Kompot z suszu
Własne
Newsy

Lubiany albo nie, kultowy kompot z suszu na Wigilię. Uważajcie z 1 składnikiem. Może popsuć jego smak 

Podczas wigilijnej kolacji tradycyjnie nie powinniśmy pić napojów alkoholowych. Do ugaszenia pragnienia lepiej użyć staropolskiego kompotu z suszu.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Kompot z suszu to „arcypolski” napój. Kiedyś pijano go tak po prostu, bez okazji. Nasi przodkowie gustowali w nim zwłaszcza w zimie, kiedy to nie dysponowali innymi owocami na smaczny sok czy inny napój.

Do dzisiejszych czasów kompot z suszu przetrwał jako tradycyjna pozycja w wigilijnym menu. Warto więc podtrzymać tę tradycję i przygotować go także na najbliższy 24 grudnia.

W naszym kraju istnieją przynajmniej dwie szkoły przyrządzania wigilijnego kompotu z suszu. Jedne gospodynie wykorzystują wędzone śliwki, inne po prostu nie.

Pozornie ta różnica wydaje się niewielka, wręcz bardzo drobna, ale sprawia, że obie wersje kompotu smakują zupełnie inaczej.

Ten z wędzonymi owocami będzie miał niecodzienny, dość osobliwy posmak, który może być dla niektórych osób po prostu nie do przyjęcia.

Drugi będzie smaczny zapewne dla szerszego grona osób, ale za to po prostu czegoś w nim będzie brakowało. I nie uda się zastąpić tego nietypowego aromatu samym cynamonem czy goździkami.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kompot z suszu

My wybieramy dziś tradycyjną wersję z wędzoną śliwką. Oprócz tego w naszym przepisie występuje także miód. Z tym składnikiem należy mocno uważać.

Otóż kompot z suszu to nie piernik. Większa ilość miodu wcale nie sprawi, że kompot poprawi swój smak…

Wręcz przeciwnie – gdy przesadzimy z miodem (albo co gorsza z cukrem), aromat naszych suszonych i wędzonych owoców zejdzie na drugi plan i kompot przeistoczy się w niepijalny syrop.

Składniki:

  • 10 dag wędzonych i suszonych śliwek
  • 10 dag suszonych jabłek
  • 5 dag suszonych gruszek
  • 5 dag suszonych moreli
  • 2 dag rodzynek
  • 2 dag suszonych fig
  • Skórka z cytryny
  • Cynamon (w proszku lub kawałek kory)
  • Ok. 5 goździków
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Umieszczamy wszystkie składniki oprócz miodu w głębokim garnku i zalewamy je wodą (ok. 3 litry).
  2. Gdy owoce napęcznieją, gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. pół godziny.
  3. Gdy kompot będzie już ostudzony, dosładzamy go miodem.
  4. Z racji tego, że przegotowane owoce dają niezwykle intensywny smak, można rozwodnić go nieco wodą mineralną albo po wypiciu jeszcze raz zalać wrzątkiem pozostałe z kompotu owoce.
Komentarze
Kompot z jabłek
Gotujmy.pl/anemon
Zdrowie Wyjątkowy kompot na zimę z jabłek papierówek. Wspaniale działa na organizm 
Lubicie papierówki i pragniecie żyć bliżej natury? Proponujemy rozwiązanie, które nie korzysta z otaczającej chemii. Wszystko zaczerpnięte z wiedzy o owocach i ich właściwościach. Gotowi na kompot z papierówek?
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Jabłonka to najpopularniejsze polskie drzewo. Oryginalnie pochodzi z rejonów nadbałtyckich. Owocuje obficie i należy do najbardziej znanych odmian drzewnych w sadach. Czy należycie do smakoszy papierówek? Wprost z natury Przepisy na bazie naturalnych składników to ukłon w stronę natury i zdrowia. Produkty bez konserwantów to gwarancja jakości. Jabłka hodowane w przydomowym sadzie to jeden z przykładów. Nawet jeśli nie dysponujecie kawałkiem własnego ogródka, swojskie jabłka można dostać na targach. Hodowcy często zapewniają o pieczołowitości, która towarzyszy uprawie roślin. Ich słowom można zaufać. Polscy rolnicy od lat dokładają wszelkich starań, by żywność pochodząca z ich produkcji, spełniała najwyższe normy. Gwarancją jakości ich produktów są także częste kontrole zewnętrzne. Kompot najlepszy na zimę Kompot kojarzymy głównie z latem. Jednak jako napój nadaje się również na zimę. Szczególnie kompot z papierówek! Zazwyczaj kompot z jabłek kojarzymy z obranymi ze skórki, pozbawionymi gniazd nasiennych i pokrojonymi na kawałki owocami ugotowanymi z wodą i cukrem. Taki kompot jest pyszny! Smakuje każdemu, o każdej porze roku. Można go urozmaicić cynamonem i goździkami, a także innymi przyprawami. Możecie wybierać do woli! Najważniejsze by go nie przesłodzić. Orzeźwiający powinien być lekko kwaskowy. Papierówki w kompocie Kompot z papierówek warto zrobić w sezonie jesienno-zimowym. Szklanka domowego napoju poprawi nastrój i zdrowie. Do zrobienia kompotu potrzebujemy dużych słoików, takich około 1 litra. Całe napełniamy papierówkami. Układamy je ciasno w słoikach, do których sypiemy po 2  łyżki cukru. Każde naczynie zalewamy do pełna wodą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut....

Przeczytaj
Racuchy wigilijne
Wikipedia Commons
Newsy Tradycyjne racuchy wigilijne. Dzięki 1 składnikowi wyjdą puszyste jak nigdy. Są pyszne 
Wigilia łączy się z tradycyjnym postem, który obchodzimy w związku z nadchodzącym Bożym Narodzeniem. W związku z tym, tego dnia nie jemy mięsa. Na stołach nie ma także tortów, ani ciast z tłustymi kremami.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Nie oznacza to jednak, że na wigilii nie ma miejsca na deser! Przecież nawet staropolska kutia była takim właśnie deserem i kończyła tę wyjątkową kolację w wielu polskich domach. Tak jest i dziś. Oprócz kutii na wigilijnych stołach pojawiają się pierniki, owocowe kisiele, galaretki, kompoty z suszu. Na wschodzie naszego kraju popularne są także świąteczne racuchy. Inne niż na co dzień Bożonarodzeniowa wersja tych smacznych placuszków różni się nieco od ich zwykłej odsłony. Na wigilię przyrządza się racuchy bez kefiru, a za to na drożdżach. Ten składnik sprawi, że racuchy będą niezwykle pulchne i puszyste. By nie wchłonęły podczas smażenia zbyt dużej ilości tłuszczu, wykorzystajmy dwa triki. Po pierwsze nie należy dodawać do środka cukru – wystarczy posypać je potem delikatnie cukrem pudrem. Po drugie warto odsączać wysmażone placuszki na papierowym ręczniku. Materiał wchłonie nadmiar oleju, który „wypiły” nasze racuszki. Składniki: 50 dag mąki pszennej Szklanka ciepłego mleka 1/5 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy powoli resztę mleka, dolewamy ciepłą wodę, roztrzepane jajko i drożdże. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, zostawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia. Smażymy racuchy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy porcje ciasta łyżką. Gotowe racuchy układamy najpierw na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu, a następnie na talerzu lub półmisku. Posypujemy cukrem pudrem do smaku.

Przeczytaj
kutia przepis
AdobeStock
Newsy Cudowna wigilijna kutia. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza jednemu składnikowi
Lubicie kutię? Z tego przepisu wychodzi najlepsza na świecie, więc jeśli nigdy nie przyrządzaliście kutii, to najlepiej wykorzystajcie poniższą recepturę.
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Przyszła do nas z Kresów i jest jednym z wigilijnych dań. Dowiedzcie się, jak zrobić świąteczną kutię! Z tego przepisu wychodzi przepyszna, a sekret tkwi w jednym dodatku. Wschodnia tradycja Kutia to danie tradycyjnie przygotowywane we wschodniej części Europy – w Rosji, na Białorusi i Ukrainie, a także polskich Kresach. To dlatego dziś ta potrawa przygotowywana jest głównie na wschodzie naszego kraju. Przygotowuje się ją z ziaren maku, pszenicy, miodu i różnych bakalii, np. rodzynek, orzechów i innych dodatków, które dawniej nie były dostępne. Dziś chętnie używamy ich przyrządzając różnie świąteczne potrawy – np. migdały i skórka pomarańczy. Kutię można polać mlekiem albo śmietanką. Choć zwyczajowo przygotowuje się to danie z obtłuczonej pszenicy, to istnieją alternatywne wersje kutii, które uwzględniają kaszę pęczak albo ryż. W ten sposób przyrządza się ją np. na Białorusi, gdzie kutia jest bardzo popularna. Uznawana jest za przysmak Ziuzi, białoruskiego odpowiednika Dziadka Mroza. Przepis na wigilijną kutię Do przygotowania świątecznej kutii potrzebne wam będą poniższe składniki: 200 g łuskanej pszenicy 200 g maku 200 g rodzynek 150 g miodu 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 50 g skórki z pomarańczy 150 ml soku pomarańczowego 150 ml mleka 1 laska wanilii Przygotowanie Pszenicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy pszenicę do miękkości. W drugim garnku gotujemy mleko z miodem i laską wanilii. Wsypujemy mak i gotujemy. Sparzony mak mielimy dwa razy. Do pojemnika wsypujemy rodzynki, zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na kilka godzin, by się namoczyły. Później przelewamy wszystko na patelnię i podgrzewamy, aż...

Przeczytaj