Znany i ceniony polski aktor Artur Barciś okazuje się mieć nie tylko wybitny talent aktorski! Barciś bardzo lubi gotować i wychodzi mu to genialnie. Internauci odkryli w sieci filmik sprzed 25 lat, na którym aktor przyrządza kurczaka z własnego przepisu. Trzeba przyznać, że danie wygląda naprawdę smakowicie! Spróbujcie sami je zrobić z podanej receptury. Skusicie się?

„Smakosze i rozkosze”

Program był emitowany przez telewizję Polsat w latach 90. ubiegłego wieku. Zapraszano do niego gwiazdy i popularnych ludzi, których dziś nazwalibyśmy celebrytami. Goście przed kamerami przyrządzali swoje autorskie dania, więc widzowie mogli zobaczyć jak gotują ich ulubieni aktorzy, piosenkarze i inne znane osoby. Dziś niektóre odcinki można znaleźć w internecie. Oglądanie ich to prawdziwa podróż w przeszłość! Pamiętacie jeszcze konkursy telewizyjne, do których odpowiedzi wysyłano na kartkach pocztowych do siedziby telewizji?

Przepis na kurczaka w czosnku a’la Barciś

Do przygotowania autorskiego dania Artura Barcisia będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 małe marchewki
  • 200 g ryżu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka bambusa
  • 30 g grzybków mun
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Pęczek natki pietruszki
  • Szczypiorek
  • Szafran
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie i osuszcie. Pokrójcie w paski o szerokości około 1 cm wzdłuż włókien. 
  2. Czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do kurczaka.
  3. Rozbijcie jajko i oddzielcie żółtko od białka. Żółtko wlejcie do kurczaka, a białko zostawcie w kubeczku. Mięso odstawcie do lodówki na około godzinę.
  4. Ugotujcie 200 g ryżu w garnku z dużą ilością wody. Do gotującego się ryżu wsypcie odrobinę szafranu, dzięki czemu ryż zmieni kolor na żółty. Ponieważ szafran jest bardzo drogi, można go zamienić na kurkumę, która da taki sam efekt.
  5. Następnie za pomocą widelca, wlewajcie powoli białko do garnka. Woda musi być wrząca!
  6. Podczas gdy ryż nadal się będzie gotował, pokrójcie marchewki w słupki.
  7. Zamoczone wcześniej w wodzie na 10 minut grzyby mun, oczyśćcie z gniazd.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej i zacznijcie smażyć mięso. Dodajcie do niego grzyby mun, bambusa, a na koniec wlejcie około pół litra rosołu – tyle, by przykrył zawartość. Gdy zacznie się gotować, zagęśćcie wodą z łyżką mąki ziemniaczanej.
  9. Na koniec do kurczaka wsypcie pokrojoną natkę pietruszki.

I gotowe! Kurczaka podaje się z ugotowanym z białkiem ryżem oraz marchewkami. Artur dodatkowo wiąże słupki marchewki za pomocą szczypiorku i układa na talerzu. Zresztą sami zobaczcie!

Zobacz także: