Myśląc o polskich tradycyjnych potrawach, pierwsze co przychodzi na myśl to kotlety schabowe. Są one nieodłączną częścią kultury kulinarnej Polaków. Są uwielbiane przez wszystkich. Wielu ludzi wprost nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kawałka mięsa przygotowanego w tej postaci. Dla osób, które poszukują nowych smaków, idealnie sprawdzą się schabowe w wersji meksykańskiej!

Kotlety schabowe po meksykańsku

Schabowy w tradycyjnej odsłonie zna każdy. Gości on na stole na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. By zaskoczyć swoich bliskich, warto przygotować małą kulinarną wariację w tej kwestii. Kotlety idealnie sprawdzą się w wersji po meksykańsku. Zapiekane mięso w sosie pomidorowym z warzywami, to idealna propozycja na obiad. 

Przepis na kotlety schabowe po meksykańsku

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 papryki czerwone
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka przyprawy chili
  • 2 jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka bulionu
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Schab dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie do na plastry. 
  2. Mięso rozbijcie delikatnie za pomocą tłuczka pod folią spożywczą. Później przyprawcie je z obu stron solą oraz pieprzem.
  3. Do miski wbijcie jajka i roztrzepcie je za pomocą widelca, zaś do drugiego pojemnika przesypcie bułkę tartą.
  4. Przyprawiony schab maczajcie kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej. Opanierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. 
  5. Kotlety schabowe smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe przełóżcie je na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  6. Papryki oraz pieczarki dokładnie umyjcie. 
  7. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Z papryk wydrążcie gniazda nasienne, a później posiekajcie w paski, zaś grzyby w plastry.
  8. Na głębszej patelni rozgrzejcie olej. Dodajcie pokrojone warzywa oraz pieczarki. Całość smażcie razem z liśćmi laurowymi przez 20 minut.
  9. Po upływie danego czasu, składniki przyprawcie solą i pieprzem, a na koniec zalejcie szklanką bulionu. Wszystko dokładnie wymieszajcie, duście przez chwilę.
  10. W międzyczasie fasolę z puszki odsączcie z zalewy, dokładnie opłukajcie wodą. Dodajcie ją na patelnię wraz z cukrem, łyżeczką chilli, koncentratem pomidorowym oraz keczupem. Całość wymieszajcie i pozostawcie na ogniu jeszcze przez chwilę.
  11. Przygotujcie naczynie żaroodporne. Na jego dnie wyłóżcie część farszu, a nim ułóżcie schabowe. Cały proces powtarzajcie do skończenia się składników.
  12. Tak przygotowane naczynie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekajcie przez 15 minut.
  13. Kotlety schabowe po meksykańsku podawajcie razem w tłuczonymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Smacznego!
     

Źródło: gotujmy.pl