Rośliny strączkowe są coraz popularniejszym dodatkiem w diecie Polaków. Dużo osób lubi ich smak, ale coraz większa grupa wybiera je ze względu na właściwości odżywcze. Po gotowaniu strączków zostaje zawsze woda, która w skondensowanej wersji jest też w zalewie po ciecierzycy z puszki lub słoika. Czy wiedzieliście, że może się ona przydać?

Woda z zalewy po ciecierzycy – właściwości

Woda z ciecierzycy to aquafaba. Jest to produkt wykorzystywany często przez wegan. Zastępuje im białko jaj. To dlatego, że aquafaba ubija się na puszystą pianę, zupełnie jak białko jajek.

Skład aquafaby

Aquafaba składa się głównie z wody i ma wiele zalet. Przede wszystkim, jest bardzo niskokaloryczna. Dostarcza od 3 do 5 kcal. Oprócz tego w składzie aquafaby są też polisacharydy, pacharoza i białka. Aquafaba sama w sobie nie ma zbyt wysokiej wartości odżywczej, ale jest bardzo przydatnym produktem w kuchni.

Co zrobić z wody po ciecierzycy?

Aquafabę można stosować w wielu daniach, w których zwyczajowo znajduje się białko jajka, ale z jakiegoś powodu nie chcecie go stosować. Może być to na przykład przez stosowanie diety wegańskiej, alergie na białko lub chęć kulinarnego eksperymentu.

Zobacz także:

Aquafaba przyda się do:

  • Wegańskich bez – aquafaba ubita z cukrem i podsuszona w piekarniku może być odpowiednikiem bezy
  • Pianek i piankowych deserów
  • Musów czekoladowych wymagających puszystości – ubitą aquafabę wymieszajcie z rozpuszczoną czekoladą. Po przełożeniu do pucharków możecie cieszyć się pysznym deserem.
  • Wegańskich majonezów – wystarczy ubić aquafabę z dodatkiem oliwy z oliwek i zwyczajowych przypraw do majonezu

Właściwości odżywcze roślin strączkowych

Rośliny strączkowe w diecie są źródłem wielu składników odżywczych. Są tanie, więc to produkt, który każdy z was może włączyć do jadłospisu. Strączki są źródłem:

  • Białka
  • Żelaza
  • Wapnia
  • Wielu witamin
  • Błonnika
  • Innych minerałów

Czytaj także: