schabowe po meksykansku
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy

Aromatyczne i miękkie schabowe po meksykańsku. Lepszego przepisu nie ma w całym internecie

Ciągle odtwarzane kotlety schabowe, mogły niektórym się nieco znudzić, dlatego warto spróbować tego dania w nieco innej wersji. Schab w sosie meksykańskim to świetna propozycja na sycący, aromatyczny obiad. Obok tej potrawy nikt nie przejdzie obojętnie!

Myśląc o polskich tradycyjnych potrawach, pierwsze co przychodzi na myśl to kotlety schabowe. Są one nieodłączną częścią kultury kulinarnej Polaków. Są uwielbiane przez wszystkich. Wielu ludzi wprost nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kawałka mięsa przygotowanego w tej postaci. Dla osób, które poszukują nowych smaków, idealnie sprawdzą się schabowe w wersji meksykańskiej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety schabowe po meksykańsku

Schabowy w tradycyjnej odsłonie zna każdy. Gości on na stole na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. By zaskoczyć swoich bliskich, warto przygotować małą kulinarną wariację w tej kwestii. Kotlety idealnie sprawdzą się w wersji po meksykańsku. Zapiekane mięso w sosie pomidorowym z warzywami, to idealna propozycja na obiad. 

Przepis na kotlety schabowe po meksykańsku

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 papryki czerwone
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka przyprawy chili
  • 2 jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka bulionu
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Schab dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie do na plastry. 
  2. Mięso rozbijcie delikatnie za pomocą tłuczka pod folią spożywczą. Później przyprawcie je z obu stron solą oraz pieprzem.
  3. Do miski wbijcie jajka i roztrzepcie je za pomocą widelca, zaś do drugiego pojemnika przesypcie bułkę tartą.
  4. Przyprawiony schab maczajcie kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej. Opanierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. 
  5. Kotlety schabowe smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe przełóżcie je na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  6. Papryki oraz pieczarki dokładnie umyjcie. 
  7. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Z papryk wydrążcie gniazda nasienne, a później posiekajcie w paski, zaś grzyby w plastry.
  8. Na głębszej patelni rozgrzejcie olej. Dodajcie pokrojone warzywa oraz pieczarki. Całość smażcie razem z liśćmi laurowymi przez 20 minut.
  9. Po upływie danego czasu, składniki przyprawcie solą i pieprzem, a na koniec zalejcie szklanką bulionu. Wszystko dokładnie wymieszajcie, duście przez chwilę.
  10. W międzyczasie fasolę z puszki odsączcie z zalewy, dokładnie opłukajcie wodą. Dodajcie ją na patelnię wraz z cukrem, łyżeczką chilli, koncentratem pomidorowym oraz keczupem. Całość wymieszajcie i pozostawcie na ogniu jeszcze przez chwilę.
  11. Przygotujcie naczynie żaroodporne. Na jego dnie wyłóżcie część farszu, a nim ułóżcie schabowe. Cały proces powtarzajcie do skończenia się składników.
  12. Tak przygotowane naczynie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekajcie przez 15 minut.
  13. Kotlety schabowe po meksykańsku podawajcie razem w tłuczonymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Smacznego!
     

Źródło: gotujmy.pl

Mocno czosnkowe schabowe. Są rewelacyjne do ziemniaków
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Schabowe inaczej - przepis na mocno czosnkowe schabowe
Klasyczne kotlety schabowe są jedną z najpopularniejszych polskich potraw. Według tradycyjnego przepisu, przyprawiane są jedynie solą i pieprzem. Jednak przygotowane nieco inaczej z czosnkiem są równie smaczne. Bliscy z pewnością będą nimi zachwyceni.

Tradycyjne kotlety schabowe są przyprawiane wyłącznie solą oraz pieprzem. Takie zestawienie przypraw pozwala na wyczucie idealne smaku mięsa. To klasyczne połączenie znane i uwielbiane przez wszystkich. Mięso często w takiej postaci gości na stole.  Niedzielny obiad Wielu Polaków nie wyobraża sobie weekendowego obiadu z rodziną bez tradycyjnego kotleta schabowego. Jest on wręcz punktem obowiązkowym. Gości on na stole również podczas różnych uroczystości. Idealnie przyprawiony i usmażony ze złocistą panierką, wręcz rozpływa się w ustach. Schabowe są lubiane zarówno przez mniejszych, jak i  większych. Schabowe z czosnkiem Kotlety schabowe z czosnkiem to jest dopiero przysmak! Nadaje on mięsu nowego aromatu, który idealnie wkomponowuje się w całość. To dość zaskakujące połączenie, aczkolwiek niesamowicie smaczne. Zdecydowanie przypadnie do gustu waszym bliskim. Nim się obejrzycie, znikną z talerzy! Przepis na mocno czosnkowe schabowe Składniki: ½ kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku 2 łyżki czosnku granulowanego  2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem ½ szklanki bułki tartej 1 jajko mąka pszenna olej do smażenia sól  pieprz Przygotowanie: Schab umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Później pokrójcie go na równej wielkości plastry. Mięso umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie rozbijcie je delikatnie za pomocą tłuczka. Tak przygotowany schab przyprawcie czosnkiem granulowanym, suszonymi pomidorami z czosnkiem, solą, pieprzem oraz dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.  Na jeden talerz przesypcie bułkę tartą, na drugi mąkę, a do trzeciego wbijcie jajko i roztrzepcie je za pomocą widelca. Na patelnię wlejcie olej oraz postawcie ją na kuchenkę...

kotlety schabowe
Adobe Stock
Newsy
Niezawodny trik na kruche kotlety schabowe. Wystarczy przy panierowaniu dodać do jajka 1 składnik
Soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz to idealnie przygotowane kotlety schabowe. Dzięki dodaniu jednego składnika podczas panierowania, będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Schabowe są serwowane podczas obiadu zamiennie z kotletami mielonymi. Są uwielbiane przez wszystkich, a to zawdzięczają odpowiedniemu przygotowaniu. Poprzez zachowanie kilku zasad, schabowe będą idealnie soczyste, a panierka będzie przyjemnie chrupiąca. Aby uzyskać taki zadowalający efekt, wystarczy do jajka dodać odrobinę zimnej wody gazowanej . Przygotowanie schabowych Kotlety tradycyjnie powinno się przygotowywać ze schabu. Wbrew krążącym opiniom, mięso nie wymaga zbyt wielu przypraw. Wystarczą klasycznie sól oraz pieprz. Dobrze rozbite nie będą się rozrywać podczas obróbki termicznej i schab zachowa swoją strukturę. Kluczową kwestią oprócz mięsa jest panierka, to ona obtacza całe mięso i powoduje, iż kotlety są przyjemnie chrupiące. Najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. Żadne oleje czy masła nie nadadzą takiej delikatności schabowym. Tych kilka wskazówek sprawi, że obok kotletów nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sekretny składnik panierki Tradycyjna panierka to jajko, mąka oraz bułka tarta. Jednak jeśli podczas roztrzepywania jaja dodacie do niego odrobinę zimnej wody gazowanej, to zdecydowanie poprawi jej jakość. Dzięki temu dodatkowi panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a co najważniejsze lepiej będzie się trzymać mięsa. Dzięki temu prostemu trikowi, wasze schabowe nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Przepis na kruche kotlety schabowe Składniki: 4 plastry schabu mleko do namoczenia 1 jajko 60 ml zimnej wody gazowanej 100 g smalcu 4 łyżki mąki 100 g bułki tartej olej  sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie delikatnie rozbijcie je pod folią spożywczą za pomocą tłuczka do mięs. Schab przyprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Mięso...

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Adobe Stock
Newsy
Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Kotlety schabowe to najczęściej pojawiające się danie na polskim stole. Gości na nim zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowane w wersji pikantnej z musztardą, są wręcz przepyszne. Przygotujcie je według tego przepisu, a wasi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. Nic dziwnego, gdyż to pyszne mięso z odpowiednimi przyprawami. Zresztą jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale również przez turystów odwiedzających Polskę.  Klasyczny kotlet schabowy Według tradycji kotlet schabowy jest przygotowywany ze schabu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, wówczas będziecie mieć pewność iż jest dobrej jakości. Poza tym należy przygotować sól, pieprz czarny, jajko, mąkę i bułkę tartą. Krótka lista dodatków to klucz do sukcesu. Schabowe są same w sobie pyszne, dlatego też nie potrzebują wielu zbędnych dodatków. W tej kwestii zdecydowanie wygrywa minimalizm. Pikantne schabowe z musztardą Kotlety są przyrządzane według tradycyjnego przepisu przez większość gospodyń domowych, jednak czasem warto urozmaicić menu. Aby schabowe miały inny, ciekawy posmak, warto przed smażeniem posmarować je cienką warstwą musztardy. Nada ona mięsu pewnej pikantności oraz nowego smaku. To ciekawe połączenie, które z pewnością zachwyci waszych bliskich. W takiej wersji najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i świeżą surówką. Przepis na pikantne kotlety schabowe w musztardzie Składniki: 5 plastrów schabu bez kości musztarda sól pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa. Schab oprószcie solą, pieprzem oraz posmarujcie delikatnie musztardą z obu stron. Tak przygotowane mięso schowajcie na minimum godzinę do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. W międzyczasie...

schab
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Chcecie zrobić wrażenie? Przygotujcie schab po cygańsku. Takiego dania nie powstydziłaby się sama Magda Gessler
Znudziły się Wam popularne przepisy na przygotowanie schabu? Chcielibyście zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym? Koniecznie wypróbujcie zapiekany schab po cygańsku! Idealnie sprawdzi się na uroczystość rodzinną czy niedzielny obiad w gronie najbliższych.

Schab zapiekany pod pierzynką z warzyw to alternatywa dla tradycyjnego pieczonego mięsa. Dzięki warstwowej konstrukcji dania, wszystkie smaki przejdą sobą, a schab będzie soczysty i niezwykle aromatyczny. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na imprezy rodzinne czy niedzielny obiad.  Dobry wybór Przy przygotowywaniu dania, szczególną uwagę zwróćcie na mięso. Najlepiej udać się do rzeźnika czy sklepu mięsnego, gdzie będziecie mieć gwarancję świeżego produktu. Taki wybór będzie odznaczał się wyjątkowym smakiem w potrawie. Jeśli nie macie szansy dostać takiego schabu, to wybierając mięso w markecie, dokładnie przeczytajcie etykietę, aby nie zawierało zbędnych dodatków czy ulepszaczy. Składniki: schab bez kości 4 jajka bułka tarta do panierowania 400 ml sosu cygańskiego (np. Develey) 3 papryki czerwone ½ kg pieczarek ½ kg cebuli 1 puszka ananasa sól  pieprz mielona słodka papryka olej do smażenia Wykonanie: Schab dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie go na mniejsze kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbijcie tłuczkiem. Jajka rozkłóćcie z solą oraz pieprzem. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z olejem. Plastry schabu kolejne moczcie w jajku, a następnie obtoczcie w bułce tartej. Układajcie je na rozgrzanym oleju. Smażcie na złoty kolor z obu stron. Z umytych papryk usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie je w kostkę. Podobnie postąpcie z pieczarkami i ananasem z puszki. Obraną cebulę pokrójcie w piórka. Cebulę zeszklijcie na rozgrzanym oleju, a następnie dodajcie pokrojone pieczarki. Całość duście przez 5 minut. Później dorzućcie paprykę, przemieszajcie i smażcie przez 15 minut. Po upływie danego czasu, na patelnię dodajcie pokrojonego ananasa oraz sos. Wszystko dobrze...