Aquafaba: woda z ciecierzycy. Właściwości i zastosowanie
aquafaba
Newsy

Aquafaba: woda z ciecierzycy. Właściwości i zastosowanie

Aquafaba to woda z puszki lub słoika z ciecierzycą. Zawsze odlewacie wodę z ciecierzycy? Błąd! Można z niej zrobić naprawdę pożywne dodatki i potrawy.

Rośliny strączkowe są coraz popularniejszym dodatkiem w diecie Polaków. Dużo osób lubi ich smak, ale coraz większa grupa wybiera je ze względu na właściwości odżywcze. Po gotowaniu strączków zostaje zawsze woda, która w skondensowanej wersji jest też w zalewie po ciecierzycy z puszki lub słoika. Czy wiedzieliście, że może się ona przydać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Woda z zalewy po ciecierzycy – właściwości

Woda z ciecierzycy to aquafaba. Jest to produkt wykorzystywany często przez wegan. Zastępuje im białko jaj. To dlatego, że aquafaba ubija się na puszystą pianę, zupełnie jak białko jajek.

Skład aquafaby

Aquafaba składa się głównie z wody i ma wiele zalet. Przede wszystkim, jest bardzo niskokaloryczna. Dostarcza od 3 do 5 kcal. Oprócz tego w składzie aquafaby są też polisacharydy, pacharoza i białka. Aquafaba sama w sobie nie ma zbyt wysokiej wartości odżywczej, ale jest bardzo przydatnym produktem w kuchni.

Co zrobić z wody po ciecierzycy?

Aquafabę można stosować w wielu daniach, w których zwyczajowo znajduje się białko jajka, ale z jakiegoś powodu nie chcecie go stosować. Może być to na przykład przez stosowanie diety wegańskiej, alergie na białko lub chęć kulinarnego eksperymentu.

Aquafaba przyda się do:

  • Wegańskich bez – aquafaba ubita z cukrem i podsuszona w piekarniku może być odpowiednikiem bezy
  • Pianek i piankowych deserów
  • Musów czekoladowych wymagających puszystości – ubitą aquafabę wymieszajcie z rozpuszczoną czekoladą. Po przełożeniu do pucharków możecie cieszyć się pysznym deserem.
  • Wegańskich majonezów – wystarczy ubić aquafabę z dodatkiem oliwy z oliwek i zwyczajowych przypraw do majonezu

Właściwości odżywcze roślin strączkowych

Rośliny strączkowe w diecie są źródłem wielu składników odżywczych. Są tanie, więc to produkt, który każdy z was może włączyć do jadłospisu. Strączki są źródłem:

  • Białka
  • Żelaza
  • Wapnia
  • Wielu witamin
  • Błonnika
  • Innych minerałów

Czytaj także:

Te pozornie zdrowe produkty mogą zrujnować ludzkie zdrowie. Lepiej na nie uważać
AdobeStock
Newsy
Te pozornie zdrowe produkty mogą zrujnować ludzkie zdrowie. Lepiej na nie uważać
Czy płatki owsiane i jogurty owocowe rzeczywiście są takie zdrowe? Możecie się zdziwić.

Kupujecie produkty spożywcze, które są reklamowane jako bardzo odżywcze, zdrowe i odpowiednie dla osób na diecie? Zachowajcie czujność! Wiele z nich nie różni się wiele od tych uważanych powszechnie za niezdrowe. Sprawdźcie, których z nich lepiej unikać. „Zdrowe” śniadanie Produktem, który często poleca się na śniadanie, jest owsianka . Najlepiej z dodatkiem orzechów , nasion słonecznika i świeżych owoców. I właśnie tak przyrządzona owsianka rzeczywiście jest zdrowa, jednak w sklepach można kupić gotowe mieszanki płatków z dodatkiem suszonych owoców, a nawet kawałków czekolady. Takie produkty pełne są cukru, który przyczynia się do wzrostu wagi. Równie dobrze moglibyście zjeść na śniadanie kawałek słodkiego tortu – efekt dla organizmu byłby podobny. Dlatego najlepiej komponować owsiankę samodzielnie, używając do niej płatków bez dodatków, świeżych kawałków owoców i orzechów. Uwaga na gotowe produkty Coraz częściej w sklepach można kupić gotowe, pozornie zdrowe produkty, które nadają się na przekąskę lub drugie śniadanie do szkoły albo pracy. Popularnością cieszą się smoothie , czyli koktajle owocowe lub owocowo-warzywne. Ważne jest, by patrzeć na skład tych produktów i kupować te pozbawione konserwantów i ulepszaczy. Nie przesadzajcie też z koktajlami owocowymi, ponieważ często są to prawdziwe bomby kaloryczne ! Owoce choć zdrowe, zawierają bardzo dużo cukru. Jeżeli się odchudzacie, picie takich koktajli może sabotować wasze wysiłki. Podobnie jest w przypadku mrożonek . Poza mrożonymi warzywami, w sklepach sprzedawane są także gotowe dania składające się na przykład z warzyw, kaszy i mięsa. Wiele z nich zawiera bardzo duże ilości soli, która pełni rolę naturalnego konserwantu. Nic więc...

Dodajcie ten produkt do masy na kotlety mielone, a wyjdą puszyste i przepyszne. Nie chodzi o białko
AdobeStock
Newsy
Dodajcie ten produkt do masy na kotlety mielone, a wyjdą puszyste i przepyszne. Nie chodzi o białko
Puszyste kotlety mielone to marzenie każdego. Mamy niekonwencjonalny pomysł na zrobienie bardzo puszystych mielonych.

Kotlety mielone często goszczą na pewno na waszych stołach. Możemy się założyć, że każdy z was ma swój sprawdzony sposób na kotlety mielone. Niektórzy lubią eksperymenty i chętnie robią kotlety mielone z dodatkami , kotlety w wiosennej wersji lub nawet dodają do nich różne warzywa. Pyszne kotlety mielone Sekret dobrych kotletów mielonych to dobrze wyrobiona i przyprawiona puszysta masa. Skupimy się dziś na tym, żeby pomóc wam osiągnąć efekt puszystych mielonych. Wielu z was ma na to swoje sposoby. Może dodajecie do mielonych namoczoną w mleku lub wodzie bułkę, dodajcie do nich ubitą pianę z białek lub po prostu bardzo długo masujecie mięso, by wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. To wszystko dobre metody, ale mamy jedną, która według nas naprawdę was zachwyci. Nie potrzeba kupować nic drogiego. W zasadzie wykorzystacie coś, co normalnie wylalibyście do zlewu. Domyślacie się już może? Sposób na puszyste kotlety mielone Do stworzenia puszystych mielonych wykorzystajcie aquafabę . Aquafaba to nic innego jak woda po odlaniu ciecierzycy konserwowej lub cieciorki w słoiku. Chodzi o ten lekko żółty, przezroczysty płyn. Nie wyrzucajcie go, jest bardzo cenny! Aquafaba jest zazwyczaj stosowana przez wegan, jako zamiennik białka jaja kurzego. Weganie robią z niej: Bezy Musy Majonez My zachęcamy was, żebyście spróbowali wykorzystać ten wegański produkt do zrobienia kotletów mielonych. Musicie po prostu odlać wodę z ciecierzycy. Może być to ciecierzyca w puszce lub w słoiku. Nada się też woda po gotowaniu ciecierzycy, ale musi być mocno stężona, nie polecamy więc jej na pierwszy raz. Wlejcie wodę z ciecierzycy do miski, dodajcie szczyptę soli i zacznijcie miksować. Będziecie oszołomieni. Aquafaba ubija się zupełnie jak prawdziwa piana z białek....

wykorzystanie białka jaja
Adobe Stock
Newsy
Jak wykorzystać białko z jajka? Nie wyrzucajcie go. Ten trik totalnie was zaskoczy
Podczas przyrządzania faworków, tatara czy placka drożdżowego, zostają pozostałości w postaci białek jaj. Często niestety lądują w koszu, gdyż nie ma potrzeby ich wykorzystania w danym przepisie. Aby uniknąć marnowania produktów, skorzystajcie z tego patentu.

Sporo przepisów na różne dania czy wypieki, wymaga jedynie użycia żółtka jaja. Wówczas często pojawia się problem, co zrobić z pozostałym białkiem. Z jednej strony szkoda jest je wyrzucać, a z drugiej, wiele osób nie ma pomysłu na jego wykorzystanie. Dzięki zastosowaniu tego patentu, nie będziecie więcej marnować jedzenia. Sprawdźcie! Kuchnia z dodatkiem żółtek Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że przygotowując wiele potraw bądź wypieków, nie wykorzystuje się całego jaja. Najczęściej przydaje się żółtko, a białko jest składnikiem zbędnym. Najczęściej przygotowywane przez domowe gospodynie dania z żółtkiem to: tatar, pączki, wszelkie ciasta drożdżowe, faworki, kruche ciasteczka, krem zabajone, kogel mogel, makaron, sos holenderski, sos carbonara, deser tiramisu czy krem brulee. Takich propozycji jest wiele, natomiast z białkiem niestety może być problem. Właściwości zdrowotne białka Jaja to wartościowy produkt, który powinien znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Jednak sporą rolę w tej kwestii odgrywa białko. Jest świetnym źródłem białka i nie zawiera dodatkowych tłuszczy. Dzięki temu jest idealnym składnikiem dla osób zmagających się z nadmierną masą ciała, gdyż na dłuższy czas zapewnia sytość. Poza tym, ma wiele witamin i mikroelementów pozytywnie wpływających na funkcjonowanie całego organizmu. Świetnie się sprawdza przy wsparciu układu odpornościowego, reguluje wchłanianie fosforu i wapnia, a także jest istotne dla utrzymania zdrowych kości oraz stawów. Patent na wykorzystanie białka Kiedy zużywacie żółtko podczas kuchennych wypieków bądź innych potraw, to nie wyrzucajcie białka. Białka idealnie sprawdzają się do podkreślenia wyglądu dań z piekarnika. Wystarczy takie białko dobrze...

jajko
AdobeStock
Newsy
Całe jajko, żółtko czy samo białko? Wiecie co jest dla was najzdrowsze?
Wiecie, dlaczego warto jeść jajka? Przeczytajcie, co znajduje się w żółtku, a co w białku jaja.

Na pewno macie w swoich domach jajka. Przygotowuje się z nich wiele kultowych potraw. Jajecznica, omlety, ciasta, babeczki, placuszki… Gotowanie bez jajek byłoby na pewno ciężkie. Oprócz tego, że jajka mają bardzo szerokie zastosowania kulinarne, warto umieszczać je w diecie też ze względów zdrowotnych!  Jajka są od wieków jednym z bardziej cenionych składników pokarmowych. To wyjątkowo skondensowane źródło witamin i minerałów. Przeczytajcie o tym, jakich elementów dostarczają jajka, ile można ich jeść i wreszcie o tym, co jest zdrowsze: żółtka czy białka jaj.  Właściwości zdrowotne jajek Jeśli nie macie na nie alergii, jajka prawie na pewno mogą być składnikiem waszej diety. Pod wapienną skorupką, ukryte jest niesamowicie dużo cennych mikro i makroelementów. Jaja naturalnie muszą stanowić źródło energii dla rozwijających się w nich piskląt. W jajkach kumuluje się więc wiele minerałów i witamin! W jajkach znajdziecie między innymi: Sporo dobrze strawnego białka Dobrze przyswajalne żelazo Prawie wszystkie witaminy (oprócz witaminy C) w pokaźnych ilościach! Magnez, potas, wapń Która część jajka jest najzdrowsza? Żółtko jaja Najbardziej skondensowanych źródłem witamin i minerałów, jest żółtko. Można więc powiedzieć, że to ono jest najzdrowszym elementem jajka. Niektórzy zalecają nawet jedzenie surowych żółtek jako swego rodzaju multiwitaminy. W przypadku żółtek, nie sprawdza się jednak zasada: im więcej, tym lepiej. Żółtko zawiera też znacznie więcej tłuszczu i cholesterolu niż białko jaja. To z tego powodu wydawane są rekomendacje o tym, że jajek też nie można jeść bez limitu. Zdrowe osoby nie powinny przekraczać ilości 7 jajek tygodniowo, a osoby z...