Słynny aktor nigdy nie ukrywał tego, że lubi gotować. W jednym z wywiadów przyznał nawet, że zdarzyło mu się samemu „obsługiwać” kuchnię na dużych uroczystościach swojej rodziny.

Podobno jego specjalnością jest kuchnia chińska. Dzisiaj przedstawimy wam jednak innego rodzaju propozycję z kulinarnego arsenału 64-latka.

Czy Artur Barciś dodaje do swojej sałatki majonezu?

Moda na różnego rodzaju zielone sałatki nie przemija. Artur Barciś już przed laty zdążył „opatentować” swój własny sposób na tego typu danie.

Kochany przez publikę odtwórca roli Tadzia z „Miodowych lat” czy Czerepacha z „Rancza” do swojej sałatki nie dodaje nawet grama majonezu.

Zobacz także:

Zamiast tego, swoją sałatkę Artur Barciś zaprawia dużo szlachetniejszą w smaku oliwą z oliwek extra virgin.

Jaką rybę dodać do sałatki z rukolą Artura Barcisia?

Ten rodzaj oliwy to nic innego jak tłuszcz najwyższej jakości. Oprócz tego, dawkę tłuszczu w zielonej sałatce z rukoli i sałaty rzymskiej zapewni także jeszcze jeden dodatek.

A mowa tu o rybie maślanej. Błyszczyk, żuwak, dorszyk, eskolar czy kostropak – takich gatunków wypatrujcie w dobrych sklepach rybnych. Koniecznie w wersji wędzonej.

Jeśli jednak będziecie mieli trudność z nabyciem takiego gatunku, zdecydujcie się na klasycznego wędzonego łososia.

Przepis na zieloną sałatkę Artura Barcisia

Składniki:

  • Opakowanie rukoli
  • 1 mała sałata rzymska
  • Pół małej cebuli
  • Ok. 10 dag sera feta
  • Ok. 25 dag wędzonej ryby maślanej lub innej tłustej ryby wędzonej (np. łosoś)
  • Oliwa
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Rukolę umyjcie.
  2. Sałatę rzymską umyjcie i zaraz porwijcie lub pokrójcie na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę ubierzcie ze skórki i pokrójcie w piórka.
  4. Ser feta pokrójcie na małe kawałeczki.
  5. Rybę maślaną pokrójcie w niewielkie paski.
  6. Wymieszajcie w misce rukolę i sałatę rzymską.
  7. Dodajcie do nich cebulę i ser feta, a także rybę.
  8. Wlejcie do naczynia odrobinę oliwy i wymieszajcie wszystko razem.
  9. Doprawcie do smaku pieprzem.
    Sałatki nie należy dodatkowo solić z tego względu, że wśród składników znalazł się słony ser feta i równie słona wędzona ryba.
  10. Podawajcie z białym pieczywem.
  11. Smacznego!