Łosoś to ryba, która piecze się wyjątkowo szybko. Często niestety jest trzymana w piekarniku zbyt długo, przez co wychodzi sucha i niesmaczna. Wypróbuj poniższy przepis – gwarantujemy, że dzięki pieczeniu w folii aluminiowej ryba zachowa soczystość i będzie tak dobra, że zrobisz ją na obiad dwa dni pod rząd.
To także świetny pomysł na danie, które można zaserwować gościom. To dzięki temu, że potrawa piecze się tylko kilkanaście minut i można podawać ją od razu po wyjęciu z piekarnika. 
Zdrowy łosoś
Łosoś należy do tłustych ryb bogatych w wielonasycone kwasy Omega-3. Jest bardzo bogaty w białko – w porcji 100g znajdziemy go aż 20g. To również doskonałe źródło witaminy D – pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik w 80-87% oraz selenu odpowiedzialnego za naszą odporność oraz ochronę czerwonych krwinek przed działaniem wolnych rodników.

Przepis na łososia z piekarnika

Składniki

  • 4 filety z łososia lub 1 większy płat
  • 1/3 kostki masła
  • 4 łyżki miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • Posiekana papryczka chilli
  • Sok z limonki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Jeśli masz duży płat ryby to pokrój go na mniejsze kawałki.
  2. Wyjmij ości, umyj rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem.
  4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. W garnku rozpuść masło z miodem, dodaj wyciśnięty czosnek, sok z całej limonki i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość mieszaj aż do połączenia składników.
  6. Przygotuj 4 większe kawałki folii aluminiowej. Na każdej połóż łososia.
  7. Każdy kawałek ryby polej sosem maślano-limonkowym i zawiń folię tworząc sakiewkę.
  8. Wstaw łososia do piekarnika na 8 minut. Po tym czasie delikatnie otwórz folie i pozwól łososiowi piec się przez kolejne 5 minut w 220 stopniach.

Ten szybki łosoś jest doskonały na obiad lub zdrową kolację. Świetnie komponuje się z ryżem, pieczonymi ziemniakami oraz lekką sałatką warzywną np. sałatą z musztardą i czosnkiem lub warzywami skropionymi oliwą.