Arbuzowy poncz na powitanie lata. Przepis na pyszny koktajl (tylko dla dorosłych!)
BozenaMatuszczyk/gotujmy.pl
Newsy

Arbuzowy poncz na powitanie lata. Przepis na pyszny koktajl (tylko dla dorosłych!)

Arbuz to przepyszny owoc, który doskonale gasi pragnienie i zaspokaja ochotę na słodkości. Często wykorzystywany jest także jako składnik napojów alkoholowych.

Arbuz, jego słodki smak i soczysty zapach od razu przywodzą na myśl lato. Dzięki wysokiej zawartości wody, owoc ten świetnie gasi pragnienie i zastępuje przekąski podczas upalnej pogody, a jednocześnie arbuz ma niewiele kalorii. Zmieszany z alkoholem, będzie wspaniałą propozycją na drink podczas wszelkich wakacyjnych przyjęć. 

Dzięki swojemu unikalnemu kształtowi i bardzo grubej skórze, arbuz może służyć także jako… naturalna waza do serwowania napojów!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na arbuzowy poncz

Ten drink to świetny zamiennik ciężkich, zbyt słodkich drinków oraz wysokoprocentowych alkoholi, które podczas upałów sączy się mało przyjemnie. Poncz z poniższej propozycji stworzycie na bazie wódki, jednak można ją zastąpić także innymi alkoholami, wedle gustu (np. winem musującym, winem białym, ginem).

Składniki:

  • 1 duży arbuz
  • 0,5 litra czystej wódki (może być także smakowa, jeśli chcecie uzyskać bardziej „tropikalny” efekt)
  • sok z dwóch cytryn

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Arbuza dokładnie myjecie i osuszacie ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie ścinacie wierzch, z którego robicie przykrywkę wycinając w niej otwór o takiej wielkości, aby zmieściła się w nim rączka chochli podczas nalewania kolejnych składników. 
  3. Z arbuza wyjmujecie cały miąższ, z którego wycinacie kilka kulek małą łyżką (najwygodniejsza będzie specjalna, mocno zaokrąglona łyżeczka do wycinania kształtów). Resztę miąższu zblendujcie.
  4. Po zmiksowaniu miąższu, dodajcie do niego wyciśnięty sok z 2 cytryn oraz dolejcie 0,5 litra wódki czystej. Całość dokładnie zmieszajcie.
  5. Tak przygotowany poncz przelejcie z powrotem do „naczynia” arbuzowego.
  6. Włóżcie do lodówki do schłodzenia.
  7. Rozlewajcie do szklaneczek i udekorujcie kulkami z arbuza.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Komentarze
drinki przepisy
AdobeStock
Newsy Niskokaloryczne drinki na Sylwestra od barmana. Pijąc je na pewno nie przytyjecie
Jesteście na diecie? Nie szkodzi! Można łatwo wyczarować naprawdę smaczne i niskokaloryczne drinki, idealne na Sylwestra.
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Nie każdy lubi pić czystą wódkę lub whisky, dlatego z pomocą przychodzą smaczne drinki! To świetna propozycja na Sylwestra, zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za smakiem mocnych alkoholi. Jednak trunki z dodatkiem egzotycznych owoców, soków i napojów mają zasadniczą wadę – są naprawdę kaloryczne! Na szczęście istnieją dietetyczne alternatywy. Dietetyczne drinki Jeżeli martwicie się, że przytyjecie od picia alkoholu, to uspokajamy – sam czysty alkohol nie tuczy. Tyje się natomiast od słodkich soków, które dodaje się do drinków oraz przekąsek, którymi chętnie każdy się zajada w trakcie picia. Alkohol mocno wzmaga apetyt na bardzo kaloryczne, tłuste i ciężkie jedzenie takie jak pizza, orzeszki czy fast foody. Sposobem na uniknięcie dodatkowych kilogramów po sylwestrowej zabawie jest uważne przygotowywanie drinków tak, by zawierały jak najmniej pustych kalorii! Poniżej zebraliśmy dla was trzy proste przepisy na smaczne alkoholowe drinki, od których nie przytyjecie. Bellini To bardzo popularny włoski drink. Do jego przygotowania potrzebne są: 75 ml szampana Mała brzoskwinia 3 maliny 100 ml tak przygotowanego drinka będzie miało około 70 kcal. Pitilin gorri Ten drink pozwoli wam się przenieść na gorące, hiszpańskie plaże! Będziecie potrzebowali: 100 ml wytrawnego, czerwonego wina 100 ml oranżady Kilka kostek lodu Ten drink w 100 ml będzie miał około 55 kalorii. Ananasowe martini Wstrząśnięte, niemieszane? Spróbujcie ulubionego trunku sławnego agenta w nieco egzotycznej wersji! Przygotujcie: 30 ml ginu 100 ml soku z ananasa Kilka kostek lodu Takie martini zawiera 111 kalorii na 120 mililitrów.

Przeczytaj
syrop z cytryny
Gotujmy.pl
Newsy Rozgrzewająca cytryna ze słoiczka do herbaty. Wspaniale smakuje i wzmacnia odporność zimą
Okres jesienno-zimowy to prawdziwe wyzwanie dla naszej odporności! Trzeba ją cały czas wzmacniać, by nie zachorować. Wypróbujcie przepis na syrop z cytryny, dzięki któremu zachowacie zdrowie przez całą zimę.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Zima za pasem, a to oznacza większą podatność na infekcje! Podczas zimowych miesięcy nasz układ odpornościowy jest wystawiony na próbę. Niskie temperatury, zimny wiatr i poranne ostre przymrozki to prawdziwy sprawdzian dla naszego organizmu! Dodajmy do tego osłabienie spowodowane zmęczeniem i infekcja gotowa. Szczególnie, jeśli dużo podróżujemy komunikacją miejską lub mamy małe dzieci, które jak wiadomo najczęściej zarażają się różnymi chorobami w przedszkolu i przynoszą je do domu. Zwłaszcza teraz, gdy trwa pandemia koronawirusa i bardzo wiele osób choruje, tak ważne jest zadbanie o swoją odporność! Część osób wspomaga się w tym czasie różnymi lekami. Szczególnie pomocna jest witamina C, tran i cynk. Warto stosować te suplementy regularnie, nie tylko wtedy, gdy jesteśmy chorzy! Nic jednak nie zastąpi domowych mikstur, które są najlepsze na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Zawierają one najwięcej witamin i składników odpowiedzialnych za wspomaganie organizmu w walce z infekcją. Często ratujemy się domowymi miksturami, które zawierają m.in. czosnek, cebulę, miód i cytrynę, a czasem także imbir i cynamon. Może nie są zbyt smaczne, ale za to potrafią naprawdę szybko postawić na nogi! Rozgrzewają i zawierają bardzo dużo witaminy C, niezbędnej podczas choroby. Przepis na syrop z cytryny Dobrze wiemy, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego aby nie być zmuszonym pić wywarów z czosnku i cebuli, warto dbać o swoją odporność cały czas. Profilaktyka to podstawa! Przygotujcie domowy syrop z cytryn, którym możecie doprawiać herbatę – wzmocni odporność i do tego jest bardzo smaczny! Składniki 10 cytryn Ok. 20 goździków 2 laski cynamonu 1 szklanka cukru Przygotowanie Umyj cytryny i następnie sparz je we wrzątku....

Przeczytaj
seler naciowy sok
Adobe Stock
Newsy Rozmiar mniej w 10 dni. W mig usuwa toksyny. Ten napój zdziała cuda 
Po świętach nie możecie się dopiąć w spodnie? Szybki sokowy detoks jest bardzo kuszący, ale trzeba uważać!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Odważyliście się wejść na wagę po świętach? Pewnie wielu z was odkryło z przerażeniem dodatkowy kilogram albo dwa! Niestety, świąteczne obżarstwo bardzo szybko zaczyna się mścić i już w okolicach Sylwestra ulubione spodnie zaczynają uwierać w pasie. Z odchudzaniem lepiej poczekajcie do Nowego Roku – w końcu kto chciałby sobie odmawiać pysznych przekąsek w trakcie sylwestrowej imprezy? Jednak gdy nadejście Nowego Roku oficjalnie zakończy świąteczny sezon, możecie powrócić do racjonalnego odżywiania się, do czego szczerze zachęcamy! Jednak jeżeli szczególnie wam się śpieszy i chcecie jak najszybciej odzyskać zgrabną sylwetkę, możecie spróbować pewnej ciekawej metody na zbędne kilogramy. Dieta Hollywood Jakiś czas temu niezwykle dużą popularność w świecie gwiazd zyskała dieta… cytrynowa. Podobno ma wspaniale odchudzać i oczyszczać organizm z toksyn. Na czym polega? Otóż założenie diety cytrynowej jest takie, że należy codziennie, pół godziny przed posiłkiem pić sok z cytryny, a ilość soku jest zwiększana każdego dnia. I tak: 1 dzień – sok z 1 cytryny 2 dzień – sok z 2 cytryn 3 dzień – sok z 3 cytryn I tak dalej aż do piątego dnia, gdy należy wypić sok z 5 cytryn. Natomiast w szósty dzień pije się sok z 4 cytryn i proporcjonalnie zmniejsza tę ilość, aż do 10 dnia gdy sok powinien być zrobiony z tylko 1 cytryny. Cytryny a zdrowie Choć obietnica zrzucenia kilogramów tylko dzięki piciu soku z cytryn brzmi bardzo kusząco, to taka „dieta” nie jest zbyt zdrowa. Po pierwsze, może działać źle na osoby cierpiące na alergię na cytrusy – a ta jest dość częsta, zwłaszcza wśród Polaków. Kolejny powód do negatywny wpływ soku z cytryny na żołądek, szczególnie jeśli pije się go często i w dużych ilościach....

Przeczytaj
rosół, zupa, zupa z makaronem
rzelkazag
Newsy Solisz rosół w trakcie gotowania? To błąd, przez który twoja zupa jest...
Rosół to tylko pozornie zupa łatwa w przygotowaniu. Jeżeli chcemy osiągnąć fantastyczny i satysfakcjonujący nas smak, warto wziąć sobie do serca kilka zasad, o których wcześniej nawet nie słyszeliśmy.
Hubert Rój
grudzień 03, 2020

W staropolskiej kuchni „prawdziwy rosół” gotowało się na kościach wołowych i cielęcych z obowiązkowym dodatkiem kilku różnych gatunków mięsa. Dzisiaj zwykle ograniczamy się do jedynie jednego rodzaju mięsnej podstawy naszej zupy. Zwieńczona makaronem i tak dalej jest kochaną potrawą większości Polaków. Filary smacznego wywaru Oprócz tego ważna jest także włoszczyzna i przyprawy. Każda pani domu ma swoje własne proporcje i dokładnie opracowane kolejne czynności podczas przygotowywania swojego rosołu. Bez mięsa i włoszczyzny możemy zapomnieć o smacznym wywarze, którego zapach będzie przyciągał do kuchni domowników. Oprócz tego ważne jest także powolne, mozolne wręcz gotowanie rosołu na maleńkim ogniu przez nawet kilka godzin. Mało osób wie, że do rosołu warto wlać nieco spirytusu lub nawet wódki. Zapytacie – a to w jakim celu? Odpowiedź jest prosta. Alkohol sprawi, że rosół nie straci swojego wyjątkowego smaku w kolejnych dniach po ugotowaniu, a przede wszystkim będzie bardziej klarowny i przejrzysty. Dajmy mu czas Ważne jest także zbieranie z powierzchni gotującego się rosołu tak zwanych szumów, czyli struktur białkowych, które wytrącają się podczas gotowania z naszego mięsa. Gotując rosół zalewamy mięso zimną wodą i spokojnie dajemy mu wystarczająco dużo czasu na oddanie nam całego swojego smaku i aromatu. Warto jednak nie solić mięsa zbyt wcześnie. Jeżeli dodamy sól zbyt wcześnie, nasze warzywa i mięso nie oddadzą pełni smaku, który w nich drzemie. Dlatego w tym miejscu udzielimy wam małej, ale przydatnej wskazówki – rosół posólmy dopiero pod koniec jego gotowania!

Przeczytaj