Kompot z suszu
Własne
Newsy

Lubiany albo nie, kultowy kompot z suszu na Wigilię. Uważajcie z 1 składnikiem. Może popsuć jego smak 

Podczas wigilijnej kolacji tradycyjnie nie powinniśmy pić napojów alkoholowych. Do ugaszenia pragnienia lepiej użyć staropolskiego kompotu z suszu.

Kompot z suszu to „arcypolski” napój. Kiedyś pijano go tak po prostu, bez okazji. Nasi przodkowie gustowali w nim zwłaszcza w zimie, kiedy to nie dysponowali innymi owocami na smaczny sok czy inny napój.

Do dzisiejszych czasów kompot z suszu przetrwał jako tradycyjna pozycja w wigilijnym menu. Warto więc podtrzymać tę tradycję i przygotować go także na najbliższy 24 grudnia.

W naszym kraju istnieją przynajmniej dwie szkoły przyrządzania wigilijnego kompotu z suszu. Jedne gospodynie wykorzystują wędzone śliwki, inne po prostu nie.

Pozornie ta różnica wydaje się niewielka, wręcz bardzo drobna, ale sprawia, że obie wersje kompotu smakują zupełnie inaczej.

Ten z wędzonymi owocami będzie miał niecodzienny, dość osobliwy posmak, który może być dla niektórych osób po prostu nie do przyjęcia.

Drugi będzie smaczny zapewne dla szerszego grona osób, ale za to po prostu czegoś w nim będzie brakowało. I nie uda się zastąpić tego nietypowego aromatu samym cynamonem czy goździkami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kompot z suszu

My wybieramy dziś tradycyjną wersję z wędzoną śliwką. Oprócz tego w naszym przepisie występuje także miód. Z tym składnikiem należy mocno uważać.

Otóż kompot z suszu to nie piernik. Większa ilość miodu wcale nie sprawi, że kompot poprawi swój smak…

Wręcz przeciwnie – gdy przesadzimy z miodem (albo co gorsza z cukrem), aromat naszych suszonych i wędzonych owoców zejdzie na drugi plan i kompot przeistoczy się w niepijalny syrop.

Składniki:

  • 10 dag wędzonych i suszonych śliwek
  • 10 dag suszonych jabłek
  • 5 dag suszonych gruszek
  • 5 dag suszonych moreli
  • 2 dag rodzynek
  • 2 dag suszonych fig
  • Skórka z cytryny
  • Cynamon (w proszku lub kawałek kory)
  • Ok. 5 goździków
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Umieszczamy wszystkie składniki oprócz miodu w głębokim garnku i zalewamy je wodą (ok. 3 litry).
  2. Gdy owoce napęcznieją, gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. pół godziny.
  3. Gdy kompot będzie już ostudzony, dosładzamy go miodem.
  4. Z racji tego, że przegotowane owoce dają niezwykle intensywny smak, można rozwodnić go nieco wodą mineralną albo po wypiciu jeszcze raz zalać wrzątkiem pozostałe z kompotu owoce.
wigilijny kompot
Gotujmy.pl
Newsy
Obłędny wigilijny kompot z miodem i goździkami. Jeden składnik bije na głowę wszystkie inne
Prawdziwa polska Wigilia nie może się obejść bez tradycyjnego świątecznego kompotu. Do jego przygotowania będziesz potrzebowała tylko kilku prostych składników. Wrażenia smakowe gwarantowane!

Pyszny i aromatyczny kompot z suszonych owoców to świetny dodatek do tradycyjnych wigilijnych dań. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujesz to kilogram suszonych owoców, kilka goździków oraz cukier i miód do smaku. Taki kompot będzie się świetnie komponował z postnymi wigilijnymi daniami. Możecie go podać także w pierwszy i drugi dzień świąt. Jego zaletą jest nie tylko jego wspaniały owocowy smak, ale również to, że doskonale gasi pragnienie i ułatwia strawienie posiłku. Jak go przygotować krok po kroku? Podpowiadamy! Składniki na przygotowanie kompotu: 1 kg suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek i moreli 100g cukru niewielka cytryna 2 łyżki dobrego miodu kilka goździków odrobina cynamonu Sposób przygotowania: Do przygotowania świątecznego kompotu zazwyczaj używamy suszonych śliwek, jabłek oraz gruszek. W proponowanym przez nas przepisie dodatkowo użyto suszonych moreli, które jeszcze bardziej wydobywają jego wspaniały smak. Na początku zalej owoce przegotowaną wodą i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Możesz namoczyć je w wieczór poprzedzający Wigilię. Do garnka z namoczonymi suszonymi owocami dodaj cukier, goździki i starą skórkę z cytryny. Następnie dolej 3 litry wody. Kompot gotuj przez około pół godziny na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę cynamonu i sok z cytryny. W razie potrzeby kompot można dosłodzić miodem lub cukrem.  Napój pijemy po ostudzeniu.

kompot z suszu
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie dodawajcie ich do kompotu z suszu. Straci swój smak i będzie niezdrowy
Przygotowywanie kompotu z suszu na Wigilię to jedna z najstarszych polskich tradycji. Przed laty napój warzony był z ususzonych samodzielnie bakalii. Dzisiaj, z uwagi na brak czasu, gospodynie coraz częściej sięgają po gotowe rodzynki, morele oraz daktyle. Niestety, to duży błąd!

Przyrządzany z gotowanych suszonych owoców kompot to istny rarytas. Niegdyś serwowano go zimą do każdego obiadu, dzisiaj pije się go jedynie raz do roku – podczas wigilijnej kolacji.  Kompot z suszu bardzo dobrze gasi pragnienie , zawiera dużo błonnika, witamin, potasu i żelaza. Mogłoby się więc wydawać, że jest niesamowicie zdrowy. Sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Sklepowe suszone owoce to zły wybór O ile owoce, z których przyrządzacie kompot zostały zebrane z własnego sadu , a następnie ususzone w domowych warunkach, z pewnością napój wam nie zaszkodzi. Prawda jest jednak taka, że w niewielu domach przygotowuje się go z tak zaufanych produktów.  Nie jest tajemnicą, że ludzie żyją dzisiaj w ogromnym pośpiechu. Mało kto przygląda się etykietom i spędza czas na myśleniu o zdrowych i nieprzetworzonych produktach. Z reguły, jeśli coś wygląda zdrowo to uznajemy, że takie właśnie jest. Przecież, co złego mogą w sobie kryć suszone owoce! To podejście okazuje się zgubne. Bowiem znajdujące się na sklepowych półkach suszone owoce w rzeczywistości są żywnością mocno przetworzoną. W ich składzie można znaleźć mnóstwo konserwantów, olejów mineralnych, cukru, a także dwutlenku siarki. Ich spożywanie bardzo negatywnie wpływa na ludzki organizm. Te dodatki szkodzą waszemu zdrowiu Dodatek siarki ma przede wszystkim przedłużyć termin przydatności produktu. Związek nie tylko przyspiesza proces jego suszenia, ale również sprawia, że na owocach nie tworzy się pleśń . Siarkowanie wpływa także na wygląd bakalii – dzięki niemu wydają się pełniejsze, ładniejsze i dojrzalsze. Niestety, ten proces pozbawia owoców wszelkich cennych właściwości. Należy również pamiętać, że spożywanie na co dzień dużej ilości...

Kompot z jabłek
Gotujmy.pl/anemon
Zdrowie
Wyjątkowy kompot na zimę z jabłek papierówek. Wspaniale działa na organizm 
Lubicie papierówki i pragniecie żyć bliżej natury? Proponujemy rozwiązanie, które nie korzysta z otaczającej chemii. Wszystko zaczerpnięte z wiedzy o owocach i ich właściwościach. Gotowi na kompot z papierówek?

Jabłonka to najpopularniejsze polskie drzewo. Oryginalnie pochodzi z rejonów nadbałtyckich. Owocuje obficie i należy do najbardziej znanych odmian drzewnych w sadach. Czy należycie do smakoszy papierówek? Wprost z natury Przepisy na bazie naturalnych składników to ukłon w stronę natury i zdrowia. Produkty bez konserwantów to gwarancja jakości. Jabłka hodowane w przydomowym sadzie to jeden z przykładów. Nawet jeśli nie dysponujecie kawałkiem własnego ogródka, swojskie jabłka można dostać na targach. Hodowcy często zapewniają o pieczołowitości, która towarzyszy uprawie roślin. Ich słowom można zaufać. Polscy rolnicy od lat dokładają wszelkich starań, by żywność pochodząca z ich produkcji, spełniała najwyższe normy. Gwarancją jakości ich produktów są także częste kontrole zewnętrzne. Kompot najlepszy na zimę Kompot kojarzymy głównie z latem. Jednak jako napój nadaje się również na zimę. Szczególnie kompot z papierówek! Zazwyczaj kompot z jabłek kojarzymy z obranymi ze skórki, pozbawionymi gniazd nasiennych i pokrojonymi na kawałki owocami ugotowanymi z wodą i cukrem. Taki kompot jest pyszny! Smakuje każdemu, o każdej porze roku. Można go urozmaicić cynamonem i goździkami, a także innymi przyprawami. Możecie wybierać do woli! Najważniejsze by go nie przesłodzić. Orzeźwiający powinien być lekko kwaskowy. Papierówki w kompocie Kompot z papierówek warto zrobić w sezonie jesienno-zimowym. Szklanka domowego napoju poprawi nastrój i zdrowie. Do zrobienia kompotu potrzebujemy dużych słoików, takich około 1 litra. Całe napełniamy papierówkami. Układamy je ciasno w słoikach, do których sypiemy po 2  łyżki cukru. Każde naczynie zalewamy do pełna wodą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut....

Keks świąteczny
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Oto najlepszy keks świąteczny, jaki możecie zrobić. Zniknie jako pierwszy ze stołu 
Keks pieczony w podłużnej formie, z dużą ilością lukru i bakalii to jeden ze świątecznych klasyków na słodko. Na wigilijnym stole zwyczajnie nie może go zabraknąć.

To biszkoptowe ciasto ma swoich wiernych sympatyków. Było znane już w starożytnym Rzymie. Współcześnie to jeden z przysmaków, którym zajadamy się przy świątecznym stole.  Babka piaskowa z bakaliami W starożytności do ciasta dodawano owoce granatowca, orzechy piniowe i rodzynki. Keks pieczono w cieście jęczmiennym, a za dodatek służyły owoce, miód i przyprawy. Czasami keks bywa określany jako cwibak. Świąteczny keks z bakaliami to ciasto, które lubimy szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Jest niesamowite! Głównie ze względu na kolory i niepowtarzalny smak, który zawdzięcza bogactwu bakalii.  Smaczny keks polany białą czekoladą Keks można robić na wiele sposobów. Smakuje wyśmienicie polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Powinien mieć dwa dominujące aromaty smakowe - śmietankowy i rumowy. Z keksem dobrze komponuje się wspomniana biała czekolada, ale i skórka pomarańczy. Pyszny deser nie tylko od święta To kolorowe i pyszne ciasto na pewno znajdziecie wśród słodkości serwowanych na Boże Narodzenie. Pachnący suszonymi owocami wypiek najlepiej po upieczeniu przechowywać w temperaturze pokojowej. Keks można podawać nie tylko podczas świątecznych spotkań. Pasuje również na co dzień, do kawy oraz herbaty. Składniki: 25 dag mąki 15 dag cukru 1 duża łyżka cukru z wanilią 25 dag masła lub dobrej margaryny  5 dużych jajek 2-3 łyżki alkoholu ( wódka, rum, koniak) 40 dag mieszanki bakaliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania Mieszankę bakaliową wsypujemy do miski, zalewamy wrzącą wodą i mieszamy z wybranym alkoholem. Odstawiamy całość na kwadrans....