artur barciś
ONS
Newsy

Artur Barciś wymyślił przepis na sałatkę bez majonezu. Nie zgadlibyście, czego do niej dodaje

Uwielbiany przez widzów aktor ma jedno wielkie hobby. Jest nim od wielu już lat gotowanie. Dzisiaj przedstawimy wam sałatkę autorstwa Artura Barcisia z bardzo ciekawym dodatkiem.

Słynny aktor nigdy nie ukrywał tego, że lubi gotować. W jednym z wywiadów przyznał nawet, że zdarzyło mu się samemu „obsługiwać” kuchnię na dużych uroczystościach swojej rodziny.

Podobno jego specjalnością jest kuchnia chińska. Dzisiaj przedstawimy wam jednak innego rodzaju propozycję z kulinarnego arsenału 64-latka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy Artur Barciś dodaje do swojej sałatki majonezu?

Moda na różnego rodzaju zielone sałatki nie przemija. Artur Barciś już przed laty zdążył „opatentować” swój własny sposób na tego typu danie.

Kochany przez publikę odtwórca roli Tadzia z „Miodowych lat” czy Czerepacha z „Rancza” do swojej sałatki nie dodaje nawet grama majonezu.

Zamiast tego, swoją sałatkę Artur Barciś zaprawia dużo szlachetniejszą w smaku oliwą z oliwek extra virgin.

Jaką rybę dodać do sałatki z rukolą Artura Barcisia?

Ten rodzaj oliwy to nic innego jak tłuszcz najwyższej jakości. Oprócz tego, dawkę tłuszczu w zielonej sałatce z rukoli i sałaty rzymskiej zapewni także jeszcze jeden dodatek.

A mowa tu o rybie maślanej. Błyszczyk, żuwak, dorszyk, eskolar czy kostropak – takich gatunków wypatrujcie w dobrych sklepach rybnych. Koniecznie w wersji wędzonej.

Jeśli jednak będziecie mieli trudność z nabyciem takiego gatunku, zdecydujcie się na klasycznego wędzonego łososia.

Przepis na zieloną sałatkę Artura Barcisia

Składniki:

  • Opakowanie rukoli
  • 1 mała sałata rzymska
  • Pół małej cebuli
  • Ok. 10 dag sera feta
  • Ok. 25 dag wędzonej ryby maślanej lub innej tłustej ryby wędzonej (np. łosoś)
  • Oliwa
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Rukolę umyjcie.
  2. Sałatę rzymską umyjcie i zaraz porwijcie lub pokrójcie na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę ubierzcie ze skórki i pokrójcie w piórka.
  4. Ser feta pokrójcie na małe kawałeczki.
  5. Rybę maślaną pokrójcie w niewielkie paski.
  6. Wymieszajcie w misce rukolę i sałatę rzymską.
  7. Dodajcie do nich cebulę i ser feta, a także rybę.
  8. Wlejcie do naczynia odrobinę oliwy i wymieszajcie wszystko razem.
  9. Doprawcie do smaku pieprzem.
    Sałatki nie należy dodatkowo solić z tego względu, że wśród składników znalazł się słony ser feta i równie słona wędzona ryba.
  10. Podawajcie z białym pieczywem.
  11. Smacznego!
Alicja Majewska sałatka krabowa
ONS.pl/gotujmy.pl
Newsy
Alicja Majewska zdradziła, co lubi gotować najbardziej. Ta sałatka to niebo w gębie
Gwiazda polskiej estrady pochwaliła się swoim niezawodnym przepisem. Podobno to danie wychodzi jej najlepiej!

„Odkryjemy miłość nieznaną” i „Być kobietą” – m.in. tymi utworami Alicja Majewska podbiła polską estradę ładnych już kilkadziesiąt lat temu. Obecnie ta wielka dama polskiej piosenki przeżywa drugą młodość. Wszystko za sprawą aktywnego udziału w show TVP „The Voice Senior”. 72-letnia gwiazda znów jest na świeczniku. Jeszcze przed zaostrzeniem koronawirusowych restrykcji grała piękne, jubileuszowe koncerty. Zdrowe jedzenie wg Majewskiej Przyznacie sami, że czas dla Alicji Majewskiej jakby stoi w miejscu.  Warto więc może zaczerpnąć co nieco z jej zdrowego jadłospisu! W jednym z wywiadów piosenkarka została zapytana o to, jak radzi sobie w kuchni. Pani Alicja skromnie odparła, że wcale nie jest tak utalentowaną kucharką, jak głosi jedna z plotek na jej temat. Mimo wszystko Majewska zgodziła się podzielić ze swoimi fanami przepisem na swoją ulubioną sałatkę. Paluszki krabowe, awokado, grejpfrut – tak brzmi początek listy składników tego dania. Czy to właśnie świeże i zdrowe składniki są sekretem wspaniałej formy 72-latki? Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi Składniki: Opakowanie rukoli lub innej sałaty zielonej (ok. 20 dag) 10 dag paluszków krabowych Grejpfrut Awokado 1-2 pomidory Łyżka majonezu Łyżka jogurtu naturalnego Łyżka ketchupu Łyżeczka cukru Sól i pieprz Natka pietruszki Łyżka soku z cytryny   Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania sosu. W misce lub w głębokim talerzu wymieszajcie majonez, jogurt, sok z cytryny i ketchup z łyżeczką cukru, szczyptą soli i pieprzu. Do sosu dodajcie także pokrojoną drobno natkę pietruszki. Sałatę umyjcie i porwijcie na małe kawałki. Grejpfrut obierzcie i „wyfiletujcie”....

Pyszna sałatka z botwinką, jajkiem i fetą. Rewelacyjny przepis
Cukiereczek13/gotujmy.pl
Newsy
Pyszna sałatka z botwinką, jajkiem i fetą. Rewelacyjny przepis
Sałatka z botwinką to świetny pomysł na kolację lub lunch do pracy. Robi się ją bardzo szybko.

Sezon na botwinkę w wielu domach oznacza regularne gotowanie zupy z botwinką . Jest przepyszna, ale może się szybko znudzić! Na szczęście z botwinki można wyczarować coś więcej, niż tylko zupę. Wspaniale nadaje się choćby do zrobienia smacznej sałatki. Zachęcamy do wypróbowania przepisu autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl, która robi sałatkę z botwinki z dodatkiem jajka i sera feta oraz ziaren słonecznika. Pychota! Przepis na sałatkę z botwinką, jajkiem i fetą Do przygotowania smacznej, letniej sałatki z botwinką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pęczek botwinki 125 g szynki 100 g sera feta 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżeczki octu winnego Pół łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie i wypłuczcie dokładnie botwinkę. Pokrójcie ją drobno, a buraczki pokrójcie w kostkę. Wlejcie do garnka 2 szklanki wody i zagotujcie. Po zagotowaniu wrzućcie botwinkę i buraczki, dodajcie sól i gotujcie przez minutę. Odcedźcie i ostudźcie. Jajka ugotujcie na twardo, a po ugotowaniu pokrójcie w kostkę zostawiając jedno jajko – przyda się do dekoracji. Tak samo pokrójcie szynkę. W miseczce wymieszajcie 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajcie 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie wlejcie 2 łyżeczki octu winnego, wsypcie pół łyżeczki oregano oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie. Jeżeli nie lubicie grudek w sosie, możecie zmiksować go za pomocą blendera na gładką masę. Do dużej miski włóżcie ugotowaną i ostudzoną botwinkę, jajka, szynkę oraz ser feta (najlepiej wcześniej go pokruszyć). Wlejcie sos i wymieszajcie wszystkie składniki. Na koniec posypcie...

Katarzyna Skrzynecka zdradziła przepis na sałatkę. Dodaje do niej nieoczekiwany składnik
ONS.pl
Newsy
Katarzyna Skrzynecka zdradziła przepis na sałatkę. Dodaje do niej nieoczekiwany składnik
Sałatka z przepisu Kasi Skrzyneckiej to świetna propozycja dla wszystkich osób dbających o linię. Do tego wygląda przepysznie!

Kasia Skrzynecka dosłownie niknie w oczach. Gwiazda schudła już kilkanaście kilo i czuje się świetnie! Stosowała dietę wegańską, w trakcie której zabronione jest jedzenie mięsa, ryb,m a także serów, jajek i wszelkich produktów odzwierzęcych. Skrzynecka zarzeka się jednak, że w ogóle nie była na tej diecie głodna. Na swoim profilu na Instagramie pochwaliła się przepisem na smaczną sałatkę z łososiem – wypróbujcie! Dieta Katarzyny Skrzyneckiej Kasia Skrzynecka zachwyca ostatnio szczupłą sylwetką. Gwiazda opowiedziała o diecie, którą stosowała. Brzmi dość rygorystycznie, choć gwiazda twierdzi, że wcale nie czuła się głodna! Kobiety w moim wieku, u których metabolizm zwalnia tempo, muszą postawić raczej na radykalną dietę. Wiele osób chwali sobie post doktor Dąbrowskiej, ale to dieta niesłychanie restrykcyjna i trwająca tylko 40 dni. Mój plan zakładał minimum trzy miesiące diety o podobnych, lecz zmodyfikowanych zasadach. Pod fachową kontrolą męża przeprowadziłam konsekwentny wegański detoks. Nie jadłam mięsa, ryb, produktów mącznych, kasz, ryżu, mleka, nabiału, jajek, warzyw strączkowych i oczywiście cukru. Choć taki jadłospis wygląda bardzo ubogo, Skrzynecka zwróciła uwagę na to, że w końcu główny składnik tej diety, czyli warzywa, praktycznie nie mają kalorii i można je jeść bez ograniczeń: Lekkie posiłki możesz jeść nawet pięć razy dziennie w sycącej ilości. Choćby kopiaste miski chrupkiej sałaty, rukoli, kiełków, z kompozycją wielu świeżych warzyw, np. pomidora, kalafiora i brokuła, cukinii, ogórków, rzodkiewek, oliwek czy buraka. Do tego w niedużej ilości orzechy, pestki dyni, słonecznika oraz oleje z orzechów i pestek dyni oraz ocet balsamiczny. Przepis na sałatkę Katarzyny Skrzyneckiej Sałatka...

sałatka makaronowa przepis
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy
Ta sałatka jest hitem na wszystkich spotkaniach. Goście ją uwielbiają, znika pierwsza ze stołu
Macie w planach przyjęcie ze znajomymi? Przygotujcie tę smaczną sałatkę z dodatkiem pysznych pierożków!

Niezobowiązujące spotkania ze znajomymi mimo swojego mało oficjalnego charakteru też stanowią wyzwanie kulinarne! Nie podaje się wtedy dwudaniowego obiadu, żeby nie wyszło zbyt poważnie. Lepiej sprawdzają się różne przekąski, jednak powstaje pytanie: Co właściwie przygotować? Jakie dania będą proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie sycące i smaczne? Dobrze w takich sytuacjach zaopatrzyć się w przepisy na różne imprezowe przysmaki, najlepiej takie podawane na zimno. Na przykład koreczki, tortille zawijane z łososiem i szpinakiem albo sałatki makaronowe. Nie wymagają dużo pracy, a są bardzo smaczne! Zwykle dodaje się do nich majonez, przez co stają się bardzo ciężkie i kaloryczne. Ale czy próbowaliście już zrobić lekką sałatkę makaronową, taką jak ta z poniższego przepisu? Zróbcie smaczną sałatkę tortellini z sałatą lodową, warzywami i dodatkiem pleśniowego sera. Palce lizać! Przepis na sałatkę z tortellini Na przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi najlepiej sprawdzają się proste i smaczne potrawy. Ważne, by były sycące, ale niezbyt ciężkie! Właśnie taka jest świetna sałatka z dodatkiem tortellini – włoskiego makaronu.   By ją przygotować, będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół opakowania makaronu tortellini 1 czerwona cebula 2 pomidory 100 g pleśniowego sera Kilka liści sałaty lodowej 2 łyżki oliwy Sok z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Zagotujcie w garnku wodę, posólcie i ugotujcie tortellini według instrukcji podanych na opakowaniu. Umyjcie pomidory i sałatę. Porwijcie liście na kawałki, włóżcie do miski. Dodajcie pokrojone w ćwiartki pomidory. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka, a ser pleśniowy w kostkę. Włóżcie wszystko do miski z sałatą. Skropcie sałatkę sokiem...