Autorski przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami. Zenek zajada się nim bez przerwy
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Autorski przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami. Zenek zajada się nim bez przerwy

Patrząc na pyszności, jakie przyrządza Danuta Martyniuk trudno nie dojść do wniosku, że Zenek jest naprawdę rozpieszczany przez swoją żonę w kuchni. W końcu kto by się nie skusił na taki placek ze śliwkami? Zobaczcie, jak przyrządza go pani Danuta.

Choć Danuta Martyniuk zrzuciła aż kilkanaście kilogramów, wcale nie oznacza to, że odmawia sobie ona wszystkiego dobrego. Żona gwiazdora disco polo pokazała w „Pytaniu na śniadanie” jak przyrządza placek ze śliwkami, jeden z ulubionych wypieków Zenka.

Jest słodko, tłusto i bardzo smacznie - w końcu tylko takie ciasta są najlepsze! Nie ma co się oszukiwać, że „odchudzone” wypieki smakują tak samo dobrze, jak ich klasyczne wersje. Pani Danuta nie żałuje masła, cukru oraz oczywiście świeżych śliwek, które sprawiają, że placek jest lekko wilgotny i po prostu przepyszny. Poznajcie autorski przepis Danuty Martyniuk na placek ze śliwkami. 

Przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami

Do przygotowania placka ze śliwkami Danuta Martyniuk używa poniższych składników:

Składniki:

  • około kilogram śliwek węgierek

  • 1 kostka masła

  • 1 szklanka cukru pudru

  • niecałe 1,5 szklanki mąki

  • 4 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  • cynamon

Oraz dodatkowo masło do wysmarowania formy oraz cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu.

Zobacz także
Szczupła Danuta Martyniuk zdradziła tajniki swojego odchudzania. Tak schudła 17 kg?

Szczupła Danuta Martyniuk zdradziła tajniki swojej metamorfozy. Tak zrzuciła 17 kg

Taki barszcz ukraiński serwuje się w domu Zenka Martyniuka. Jego sekret tkwi w smażeniu

Taki barszcz ukraiński serwuje się w domu Zenka Martyniuka. Jego sekret tkwi w podsmażeniu składników

Przygotowanie:

  1. Wyjmijcie masło oraz jajka z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta. Wszystkie składniki muszą mieć bowiem tę samą temperaturę.

  2. Następnie do miski włóżcie całą kostkę masła (powinno być miękkie). Wsypcie szklankę cukru pudru i utrzyjcie.

  3. Później do masy dodajcie jajka i ubijcie.

  4. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiejcie do miski z masą jajeczną. Miksujcie wszystko na średnich obrotach.

  5. Gotową masę na ciasto wlejcie do posmarowanej wcześniej masłem tortownicy.

  6. Umyjcie śliwki i przekrójcie każdą z nich na pół. Wyrównajcie wierzch ciasta i układajcie na nim owoce ciasno, jedną śliwkę obok drugiej tak, by były skierowane miąższem w dół. Na koniec posypcie wszystko jedną łyżką cukru waniliowego i opcjonalnie szczyptą cynamonu.

  7. Formę z ciastem włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 40 minut.

  8. Po tym czasie wyjmijcie je z piekarnika i połóżcie na kratce do ostygnięcia.

  9. Gdy ciasto już wystygnie, ostrożnie wyjmijcie je z tortownicy i posypcie cukrem pudrem. Gotowe!

Źródło: pytanienasniadanie.tvp.pl 

Kotlety mielone

Zamiast placka ze śliwkami znów wyszedł wam zakalec? Wszystko przez ten 1 błąd
Adobe Stock
Newsy
Zamiast placka ze śliwkami znów wyszedł wam zakalec? Wszystko przez ten 1 błąd
Zrobiliście ciasto ze śliwkami według wskazówek z przepisu, a ono nadal nie wychodzi? Możliwe, że popełniacie dość częsty błąd, przez który z każdego ciasta z owocami wyjdzie zakalec.

Sezon na śliwki oznacza tylko jedno - to czas na upieczenie placka z tymi pysznymi owocami. Owoce te smakują w cieście najlepiej właśnie teraz, gdy są świeże. Mogą jednak sprawiać nieco kłopotu w kuchni i nie raz są powodem porażki przy pieczeniu. Dlaczego zamiast smacznego placka czasami wychodzi zakalec? Sprawdźcie.  Dlaczego placek ze śliwkami nie wychodzi? Najczęstszą przyczyną niepowodzeń przy pieczeniu ciasta ze śliwkami jest użycie zbyt dużej ilości owoców. Śliwki są ciężkie, dlatego jeżeli wyłożycie ich na cieście za dużo, to mogą sprawić, że środek placka pozostanie surowy i będzie się nadawał tylko do wyrzucenia. By tego uniknąć, uważajcie na ilość użytych owoców oraz zwróćcie uwagę na ich konsystencję - bardzo wodniste śliwki również mogą zepsuć ciasto. Powinny być zwarte i jędrne. Rozwiązaniem nieraz bywa także pozbycie się nadmiaru wody z owoców poprzez krótkie blanszowanie owoców na patelni bądź w garnku. Taka decyzja może wpłynąć jednak dość mocno na ostateczny smak i wygląd wypieku.  Przepis na ucierany placek ze śliwkami Do przygotowania ciasta ze śliwkami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: pół kilograma śliwek 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju pół szklanki cukru pudru 4 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Do miski wbijcie jajka i wsypcie cukier. Następnie, za pomocą miksera ubijcie jajka z cukrem na wysokich obrotach. Składniki należy mieszać od 5 do 10 minut - tak długo, aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści. W trakcie ubijania, wlewajcie powoli do masy olej. Do drugiej miski przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypcie ją do jajek, dodajcie 3...

Ciasto ze śliwkami będzie bardziej kruche, jeśli dodacie do mąki łyżkę tego tłuszczu. Stary trik babci
Adobe stock
Newsy
Ciasto ze śliwkami będzie bardziej kruche, jeśli dodacie do mąki łyżkę tego tłuszczu. Stary trik babci
Wczesną jesienią można kupić najdorodniejsze i najsłodsze śliwki. To właśnie ten czas sprzyja robieniu powideł bez cukru i wypiekom z minimalną jego ilością. Wybitnie kruche ciasto z tymi owocami to idealny deser na tę porę roku.  

Gdy sezon śliwkowy w pełni, wówczas trzeba zakasać rękawy i chociaż raz przygotować placek ze śliwkami. Niektórzy lubią, gdy śliwki okazale prezentują się na wierzchu, inny wolą ukryć je pod kruszonką. Są to jednak tylko szczegóły. Najważniejsza jest słodkość śliwek i kruchość ciasta.  Jakie śliwki są najlepsze do placka ze śliwkami?  Do ciasta ze śliwkami można użyć każdego rodzaju śliwek. Najczęściej wybiera się jednak do tego popularne węgierki. Dlaczego? Ze względu na ich charakterystyczny, niebanalnie słodki smak, jak również zwarty miąższ, który minimalizuje wyciek soku.  Te owoce pasują do każdego rodzaju ciasta: kruchego, drożdżowego czy ucieranego. Do wypieku śliwkowego można wykorzystywać również śmiało śliwki mrożone. Te zdadzą egzamin zwłaszcza poza sezonem jesiennym, kiedy to nie uświadczymy w sklepach świeżych owoców do wypieków.  Co zrobić, by ciasto kruche było jeszcze bardziej kruche? Ciasto kruche to nie przelewki, powinno być maślane i wyjątkowo delikatne. Co zapewni wam sukces w tym temacie?  Nie bez znaczenia jest tu odpowiednio przesiana mąka. Dodatek krupczatki w miejsce zwykłej również pomoże uzyskać wyczekiwany efekt końcowy. Ważna jest również ilość żółtek. Im więcej, tym bardziej kruche będzie ciasto.   I najważniejsza rzecz - tłuszcz. Jak dobrze wiecie masło to podstawa takiego wypieku, a także jego smaku. Odpowiednia ilość tłuszczu sprawia, że jest ono idealne. Jeżeli dodacie do niego nadprogramową łyżkę smalcu, to kruchość ciasta osiągnie zupełnie nowy poziom. Bez obaw, nie będzie go czuć w waszym cieście.  Przepis na kruche ciasto ze śliwkami  Składniki:  200 g masła   1 łyżka smalcu  2 szklanki mąki pszennej   2 jajka  ...

Przepis na drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Zróbcie maślaną kruszonkę „jak u babci”
Ons/Flickr
Newsy
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Jego sekretem jest kruszonka „jak u babci”
Sezon na śliwki uznajemy za rozpoczęty! A jak śliwki to koniecznie placek drożdżowy z śliwkami. Nie może być inaczej.

Ania Starmach nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać to jurorka programów  MasterChef i MasterChef Junior, świetna polska kucharka i autorka książek kulinarnych i portalu o gotowaniu.    Trzeba przyznać, że ciasta z przepisu Ani Starmach zawsze wychodzą. A ta propozycja jest szczególnie smakowita. Jej drożdżowe ze śliwkami jest mocno maślane, wyjątkowo puszyste, z miodowymi śliwkami lub nieco kwaśnymi dla kontrastu i dużą ilością kruszonki, jak z przepisu babci. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, prosto z blachy.  Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką od Ani Starmach Składniki:  Ciasto:  600 g mąki  150 g cukru   80 g rozpuszczonego masła  150 ml mleka  2 jajka   35 g drożdży  1 kg śliwek   Maślana kruszonka „jak u babci”:  200 g mąki  120 g masła  100 g cukru  Sposób przygotowania:  Połowę mleka odlejcie do garnuszka. Podgrzejcie i rozpuście w nim drożdże.   Dodajcie 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszajcie wszystko. Następnie zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 20 minut.  Po tym czasie przełóżcie go do dużej miski. Stopniowo dodawajcie do niego mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło oraz mleko i cukier.  Ciasto wyrabiajcie przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Możecie użyć robota kuchennego, tylko pamiętajcie, aby nie ustawiać zbyt wysokich obrotów.  Wyrobione ciasto odłóżcie do wyrośnięcia na godzinę.  Śliwki przepołówcie nożem i usuńcie pestki.  Składniki kruszonki...

Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy
Ewelina P./gotujmy.pl
Newsy
Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy
Wybieracie się do swojej mamy z życzeniami? Upieczcie dla niej kruche ciasto z rabarbarem, które po prostu rozpływa się w ustach!

Dzień Matki to wyjątkowy czas w roku, gdy każdy, niezależnie od wieku i wykonywanego zawodu, staje się znów dzieckiem swojej mamy. Tego dnia nasze rodzicielki zasługują na wszystko, co najlepsze za swoją ciężką pracę! Jeżeli możecie w Dzień Matki spotkać się ze swoją mamą, polecamy wam upiec dla niej pyszny, kruchy placek z rabarbarem i kruszonką. Wykorzystajcie do tego przepis Eweliny P. z portalu Gotujmy.pl. Przepis na kruche ciasto z rabarbarem To ciasto robi się niezwykle szybko – już po nieco ponad godzinie będzie gotowe! Do przygotowania tego pysznego placka z rabarbarem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 60 dag rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Masło (do posmarowania formy) 2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Do kruszonki: 100 g mąki pszennej 70 g masła 50 g cukru Przygotowanie: Umyjcie rabarbar i pokrójcie w kostkę – w kawałki o szerokości ok. 2 cm. Przełóżcie rabarbar do miski i posypcie 3 łyżkami cukru. Wymieszajcie. Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę, dodajcie cukier puder, schłodzone masło i posiekajcie wszystko za pomocą noża. Wbijcie dwa żółtka i całość szybko zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie schłodzone ciasto połóżcie na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarujcie masłem i posypcie bułką tartą. Wyłóżcie na niej ciasto i ponakłuwajcie widelcem. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut. Czas na kruszonkę! Wymieszajcie 100 g mąki pszennej z 70 g zimnego masła i 50 g cukru. Rozcierajcie palcami, by powstała kruszonka. Gdy spód się upiecze, wyjmijcie go z piekarnika i posypcie bułką...