artur barciś
ONS
Newsy

Artur Barciś wymyślił przepis na sałatkę bez majonezu. Nie zgadlibyście, czego do niej dodaje

Uwielbiany przez widzów aktor ma jedno wielkie hobby. Jest nim od wielu już lat gotowanie. Dzisiaj przedstawimy wam sałatkę autorstwa Artura Barcisia z bardzo ciekawym dodatkiem.
Hubert Rój
marzec 21, 2021

Słynny aktor nigdy nie ukrywał tego, że lubi gotować. W jednym z wywiadów przyznał nawet, że zdarzyło mu się samemu „obsługiwać” kuchnię na dużych uroczystościach swojej rodziny.

Podobno jego specjalnością jest kuchnia chińska. Dzisiaj przedstawimy wam jednak innego rodzaju propozycję z kulinarnego arsenału 64-latka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy Artur Barciś dodaje do swojej sałatki majonezu?

Moda na różnego rodzaju zielone sałatki nie przemija. Artur Barciś już przed laty zdążył „opatentować” swój własny sposób na tego typu danie.

Kochany przez publikę odtwórca roli Tadzia z „Miodowych lat” czy Czerepacha z „Rancza” do swojej sałatki nie dodaje nawet grama majonezu.

Zamiast tego, swoją sałatkę Artur Barciś zaprawia dużo szlachetniejszą w smaku oliwą z oliwek extra virgin.

Jaką rybę dodać do sałatki z rukolą Artura Barcisia?

Ten rodzaj oliwy to nic innego jak tłuszcz najwyższej jakości. Oprócz tego, dawkę tłuszczu w zielonej sałatce z rukoli i sałaty rzymskiej zapewni także jeszcze jeden dodatek.

A mowa tu o rybie maślanej. Błyszczyk, żuwak, dorszyk, eskolar czy kostropak – takich gatunków wypatrujcie w dobrych sklepach rybnych. Koniecznie w wersji wędzonej.

Jeśli jednak będziecie mieli trudność z nabyciem takiego gatunku, zdecydujcie się na klasycznego wędzonego łososia.

Przepis na zieloną sałatkę Artura Barcisia

Składniki:

  • Opakowanie rukoli
  • 1 mała sałata rzymska
  • Pół małej cebuli
  • Ok. 10 dag sera feta
  • Ok. 25 dag wędzonej ryby maślanej lub innej tłustej ryby wędzonej (np. łosoś)
  • Oliwa
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Rukolę umyjcie.
  2. Sałatę rzymską umyjcie i zaraz porwijcie lub pokrójcie na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę ubierzcie ze skórki i pokrójcie w piórka.
  4. Ser feta pokrójcie na małe kawałeczki.
  5. Rybę maślaną pokrójcie w niewielkie paski.
  6. Wymieszajcie w misce rukolę i sałatę rzymską.
  7. Dodajcie do nich cebulę i ser feta, a także rybę.
  8. Wlejcie do naczynia odrobinę oliwy i wymieszajcie wszystko razem.
  9. Doprawcie do smaku pieprzem.
    Sałatki nie należy dodatkowo solić z tego względu, że wśród składników znalazł się słony ser feta i równie słona wędzona ryba.
  10. Podawajcie z białym pieczywem.
  11. Smacznego!
Komentarze
Sałatka
Gotujmy.pl
Newsy Zdrowa i prosta sałatka na odporność z czosnkiem. Ten przepis musi być w waszej kuchni 
Ta prosta sałatka będzie idealna dla miłośników czosnku i nie tylko. Wszyscy domownicy z pewnością docenią jej wyrazisty smak.
Magdalena Kieblesz
grudzień 01, 2020

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym często zapadamy na różnego typu infekcje. Aby nie chorować, musimy regularnie dbać o naszą odporność. Jednym z najlepszych sposobów jest po prostu zdrowa dieta. Organizm powinien otrzymywać naturalne witaminy i składniki mineralne. Warto też do naszej diety włączyć czosnek, który ma właściwości lecznicze i jest naturalnym antybiotykiem. Nasze babcie z czosnku robiły przeróżne syropy oraz nalewki, które były niezastąpione w walce z infekcjami. Z czosnku można również zrobić przepyszną sałatkę, która wzmocni nasz organizm na długi czas. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a efekt końcowy na pewno zasmakuje każdemu. Prosty przepis na sałatkę „trzy czosnki" Składniki Połowa kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 2 pomidory 5 jajek 1 cebula ser feta 2 piersi z kurczaka szczypta soli szczypta pieprzu kolorowego szczypta bazylii 6 ząbków świeżego czosnku 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu natka pietruszki do dekoracji świeży koperek do dekoracji  czosnek włoski w oleju czosnek z ziołami w oleju Sposób przygotowania Kapustę pekińską szatkujemy na drobno i wrzucamy do miski.  Sparzone wcześniej pomidory kroimy na kawałki.  Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy na kawałki. Cebulę i ser feta kroimy w kostkę. Umytą pierś z kurczaka gotujemy. Ugotowaną kroimy w kostkę i smażymy na patelni grillowej, aż się zrumieni.  Gotowe mięso pozostawiamy do przestygnięcia.  Wszystkie składniki wraz z mięsem wsypujemy do miski z kapustą pekińską.  Dodajemy około 3/4 puszki kukurydzy, resztę odstawiamy. Będzie nam potrzebna do ozdoby.   Na koniec dodajemy do sałatki pokrojone w drobne plasterki (po pół...

Przeczytaj
Sałatka z łososiem, sylwester
Gotujmy.pl/Pexels, Karolina Grabowska
Newsy Zakończ rok z przytupem. Wystrzałowa sałatka, która przyniesie szczęście na Nowy Rok
Łosoś to jedna z najchętniej kupowanych ryb w Polsce. Po wigilijnym karpiu i śledziach w occie czas na coś lżejszego. Co powiecie na sałatkę z łososiem w roli głównej?
Aleksandra Jaworska
grudzień 24, 2020

Łosoś to bardzo znana i lubiana ryba. W Polsce możecie spotkać jego dwa rodzaje. Sklepy oferują zazwyczaj łososia bałtyckiego i łososia norweskiego pochodzącego z hodowli.  Łosoś wyróżnia się wieloma zdrowotnymi walorami Przygotowanie łososia nie należy do najtrudniejszych rzeczy. Przyda się jednak podstawa kulinarnej wiedzy dotycząca doprawiania ryb, sposobu pieczenia i marynowania. Z łososia można też zrobić znacznie lżejsze przekąski. Sałatka z tą rybą o różowym mięsie będzie pożywna, lekka i łatwa do zrobienia. Na rynku dostrzec można pełen wybór łososia w przeróżnych postaciach: filetów, dzwonków, tuszek oraz steków. Znajdziecie go w formie mrożonej, wędzonej, w puszce czy jako składnik dań głównych. To ryba nad wyraz uniwersalna i równocześnie charakterystyczna w smaku. Czy łosoś jest rybą, którą warto jeść? Nad łososiem od dawna toczy się głośna debata. Łosoś bałtycki zdaje się odpierać ataki. Stanowi bowiem bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. W porcji 100 gramów ryby znajdziecie go około 20 g. Ryba zawiera też egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie. Łosoś jest kaloryczną rybą. W każdej jednak formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu. Kwasy te mają dobroczynny wpływ na organizm poprzez m.in. normalizowanie ciśnienia krwi czy wspomaganie układu immunologicznego. Wykazano, że jedzenie łososia może także w skuteczny sposób zapobiegać depresji. Lekka sałatka o dużej zawartości białka Jeśli przyrządzicie łososia na parze, zaoszczędzicie swojemu organizmowi zbędnych kalorii. Do łososia w formie sałatkowej pasuje też jajko, kapary i sok z cytryny. Gotowi na...

Przeczytaj
sałatka
Pixabay
Newsy Okazuje się, że sałatki nie są wcale tak zdrowe jak wszyscy myśleliśmy, ponieważ…
Jeżeli sądzisz, że każda sałatka jest zdrowa i dietetyczna, to bardzo się mylisz! Opisujemy najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu sałatek!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Odchudzasz się lub po prostu postanowiłaś poprawić swoją dietę i zadbać o zdrowie? Pewnie zaczęłaś jeść więcej sałatek! Jednak gdy tygodnie mijają, a waga się nie zmienia to zaczynasz podejrzewać, że coś jest nie tak. Tylko co? Przecież jesz sałatki, tak jak wszyscy doradzali. Ale wiesz, że sałatka sałatce nierówna? Dowiedz się, czy też popełniasz te błędy – mogą całkowicie zaprzepaścić twoje starania w pogoni za idealną sylwetką! Nieuważnie dobierasz dodatki Przyznaj się z ręką na sercu – co dodajesz do sałatek? Smażonego kurczaka, boczek? A może przepadasz ze cheddarem lub serem feta? To wszystko są bomby kaloryczne! Fakt, że leżą w towarzystwie sałaty, pomidorów i marchewki nie sprawi, że ich kaloryka zniknie. Te dodatki są pyszne, ale całkowicie sabotują twój plan odchudzania. Następnym razem przygotowując sałatkę zwróć dobrze uwagę na to, co do niej dodajesz. Pamiętaj, że nawet z orzechami musisz być ostrożna! Są bardzo zdrowe, ale zawierają ogromne ilości tłuszczu i już kilka garści orzechów w sałatce sprawi, że stanie się ona raczej tucząca, niż odchudzająca. Możesz i powinnaś dodać do sałatki pestki dyni, słonecznika lub trochę orzechów – ale z rozwagą! Sprawdź swój sos W każdej sałatce musi znaleźć się dressing, czyli sos. Bez tego nie nazywalibyśmy jej sałatką, tylko liśćmi sałaty z warzywami. Ale czy wiesz, że zupełnie nieświadomie możesz zwiększać kaloryczność swoich sałatek poprzez dodawanie do nich kalorycznych dressingów? Sos na bazie majonezu może sprawić, że sałatka będzie zawierać o 300-400 kalorii więcej! Żebyś mogła łatwiej sobie wyobrazić ile to jest, przypominamy, że główka sałaty lodowej ma 14 kalorii, a pomidor 32 kalorie. Wobec tego sos majonezowy jest wielokrotnie bardziej kaloryczny od reszty składników sałatki!...

Przeczytaj
śledź pod pierzynką przepis
bogusia82 / Gotujmy.pl
Newsy Sałatka śledziowa "jak pod śniegiem" to prawdziwy hit tych świąt. Goście aż przyklasną z wrażenia
Ta sałatka ze śledzi była przebojem w PRLu i wciąż ma wielu zwolenników!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Kto wychował się w PRLu, ten doskonale zna śledzia pod pierzynką – jedno z typowych dań tamtych czasów! Wszystko dzięki Związkowi Radzieckiemu, który miał duży wpływ także na polską kuchnię. Charakterystyczna sałatka ze śledzi jest jednym z tradycyjnych dań w Rosji i stała się popularna w innych krajach należących dawniej do ZSRR, np. na Ukrainie. Również w Polsce zdobyła ona uznanie i zwłaszcza w PRLu śledź pod pierzynką często pojawiał się na stołach podczas świąt, imienin i innych uroczystości. To smaczna zakąska do zjedzenia na zimno, która sprawdza się w takich sytuacjach! Rosyjski śledź Oficjalnie sałatka ze śledzi została wymyślona w Rosji w drugiej połowie XX. wieku. Jednak jeden z czołowych rosyjskich ekspertów kulinarnych twierdzi, że danie to serwowano w karczmach i restauracjach jeszcze przed wybuchem rewolucji. Podobno dodanie do śledzi warzyw miało ukryć wątpliwy smak tej ryby – wówczas używane do niej śledzie były marnej jakości. Przepis na śledzia pod pierzynką Ten stary sposób na przyrządzanie śledzi z pewnością wielu z was przypadnie do gustu! Do przygotowania sałatki będziecie potrzebowali poniższych składników: 200 g śledzi w oleju 3-4 łyżki majonezu 2 czerwone cebule 3 ogórki konserwowe 5 jaj Ser żółty w kostce I oczywiście salaterka! Podane składniki wystarczą do przygotowania sałatki mieszczącej się w naczyniu średniej wielkości. Przygotowanie Odsączcie dokładnie śledzie z zalewy i pokrójcie w wąskie paski. Cebule obierzcie i posiekajcie w półplasterki, a ogórki pokrójcie w kostkę. Jajka ugotujcie na twardo i obierzcie z łupinek, a następnie pokrójcie drobno osobno żółtka i białka. Ser żółty zetrzyjcie na tarce – zależnie od waszych...

Przeczytaj