Aromatyczne naleśniki z nutą czekolady. Najprostszy przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Aromatyczne naleśniki z nutą czekolady. Najprostszy przepis

Lubicie kulinarne innowacje? W takim wypadku musicie skosztować kakaowych naleśników nadziewanych serkiem homogenizowanym. Pycha!

Naleśniki są często daniem, od którego młodzi adepci sztuki kulinarnej rozpoczynają swoją przygodę w kuchni.

Łatwe w przygotowaniu, szybkie, efektowne, a przede wszystkim bardzo smaczne. Niezależnie od tego z jakim nadzieniem zostaną podane.

Naturalnym zjawiskiem jest wobec tego fakt, że naleśniki mogą po pewnym czasie zacząć się nudzić. Ale – z nami nie ma miejsca na nudę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są inne sposoby podania naleśników?

Naleśniki z nutą czekolady to naprawdę świetny deser nie tylko dla dzieci! Możecie wzbogacić jego podanie poprzez dodanie owoców i np. bitej śmietany.

Sposób na naleśniki jest doprawdy co niemiara. Jeżeli zamiast zdecydowanego smaku czekolady i kakao wolicie coś bardziej delikatnego, mamy dla was propozycję.

Jest nią przepis na kremowe i rozpływające się w ustach naleśniki na śmietance. Wypróbujcie także i tę recepturę!

Zobacz także
Jak sprawić, by naleśniki rozpływały się w ustach? Wystarczy tylko posmarować je tym zaraz po usmażeniu

Co zrobić, by naleśniki rozpływały się w ustach? Posmarujcie je tym zaraz po usmażeniu

dlaczego nalesniki sie rozpadaja

Naleśniki się rwą? Wiemy, co robicie źle. Popełniacie 1 błąd

Przepis na czekoladowe naleśniki:

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 100 ml wody gazowanej
  • 100 ml mleka
  • Jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • Dodatkowo : serek waniliowy homogenizowany
  • Dodatkowo: cukier puder

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiejcie przez sitko do miski lub garnka wraz z kakao.
  2. Dodajcie do mąki sól, cukier, następnie jajko, wodę i mleko, a także odrobinę oleju.
  3. Zmiksujcie składniki lub roztrzepcie za pomocą trzepaczki do konsystencji śmietany.
  4. Na patelnię wlejcie odrobinę oleju.
  5. Po rozgrzaniu, smażcie naleśniki na podobny kolor z obydwu stron.
  6. Usmażone naleśniki składajcie na talerzu, a potem nadziewajcie serkiem waniliowym i składajcie w apetyczne trójkąciki.
  7. Na końcu posypcie naleśniki cukrem pudrem.
  8. Możecie podawać ze świeżymi owocami, np. bananami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe
Przepis Karola Okrasy na puszyste i delikatne naleśniki, w sam raz idealne na śniadanie. Ich sekret tkwi w jednym składniku.

Weekend to idealny moment na przygotowanie pysznego, wykwintnego śniadania, na jakie nie zawsze jest czas w środku tygodnia. Nareszcie można spędzić leniwy poranek w gronie najbliższych i jednocześnie celebrować wspólne chwile. Idealnie na takie dni sprawdzają się gofry, placki czy naleśniki. Wypróbujcie przepis Karola Okrasy na naleśniki - lepszych nie jedliście! Sekretny składniki naleśników Okrasy Kucharz podzielił się swoją sekretną recepturą na puszyste naleśniki. Tajemniczym produktem jest roztopione masło dodane do surowej masy. To trik, który koniecznie musicie wypróbować.  Naleśniki z syropem kawowym  Do puszystych naleśników Karol Okrasa przygotowuje również syrop kawowy, w którym następnie macza usmażone placki.  Przepis na puszyste naleśniki z syropem kawowym Karola Okrasy Składniki: 1 jajko 200 ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 50 ml wody 180 g mąki pszennej 50 g masła olej do smażenia Syrop kawowy: 150 g cukru 50 g masła 150 ml śmietanki 30% kilka ziarenek kawy limonka świeża mięta Przygotowanie: Masło roztopcie i odstawcie do przestudzenia. Do większej miski wbijcie jajko i dodajcie cukier waniliowy. Składniki wymieszajcie za pomocą rózgi do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajcie mleko oraz wodę. Ponownie wymieszajcie.  Mąkę pszenną dodawajcie partiami, cały czas mieszając ciasto.  Na koniec dodajcie roztopione masło. Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Patelnię posmarujcie niewielką ilością oleju. Na dobrze rozgrzaną powierzchnię, wylejcie porcję ciasta naleśnikowego.   Naleśniki smażcie z obu stron na złoty kolor. Na drugą, lekko rozgrzaną patelnię...

Przepis na puszyste naleśniki z majonezem. Lepszych nie jedliście
Pixabay
Newsy
Przepis na puszyste naleśniki z majonezem. Lepszych nie jedliście
Jak zrobić puszyste naleśniki? Ten przepis na naleśniki nie ma sobie równych! Dodajcie do nich majonez, a będą smakowały obłędnie.

Rozpływające się w ustach naleśniki to wizytówka każdego kucharza. To proste danie idealnie sprawdza się na obiad, kolację lub na deser w zależności od tego, jak je przyrządzicie – na słodko, lub na słono. Jeśli chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste i aksamitne, to opanowanie techniki smażenia nie wystarczy! Ważne są dodatki, których użyjecie. Poza mąką, jajkami i mlekiem dodajcie do naleśników nieco śmietanki i majonezu. Zobaczycie, że wyjdą naprawdę wyjątkowe! Poznajcie przepis na naleśniki z majonezem. Jak zrobić dobre naleśniki? Choć smażenie naleśników nie jest bardzo trudne, to warto poznać różne triki, które sprawią, że naleśniki wyjdą smaczne i puszyste. Wiele razy pisaliśmy o sposobach na idealne naleśniki – co zrobić, by ciasto się nie rozpadało w trakcie smażenia , jak zrobić puszyste naleśniki albo o sposobie na aksamitne ciasto naleśnikowe . Wypróbujcie koniecznie! Przepis na naleśniki z dodatkiem majonezu Do przygotowania puszystych naleśników z majonezem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki wody gazowanej Pół szklanki oleju 4 jajka rozmiar M 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, wsypcie dwie łyżeczki cukru i wymieszajcie za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie wsypcie 3 szklanki przesianej mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki śmietany, dwie łyżki majonezu oraz wlejcie 2,5 szklanki wody gazowanej. Miksujcie do połączenia wszystkich składników, aż osiągnięcie jednolitą masę. Gdy ciasto będzie już gładkie, wlejcie pół szklanki oleju i zmiksujcie. Rozgrzejcie patelnię. Nie ma potrzeby używania oleju,...

Mleczno-jogurtowe naleśniki z serem i owocami. Przygotujcie więcej, bo znikają w błyskawicznym tempie
zewa/Gotujmy.pl
Newsy
Mleczno-jogurtowe naleśniki z serem i owocami. Przygotujcie więcej, bo znikają w błyskawicznym tempie
Naleśniki to sprawdzony sposób na śniadania na słodko. Kochają je dzieci i dorośli i nie są trudne w wykonaniu: przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut.

Naleśniki to wyjątkowo proste danie, które uczą się wykonywać już nawet dzieci. Ciasto na naleśniki przeważnie można wykonać z tego, co mamy w lodówce. Nadzienie to zupełnie dowolna kwestia – może ono być przeróżne, od słodkiego po słone. Najmłodsi uwielbiają naleśniki z cukrem, dżemem czy Nutellą, ale można także przygotować ich zdrowszą wersję opartą na twarożku i świeżych lub mrożonych owocach. Przepis na naleśniki z serkiem i owocami Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka białej oranżady 1 szklanka wody 2 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej typu 450 sól odrobina oleju Ser: 450 g półtłustego twarogu 350 g mrożonych truskawek 1,5 szklanki mrożonych borówek 5 łyżek naturalnego jogurtu cukier do smaku Przygotowanie: Naleśniki:  Do miski wlać wszystkie płyny, wbić jajka oraz wsypać sól i wymieszać.  Następnie wsypać jedną szklankę mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Można zrobić to z pomocą trzepaczki, ale i miksera. Teraz wsypać resztę mąki i znowu dokładnie wymieszać, na koniec wlać olej i wymieszać ciasto. Porcje ciasta nalewać na rozgrzaną patelnię do naleśników, ciasto rozprowadzić po całej jej powierzchni i smażyć z obu stron.  Usmażone naleśniki kłaść jeden na drugi na talerz.  Ser: Przez przystąpieniem do robienia naleśników wyjąć z zamrażarki owoce, truskawki posiekać i przełożyć do miski i wsypać borówki.  Potem smażyć naleśniki postępując tak jak jest opisane wyżej. Do miski włożyć ser, rozdrobnić go mieszając z jogurtem i cukrem. Gdy ser będzie wystarczająco słodki dodać owoce i wymieszać masę serową.  Na każdy naleśnik kłaść porcje...

pancakes przepis
AdobeStock
Newsy
Przepis na puszyste naleśniki pancakes. Jest prosty i niezawodny
Słyszeliście o puszystych, amerykańskich naleśnikach pancakes? Wypróbujcie banalny przepis na ten smaczny deser.

Naleśniki znają wszyscy. A czy próbowaliście już amerykańskiej wersji tego pysznego dania, czyli pancakes? Naleśniki po amerykańsku są znacznie mniejsze i bardziej puchate – swoim wyglądem bardziej przypominają polskie racuchy. Sekretem puszystości tych naleśników jest sposób przygotowania i odpowiednie składniki. Jajka przed dodaniem mleka trzeba bardzo mocno roztrzepać tak, by masa zrobiła się puszysta. Dodatkowo, do mąki dodaje się kilka łyżek proszku do pieczenia – to sprawia, że placuszki są o wiele bardziej pulchne! Prawidłowo zrobione pancakes powinny być dość grube – nie zawija się ich tak, jak polskie lub francuskie naleśniki, tylko układa jeden na drugim i podaje z dodatkami. Z czym podawać pancakes? Często pancakes podaje się z syropem klonowym, bardzo popularnym w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Możecie też zamiast tego użyć miodu, czekolady, a na wierzch położyć świeże owoce z dodatkiem bitej śmietany. Przepis na naleśniki pancakes Do przygotowania puchatych i lekkich naleśników potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 jajka 75 g płynnego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Szczypta soli Przygotowanie: Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiejcie do miski. Dodajcie 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Wymieszajcie. Do drugiej miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie widelcem lub za pomocą trzepaczki. Dodajcie 1,5 szklanki mleka i 75 g płynnego, zimnego masła. Wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszajcie, najlepiej mikserem, do połączenia wszystkich składników. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju i za pomocą chochli wylewajcie małe placuszki. Pancakes są mniejsze od naleśników, dlatego porcje ciasta na patelni nie powinny być...