremu będzie miękkie w 10 minut!...

Avokado
Unsplash/Thanti Nguyen
Newsy
Lekarze ostrzegają. Awokado może być bardzo niebezpieczne
Awokado można jeść samo lub w postaci dodatku do lekkiej sałatki. Jest bardzo kaloryczne i zarazem zdrowe.

Awokado to smaczny i tłusty owoc. Ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Można spożywać go  jako przystawkę oraz dodawać do różnych dań, a także sporządzać z niego pastę znaną jako guacamole. Pochodzenie  Roślina pochodzi z południowo-środkowego Meksyku. Jest tam masowo hodowana i znana od stuleci. Ze względu na kształt bywa nazywana „jądrem ziemi rosnącym na drzewie”. Takie nazewnictwo wynika jeszcze z jednego, istotnego czynnika.  Awokado to także znany i ceniony afrodyzjak, nazywany „gruszką smaczliwką” albo „gruszką aligatora”. Jest soczyście zielone i można nabyć różne jego odmiany. Idealnie pasuje do wielu dań, szczególnie tych, które starczają na jeden kęs. Ponadto, to szalenie zdrowa roślina. Właściwości awokado Owoc zawiera wiele cennych substancji odżywczych korzystnie działających na zdrowie i ludzki organizm.  Mowa m.in. o kwasie oleinowym, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Awokado to również bogate źródło potasu, regulującego ciśnienie krwi i korzystnie wpływającego na codzienną pracę serca. To również bogactwo jednonasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Przeciwutleniacze zawarte w awokado wykazują silne działanie antynowotworowe, a witaminy z grupy B wspierają pracę mózgu i układu nerwowego. Ostre cięcie Mimo wspaniałych właściwości owocu, jedna rzecz powoduje, że awokado kryje w sobie pewne niebezpieczeństwo. Chirurdzy biją na alarm, a wy uważajcie na awokado! Liczba skaleczeń spowodowanych ich krojeniem rośnie w zastraszającym tempie. Krojenie awokado może bowiem poważnie poranić ręce. Na dodatek, uraz spowodowany nieudolnym podejściem do owocu doczekał się nawet...

Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo
Adobe Stock
Newsy
Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo
Awokado to doskonałe źródło witamin i innych cennych dla zdrowia składników odżywczych. Owoc ten potrafi jednak szybko tracić świeżość, ale da się temu zapobiec z pomocą bardzo łatwego, domowego sposobu.

Awokado to prawdziwa eksplozja zdrowia. Jest polecane absolutnie każdemu, od osób na diecie po diabetyków czy osoby z problemami sercowymi lub cholesterolem. Chociaż owoc ten jest dość tłusty, zawiera praktycznie same zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-9 czy omega-6. Awokado zawiera także: Witaminę C Witaminę B6 Witaminę K Witaminę E Witaminę A Kwas foliowy (szczególnie korzystny dla kobiet w wieku rozrodczym!) Niacynę Ryboflawinę Wapń Żelazo Magnez Potas Fosfor Awokado doskonale wpływa na skórę, paznokcie i włosy, które stają się mocniejsze, gładsze i piękniejsze. To też doskonały sposób na walkę z chorobami sercowymi. Czy awokado pozytywnie wpływa na odchudzanie? To nieco bardziej złożona kwestia, ponieważ jest ono dość kaloryczne. Jednak jeśli zastąpimy tym owocem niezdrowe tłuszcze takie jak masło, olej czy sery – z pewnością będzie to miało korzystny wpływ na dietę. W każdej, nawet odchudzającej diecie, tłuszcze są potrzebne – należy kontrolować ich ilość, jednak nie należy ich zupełnie wykluczać. Kiedy zamienimy te nasycone, niezdrowe kwasy tłuszczowe na te nienasycone – mamy przepis na dietetyczny sukces, poprawę zdrowia i urody! Jak przedłużyć świeżość awokado? Wybierając awokado w sklepie, warto delikatnie sprawdzić na jakim poziomie dojrzałości jest. Jeśli skórka jest już lekko miękka, a miejsce oderwania owocu z gałęzi zapada się do środka – awokado jest już dojrzałe i gotowe lub prawie gotowe do spożycia. Jeśli jednak jest ono nadal twarde – poleży dłużej i może dojrzeć w naszej kuchni.  Można jednak zastosować ciekawy trik: jeśli obok przeciętego na pół awokado położymy cebulę, będziemy mogli cieszyć się przedłużoną świeżością owocu! Cebula powstrzyma...