Bigos, jak przyprawić bigos
Flickr/Eugene Kim
Newsy

Aromatyczna przyprawa do bigosu? Nie kupujcie - zróbcie ją sami. To dziecinnie proste

Bigos to jedna z 12 tradycyjnych potraw, którą będziemy się rozkoszować podczas Wigilii. Przyprawianie bigosu to nie lada wyzwanie. Podpowiadamy, jak zrobić to w łatwy sposób, żeby smakowało wszystkim domownikom.
Aleksandra Jaworska
grudzień 17, 2020

Bigos można przygotowywać na wiele sposobów. Już same jego odmiany to pokaźna grupa dań. Wszystkie opierają się na podobnych składnikach, którym towarzyszą różne dodatki i kolejność ich dodawania.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Podstawowe składniki bigosu

Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Sekret dobrego bigosu polega na jego możliwie długim duszeniu. Najlepiej robić to nawet kilka dni!

Skończony bigos powinien mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor. Wyciekanie wody z kapusty na talerzu to zły znak. Może to oznaczać, że gotował się zbyt krótko. Potrawa powinna też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i mieć silną woń wędzonki.

Bigos z czerwonym winem

Jeśli lubicie aromatyczne potrawy, czerwone wino przyjdzie wam z pomocą. Podniesie smak waszego bigosu, kiedy dodacie je podczas duszenia. Dobrym winem do podlewania bigosu będzie słodka i aromatyczna malaga. Uszlachetni smak dania i będzie świetnym uzupełnieniem tradycyjnego przepisu.

Od czego zależy smak bigosu?

W dużej mierze zależy od ilości, jakości i różnorodności gatunków dodanych mięs i wędlin. Co więcej, w bigosie staropolskim niezwykle ważne było przygotowywanie go bez zasmażki. Niektórzy dodają również do niego koncentrat pomidorowy, a inni dorzucają miód lub powidła śliwkowe. 

Idealny wigilijny bigos

Kapusta na święta powinna być przede wszystkim naturalna, oparta na znanych składnikach i sprawdzonych recepturach. Mamy dla was pewne porady, z którymi poradzą sobie nawet osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem.

Jedną z najważniejszych zasad są odpowiednie proporcje kapusty kiszonej i świeżej. Ta pierwsza nie powinna być zakwaszana octem. Uważajmy też na sól! Jej zbyt duża ilość może zabić smak bigosu. Kapustę trzeba także gotować w garnku o grubym dnie i ściankach. Kapusta nie będzie się w nim przypalać.

Najlepsze przyprawy do bigosu

Zamiast sięgać po gotowe mieszanki do potraw, lepiej mieć pod ręką kilka znanych przypraw. Ich mieszanka będzie najlepszym rozwiązaniem dla doprawienia waszego świątecznego bigosu. Oto nasza lista:

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • całe ziarenka pieprzu

  • kminek

  • owoce jałowca

  • tymianek

  • majeranek

Możecie też pamiętać o kilku kulinarnych zaleceniach. Przykładowo cukier złagodzi zbyt kwaśny smak bigosu, a jabłka dodadzą bigosowi głębokiej słodyczy. Zależy wam na przyspieszeniu gotowania potrawy? Dodajcie koncentrat pomidorowy. Nada potrawie kolorów i przyspieszy jej przyrządzanie.

Komentarze