Arbuz, jego słodki smak i soczysty zapach od razu przywodzą na myśl lato. Dzięki wysokiej zawartości wody, owoc ten świetnie gasi pragnienie i zastępuje przekąski podczas upalnej pogody, a jednocześnie arbuz ma niewiele kalorii. Zmieszany z alkoholem, będzie wspaniałą propozycją na drink podczas wszelkich wakacyjnych przyjęć. 

Dzięki swojemu unikalnemu kształtowi i bardzo grubej skórze, arbuz może służyć także jako… naturalna waza do serwowania napojów!

Przepis na arbuzowy poncz

Ten drink to świetny zamiennik ciężkich, zbyt słodkich drinków oraz wysokoprocentowych alkoholi, które podczas upałów sączy się mało przyjemnie. Poncz z poniższej propozycji stworzycie na bazie wódki, jednak można ją zastąpić także innymi alkoholami, wedle gustu (np. winem musującym, winem białym, ginem).

Składniki:

  • 1 duży arbuz
  • 0,5 litra czystej wódki (może być także smakowa, jeśli chcecie uzyskać bardziej „tropikalny” efekt)
  • sok z dwóch cytryn

Przygotowanie:

  1. Arbuza dokładnie myjecie i osuszacie ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie ścinacie wierzch, z którego robicie przykrywkę wycinając w niej otwór o takiej wielkości, aby zmieściła się w nim rączka chochli podczas nalewania kolejnych składników. 
  3. Z arbuza wyjmujecie cały miąższ, z którego wycinacie kilka kulek małą łyżką (najwygodniejsza będzie specjalna, mocno zaokrąglona łyżeczka do wycinania kształtów). Resztę miąższu zblendujcie.
  4. Po zmiksowaniu miąższu, dodajcie do niego wyciśnięty sok z 2 cytryn oraz dolejcie 0,5 litra wódki czystej. Całość dokładnie zmieszajcie.
  5. Tak przygotowany poncz przelejcie z powrotem do „naczynia” arbuzowego.
  6. Włóżcie do lodówki do schłodzenia.
  7. Rozlewajcie do szklaneczek i udekorujcie kulkami z arbuza.

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj też: