artur barciś
ONS
Newsy

Artur Barciś kocha gotować. Kiedyś prowadził program "Smakosze i rozkosze" w którym zdradził hitowy przepis na kurczaka w czosnku

Wiedzieliście, że Artur Barciś gotuje? I do tego całkiem nieźle! W sieci pojawiło się nagranie sprzed 25 lat, na którym aktor pokazuje jak przyrządzić kurczaka z jego autorskiego przepisu.

Znany i ceniony polski aktor Artur Barciś okazuje się mieć nie tylko wybitny talent aktorski! Barciś bardzo lubi gotować i wychodzi mu to genialnie. Internauci odkryli w sieci filmik sprzed 25 lat, na którym aktor przyrządza kurczaka z własnego przepisu. Trzeba przyznać, że danie wygląda naprawdę smakowicie! Spróbujcie sami je zrobić z podanej receptury. Skusicie się?

Magda Gessler odpowiada na pytania

„Smakosze i rozkosze”

Program był emitowany przez telewizję Polsat w latach 90. ubiegłego wieku. Zapraszano do niego gwiazdy i popularnych ludzi, których dziś nazwalibyśmy celebrytami. Goście przed kamerami przyrządzali swoje autorskie dania, więc widzowie mogli zobaczyć jak gotują ich ulubieni aktorzy, piosenkarze i inne znane osoby. Dziś niektóre odcinki można znaleźć w internecie. Oglądanie ich to prawdziwa podróż w przeszłość! Pamiętacie jeszcze konkursy telewizyjne, do których odpowiedzi wysyłano na kartkach pocztowych do siedziby telewizji?

Zobacz także
Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Przepis na kurczaka w czosnku a’la Barciś

Do przygotowania autorskiego dania Artura Barcisia będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 małe marchewki
  • 200 g ryżu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka bambusa
  • 30 g grzybków mun
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Pęczek natki pietruszki
  • Szczypiorek
  • Szafran
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie i osuszcie. Pokrójcie w paski o szerokości około 1 cm wzdłuż włókien. 
  2. Czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do kurczaka.
  3. Rozbijcie jajko i oddzielcie żółtko od białka. Żółtko wlejcie do kurczaka, a białko zostawcie w kubeczku. Mięso odstawcie do lodówki na około godzinę.
  4. Ugotujcie 200 g ryżu w garnku z dużą ilością wody. Do gotującego się ryżu wsypcie odrobinę szafranu, dzięki czemu ryż zmieni kolor na żółty. Ponieważ szafran jest bardzo drogi, można go zamienić na kurkumę, która da taki sam efekt.
  5. Następnie za pomocą widelca, wlewajcie powoli białko do garnka. Woda musi być wrząca!
  6. Podczas gdy ryż nadal się będzie gotował, pokrójcie marchewki w słupki.
  7. Zamoczone wcześniej w wodzie na 10 minut grzyby mun, oczyśćcie z gniazd.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej i zacznijcie smażyć mięso. Dodajcie do niego grzyby mun, bambusa, a na koniec wlejcie około pół litra rosołu – tyle, by przykrył zawartość. Gdy zacznie się gotować, zagęśćcie wodą z łyżką mąki ziemniaczanej.
  9. Na koniec do kurczaka wsypcie pokrojoną natkę pietruszki.

I gotowe! Kurczaka podaje się z ugotowanym z białkiem ryżem oraz marchewkami. Artur dodatkowo wiąże słupki marchewki za pomocą szczypiorku i układa na talerzu. Zresztą sami zobaczcie!

Jak zrobić idealny jednogarnkowy pilaw? Nie zapomnijcie odpowiednio przygotować ryżu
Wikipedia commons
Newsy
Jak zrobić idealny jednogarnkowy pilaw? Nie zapomnijcie odpowiednio przygotować ryżu
Próbowaliście kiedyś oryginalnego uzbeckiego pilawu? Z tym przepisem przyrządzicie go w swoim domu. Palce lizać!

Pod nazwą pilawu w Polsce występuje kilka wiele wariacji na temat tego środkowoazjatyckiego dania. Dzisiaj przedstawimy wam niezwykle popularną na całym świecie wersję uzbecką. Pilaw wyjdzie wam nie tylko z baraniną, ale także z wieprzowiną czy nawet z drobiem (mięso z uda kurczaka). By jednak potrawa wyszła tak jak należy, trzeba przyrządzić ją w naczyniu o grubym dnie, by nie przypalić mięsa i ryżu. Skoro już jesteśmy przy ryżu – by potrawa nie przypominała kaszy, koniecznie przepłuczcie ryż kilka razy, by pozbyć się tzw. krochmalu, czyli skrobi. Przepis na pilaw uzbecki Składniki: 50 dag mięsa (baranina lub mięso z uda kurczaka, ewentualnie np. łopatka wieprzowa lub karkówka wieprzowa) 2 szklanki ryżu białego 3 marchewki 2 cebule 50 ml oleju rzepakowy 2 całe główki czosnku Pół łyżeczki kurkumy w proszku Łyżeczka kminu rzymskiego Garść owoców berberysu, rodzynek lub suszonych śliwek Pół łyżeczki papryki ostrej w proszku Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie mięso i pokrójcie na niewielkie kawałki. Marchewkę pokrójcie na słupki, cebulę na piórka. Ryż opłuczcie kilka razy z krochmalu, tak by woda po jego płukaniu stała się klarowna. Do głębokiej patelni, garnka z grubym dnem lub do prodiża wlejcie olej i dobrze go rozgrzejcie. Zacznijcie gotowanie od solidnego obsmażenia mięsa w głębokim oleju na dużym ogniu, tak by nabrało rumianego koloru. Dodajcie do naczynia pokrojoną marchewkę i cebulę i smażcie na dużym ogniu przez około 5 minut ciągle mieszając. Dodajcie do środka berberys, rodzynki lub posiekane śliwki, a także nieobrane, całe główki czosnku. Kiedy marchewka stanie się już lekko miękka, wlejcie do naczynia dwie szklanki gorącej wody, tak by przykryła ona mięso i warzywa....

Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie
AdobeStock
Newsy
Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie
Ryż ciągle wam się skleja? Wykorzystajcie jedną z tych metod, żeby był sypki.

Nie ma nic lepszego, niż delikatne i sypkie ziarenka ryżu z sosem i warzywami. Jak ugotować ryż, by wyszedł sypki? Można to zrobić na dwa bardzo proste sposoby – przekonajcie się sami! Co zrobić, by ryż wyszedł sypki? Metody na ugotowanie ryżu na sypko są dwie. Pierwsza polega po prostu na wypłukaniu ryżu i ugotowaniu go w bardzo dużej ilości osolonej wody, przez około 15 minut. Druga metoda wymaga nieco więcej wysiłku – należy również wypłukać ryż, a później włożyć go do garnka z zimną wodą pamiętając o tym, że na każdą szklankę ryżu przypada 1,5 szklanki wody. Zagotujcie, a gdy woda zacznie wrzeć zmniejszcie ogień, przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie odstawcie ryż na kilka minut by odpoczął i wchłonął całą wodę, a następnie delikatnie wymieszajcie go widelcem. Przepis na ryż z warzywami Do przygotowania lekkiego ryżu z warzywami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka ryżu 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 cebula 1 cukinia 1 pomidor 1 duża marchewka 6 ząbków czosnku 6 łyżek oleju Świeża natka pietruszki Oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Wypłuczcie ryż i ugotujcie go z pomocą jednej z opisanych wyżej metod, dzięki czemu będzie idealnie sypki, a ziarenka nie będą się sklejały! Po ugotowaniu przełóżcie go do miski i przykryjcie talerzem. Papryki umyjcie i usuńcie gniazda nasienne. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Umyte marchewki obierzcie i pokrójcie w plastry, natomiast cukinię pokrójcie w półplasterki bez obierania. Cebulę pokrójcie w kostkę, a obrany czosnek w plasterki. Na dużą patelnię wlejcie 6 łyżek oleju i rozgrzejcie. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie na...

kluski ptysiowe przepis
Babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy
Rosół smakuje genialnie z takim dodatkiem. Przełamcie klasykę. Gdy go spróbujecie powiecie „wow”
Jeżeli uwielbiacie rosół z lanymi kluseczkami, to na pewno posmakuje wam ten pomysł na pyszny dodatek do tej zupy. Palce lizać!

Dziś rosół z makaronem to absolutna klasyka polskiej kuchni. Ale nie zawsze tak było! Dawniej przygotowanie domowego makaronu było żmudne i czasochłonne, dlatego w wielu domach używało się innych dodatków do rosołu. W górach często jadano rosół z ziemniakami. Popularny był też bulion z lanymi kluseczkami albo kluskami kładzionymi. A czy znacie kluski ptysiowe?  Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi Składniki na rosół: 1,5 litra wody 1 ćwiartka z kurczaka 200 g wołowiny na rosół 3 marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 1 cebula Pół białej części pora 1 suszony grzyb 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 goździk 4 ziarna pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki soli Składniki na kluski: ¾ szklanki mąki Pół szklanki wody 50 g masła 2 jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli 4 łyżki drobno pokrojonej, świeżej natki pietruszki Przygotowanie rosołu: Umyjcie mięso pod bieżącą wodą i włóżcie do garnka. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki. Pokrójcie na kawałki i podsmażcie na suchej patelni, by lekko się zarumieniły. Cebulę możecie wcześniej opalić na suchej patelni lub bezpośrednio nad palnikiem gazowym. Dodajcie do garnka pietruszkę, selera, marchew oraz cebulę, pora i jednego grzybka. Do garnka wsypcie przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, goździk, pieprz i sól. Zalejcie wszystko około 1,5 litra zimnej wody i gotujcie przez około dwie godziny. Po tym czasie wyłówcie z garnka warzywa i mięso. Możecie dodać do rosołu ulubionej przyprawy w płynie, ale nie jest to konieczne. Przygotowanie klusek: W małym garnku zagotujcie pół szklanki wody. Dodajcie 50 g masła i...

Aldi promocje
AdobeStock
Newsy
Od dziś kupicie w Aldi piersi z kurczaka ponad 50% taniej. Do koszyka wrzućcie też jajka w świetnej cenie
Od 18 marca w Aldi trwają promocje na najpopularniejsze produkty. Sprawdźcie, za ile można je kupić!

Zbliżająca się wiosna i Wielkanoc to coraz więcej wyjątkowych promocji w sklepach! Sieć Aldi, która znana jest z okazyjnych cen, przygotowała duże obniżki na weekend. Kupicie tam produkty, które na pewno przydadzą się na święta wielkanocne! Sprawdźcie sami. Promocje w Aldi - od 18 marca 2021 Już od czwartku 18 marca w Aldi będzie trwała promocja na mięso, wędliny, jajka i inne atrakcyjne produkty. Warto zrobić zapas przed świętami i zamrozić kupione okazyjnie mięso, bo tak tanio już nie będzie! W Aldi można teraz kupić m.in.: Filety z piersi kurczaka: 7,99 zł/kg Szynkę od szwagra: 21,90 zł/kg Jaja: 7,79 zł/30 szt. Mąka pszenna typ 450: 0,95 zł/kg Lody premium: 7,99 zł/1000 ml Przepis na zawijanego kurczaka z jajkiem Jeśli zdecydujecie się kupić zapas mięsa z kurczaka w atrakcyjnej cenie, to wykorzystajcie je do smacznego, wielkanocnego przepisu! Wypróbujcie zawijane piersi z kurczaka z jajkiem i grzybami. Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 2 jajka Kilka suszonych grzybów Bułka tarta Natka pietruszki Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Umyjcie piersi z kurczaka i pokrójcie na 6 porcji na kotlety. Obłóżcie folią i rozbijcie delikatnie tłuczkiem. Natrzyjcie mięso solą i pieprzem. Włóżcie dwa jajka do zimnej wody i ugotujcie na twardo. Małe i średnie jajka powinny się gotować około 8 minut, a duże przez 10 minut. Ugotowane na twardo jajka obierzcie i pokrójcie na kawałki. Suszone grzyby włóżcie do małego garnka, zalejcie wodą i ugotujcie. Gdy będą już miękkie, wyjmijcie je z wody i pokrójcie w paski. Grzyby rozłóżcie równo na rozbitych piersiach z kurczaka. Dodajcie do tego kawałki jajek na twardo...