Apollo, Roślinny Qurczak: "To misja tworzenia pysznego, alternatywnego mięsa z roślin ". Czy naprawdę smakuje jak kurczak?
Adobe Stock
Newsy

Oto Apollo, polski Roślinny Qurczak: „Całość ma przypominać mięso z domowego rosołu"

Apollo wylądował! Jest nową wersją Roślinnego Qurczaka, powstaje z polskiej fasoli i smakuje jak kurczak. Nie wierzycie? My też nie wierzyliśmy, dopóki nie spróbowaliśmy.

Produkt o nazwie Roślinny Qurczak po raz pierwszy został zaprezentowany ponad dwa lata temu, na jednym z festiwali żywności i produktów wegańskich — Veganmanii.

O tym, że zbliża się hit świadczyła ogromna kolejna do stoiska, na którym go sprzedawano. Żadna inna wegańska nowinka nie wywoływała aż takiego zainteresowania. Qurczaki sprzedawane były niemal jak kubełki KFC: można je było kupić w małym kubełku, średnim lub dużym. Zgadnijcie, który rozmiar wybierała większość smakoszy?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kubełki Roślinnego Qurczaka zupełnie jak z KFC

Kubełki były wypełnione skrzydełkami, a przynajmniej czymś, co wyglądało dokładnie tak, jak skrzydełka kurczaka panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Pierwsze, co każdy robił siadając ze swoją porcją przy stoliku, to wąchanie. Od tego zapachu zebranym na Veganmanii aż ślinka ciekła, bo Qurczak pachniał jak najprawdziwszy, smażony kurczak!

Po wzięciu do ręki okazywało się, że te kawałki o nieregularnych kształtach do złudzenia przypominają mięso kurczaka. Nawet po rozerwaniu widać strukturę, która wygląda jak tkanka mięsna. Smak też nie przynosił rozczarowania. Roślinny Qurczak zdecydowanie smakował jak kurczak. 

Pomysłodawczyni tego innowacyjnego zamiennika nie chce zdradzić jego receptury. Wyznała jedynie w rozmowie z Gazeta.pl, że do produkcji używa wyłącznie najlepszych składników.

- Jaka jest moja receptura? To tajemnica. Mogę jedynie zdradzić tyle, że mój roślinny Qurczak zawiera polską białą fasolę i białko pszenne. Nie ma w nim żadnej chemii, sztucznych aromatów i ulepszaczy smaku. Jest za to dużo suszonych warzyw. Całość ma przypominać mięso ze świeżego domowego rosołu.

Historia Roślinnego Qurczaka

Roślinny Qurczak jest produkowany z białka fasoli i seitana, czyli czystego glutenu. To wegański, wysokobiałkowy surowiec, który można zrobić samodzielnie w domu, używając do tego zwykłej pszennej mąki. Seitan otrzymywany jest przez żmudne wypłukiwanie skrobi z mąki. Składa się niemal wyłącznie z białka i jest substytutem mięsa wykorzystywanym od dawna w kuchniach dalekowschodnich i kuchni wegetariańskiej.

Zobacz także
Czego nie zje laktoowowegetarianin? Pytanie w „Milionerach” powaliło uczestnika na łopatki

Czego nie zje laktoowowegetarianin? Pytanie w „Milionerach” powaliło uczestnika na łopatki

Gołąbki wegetariańskie - przepis. Zdrowe, lekkie i pyszne!

Gołąbki wegetariańskie - przepis. Zdrowe, lekkie i pyszne!

Na pomysł, żeby połączyć białko fasoli i białko pszenne wpadła Iga Czubak, wówczas 31-latka, która na rok musiała zapomnieć o pracy zawodowej, bo do łóżka przykuła ją choroba. Z choroby wyszła z innowacyjnym produktem, który dziś zdobywa polski rynek:

- Odkryłam białko pszenne, które jest świetnym zamiennikiem mięsa. W połączeniu z białą polską fasolą daje ono pełen aminogram, bo dzięki połączeniu tych dwóch źródeł białka nasz Qurczak zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których musimy dostarczać sobie z jedzeniem. Z choroby wyszłam więc z własnym przepisem na mięso wegańskie.

Ale produkcja Roślinnego Qurczaka, który właśnie przeobraża się w Apollo, to nie tylko sposób na życie dla założycielki firmy. Tak, o swojej pracy opowiadała Iga Czubak Portalowi Spożywczemu:

- Nasza marka odpowiada wręcz idealnie na potrzeby współczesnych konsumentów i bez ogródek przyznam, że jesteśmy bardzo szczęśliwi, że misja tworzenia pysznego, alternatywnego mięsa z roślin, znalazła tak szeroki i entuzjastyczny odzew wśród polskich klientów i klientek. To prawdziwy wiatr w żagle (…).

Dziś Roślinny Qurczak zmienia nazwę na łatwiejszą do wymówienia przez cudzoziemców, czyli Apollo. Apollo ma najpierw podbić polski rynek, a potem wyruszyć w świat. Życzymy sukcesów. 

Źródło: Portalspozywczy.pl, Wikipedia.pl, Facebook/Pureveg, Instagram/Roslinnykurczak

Podczas smażenia kurczaka wydziela się biała piana? Wiecie, co to jest?
AdobeStock
Newsy
Podczas smażenia kurczaka wydziela się biała piana? Wiecie, co to jest?
Zastanawiacie się czym jest biała piana w kurczaku? Czy oznacza ona, że kurczak był szprycowany antybiotykami lub hormonami i jest niezdrowy? Przeczytajcie, co oznacza wydobywająca się biała piana z kurczaka podczas smażenia.

Kurczak i ogólnie mówiąc drób, to jedno z popularniejszych mięs, które jest wprost uwielbiane przez Polaków. To dobrze, bo oprócz tego, że tani i dość prosty w przyrządzeniu, drób jest też dość zdrowym mięsem. Drób nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, jest niskokaloryczny, a za to bogaty w białko. Pewnie często robicie sałatki z piersią kurczaka, pieczonego kurczaka , smażycie pierś w kostkach, robicie potrawki z kurczaka , albo schabowe z piersi z kurczaka. Biała piana w kurczaku Być może zaobserwowaliście kiedyś wydzielającą się białą pianę z kurczaka, którą można zobaczyć na przykład podczas smażenia. Może byliście tym nawet zaniepokojeni. Wiecie, co to jest? Okazuje się, że nie musicie obawiać się o świeżość lub wartość zdrowotną takiego kurczaka. Biała piana, która pojawia się przy smażeniu, jest całkiem naturalna. To nic innego jak białko. Mięso kurczaka składa się naprawdę w dużym stopniu z białka. Białko znajduje się przede wszystkim w mięśniach, ale jest też w pewnym stopniu w płynach mięsa z kurczaka. Podczas smażenia lub innego ogrzewania, płyny wyparowują, a białko ujawnia się jako biały nalot lub biała piana. W przypadku gotowania pojawiają się słynne szumowiny . Nie ma więc żadnych obaw o wartość zdrowotną takiego kurczaka. Nie można dodawać do drobiu (ani innych mięs sprzedawanych w Unii Europejskiej) dodatkowych antybiotyków lub hormonów, więc to na pewno nie one. Możecie bez obaw zjeść kurczaka z którego wydaliła się taka piana. Wartości odżywcze mięsa z kurczaka Jeśli chcecie jeść mięso, kurczak to jeden z lepszych wyborów pod względem zdrowotnym. Może być codziennym składnikiem zdrowej diety. 100 g mięsa z kurczaka dostarcza: 120 kcal 26 gram białka Zaledwie 2 g tłuszczu Tryptofan...

kurczak kfc przepis
VioletoweKucharzenie
Przepisy
Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!
Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!

Słynny panierowany kurczak z KFC to flagowe danie tej sieci i chyba jedna z najmocniej skrywanych tajemnic na świecie. Założyciel KFC twierdzi, że jego panierka jest nie do podrobienia. Czy ma rację? Niekoniecznie – okazuje się, że przygotowanie kurczaka w stylu KFC jest bardzo proste i nawet nie potrzeba do tego płatków kukurydzianych. Sprawdźcie, jak go przyrządzić! Panierowany kurczak z KFC – składniki Do przygotowania chrupiącej panierki z KFC potrzeba: Dwie duże piersi z kurczaka Jogurt naturalny Czosnek granulowany Sól Pieprz Olej Do ciasta: Pół szklanki mleka Dwa jaja ¾ szklanki mąki pszennej Łyżkę mąki ziemniaczanej Płaską łyżeczkę soli Do panierki: Łyżkę słodkiej papryki Łyżeczkę pieprzu cayenne lub chilli Pół łyżeczki soli Dwie szklanki mąki Przygotowanie Z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Kurczaka pokrój w paski, zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Do miski dodaj jaja i mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Miksuj na wolnych obrotach dolewając jednocześnie mleko. Wsyp sól. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, jak na naleśniki. Do przygotowania panierki weź zamykane pudełko. Wsyp do środka wszystkie składniki i wymieszaj. Pokrojone kawałki kurczaka zanurzaj po kolei w cieście, a następnie przełóż do pojemnika z panierką – około 4 paski mięsa na raz. Zamknij pudełko i bardzo energicznie potrząśnij. Dzięki temu panierka będzie równo przylegać do mięsa. Obtoczone w panierce mięso smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki. Odsącz kurczaka z oleju za pomocą papierowych ręczników. Źródło: kulinarnapolska.pl Źródło zdjęcia: ...

Skąd KFC bierze mięso kurczaka? Prawda może szokować!
Pixabay
Newsy
Skąd KFC bierze mięso kurczaka? Prawda może szokować!
Niewielu klientów fast-foodów zastanawia się wciąż, skąd pochodzi mięso, po które tak chętnie sięgają. Warunki hodowli kurczaków z których powstają potem np. nuggetsy, wołają jednak o pomstę do nieba.

O tym jak wygląda hodowla kurczaków w wielkich fermach, większość świadomych konsumentów doskonale wie. Minimalne ilości miejsca, światła, a potem szybki i bolesny ubój. To jednak nie wszystko. Jak hodowane są kurczaki na mięso do fast-foodów? Z raportu, który władze KFC zdecydowały się opublikować pod presją działaczy na rzecz dobrostanu zwierząt, wynikają jeszcze inne, niezbyt przyjemne fakty: Zdecydowana większość mięsa drobiowego pozyskiwanego do przyrządzania dań w KFC, to mięso z kurczaków ras szybko rosnących. Ubój takich kur następuje po zaledwie miesiącu od wyklucia się pisklęcia z jaja. Ponad 1/3 kurczaków cierpi na zapalenie skóry nóżek, co spowodowane jest kiepskie jakości ściółką i twardą posadzką w fermach. Właściciele ferm walczą z chorobami kurczaków poprzez użycie coraz większych ilości antybiotyków. Z jakiego powodu właściciele KFC zdecydowali się na odsłonięcie niezbyt przychylnych dla nich faktów i tajemnic? Jak już wspominaliśmy, swoje zrobiła presja działaczy na rzecz zwierząt. Po drugie, duże znaczenie ma także coraz większa świadomość klientów, którzy z większym zastanowieniem starają się wybierać kupowane produkty. Jakie mięso będą podawać w fast-foodach w przyszłości? Kolejnym czynnikiem jest także presja z jeszcze innej strony, a mianowicie inwestorów i wielkiego biznesu, który coraz bardziej stawia na rozwiązania bardziej przyjazne dla świata natury. KFC podpisało już specjalne zobowiązania, w których władze obiecują dalsze działanie na rzecz poprawy doli kurczaków. Oprócz tego, w dalszej przyszłości zanosi się na próby przełożenia projektów tzw. mięsa z próbówki na szerszą, masową skalę. Miałoby ono być pozyskiwane metodą...

Takich mielonych jeszcze nie jedliście. Kto raz ich spróbuje, nie będzie chciał innych
Newsy
Takich mielonych jeszcze nie jedliście. Kto raz ich spróbuje, nie będzie chciał innych
Według wielu osób są o wiele lepsze niż te tradycyjne. Spróbujecie?

Coraz więcej Polaków decyduje się na przejście na wegetarianizm albo weganizm. Nawet osoby, które nie zrezygnowały z jedzenia mięsa, kupują go z roku na rok coraz mniej. W sklepach z łatwością można znaleźć wege odpowiedniki mięsnych smakołyków.  Niektóre, odpowiednio przyrządzone, smakują identycznie jak mięso!  Wiele osób często jest zaskoczonych, gdy spróbuje wegetariańskiego dania – potrafią doskonale imitować mięsny smak. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście, koniecznie zróbcie wegański smalczyk z fasoli albo flaki z boczniaków. Te przepisy biją rekordy popularności! Zamienniki mięsa Sprawdźcie, czym można zastąpić mięso: Tofu – najbardziej znany sojowy produkt. Tempeh – również sojowy zamiennik, może imitować rybę. Seitan – zrobiony z glutenu pszennego, odpowiednio przygotowany jest niemal nie do odróżnienia od mięsa. Rośliny strączkowe – doskonałe źródło białka Warzywa – boczniaki, bakłażan, kalafior i wiele, wiele innych. Przepis na wegańskie kotlety mielone Składniki 300 g roślinnego zamiennika mięsa mielonego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 kajzerka lub tarta bułka 1 jajko 200ml mleka Bułka tarta Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Do miski przełóżcie roślinny zamiennik mięsa. Cebulę zetrzyjcie na tarce na małych oczkach i przełóżcie do „mięsa”. Do masy dodajcie jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kajzerkę namoczcie w misce z mlekiem, a następnie odciśnijcie.  Dodajcie kajzerkę oraz przyprawy i dokładnie wyróbcie na gładką masę. Uformujcie kotlety równej wielkości, obtoczcie je w bułce tartej (lub w jajku i bułce) i usmażcie na patelni na rozgrzanym...