Choć Danuta Martyniuk zrzuciła aż kilkanaście kilogramów, wcale nie oznacza to, że odmawia sobie ona wszystkiego dobrego. Żona gwiazdora disco polo pokazała w „Pytaniu na śniadanie” jak przyrządza placek ze śliwkami, jeden z ulubionych wypieków Zenka. 

Choć małżeństwo Martyniuków od jakiegoś czasu nie ukrywa, że próbuje zwalczyć nadmiar niepotrzebnym kilogramów, to w temacie wypieków zachowali tradycyjne nastawianie. Jest słodko, tłusto i bardzo smacznie - w końcu tylko takie ciasta są najlepsze. 

Nie ma co się oszukiwać, że „odchudzone” wypieki smakują tak samo dobrze, jak ich klasyczne wersje. Pani Danuta nie żałuje masła, cukru oraz oczywiście świeżych śliwek, które sprawiają, że placek jest lekko wilgotny i po prostu przepyszny. Poznajcie autorski przepis Danuty Martyniuk na placek ze śliwkami. 

Zobacz także:

Przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • około kilogram śliwek węgierek

  • 1 kostka masła

  • 1 szklanka cukru pudru

  • niecałe 1,5 szklanki mąki

  • 4 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  • cynamon

Oraz dodatkowo masło do wysmarowania formy oraz cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu.

Przygotowanie:

  1. Wyjmijcie masło oraz jajka z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta. Wszystkie składniki muszą mieć bowiem tę samą temperaturę.

  2. Następnie do miski włóżcie całą kostkę masła (powinno być miękkie). Wsypcie szklankę cukru pudru i utrzyjcie.

  3. Później do masy dodajcie jajka i ubijcie.

  4. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiejcie do miski z masą jajeczną. Miksujcie wszystko na średnich obrotach.

  5. Gotową masę na ciasto wlejcie do posmarowanej wcześniej masłem tortownicy.

  6. Umyjcie śliwki i przekrójcie każdą z nich na pół. Wyrównajcie wierzch ciasta i układajcie na nim owoce ciasno, jedną śliwkę obok drugiej tak, by były skierowane miąższem w dół. Na koniec posypcie wszystko jedną łyżką cukru waniliowego i opcjonalnie szczyptą cynamonu.

  7. Formę z ciastem włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 40 minut.

  8. Po tym czasie wyjmijcie je z piekarnika i połóżcie na kratce do ostygnięcia.

  9. Gdy ciasto już wystygnie, ostrożnie wyjmijcie je z tortownicy i posypcie cukrem pudrem. Gotowe!

Źródło: pytanienasniadanie.tvp.pl